Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Huomio: This feature may not be available in some browsers.
Enköhän kuitenkin tuossa tarkoittanut, ettei yhdellä subjektiivisellä näkemyksellä ole vaikutusta siihen, miten asiat oikeasti ovat. Tiedemaailmassa teoriasta täytyy olla konsesus tutkijoiden kesken. En edelleenkään ota kantaa mihinkään yliluonnollisen vaikutukseen niin kauaa kun mikään ei sellaiseen viittaa.Mistä lähtien tiede on ehdoton ja ainoa "totuus" ja muut uskomukset ja filosofiat huuhaata? Tai että kun tiede sanoo, ettei Jumalaa voi olla olemassa, niin näin sen on oltava? Kuka sen voi määritellä, että vain tieteelliset analyysit raportoivat sitä, miten asiat oikeasti ovat syntyneet/kehittyneet? Ymmärrän kyllä, että tiede ilmoittaa sen, miten asiat ovat NYT, mutta kaikki teoriat elämän synnystä on vain teoriaa. Monille on vain helpompi hyväksyä tiede elämän ohjaavana totuutena, koska silloin ei tarvitse vaivata päätään ajatuksella Jumalan hyväksynnästä - johon monet uskovat kuitenkin pyrkivät - vaan voi tehdä mitä vaan ilman moraalisia seurauksia Jumalsuhteeseen.
Niin no meillähän on tässä nyt kaksi mahdollisuutta:On! Ja se julistus seuraa tässä
Fallibilismi on vallitseva tieteenfilosofinen näkökulma. Se painottaa falsifioitavuutta (eli teorian tai muun väittämän vääräksi osoittamista) Täten tulisi luottaa ainoastaan teorioihin, jotka ovat ainakin periaatteessa kumottavissa. Falsifioitavuusvaateen mukaan, jotta teoriaa voitaisiin pitää totena, se pitäisi periaatteessa olla todistettavissa tutkimuksella vääräksi. Esimerkiksi teorian, jonka mukaan "kaikki korpit ovat mustia, voisi falsifioida löytämällä punaisen korpin. Yliluonnollista älyä emme voi falsifioida, joten se ei täytä tällaisen teorian kriteereitä. http://fi.wikipedia.org/wiki/Fallibilismi Tämä on mielestäni vielä ihan OK. Selitän kohta missä asia menee metsään!
ID-tutkimuksen kannattajat tuntuvat unohtavan sellaisen perusteellisen faktan että ihmisen tieto ei ole absoluuttista. Vaikka me löytäisimme jonkun ilmiön, jota ei osata selittää, niin se ei välttämättä ole silti varma todiste Jumalasta vaan yksinkertaisesti ilmiö, jota ei nykyisellä tietämyksellä osata selittää. Ehkäpä vasta 50-1000 vuoden päästä osattaisiin antaa ilmiölle pitävä luonnonlakien mukainen selitys. Tässä tulee jälleen vastaan tiedon aukko, joka ei edelleenkään todista mitään muuta kuin sen, että me emme ymmärrä tarpeeksi ympäröivästä maailmankaikkeudesta. Tässä ID-tutkimus sortuu omaan mahdottomuuteensa. Sehän olettaa, että jos me löydämme jonkun asian, jota emme osaa selittää, niin se on silloin merkki Jumalasta.Voisin kysäistä myös että voidaanko mitään tutkia “millään rationaalisella tasolla”?
Omasta mielestäni ID:tä voi teoriassa ja periaatteessa tutkia aivan yhtä rationaalisesti kuin mitä tahansa asiaa. HUOMIO: Tästä huolimatta nykyinen ID-tutkimus voi olla aivan täyttä paskaa. Olen monessa suhteessa samaa mieltä fallibilistisen tieteenfilosofian kanssa, mutta näkemykseni eroaa siitä siinä, miten sitä käytetään kumoamaan ajatuskin ID:stä täysin mahdottomana.
Arvaappa miksi? Koska ilmiölle jota emme tunne, voi olla kaksi mahdollisuutta:Muunmuassa Naturessa mainittiin näin:Yliluonnollista syytä ei saa ottaa huomioon, vaikka kaikki näyttö viittaisi siihen.
Siis ei jumalauta. Ei se kauan kestänytkään, että joku alkaa vihjailemaan tieteen tai tieteenharjoittajien moraalintajusta. Oletko sä niistä pedofiilipapeista kuullut hei koskaan?Monille on vain helpompi hyväksyä tiede elämän ohjaavana totuutena, koska silloin ei tarvitse vaivata päätään ajatuksella Jumalan hyväksynnästä - johon monet uskovat kuitenkin pyrkivät - vaan voi tehdä mitä vaan ilman moraalisia seurauksia Jumalsuhteeseen.
Monille on vain helpompi hyväksyä tiede elämän ohjaavana totuutena, koska silloin ei tarvitse vaivata päätään ajatuksella Jumalan hyväksynnästä - johon monet uskovat kuitenkin pyrkivät - vaan voi tehdä mitä vaan ilman moraalisia seurauksia Jumalsuhteeseen.
Miten niin ei ole falsifioitavissa? Maailmankaikkeus on äärellisen kokoinen, haravoidaan se läpi ja katsotaan mitä löytyy.
