Englannin opiskelua...

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Timba79
  • Aloitettu Aloitettu
Timba79 sanoi:
Noita kansalaisopistoja ja työväenopistoja on jokapaikassa, kuten täällä Jyväskylässäkin, mutta ei noista ota erkkikään selvää, että mikä voisi olla järkevä.

Olen käynyt pariin otteeseen kansalaisopiston kurssilla ja siellä oli vetäjänä ulkomaalainen, englantia äidinkielenään puhuva henkilö. Minusta tällainen sapluuna toimii erinomaisesti. Ainakin itse väittäisin oppineeni näiltä keskustelukerhon tunneilta enemmän käytännön englantia kuin peruskoulun, lukion ja yliopiston kielitunneilta yhteensä.

Sitten yksi aivan loistava keino on se että vuokraa englanninkielisen dvd-leffan, laittaa tekstitykset pois ja yrittää seurata näyttelijöiden puhetta ilman mitään luntteja. :)
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
JFG sanoi:
I believe that large vocabulary is the most important thing, grammary is not that important.

When I was in highschool my English grade was 5. I realised that that the grade must go up if I want to succes in this life. So I ordered Newsweek magazine. I readed the magazine and translated the articles in a slow pace. And I learned the blody language. Vital is to use the language. Find something reading that you interested in. Translate the articles with a dictionary. The grammatics doesnt really matter, just use the language. When listening your favourite rap music try focus your attention also into words, not just into melody. Speak with the foreigners always when possible. Find and learn 5 new words per day and after one year you will have 1825 new words. Listen MTV pimp my ride or what ever TV show that you interested in.

Tässä on hyvä esimerkki ymmärretyksitulemisesta kielioppia osaamatta. Kirjoitettuna tietenkin näyttää kamalalta, mutta puhuttuna varmasti viesti menee perille.

Lehdet, tv-ohjelmat ilman tekstitystä, ulkomaalaisten juttusille pyrkiminen ja virheiden pelon unohtaminen lienevät parhaat lääkkeet ei-tieteelliselle kielenoppimiselle.
 
Franco Begbie sanoi:
Tässä on hyvä esimerkki ymmärretyksitulemisesta kielioppia osaamatta. Kirjoitettuna tietenkin näyttää kamalalta, mutta puhuttuna varmasti viesti menee perille.

Lehdet, tv-ohjelmat ilman tekstitystä, ulkomaalaisten juttusille pyrkiminen ja virheiden pelon unohtaminen lienevät parhaat lääkkeet ei-tieteelliselle kielenoppimiselle.
Ihmiset pelkää ,liikaa sitä kielioppia. Samaan tapaan kun me pakkiksella kirjotaan ihan mitä sattuu suomenklieltä , niin tekee engelmannit ja jenkit ym omalla kielellään. Se on sit eri asia jos kirjoitetaan raporttia tms asiatekstiä.
 
Pulla sanoi:
Tässä kun parhaillaan kirjoittelen dippatyötä lontooksi niin alkoi vituttamaan yksi asia. Puhuttu kieli luistaa kyllä loistavasti mutta kun koittaa kirjoittaa englanniksi sellaista tieteellistä ja sivistynyttä tekstiä niin voi sattana kun kestää ja on vaikeata. *klip*
I know exatcly how you feel. :) Muistan tuon ongelman jo ajalta kun olin muksuna Englannissa koulussa. Siellä sitten piti kirjoittaa esim. joku kemian tunnilla tehty koe hienoksi englanniksi. Kyllä meinaisi päreet palaa muutamaan otteeseen. Tuollainen "hienonkuuloinen" englanti on todella vaikeaa luoda, mutta lukiessa ei ole mitään ongelmaa.

Timba79 ja IsoDino:
Voin kyllä kans suositella kirjojen lukemista ja leffojen katsomista. Esim. leffojen tekstityksistä oppii paljon sanoja. Ainakin itse opin junnuna paljon noilla kahdella keinolla. En usko, että ikä vaikuttaa noiden keinojen tehokkuuteen. Niin kauan kun aiheet ovat itsestä mielenkiintoisia, voi oppia tosi paljon yllättävän nopeasti.
 
