CERN:in toiminnan huipennus: Large Hadron Collider valmistuu kesällä 2007

"Vnunetin mukaan krakkerit olivat vain ”askeleen päässä” yhden LHC:n detektorin ohjausjärjestelmästä. Detektori on 12,5 tonnin painoinen magneetti, joka on kooltaan 21 metriä pitkä ja 15 metriä korkea."

Siis meinasiko ne pölliä sen vai mitä? Mitä ne krakkerit muka olisivat siellä tehneet, elleivät satu itse olemaan jotain ydinfyysikkoja. "We are 2600 - dont mess with us." Voi lollero. Oliko CERNiläiset messanneet poikien kanssa? :confused: Seuraavaksi varmaan häkkäävät SPR:n sivut. Pistäisivät noi jätkät hiukkaskiihdyttimeen ja kohti valonnopeutta.


Krakkerit halusivat myös näyttää ettei CERNin tietoturva ole hyvä, sen kuuluisi kuitenkin olla parempi näin isossa asiassa.
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Ja kioskirosmo halusi vain todistaa että R-kiskan suojaukset ovat riittämättömät :D Jos noita häkkääjiä oikeasti huolestuttaisi joku tietoturva, olisivat he antaneet jotain konkreettista ja rakentavaa palautetta. Nyt saldo oli "dont mess with us" viesti, mihin ikinä viittavatkin.
 
Mitä ne krakkerit muka olisivat siellä tehneet, elleivät satu itse olemaan jotain ydinfyysikkoja.
Pätemisen tarve. Onhan niitäkin, jotka ovat saaneet töitä ja sitä kautta kohtalaisesti rahaakin haksottamalla johonkin merkittävään paikkaan. Esimerkkinä nyt vaikka Kim Schmitz. Tuo on kait perimmäisenä tarkotuksena jos eivät pahaa jälkeä tee. Mainetta hakkerina.

Käytännössä tuolla ois voinut onnistua ihan vahinkokin: ohjausjärjestelmän interlockejen ohittaminen ja virran yhtäkkinen katkaisu -> magneetin virtalähde paskaksi.
 
This implies a minimum of two months down time for LHC operation.
Hittolainen, taas viivästyy. Mutta on tämä kyllä toisaalta ihan odotettavissa, että kaikki ei suju ihan leikiten.
 
Tuo korjausten vaatima lämmittäminen on kyllä ihan uskomattoman hidasta puuhaa.

Joo, ja kun ottaa vielä huomioon että talvi on kovaa vauhtia tulossa.

Mutta oikeasti ikävää että näin pääsi käymään ennen ensimmäisiä törmäyksiä. Nyt ei ole tutkimusaineistoa jota downtimen aikana voisi prosessoida joten tiedemiehet saavat vapaasti pyöriä työtuoleillaan ja ammuskella kuminauhoilla.

Kyseessä on monimutkaisin laite joka on koskaan valmistettu mutta silti tuon tason ongelma näin aikaisessa vaiheessa tuli yllätyksenä. Kai LHC:n takuu on vielä voimassa ja kuitit tallella?
 
Pitkästä aikaa LHC uutisissa:
Opiskelija löysi virheen miljardien hiukkaskiihdyttimestä


Yhdysvalloissa Princetonin yliopistossa opiskeleva Xiaohang Quan oli tekemässä fysiikan väitöskirjaansa, kun hän löysi virheen Euroopan hiukkasfysiikan tutkimuskeskus CERNin yli neljä miljardia euroa maksaneen LHC-hiukkaskiihdyttimen toiminnassa. Asiasta kertoo yliopistojulkaisu Daily Princetonian.

Ranskan ja Sveitsin rajalla sijaitseva LHC-kiihdytin (Large Hadron Collider, suuri hadronitörmäytin) on yksi tieteen historian kalleimpia laitoksia. Kiihdyttimen rakentaminen vei lähes kaksi vuosikymmentä ja urakkaan osallistui noin 5 000 asiantuntijaa kymmenistä maista.