...ilmiölle jota emme tunne, voi olla kaksi mahdollisuutta:
1. Me emme ymmärrä sitä ja ilmiö vaatii lisätutkimuksia
2. Se on merkki Jumalasta
Pakkislaisena sinä varmaan kuulut näihin "vahvoihin" :lol2:Luonnon valinta karsii ne heikot ja vain vahvimmat "saavat" välittää hyvät geeninsä eteenpäin. Tämä tosin ei toimi ihmisen kohdalla, koska maailma on täynnä tekopyhiä ihmisiä, jotka väkisin pitävät "vihannessukulaisiaan" elossa vastoin luontoa. Mitenköhän evoluutio ratkaisee tämän ongelman meidän kohdallamme tulevaisuudessa.
Itse asiassa on kyllä. Siis on tapahtunut muutoksia ihmislajissa. Olemme kookkaampia, keskimäärin huonokuntoisempia, mutta toisaalta myös huomattavasti älykkäämpiä kuin esi-isämme 10000 vuotta sitten :DPakkislaisena sinä varmaan kuulut näihin "vahvoihin" :lol2:
Ja tiedoksi vaan ettei evoluutio etene ihan parissa sukupolvessa, "vihannessukulaiset" nykyään ei vaikuta evoluutioon paskan vertaa, kun miettii onko muutosta ihmislajissa tullut 10000 vuoteen, ei ole.
Ja mikähän on tämä suurikin ongelma mistä puhut?
Itse asiassa on kyllä. Siis on tapahtunut muutoksia ihmislajissa. Olemme kookkaampia, keskimäärin huonokuntoisempia, mutta toisaalta myös huomattavasti älykkäämpiä kuin esi-isämme 10000 vuotta sitten :D
Pakkislaisena sinä varmaan kuulut näihin "vahvoihin" :lol2:
Ja tiedoksi vaan ettei evoluutio etene ihan parissa sukupolvessa, "vihannessukulaiset" nykyään ei vaikuta evoluutioon paskan vertaa, kun miettii onko muutosta ihmislajissa tullut 10000 vuoteen, ei ole.
Ja mikähän on tämä suurikin ongelma mistä puhut?
Vihannessukulaisilla tarkoitin sitä, että kun ihmiset nykyään ja tulevaisuudessa väkisin pitävät itseään elossa ja pyrkivät pidentämään elämistä teennäisesti. Ihmettelin, että miten evoluutio mahtaa toimia tulevaisuudessa kun ihmiset ovat mitä ovat silloin (oman toiminnan avulla).
Kyllä vain kulttuurievoluutio on tehnyt ihmisistä älykkäämpiä. Siis ainakin älykkyystestein mitatessa. Jopa ihan muutaman viimeisen vuosikymmenen sisällä trendi näissä mittauksissa on ollut selvästi nouseva. Rakenteellisia muutoksia sen sijaan on tuskin tapahtunut, aivoissa ainakaan. En tarkkaan, mutta esim. maitolaktoosin sieto/käyttökyvyssä tai jollain muulla mitättömällä osa-alueella on viimeisten tuhansien vuosien kuluessa voinut tapahtua muutoksia. Etsinpä aiheesta tietoa päiväsaikaan, nyt nukkumaan --->En itseasiassa hyväksy väitettä että ihmisestä olisi tullut älykkäämpi. Paikallisia muutoksia luultavasti on tullut (kuten vaikka Suomessa), mutta antiikin ihmiset loivat perustan nykysivistykselle, ja kun tieto alkoi liikkumaan yli valtion rajojen, tuli älykkyydestä entistä vähemmän tärkeä.
Toki, keskiarvoon vaikuttaa paljolti se, että aiemmin lähes kaikkialla oli ihmisiä joitenka ei tarvinnut ajatella ollenkaan, mutta hajonta on pienentynyt huomattavasti, eikä orjia ym. kannata lukea mukaan keskiarvo laskuun, koska läntisessä nyky-yhteiskunnassa ei samankaltaista ryhmää ole, johon olisi mielekästä verrata. mm. Euroopassa keskimääräinen älykkyys laski huomattavasti keski-ajalla, kun taas lähi-idässä se melko varmaan on tällä hetkellä alhaisimmillaan muutamaan vuosituhanteen.
se on varmaan teknistyvän yhteiskunnan ansiota, kun perus jormakin laskeskelee 40 tuntia viikossa kaikkea paskaa..Kyllä vain kulttuurievoluutio on tehnyt ihmisistä älykkäämpiä. Siis ainakin älykkyystestein mitatessa. Jopa ihan muutaman viimeisen vuosikymmenen sisällä trendi näissä mittauksissa on ollut selvästi nouseva. Rakenteellisia muutoksia sen sijaan on tuskin tapahtunut, aivoissa ainakaan. En tarkkaan, mutta esim. maitolaktoosin sieto/käyttökyvyssä tai jollain muulla mitättömällä osa-alueella on viimeisten tuhansien vuosien kuluessa voinut tapahtua muutoksia. Etsinpä aiheesta tietoa päiväsaikaan, nyt nukkumaan --->