Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Huomio: This feature may not be available in some browsers.
No onkos se vahva noususuhdanne sitten se tärkein asia, että sen takia voidaankin sitten tinkiä kaikesta muusta hyvinvoinnista? Ja eikös se maltillinen talouskasvu taida olla parempi kuin vahva?
Jooh, heittäisin jatko-opiskeluista toiveet pois jos noin perustelemattomia kantoja laukoo... tosin en sen takia, että on liian köyhä.
Mitä porukka sitte toivoo uudelta porvari hallitukselta? Enemmän tuloeroja ja suurempaa kuilua paremmin menestyvän ja huonommin menestyvän kansan välillä? Ilmeisesti tasaveroa ansiotuloissa, mutta millä sitten rahoitetaan hyvinvointipalveluja ja sosiaaliturvaa, jos niiden verot tippuu keillä on varaa maksaa, oletteko varmasti huomanneet sen, että vaikka täällä maksetaan paljon veroja, niin veroilla myös saa palveluja, monessa muussa maassa ne jäävät jokaisen itsensä rahoitettavaksi, joten käteen tuskin silti jää paljoa enempää kuin täällä.
Jos valitset ehdokkaat vaan vaalitentin ja suullisen ulosannin perusteella olet aika johdateltavissa olevissa.
No onkos se vahva noususuhdanne sitten se tärkein asia, että sen takia voidaankin sitten tinkiä kaikesta muusta hyvinvoinnista? Ja eikös se maltillinen talouskasvu taida olla parempi kuin vahva?
Mitä ihmettä sä mussutat? Voisitko yksinkertaisesti perustella miksi tuloerot on mustavalkoisesti huono juttu?
Ite olen yhteiskunnan taloudellisesti matalinta pohjasakkaa. Saan puolet vähemmän tukia mitä työtön. Olen siis opiskelija. Kannustimena hommassa on se, että pankista saa käytännössä korotonta (euribor) lainaa, jonka voi maksella pois niillä tulevilla keskivertoa suuremmilla tuloilla. Liika rahan jemmaaminen patjan alle lamauttaa talouden. Kuvittelen vaan, että suur osa noista vihervasemmistolaisista ei vaan tajua talouden toimintamekanismeja. Massia heitellään ympäriinsä idologian valossa, ei niinkään tiedolla siitä kuinka se saatais tuottamaan.
Tuloerot eivät ole mustavalkoisesti huono asia. Aika harvat Suomalaisista nälkään kuolee. Joidenkin mielestä se vaan on kiellettyä pärjätä liian hyvin. Palkka maksetaan työn tuottavuuden mukaan; nykyinen veropolitiikka ei vaan anna tarpeeksi aineksia ottaa riskiä yrittämiseen.
Vahva noususuhdanne ja hyvinvointipalvelujen rahoittaminen eivät ole toisiaan poissulkevia vaan päinvastoin toisiaan tukevia asioita. Kun taloudella menee hyvin, yritykset maksavat paljon veroja joilla niitä palveluita voidaan rahoittaa. Sitä on hyvinvointi, siis sitä että rahaa virtaa joka tuutista jokaiselle. Oikeestaan riittää että rahaa virtaa yhdelle, koska se että tämä yksi käyttää sitä rahaa varmistaa sen että siitä syntyvät vaikutukset jakavat hyvinvoinnin muillekin.
Siinä mielessä hyvä talous ja talouskasvu on erittäin tärkeä asia, fundamentaali joka varmistaa sen että hyvinvointia on tulevaisuudessa ja palveluita voidaan tuottaa mahdollisimman paljon.
Ja miksi maltillinen talouskasvu olisi parempi kuin vahva? Kumpi on parempi, juot maitolasin puolityhjäksi ja kaadat loput viemäriin vai juot sen kokonaan?
Ei ole mitenkään varmaa, että kaikki pääsevät siitä osallisiksi jos yksi rikastuu, että se säteilisi kovinkaan voimakkaasti muiden hyväksi. Kuten totesin niin köyhän rajakulutusalttius on suurempi kuin rikkaan joten eikö ole parempi tasata tuloeroja kuin päästää niitä repeämään tolkuttomasti?