Kävin tossa lekurilla käydessäni ostamassa tuon MD:n, siinä ainakin riittää lukemista ihan kohtuu ajaksi. Pitää ottaa tavoitteeksi lueskella 30-60 minuuttia päivässä ja yrittää ainakin yksi leffan ilman suomitekstejä katsella viikossa. Omana on noita DVD levyjä senverran, että niiden läpikahlaamiseen menee jo hyvä tovi ja kun ne on kerran nähnyt, niin ei tartte tuskailla sen juonen kanssa vaikkei ihan kaikkea heti tajuaisikaan.

Ja tuo pari kaljaa ennen jutteluhetkeä auttaa todella hyvin. Mitään enempiä ei todellakaan voi ottaa, mutta senverran että vähän rentoutuu.

EDIT: Ja sanakirjaa joutuu ja varmaan kannattaakin jonkinverran käyttää kun lueskelee? Olisiko järkevä jopa johonkin vihkoon kirjoitella niitä uusia sanoja ylös ja näin varmistaa, että esim. se aikaisemmin ehdotettu viisi uutta sanaa päivässä tulisi opeteltua? Mitään järkeä?
 
Timba, tämä asia riippuu käytettävästä ajasta ja tavoitteista täysin, mutta kommentoinpa jotain.

Näytät jo ottaneen käyttöön mielestäni parhaimman itseopiskelukeinon: järkätään itseä kiinnostavaa, jopa innostavaa lukemista ja ehkä myös kuunneltavaa. Matskua pitää olla PALJON! Kielimateriaalin määrä/massa vaikuttaa myös, ei pelkästään laatu. Sitä matskua sitten kahlataan läpi (siis sekä lukemista, että äänimatskua) mieluiten päivittäin, mutta vähintään muutama kerta viikossa just esim. 15-120min per kerta (vaihtelee tavoitteen, osaamisen, muun elämän ja vaikka minkä muun takia paljon). Siinä vahvistuu kielioppikin huomaamaattaan, mutta tehokkaasti, koska matsku imee mukaansa, koska siitä on kiinnostunut. Juuri tästä syystä oppikirja pystyy aniharvoin olemaan yhtä tehokasta oppimatskua verrattuna jotain sellaista aihetta käsittelevään matskuun, mistä oikeasti tykkää ja mikä kiinnostaa.

Lisäksi samalla sanavarasto laajenee ilman kummempia kikkailuja. Sanakirjaa kannattaa larata vasta, jos TODELLA jää kiinni muutaman sanan ymmärtämisestä, jos ne häiritsevät, eikä pysy niin sanotusti juonessa kiinni niiden takia. Muuten kannattaa vain lukea etiäpäin, koettaa asiayhteydestä päätellä, mitä sana voisi suunnilleen tarkoittaa. Sanalistojen tankkaaminen ja sanojen ylöskirjoittaminen on hidasta ja tehotonta, mutta voi auttaa paljonkin, jos ko menetelmä sopii oppijan luonteenlaatuun.

Kielen tuottamisesta sitten, kannattaa esim. rekata itsensä elitefitnekselle tai muulle jenkkiläiselle tai brittiläiselle (kanadalainen tai aussisaittikin passaa) saitille ja rueta sinne kirjoittelemaan yhtä aktiivisesti, kuin olet kirjoitellut pakkikselle. :D Ihan oikeesti! Koeta keskittyä niin määrään kuin laatuunkin, molempia tarvitsee kehittyäkseen.

Juttelun suhteen en näe tehokkaampaa keinoa, kuin etsiä käsiinsä esim. harrastusten tai työn pohjalta enkkua äidinkielenään puhuvia ja sen kun porisee niitä & näitä. Aiheella ei niin väliä, kunhan lätisee reippaasti, kyselee ja jopa koettaa joskus hieman provosoida keskustelua, jos sitä muuten ei synny.