Laskuvirheen havainnut parikymppinen Quan pääsi professorinsa kanssa Sveitsiin CERNin vieraaksi esittelemään löytöään. Quan havaitsi hiukkassäteitä käsittelevää väitöskirjaansa tehdessään, että LHC-hiukkaskiihdyttimen tietojen taltiointiin käytettävän laitteiston laskualgoritmeissa oli virheitä, jotka johtivat tuloksien kahdentumiseen.

- Saavuimme CERNiin viime viikolla keskustelemaan laitteiston suunnittelijoiden kanssa, kuinka pääsemme eroon näistä kuvien kaksoisnäkymistä, professori Christopher Tully totesi Daily Princetonianille.

LHC-kiihdyttimen avulla toivotaan löydettävän aineen pienimpiä osasia eli alkeishiukkasia, joita ei ole voitu aiemmin havaita. Sen toivotaan myös valottavan maailmankaikkeuden syntyhetken tapahtumia. Tutkijat toivovat voivansa synnyttää kokeen avulla pieniä mustia aukkoja.

LHC:n alkutaival on ollut takkuinen. Laite hajosi heliumvuodon takia syyskuussa vain muutamaa päivää käyttöönottonsa jälkeen. Hiukkaskiihdytin pyritään käynnistämään uudelleen ensi kesän aikana.

Boldattu kohta on kyllä sellainen, että on tainnu MTV3:n uutistoimittajalta mennyt jotain hieman yli ymmärryksen :D

Harmillista kyllä, miten paljon tuo homma kusee. Tosin ymmärtäähän sen, ettei tuon kokoisessa projektissa voi kaikki mennä kerralla putkeen.
 
Toivotaan nyt kuitenkin, että sitten kun niitä hiukkasia tosissaan ruvetaan törmäyttelemään, niin kaikki tosiaankin menisi sinne putkeen eikä karkaisi minnekään. ;)
 
No olipa jännä juttu, että datankeruulaitteiston koodissa oli virhe. Normaalistihan uutta koodia kirjoitettaessa ei ikinä synny ainuttakaan virhettä, kuten kaikki voivat huomata esim windows-käyttöjärjestelmää käyttämällä.:D

Aika raflaavasti oli taas otsikoitu, etää "miljardien eurojen kiihdyttimessä on virhe", kun tuo vika siis oli ohjelmistossa, eikä itse kiihdyttimessä.
 
Oli ihan mielenkiintoista kuulla niistä eri tavoista, joilla yritään havaita niitä hiukkasia, joita tähän saakka ei ole vielä havaittu.

Käsittääkseni mm. hiukkasia törmäytetään ja verrataan ennen törmäystä hiukkasista havaittua energiamäärää ja sitä energiamäärää, jota törmäyksessä vapautuu. Jos törmäyksessä vapautuu enemmän energiaa kuin mitä oli alunperin saatu mitattua, voidaan tällä osoittaa, että jotain siellä atomitasolla on, mutta jota ei voida normaalisti havaita.

Saattoi mennä selitys rankasti riman ali, edelliset fysiikkaan liittyvät opinnot on 7. tai 8. luokalta. :D

Anyway, pointti oli se, että välillä tuntuu oudolta, ettei vieläkään pystytä selittämään mistä painovoima todellisuudessa johtuu (atomitasolla).
 
Anyway, pointti oli se, että välillä tuntuu oudolta, ettei vieläkään pystytä selittämään mistä painovoima todellisuudessa johtuu (atomitasolla).

Joku viisaampi voinee korjata mutta mun käsitykseni mukaan tuo painovoima osataan selittää monellakin tavalla. LHC:n tarkoituksena onkin kokeellisesti varmeentaa, pitävätkö nämä teoriat ollenkaan paikkaansa.
 