Ja eikös nykyään jatkuvaa maltillista talouskasvua pidetä parempana kuin kovaa joka ajaa talouden ylikuumenemisen partaalle?
Et ymmärrä dynamiikkaa. Köyhä ei pysy köyhänä jos rikkaan kuluttama raha työllistää köyhän. Eli jos rikkaalle annetaan mahdollisuus rikastua ja kuluttaa vapaasti, maahan syntyy työtä koska kokonaiskysyntä kasvaa. Näin lisäarvoa jalostetaan entistä enemmän, ja siitä hyötyvät tavalliset työntekemistä haluavat ihmiset, eli vähintään ne köyhät. Se mekanismi on parempi, eli kestävämpi, halvempi, luonnollisempi ja tehokkaampi siirtämään hyvinvointia, kuin tulonsiirto.
Äh, esimerkki: rouva Rikas haluaa itselleen kampauksen oopperaan, joten hän menee kampaajalle. Siellä on töissä neiti Köyhä, joka saa siis leivän pöytäänsä sen takia että Rikas haluaa sen kampauksensa. Jos Rikkaalta viedään rahaa pois, ei hän voi mennä kampaajalle eikä Köyhällä ole sen takia töitä. Toki tämä Rikkaalta viety raha voidaan antaa köyhälle työttömyyskorvauksen muodossa, mutta silloin osa siitä rahasta palaa siinä välissä taivaan tuuliin, mm. siinä että tähän prosessiin tarvitsee palkata Byrokraatti. Jos Rikkaan siis annetaan vapaasti kuluttaa itse tienaamansa raha, niin siitä hyötyy monet muutkin kuin pelkästään hän itse.
Talouden ylikuumenemista arvioitaessa pitää ottaa peliin muitakin muuttujia kuin kasvun nopeus.
Itse uskon kyllä, että rouva rikkaalla on edelleenkin varaa yllinkyllin kulutukseensa vaikka hän joutuisinkin tulonsiirtojen maksajaksi, säästöön ei ehkä jää niin paljon jolla ostella osakkeita ja elää koroilla, mutta kulutukseen jää se mitä hän olisi muutenkin valmis kuluttumaan. Ja neiti köyhällä on edelleen työnsä, mutta jos ei tienaa tarpeeksi niin saa ainakin tukia, eikä tartte tehdä aamulla yhtä työtä ja illalla toista.
Ja mikä on bruttokansantalous?
Realismi hoi taas! Kuinkahan paljon Suomessa on todellisuudessa sellaisia ihmisiä, joilla on varaa sijoittaa niin paljon että voi elää pelkillä koroilla tai niin köyhiä, että pitää tehdä kahta työtä elääkseen?Itse uskon kyllä, että rouva rikkaalla on edelleenkin varaa yllinkyllin kulutukseensa vaikka hän joutuisinkin tulonsiirtojen maksajaksi, säästöön ei ehkä jää niin paljon jolla ostella osakkeita ja elää koroilla, mutta kulutukseen jää se mitä hän olisi muutenkin valmis kuluttumaan. Ja neiti köyhällä on edelleen työnsä, mutta jos ei tienaa tarpeeksi niin saa ainakin tukia, eikä tartte tehdä aamulla yhtä työtä ja illalla toista.
Kertooko joku mulle järkevät perustelut sille, miksei tuloeroja saisi olla? Miksi yritysjohtajan ja työtä vieroksuvan kommarin tuloeroa pitäisi tasoittaa millään tavalla? Jos joku tienaa, niin antaa tienata, kyllä se raha kiertää. Mutta jos me revitään rikkaalta fyrkat pummille sossun kautta, niin siinä tosiaankin on välissä muutama ottava käsi ja viimeiset pennit menee sitten Oy Alko Ab:lle. Ja kappas, Valtiohan sen Alkon omistaa.