Pikku kikka ääntämiseen: lue joskus ääneen käyttämääsi matskua, esim. niitä MD:n tekstejä. Keskity ääntämiseen monellakin tapaa, linkitä sanoja pötköksi ja koeta saada enkulle tyypillistä intonaatiota (=sävelkulkua) mukaan, älä keskity vain yksittäisiin äänteisiin. Olen käyttänyt tuota kikkaa jostain 14-v lähtien ja käytän ajoittain edelleen, luen kerrallaan suunnilleen 10sek-10min pätkän ääneen, korjailen ääntämistäni, jos menee pieleen, luen välillä nopeammin, välillä hitaammin, mutta ääneen kumminkin. Keskityn jopa ns. yliääntämään, ääntämään TODELLA tarkasti ja voimalla (moni enkun äänne, esim. v ja s, vaativat paljon enemmän eforttia/voimaa ääntää, kuin vastaavat suomen äänteet). Kun yksittäiset äänteet harjoitellesaan ns. ylioppii, saattavat ne mennä sitten oikeassa kielenkäyttötilanteessa paremmin, eli vähemmän suomen äänteen mukaan, enemmän enkun.

Tutustupa lisäksi language transfer ja interference käsitteeseen esim. googlettamalla. Se auttaa ymmärtämään miten ja miksi ääntäminen menee pieleen.

Mitä tulee iänikuiseen "suullinen/kirjallinen kielitaito" vääntöön, niin molempi parempi ja kaikki vaikuttaa kaikkeen sanonnat pitävät paikkansa. Kirjallinen (lukeminen ja kirjoittaminen) harjoittelu opettaa kielioppia ja sanavarastoa, joita tarvitsee kaikessa kielenkäytössä, niin suullisessa, kuin kirjallisessakin (tämän ja formaaliin joukkokoulutukseen sopivan luonteensa vuoksi kouluopetuksessa käytetään edelleen eniten kirjoja, vihkoja, kyniä yms. eli opetetaan lähinnä kirjallista kielitaitoa, säästetään aikaa), mutta vaikka voisi luulla, että puhuminen ei kehitä molempia ("Miten mää muka voin oppia kielioppia, jos jutskaan arkiasjoita jonkun njuu jorkin känkstan kaa?!?"), niin kyllä se vain kehittää ja tehokkaasti, koska puhuminen on nopeaa kommunikaatiota ja siten siinä tulee paljon sitä kielenmassaa per aikayksikkö.

Suosittelen ääntämisen suhteen oppikirjaksi esim. Richard Goymerin Hit the right note kirjaa (muitakin on, toi tuli ekana mieleen ja muistan nimen ulkoa, heppu on Oulun yliopiston enkun laitoksen ope, tod. pätevä ja hyvä tyyppi, Oxbridgessä koulutettu).

Erilliset kurssit ovat yleensä kalliita ja niiden laatu vaihtelee paljon. En suosittele semmoiselle menemistä, ellei sinulla ole kiire ja ellei työnanataja kustanna kurssia. Kansalaisopiston kurssit ovat toki useimmiten halpoja, mutta kuulemani perusteella usein myös huonoja. Poikkeuksiakin varmasti on, kuten protsku mainitsee. Rento juttelusessio natiivin kanssa on taatusti tehokasta kielenopiskelua, mutta sellaisia voi järkätä ilman kurssiakin.

Pistä Timba (oliko IsoDinokin kiinnostunut aiheesta?) aiheesta privaa vaan ja kysele. Neuvon niin paljon, kun kerkeän. Minähän olen siis enkunopeksi koulutettu ja sitä työtä tehnytkin ihminen. Graduni aihe koskee lisäksi enkun ääntämistä, joten erityisesti siitä (ja muutenkin suullisesta kielenopettamisesta) olen lukenut kohtalaisen paljon ja väitän näistä asioista tietäväni yhtä ja toista. Olet auttanut niin monia reeni- ja ruokajuttujen suhteen, että pitää meikän tarjota apua tämän suhteen. :)
 
Ainiin, pari hyvää linkkiä nettisanakirjoihin:
http://www.saunalahti.fi/~tkdesign/sanakirja/
http://dictionary.cambridge.org/ (yksikielinen sanakirja on mahtava apuväline!)

Nettisanakirjat ovat paljon nopeampia käyttää, kuin papruversiot, mutta ainakin noi maksuttomat myös sisällöltään vähäisempiä/ohuempia. Jos haluaa panostaa, niin Oxford Advanced Learner's, Longman Contemporary, Webster ja Collins Cobuild (ääntämisohjeet brittienkun mukaan kahdessa ensinmainitussa, kahdessa viimeisessä jenkkienkun mukaan) ovat kaikki laadukkaita paprusanakirjoja, siis yksikielisiä. Suosittelen pehmeäkantista, on helpompi käyttää, kuin kovakantista (kokemusta on! :curs: ).
 
Itse käytän jonkinverran www.ilmainensanakirja.fi sanakirjaa, sieltä muuten löytyy todella monta kieltä.

Ja Iivilille iiiso kiitos loistavasta tekstistä. :worship: Mä kokeilen nyt alkuun ottaa iltaisin puolentunnin sessiot tuota MD-lehteä (tai enemmänkin jos kovasti innostuu ja aikaa on). Tuo illalla ennen nukkumaanmenoa lueskelu sopii muutenkin hyvin mulle, jotenkin rauhoittuu ja saa paremmin unen.

Mutta tämä on motivoivaa kun tulee paljon hyviä vinkkejä asiaan, oletinkin niitä täältä saavanai, mutta en näin paljon näin nopeassa tahdissa. Toivottavasti tästä on apua jollekin toisellekin palstalaiselle, tuskin mä itekseni tän ongelman kanssa painiskelen.
 
iivili sanoi:
si esim. Richard Goymerin Hit the right note kirjaa (muitakin on, toi tuli ekana mieleen ja muistan nimen ulkoa, heppu on Oulun yliopiston enkun laitoksen ope, tod. pätevä ja hyvä tyyppi, Oxbridgessä koulutettu).

Oxbrigde? Missä pelaa? Interferenssiä? Oksymoron? :D
Ei vaan, saman "alan" miehenä allekirjoitan täysin Iivilin antamat kattavat ohjeet. Hyvää shittiä kaikin puolin, loppu onkin sitten itsestänne kiinni!

Edit. Eikun se onkin niin kova jäbä, että on varmaan käynyt molemmat! My bad!
 
Nostellaampas tätä aihetta ylös, ettei tarviste uutta tehdä :)
Lukiossa opiskelen ja vähän täytyis saada englantia aktiivisempaan käyttöön. Ensimmäiseksi mieleen tuli, että täytyy lukea englanninkielisiä kirjoja. Täytyy kanssa katsoo telkkaa ilman teksitystä yms.
Voisitteko suositella jotakin? Kiinnostusta voisi olla ehkä rikosdekkarit, tekniikka ja ehkä treenauksesta voisi lukaista jonkun englanninkielisen opuksen.
 
suosittelen tutkimaan englanniksi jotain asiaa joka kiinnostaa sua ihan sikana.Se oikeest toimii
Ite varmaan oppinu suurimman osan Enkustani kattomalla Smackdownia ja lukemalla bodybuilding.comia:D
 
Nostellaampas tätä aihetta ylös, ettei tarviste uutta tehdä :)
Lukiossa opiskelen ja vähän täytyis saada englantia aktiivisempaan käyttöön. Ensimmäiseksi mieleen tuli, että täytyy lukea englanninkielisiä kirjoja. Täytyy kanssa katsoo telkkaa ilman teksitystä yms.
Voisitteko suositella jotakin? Kiinnostusta voisi olla ehkä rikosdekkarit, tekniikka ja ehkä treenauksesta voisi lukaista jonkun englanninkielisen opuksen.

Englanninkielisten foorumien lueskelu on myös hyvä konsti. Valitsee jonkin aihepiirin, joka itseä kiinnostaa, googlettaa alan sivuston ja eikun lukemaan.

edit: no siinä ylempänähän se ehtikin jo tulla...
 