Painovoimaa osataan makroskooppisella skaalalla kuvata yleisen suhteellisuusteorian avulla, mutta toimiva hiukkastason malli tosiaan puuttuu. Useita erilaisia malleja on yritetty rakentaa, mutta käsittääkseni niihin kaikkiin liittyy enemmän tai vähemmän ongelmia. Jotkut noista malleista ovat sellaisia, että niiden vaikutukset näkyisivät LHC:ssa, mutta kaikki eivät. Gravitaatio on niin heikko vuorovaikutus, että sitä on hyvin vaikeaa tutkia kiihdytinkokeilla. Gravitaation tutkiminen ei kuitenkaan ole LHC:n päätehtävä.

Käsittääkseni mm. hiukkasia törmäytetään ja verrataan ennen törmäystä hiukkasista havaittua energiamäärää ja sitä energiamäärää, jota törmäyksessä vapautuu. Jos törmäyksessä vapautuu enemmän energiaa kuin mitä oli alunperin saatu mitattua, voidaan tällä osoittaa, että jotain siellä atomitasolla on, mutta jota ei voida normaalisti havaita.
Energiaa ei voi syntyä tyhjästä, joten ikinä ei voida havaita lopputilalla enempää energiaa kuin mitä alkutilalla oli. Sen sijaan yksi singnaali uusista hiukkasista on se, että energiaa puuttuu lopputilalta, eli siis kaikkien havaittujen reaktiossa syntyneiden hiukkasten yhteenlaskettu energia on pienempi kuin alkutilan energia. Tämä kertoo siitä, että reaktiossa on syntynyt sellaisia hiukkasia, jotka eivät näy detektoreissa, ja ne ovat vieneet osan energiasta mukanaan. Standardimallissa tällaisia hiukkasia ovat neutriinot. Lähes kaikissa uuden fysiikan teorioissa on lisää tällaisia hiukkasia, joiden odotetaan tietyissä prosesseissa vievän mukanaan paljon standardimallin neutriinoja enemmän energiaa, jolloin siis suuri puuttuvan energian määrä olisi signaali näiden uusien hiukkasten olemassaolosta.

Edit: Juu, tosiaankin useissa gravitaatiomalleissa joudutaan olettamaan, että on olemassa niin kutsuttuja ekstradimensioita. Nämä ovat siis uusia tilaulottuvuuksia, eli periaatteessa uusia suuntia mihin voi liikkua, näiden kolmen tutun lisäksi. Nämä ulottuvuudet ovat sitten syystä tai toisesta "kompaktifikoituneet", eli supistuneet kasaan. Suurenergisissä törmäyksissä olisi kuitenkin mahdollista liikkua myös näissä ulottuvuuksissa. Itse en kyllä näistä jutuista tiedä juurikaan, mutta jotain dokkareita varmasti aiheesta löytyy.
 
Prisma:Gravitaation mysteeri

http://areena.yle.fi/toista?id=2021138

Tuli eilen telkkarista. En katsonut kokonaan, mutta ohjelman lopusta jäi mieleen teoria, että törmäyksessä energiaa katoaisi johonkin tuntemattomaan ulottuvuuteen. Ihan mielenkiintoisen tuntuinen ohjelma oli muutenkin. Lähinnä siis painovoimaa käsitteli, niinkuin nimestäkin voi päätellä. Pitäis kattoa itsekin toi kokonaan.
 
Kyllä siellä pieniä mustia aukkoja olisi tarkoitus synnyttää.
Tai siis joidenkin mallien mukaan tällaisia saattaa syntyä. Ei suinkaan kaikkien. Tyypillisesti mustia aukkoja syntyy malleissa, joissa gravitaatio muuttuu vahvaksi tietyllä energiaskaalalla, jonka täytyisi olla pienempi kuin LHC:n törmäysenergia, mutta kuitenkin suurempi kuin Tevatronin, koska siellä ei niitä ole havaittu. Käsittääkseni näitä skenaarioita ei yleisesti pidetä kovin todennäköisinä, enkä ainakaan itse laittaisi rahojani likoon mustien aukkojen puolesta.
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom