Jooh, kovasti toistetaan Kreikan ja Italian esimerkkiä, eli otetaan nousukauden huipullakin velkaa, jota ei investoida, vaan kaadetaan suoraan kulutukseen. Jossain vaiheessahan tuo loppuu tavalla tai toisella. Yleensä ikävällä ja ei hallitulla tavalla.
Tosiaan vasemmistolainen liturgia lähtee nähdäkseni siitä, että on väärin, kun osa jengistä joutuu katselemaan muiden merkkivaatteita ja ulkomaanmatkoja ilman, että on itsellä varaa moiseen. Ja kyllähän se vituttaa, sitä nyt tuskin kukaan yrittääkään kieltää. Tämä nähdään suurempana epäkohtana kuin talouden realiteetit. Tätähän vasemmistopoliitikot toistelevat eri muodoissa aika usein, että ei epäoikeudenmukaisuutta voida oikeuttaa luvuilla, tai ei kaiken pitäisi olla kiinni rahasta (kun ovat ottamassa sitä muilta), jne.
Kun ideologia lähtee siitä, että faktat ja realiteetit ovat vähemmän tärkeitä, niin sitten ne tuppaavat unohtumaan johdonmukaisesti. Eli kun mietitään, että miten vaikkapa vähennettäisiin työttömyyttä, niin keskustelu ei ala faktoista, vaan mielikuvista ja lopputulos yleensä pahentaa työttömyyttä.
Toki ihan samaa skeidaa tulee toiselta puoleltakin, joskin mielestäni harvemmin ja pienempinä annoksina. Mutta otetaan nyt vaikka aktiivimalli. Eihän siinä ole yhtään mitään järkeä. Lisätään byrokratiaa ja kuluja sekä ylimääräistä tyhjänpäiväistä paperinpyörittelyä myös työttömiltä, jotka ovat oma-alotteisesti aktiivisia. Uskon, että tuon tarkoitus oli ihan puhtaasti se, että haluttiin periaatteesta rankaista "vapaamatkustajia" ilman, että olisi edes yritetty kehittää tilannetta.