Tassa threadissa on tapeltu aika paljon tosta jenkkien tyhmyydesta, asehulluudesta ja isanmaallisuudesta, niin tassa ois vahan oma kohtasta kokemusta/nakemysta nyt lahes vuoden taalla asuneena ja useita kertoja sita ennen taalla vierailleena.
Tyhmyys: Eivat ihmiset taalla sen tyhmempia ole kuin muuallakaan maailmassa, mutta mielikuvan heidan tyhmyydestaan antaa todella huono yleissivistys. Erityisesti USA:n ulkopuolisesta maailmasta suurimmalla osalla ihmisista taalla ei ole minkaannakoista tietoutta. Toinen syy tyhman -leiman saamiseen on todella huono koulutuksen taso julkisissa lukioissa ja kaikissa sita edeltavissa kouluissa. Tasokkaita yliopistoja ja yksityiskouluja toki loytyy.
Taalla olevissa lukioissa oppilaat kayttaytyvat samalla tavalla kuin suomessa yla-asteen alkuvaiheessa, ja koulu on jopa helpompaa kuin Suomen yla-aste. Ja taytyy muistaa etta ~80-90% lukiolaisista ei ole koskaan kaynyt USA:n ulkopuolella.
Tanne tullessani en olisi koskaan odottanut tallaista yleissivistysta:
1. Olen tormannyt useaan kertaan siihen etta monet lukiolaiset luulevat esim. Meksikon tai Uuden-seelannin jne. olevan USA:n osavaltio.
2. Euroopasta harvat tietavat paljoa, yleensa on uskomus etta se on USA:n tapainen liittovaltio systeemi jonka paakaupunki on Pariisi. He luulevat myos sen olevan todella kehittymaton ja huonopaikka elaa (esim. "Onko teilla vessoja?, Onko teilla sahkoa?, Ai etteks te muka kayta dollaria valuuttana?, Ai eiks suomessa muka puhuta englantia kielena, ma luulin et kaikkialla euroopassa puhutaan englantia, Puhutaanko Italiassa ranskaa?, Onks teilla autoja?, Onks suomi Aasiassa? jne. jne.") Yleisin asia mita euroopasta ihmiset taalla tuntuu tietavan on se etta ne ei tykkaa Ranskasta (eroavat poliittiset nakemykset).
3. Harvalla taalla on kielioppi hallussa, siis ymmarran sen etta puhutaan slangia (niinhan Suomessakin), mutta naa ei osaa kirjottaa sanoja edes yhta hyvin kun ma tai taivuttaa epasaannollisia verbeja saati sitten kayttaa niita. (Naita kaydaan enkun tunneilla lapi...) Englannin kieliopissa kaydaan samoja asioita lapi taalla kun suomessa kaytiin englannin tunnilla yla-asteella.
No siina oli muutama juttu tyhmyydesta.
Asehulluus: Kyllahan taalla aseita on aika eri tavalla kun suomessa, autojen takaikkunoillakin niita nakyy aina vahan valia. Metsastys on myos todella suosittua. En ole kylla tormannyt negatiivisiin asioihin aseissa taalla muutakuin uutisissa, mutta ehka ei ole vain osunut kohdalle.
Isanmaallisuus Se on taalla sellanen asia mita ei pysty kasittamaan ellei taalla vieraile, isanmaallisuus toki vaihtelee hieman alueittain. Koulussa pitaa joka aamu nousta seisomaan kasi sydamella ja katsoa USA:n lippua kohti ja vannoa lippuvala. USA:n lippuja taalla nakee aivan joka puolella, siis ihan joka paikassa, ma en sita pysty ymmartamaan. Niita lippuja pidetaan ymparivuoden salossa. Mun mielesta naitten lippukaytos ois lipunhapasya Suomessa. Se on niin arkinen juttu ettei siina lipussa ole edes mitaan pyhaa taalla niinkun suomessa. esim. Vermontissa vieraillessani joka ikisessa puhelinpylvaassa oli lippu liehumassa, pieni tosin mutta jokaisessa kuitenkin. Talojen pihalla, kaupoissa tai missa ikina oletkaan niin USA:n liput ovat aina lasna. Ja autoissa on tietysti kaikilla USA:n lipputarra, Joukkojen tukemis -tarra ja George W. -tarra jne. Presidentin vaalit kun oli niin kaikilla oli isot 80cm x 40cm pihakyltit ja eri henkiloa kannattavia katottiin oikein paheksuvasti ja selantakana puhuttiin pahaa, myos koulussa kaikilla oli George W. lippiksia, t-paitoja, pinsseja, sandaaleja jne. Opettajat myos ilmaisivat omia poliittisia nakemyksiaan rankasti.
Vahvaan isanmaallisuuteen yhdistyy taalla usein myos vahva uskonnollisuus.
Yhteenveto: USA on toki todella erilainen eri osissa, itse olen vieraillut Floridassa (6x), Teksasissa, Tenneseessa, Hawaiilla, Washington D.C:ssa, Alabamassa (lukio), Vermontissa, Hawaiilla, Bostonissa jne.
Tohon perus jenkki stereotypiaan "Isanmaallinen-Uskonnollinen-Asehullu-Juntti eli Redneck" sopii parhaiten kylla pienemmilla paikkakunnilla asuvat ihmiset. Ja toi redneckeys on paljon yleisempaa taalla kun mita ma luulin aikasemmin, mutta kaikkien kannattaa muistaa kuitenkin etta taalta loytyy paljon sellasiakin ihmisia jotka ei sovi tohon stereotypiaan, etta yleistamaan ei kannata ruveta, jos niin postauksessani tein se ei todellakaan ollut tarkoitukseni. USA:ssa on myos paljon alykkaita hyvan yleissivistyksen omaavia ihmisia. Postaukseni saatto olla vahan liian negatiivinen (sellaseks en sita tarkottanut), mutta kerroin vaan etta mista toi stereostypia oikeen on mun mielesta saanut alkunsa.
On taa USA joissakin asioissa oikeen mukava paikka, mutta kylla olen iloinen kun paasen takaisin Suomeen, uskon arvostavani lukuisia pienia asioita Suomessa mita ennen tata vaihto-oppilasvuotta ei olisi tullut ajateltuakkaan vaan ne tuntuivat itsestaanselvyyksilta. Toki taaltakin on tarttunut mukaan parempi kielitaito seka useita ikimuistoisia kokemuksia, mutta Suomi on aina Suomi.
- "Pakkiksen Alabaman kirjeenvaihtaja" ;) hehe
ps. Taa on sit aika nopeesti kirjotettu etta teksti voi olla vahan sekavaa..