kattele dvd-leffoja enkunkielisillä teksteillä. itellä on vireillä samanlainen ikuisuusprojekti, ei meinaa vaan edetä kun on niin laiska ja saamaton :down:
 
keskustelufoorumeilla tulis harjoteltua kirjottamista, mutta siellä se kieli on vähän muodollisempaa ja kirjoissa olis enemmän niinku viimesen päälle ja jäis se kielioppi oikein sinne päänuppiin. Meinaan vaan, että tuolla koulussakin on koetehtävien kaa "kaikki tai ei mitään" -meinkinki eli kaikki täydellisesti - täydet pisteet, pieni kirjoitusvirhe - pisteet nollille. Tosielämän kielenkäytössä sillä nyt ei niin merkistystä ole, mutta on se ärsyttävää jos osaa kieltä ja pärjää kielellä hyvin, mut koulussa ei osaakkaa mitää :D
leffoja täytyy alkaa katsomaan enkun teksteillä ja ilman. Edelleen pyydän hyviä teoksia luettelemiini aihepiireihin :)
 
Kun kerran puhutaan lukio-opiskelusta, kannattaa korostaa sitä hyvää kieltä, jos haluat menestyä kursseilla ja kirjoittaa kohtuullisin arvosanoin.Niin kuin sanoitkin, lukion englannissa kielioppi vaan on tärkeä tekijä jyvien erotteluun akanoista.
Ei siis kannata oppia turhaan kirjoittamaan väärien mallien mukaan tai luulla, että kaikki englanniksi nettin kirjoitettu on oikeaa kieltä - kyllä ne natiivitkin tekevät virheitä ;)

Muuten oman kielitaidon aktivointiin ja kasvattamiseen ne itselle:haart: aiheet ovat tärkeitä. Veikkaan, että ne englannissa sujuvat lukiolaiset harrastavat jotain ihan omaa juttua, jonka kautta se kielitaito rakentuu yhdessä koulun kanssa. Etsi siis vaikka lehtihyllyltä luettavaa - urheilu, autot, musiikki tai pitsinnypläys :D Uutiskieli on vaikeaa, mutta katso tekstiTVltä ensin suomeksi ja sitten sama englanniksi?
On melkoisen vaikaa antaa sinulle suoraan kirjavinkkejä. Kirjastoon tai Amazonin sivuille mars!

Koulussa opiskeluun vielä: uuden kurssin alkaessa katso kirja läpi - mitä aiheita siellä on? Mistä niitä voisit etsiä itse luettavaa/ kuunteltavaa/ katseltavaa? Näin voisit parantaa sen aihealueen sanastoa omin päin.
 
Jos sulla on ollu englanti peruskoulussa 7. Se on jo ihan riittava kieliopin puolelta.
Hankkiudu jonnekkin missa sita englantia pitaa puhua. kai jyvaskylastakin nyt ulkomaalaisia loytyy. Ne kelpaa aluksi etta paasee eroon siita suomalaisesta juroudesta mika estaa puhumaan yleensakkaan mitaan kielta.
Loppupeleissa sitten pitaisi loytaa britteja, jenkkeja. Eurooppalaiset tunnetusti puhuvat huonoa englantia keskenaan, ja tama saattaa tarttua.
 
Ite oon kuudetta kuukautta briteissa vaihto-oppilaana nytten ja parhaitenhan sita taalla puhumalla oppii. Mutta jos nyt ei englantiin oo mahdollista lahtea niin jos on msn ni sinne jotai englantilaisii ihmisii, totuus vaa on se et puhumalla ja kirjoittamalla sita eniten oppii pelkka lukeminen ja kuuleminen ei yksin auta.
 
Itsekin olen jonkin verran paininut enkunkielen kehittämisen kanssa ja joku aika sitten ajattelin tilata kotiin American journal of sports medicine-lehteä, koska opiskelen liikuntalääketiedettä eli aihe ainakin kiinnostaisi. No, lehti ei maksaisi kuin ~750e/vuosi(!). Eli no thanks. Joten tilasin www.opiskelijatilaukset.com:n kautta täälläkin mainitun Newsweek Internationalin ja siihen päälle vielä Scientific Americanin. Kumpikin varmasti hyviä yleissivistäviä ja monipuolisia lehtiä. Eikä ollut edes kalliita mielestäni.

Täälläkin hyviä vinkkejä annettu, mm.americanfoorumit, mutta mieluummin opettelen tekstiä paperilta, koneen näyttöä saa muutenkin tuijottaa ihan tarpeeksi.
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom