Carnivore Diet

Tohon vois vielä lisätä sen verran, että kun jenkeissä syödään se rasva pääasiassa roskaruuasta niin toki himot kasvaa, mutta ei sitä voi mitenkään verrata siihen jos rasva sydään jotain ruoholla ruokitun naudanlihaa tai kananmunia. Jenkeissä muuten eläinrasvakin huonompaa kuin Suomessa johtuen nautojen ruokinnasta.

Ja toinen maininnan arvoinen asia, moni (treenaavakin) jenkki käyttää protskujuomia/lisäravinteita proteiinin lähteenä melko runsaasti. Niitä on erilaisia, voivat sisältää hiilaria tai sitten ei, mutta yleensä eivät sisällä rasvaa. On myös monenlaista protskupitoista välipalatuotetta jne. Luonnosta saatavissa proteiinin lähteissähän on lähes aina jonkin verran rasvaa, vaikeaa löytää sellaista lähdettä joka ei sisältäisi rasvaa ollenkaan. Tämä ei tarkoita sitä että protskujuomat olisi huono juttu, mutta imeytymisen, kylläisyyden ja hivenaineiden kannalta näillä luultavasti on eroa. Ei välttämättä satunnaisella käytöllä mutta vuosien kuluessa alkaa eroa syntyä.
 
Otetaan tuo sinun selektiivisesti valikoitu tutkimus, Kyllä, pitää paikkaansa, että 3 annosta eli 150-360grammaa VIIKOSSA punasta lihaa(prosessoitua) osoittautu todisteet kohtuu vähäiseksi. ELi, jo 150-360g VIIKOSSA saatto aiheuttaa riskin kasvua. Meinaatko että Väheneekö riski kun syödään samanverran päivässä. Useita vuosia? Ilman kasviksia, hedelmiä marjoja


We estimated the exposure-averaged burden of proof RR to be 1.06, indicating that consuming unprocessed red meat in the range of 15th to 85th percentiles of exposure (0 g d−1 to 98 g d−1) was associated with at least a 6% higher risk of colorectal cancer. This corresponds to an ROS of 0.06 and a two-star rating, consistent with weak evidence.

Each additional daily 50 g of processed meat was associated with a risk of all-cause mortality (RR: 1.23; 95% CI: 1.12, 1.36; I2 = 94%; P-heterogeneity < 0.001; n = 7) (Supplemental Figure 29). The observed positive associations and heterogeneity persisted in additional analyses stratified by sex, follow-up duration, geographic location, and number of cases (Supplemental Table 24). We detected evidence of heterogeneity in stratified analyses for geographic location, showing stronger associations in studies from the United States compared with Europe.
--

Eli, tosta voidaan todeta, että jo 50g lisäys punasta lihaa, lisää pienesti riskiä. Ja tämä on sinun valitsemastasi tutkimuskatsaus esimerkistä. :)

edit. eli nyt pitää päättää, että onko tutkimus pätevä vai ei? Vai oliko se pätevä ENNEN kun osotin SINUN valitsemastasi katsauksesta, että jo 50g päivässä lihan lisäys ruokavalioon lisää terveysriskiä joka ei ole mielekäs tutkimustulos? Vai onko se pätevä ja mielekäs vielä tämän jälkeen? :)
Sinulla vaihtui aihe kummasti prosessoimattomasta punaisesta lihasta ja todisteista strokeen prosessoituun lihaan ja eri asioihin. Suoraan lainaamastasi tutkimuksesta (jota näköjään linkkaillaan pitkin nettiä todisteena kuinka liha ei ole vaarallista):
While there is some evidence that eating unprocessed red meat is associated with increased risk of disease incidence and mortality, it is weak and insufficient to make stronger or more conclusive recommendations.
Miksi he sanovat noin? Koska heikot todisteet assosiaatiosta ei tarkoita yhtään mitään. Tähänkin tutkimukseen ovat avuliaasti listanneet samat ongelmat kuin edelliseen:
all of the studies included in our analysis were observational and we were unable to definitively assess causality. Second, while many of the sources we included adjusted to some degree for major confounders such as age, sex, smoking, certain other dietary components, cooking method, socioeconomic status and regional dietary patterns, the level and rigor of adjustment varied across studies, leaving the potential for residual confounding. Third, the definition of exposure and unit of exposure were not identical across studies and consumption of red meat was self-reported (and in most studies assessed only at baseline), raising the potential for recall bias and other reporting and/or measurement errors that may have resulted in exposure misclassification.

Katsotaanpa tyypillistä ruokafrekvenssikyselyä:
FFQ_part1 (1).webp

Data-analyysiä tehneillä jäi muutama lyönti välistä tuon nähtyä. Seuraavaksi pumpusta ottaa taas, kun kuulevat, että monesti tuommoinen täytetään vain yhdesti. Pumppukipu pahenee, jos ovat myös joskus auttaneet muita ruokavalion kanssa ja täten tietävät miten heikkoja ihmiset ovat arvioimaan syömisiään edes tuon vertaa.

Tuon heikon datan päälle kun ynnätään riittämätön säätely tunnetuille sekoittaville tekijöille, jäännösharha ja muut ongelmat on käsissä kasa paskaa, on jo valehtelun puolella jos alkaa vakavissaan väittämään jotain marginaalista vaikutusta. Tutkijat sen yleensä osaa välttää ja puhuvat assosiaatiosta, se kun ei tarkoita syy-seuraussuhdetta. Se on myös kätevä tapa sumuttaa, harva näyttää tietävän mitä assosiaatio tarkoittaa.

Tulee usein naureskeltua somessa, kun noilla numeroilla peloteltu ja kehuvat välttelevänsä punaista lihaa (moniko heistäkään välttelisi, jos ymmärtäisi riskin olevan luokkaa elinikäinen riski nousee tyyliin 4% -> 4,1%?), samoilla ihmisillä ei kuitenkaan huolestuta jatkuva dokailu ja muut todistetusti haitalliset toimintamallit.

Sen sijaan, että etsisin jotain marginaalisia vaikutuksia tuommoisista tutkimuksista voin katsoa mitä tosielämässä on tapahtunut, suunnilleen vastaavaa elämää viettävät päihteettömät uskovaiset elää suunnilleen yhtä kauan, ihan sama välttelevätkö vai mässäilevätkö lihalla.
 
Sinulla vaihtui aihe kummasti prosessoimattomasta punaisesta lihasta ja todisteista strokeen prosessoituun lihaan ja eri asioihin. Suoraan lainaamastasi tutkimuksesta (jota näköjään linkkaillaan pitkin nettiä todisteena kuinka liha ei ole vaarallista):

Miksi he sanovat noin? Koska heikot todisteet assosiaatiosta ei tarkoita yhtään mitään. Tähänkin tutkimukseen ovat avuliaasti listanneet samat ongelmat kuin edelliseen:


Katsotaanpa tyypillistä ruokafrekvenssikyselyä:
katso liitettä 269920
Data-analyysiä tehneillä jäi muutama lyönti välistä tuon nähtyä. Seuraavaksi pumpusta ottaa taas, kun kuulevat, että monesti tuommoinen täytetään vain yhdesti. Pumppukipu pahenee, jos ovat myös joskus auttaneet muita ruokavalion kanssa ja täten tietävät miten heikkoja ihmiset ovat arvioimaan syömisiään edes tuon vertaa.

Tuon heikon datan päälle kun ynnätään riittämätön säätely tunnetuille sekoittaville tekijöille, jäännösharha ja muut ongelmat on käsissä kasa paskaa, on jo valehtelun puolella jos alkaa vakavissaan väittämään jotain marginaalista vaikutusta. Tutkijat sen yleensä osaa välttää ja puhuvat assosiaatiosta, se kun ei tarkoita syy-seuraussuhdetta. Se on myös kätevä tapa sumuttaa, harva näyttää tietävän mitä assosiaatio tarkoittaa.

Tulee usein naureskeltua somessa, kun noilla numeroilla peloteltu ja kehuvat välttelevänsä punaista lihaa (moniko heistäkään välttelisi, jos ymmärtäisi riskin olevan luokkaa elinikäinen riski nousee tyyliin 4% -> 4,1%?), samoilla ihmisillä ei kuitenkaan huolestuta jatkuva dokailu ja muut todistetusti haitalliset toimintamallit.

Sen sijaan, että etsisin jotain marginaalisia vaikutuksia tuommoisista tutkimuksista voin katsoa mitä tosielämässä on tapahtunut, suunnilleen vastaavaa elämää viettävät päihteettömät uskovaiset elää suunnilleen yhtä kauan, ihan sama välttelevätkö vai mässäilevätkö lihalla.
Kyllä, me puhutaan kahesta eri sairaustyypistä nyt. Sä puhut aivoinfarktista ja mä puhun yleisesti punasen lihan haitoista. KOkonaisnäyttö on tällä hetkellä; suurimäärä punastalihaa lisää riskiä erilaisiin sairauksiin. Mitä tulee prosessointiin ja prosessoimattomaan niin kun sä pilkot porkkanan, se on prosessointia.

Jauheliha... no, mutta anyway.

Jos unohdetaan tuon ''vassarin'' tutkimukset (jossa epäselväks jäi jo 3 annosta VIIKOSSA pun lihaa eli hyvin vähäinen määrä) ja mennää vaikka tutkimukseen jossa vaihdettiin 3% kaloreista lihatuotteista kasvikunnan tuotteisiin, niin pieneni 11 sairauden riskiä mm. tuo stroke mainittiin. Tässä tutkimuksessa ei voida käyttää argumenttia,'' mutkun ylipäänsä keskimäärin lihansyöjät syö ja elää epäterveellisemmin.''

Tää oli hyvin kontrolloitu. Viikon pitunen ruokapäiväkirjan pitoa, ja sekin toistettiin 4vuoden välein. N. 50k popula määrä ja kesto noin 30 vuotta. Otettiin huomioon tupakka ja alkoholin kulutus mm. Sen lisäks otettiin huomioon bmi, liikunta, sokerinkulutus.


View: https://youtu.be/qC3Euh8Ghbs


Tuon parempaa tutkimusta ei ole tehty. Videolla käydään läpi. Ja yllä ko. lappu. Ja kuten mainitua, nyt ei voida mennä sen taakse '' heikkoo dataa''.

Ja jotta muistutuksena jälleen kerran, itekkin syön lihaa. Ihan ilosesti söin pepperoni salami pizzaa toissa päivänä. Ja hyvää oli, mutta silti ei tuota mitään ongelmaa todeta, että suurehko määrä lihaa lisää riskiä eri sairauksiin.

Mutta se tästä aiheesta.
 
Viimeksi muokattu:
Tulee usein naureskeltua somessa, kun noilla numeroilla peloteltu ja kehuvat välttelevänsä punaista lihaa (moniko heistäkään välttelisi, jos ymmärtäisi riskin olevan luokkaa elinikäinen riski nousee tyyliin 4% -> 4,1%?), samoilla ihmisillä ei kuitenkaan huolestuta jatkuva dokailu ja muut todistetusti haitalliset toimintamallit.

Tämä on niin totta. Sir Austin Bradford Hill, lääketieteellisen tilastotieteen ja epidemiologian professori joka pioneerina toteutti ensimmäisenä modernin RCT:n, uskoi jo aikoinaan että suhteellisen riskin pitäisi olla vähintään 2.0, jotta olisi syytä epäillä yhteyttä. Hill mainitsi myös klassikkoteoksessaan, että epidemiologin pitäisi tarkastella yhdeksää asiaa kun pohditaan, voiko assosiaatio vihjata syy-yhteyteen. Nämä yhdeksän olivat näytön vahvuus, konsistenssi, spesifisyys, ajallisuus, biologinen gradientti, uskottavuus, koherenssi, kokeellisuus ja analyysi.

Jos epidemiologisessa tutkimuksessa siis suhteellinen riski on luokkaa 1.06, niin näytön vahvuus ei ole hyvällä tolalla. Varsinkin niin monimutkaisessa aiheessa kuin ravitsemus. Ja minusta edelleen hauskin esimerkki tuosta biologisesta gradientista tai sen puutteesta on kotimaisessa katsauksessa käsitelty lihansyönnin yhteys kakkostyypin diabetekseen. Osaako joku selittää kuinka lihansyönti, siis pelkän lihan syöminen, aiheuttaisi sitä? Biologisesti se ei käy järkeen.

Tuosta lihan ja syövän yhteydestä vielä. Käsittääkseni kiinnostus aiheeseen lisääntyi v. 2015 kun WHO julkaisi tunnetun raporttinsa, jonka mukaan prosessoitu liha aiheuttaa suolistosyöpää ja punainen liha "luultavasti" aiheuttaa sitä. Suurin osa siihen sisällytetyistä tutkimuksista oli juuri epidemiologisia tutkimuksia, niitä taisi muistaakseni olla noin 800 kpl aluksi. Muita syöpiä WHO ei syystä tai toisesta käsitellyt (ja tuumata voi hetken, miksi loput tutkimukset pudotettiin pois), mutta suolistosyövän osalta 46 tutkimusta sai statuksen "informative". Prosessoimatonta lihaa käsiteltiin 29 tutkimuksessa, ja näistä 14 viittasi assosiaatioon riskin kohoamisen kanssa, 15 ei viitannut. 27 tutkimusta käsitteli prosessoitua lihaa, ja 18 viittasi assosiaatioon riskin kohoamisen kanssa, 9 ei viitannut.

WHO:n raportti sisälsi myös eksperimentaalista evidenssiä kuuden tutkimuksen verran (vaikka niitä oli kyllä enemmänkin saatavilla). Kolme tutkimusta rotilla, kaksi ihmisillä, ja yksi molemmilla. Kolmessa rottatutkimuksessa rottiin laitettiin voimakkaita karsinogeenejä ja rotille syötettiin paljon lihaa. Jos nyt jätetään nuo karsinogeenit pois, niin kysytään, että mikä oli lopputulos? Rotista, jotka saivat liian vähän kalsiumia, löytyi potentiaalisesti syövän esiasteen tapaisia muutoksia suolistosta, mutta yksikään rotta ei sairastunut syöpään. Erään mukana olleen tutkijan sanoin: "Hämmentävässä ristiriidassa epidemologisten tutkimusten kanssa, kokeelliset tutkimukset eivät tue hypoteesia siitä, että punainen liha kasvattaisi suolistosyövän riskiä. Yhdessäkään kahdessatoista (rotta)tutkimuksessa ei löytynyt näyttöä punaisen lihan suolistosyöpää edistävästä vaikutuksesta."

Ainoassa ihmistutkimuksessa seitsemälletoista miehelle syötettiin matala-antioksidanttista, matala-kalsiumista ruokaa, eli kinkkua, neljän päivän ajan. Kinkku jätettiin avattuna neljäksi päiväksi jääkaappiin, jossa se altistui ilmalle. Tutkittavilta testattiin sitten virtsasta ja ulosteesta biomarkkereita, joiden arveltiin liittyvän suolistosyövän riskiin. Kolme näistä ei muuttunut (ja kaksi oli niitä joita pidettiin kaikista luotettavimpana riskin suhteen), mutta kahdessa havaittiin muutoksia. Näiden relevanssi on sittemmin kyseenalaistettu, mutta sitten kun kalsium ja E-vitamiini lisättiin takaisin tutkittavien ruokavalioon, niin biomarkkerit eivät enää muuttuneet.

Pahoittelut pitkästä viestistä, mutta jos miettii yllä kirjoittamaani hetken, niin on helpompi ymmärtää, miksi joskus ainakin meikäläisen on vaikea luottaa ravitsemustieteeseen (tai "tieteeseen") ja varsinkin sitä keppihevosenaan käyttäviin tahoihin.
 
Tää oli hyvin kontrolloitu. Viikon pitunen ruokapäiväkirjan pitoa, ja sekin toistettiin 4vuoden välein. N. 50k popula määrä ja kesto noin 30 vuotta. Otettiin huomioon tupakka ja alkoholin kulutus mm. Sen lisäks otettiin huomioon bmi, liikunta, sokerinkulutus.


View: https://youtu.be/qC3Euh8Ghbs

Tuon parempaa tutkimusta ei ole tehty. Videolla käydään läpi. Ja yllä ko. lappu. Ja kuten mainitua, nyt ei voida mennä sen taakse '' heikkoo dataa''.

Ja jotta muistutuksena jälleen kerran, itekkin syön lihaa. Ihan ilosesti söin pepperoni salami pizzaa toissa päivänä. Ja hyvää oli, mutta silti ei tuota mitään ongelmaa todeta, että suurehko määrä lihaa lisää riskiä eri sairauksiin.

Mutta se tästä aiheesta.


Tuo vaikutti olevan sieltä paremmasta päästä. Täytyy tutustua ajan kanssa ja katsoa tuo keskustelu. Harmi kun oli tutkittu vain naisia, mutta hoitajat ovat kiitollinen tutkimuskohde, kun ovat yleensä aika tunnollista väkeä (ja kiinnostuneita terveydestä).

Itselle maistuu kyllä kasvisproteiinitkin, paitsi soijasta en tykkää, jäi traumat kun tilasin joskus nuorena jättisäkin tupla-w:llä alkavasta liikkeestä kun halvalla sai. Vähästä en valita mutta syömättä jäi. Varmaan on niissäkin kehitystä tapahtunut parempaan.
 
Riippuu sokerin käyttäjästä, lihasmassasta ja metaboliasta. Toi määrä nyt on vielä helppo hyödyntää lihaksen rakennuksen yhteydessä, vaikuttamatta silti millään tapaa negatiivisesti terveyteen.
Huomio sille, että kyseessä on kansallinen keskimääräinen luku. Jotkut yksilöt saattavat saada tuon käytettyäkin helposti liikuntaan yms, toiset liikkuvat ja kuluttavat energiaa mutta syövät tuota vähemmän sokeria, ja loput menevät siihen kastiin jotka ajavat autolla toimistotöihin ja sieltä kaupan kautta sokerimässyjen kanssakotisohvalle jossa tankkaavat sokeria tuota lukua ylöspäin hiissaavasti.
 
Mitä tulee prosessointiin ja prosessoimattomaan niin kun sä pilkot porkkanan, se on prosessointia.
Wikipedia:
Processed meat is considered to be any meat that has been modified in order to either improve its taste or to extend its shelf life. Methods of meat processing include salting, curing, fermentation, smoking, and/or the addition of chemical preservatives.
Nuo usein tutkimuksissakin mainitaan, eli nitraatti ja nitriitti, savustuksessa syntyvät yhdisteet jne. Vähän huolestuttavaa kun et tämmöisiä alkeita edes tiedä.

Jos unohdetaan tuon ''vassarin'' tutkimukset (jossa epäselväks jäi jo 3 annosta VIIKOSSA pun lihaa eli hyvin vähäinen määrä) ja mennää vaikka tutkimukseen jossa vaihdettiin 3% kaloreista lihatuotteista kasvikunnan tuotteisiin, niin pieneni 11 sairauden riskiä mm. tuo stroke mainittiin. Tässä tutkimuksessa ei voida käyttää argumenttia,'' mutkun ylipäänsä keskimäärin lihansyöjät syö ja elää epäterveellisemmin.''
Katsotaanpas:
Protein intake was significantly associated with higher odds of healthy aging. The ORs (95% confidence intervals) per 3%-energy increment with healthy aging were 1.05 (1.01, 1.10) for total protein, 1.07 (1.02, 1.11) for animal protein, 1.14 (1.06, 1.23) for dairy protein, and 1.38 (1.24, 1.54) for plant protein.
In substitution analyses, we observed significant positive associations for the isocaloric replacement of animal or dairy protein, carbohydrate, or fat with plant protein (ORs for healthy aging: 1.22-1.58 for 3% energy replacement with plant protein).
Eli minkä tahansa proteiinin lisäyksellä merkittävä assosiaatio terveen ikääntymisen todennäköisyyteen, tämänhän perusteella mummoille pitäisi suositella vaikka sitä pihviä pöytään.

Koska tekijöissä on ainakin yksi tunnettu vegaaniaktivisti W. Willett ja näissä aina jollain kikalla väännetään kasvissyönti parhaaksi pureudutaan vähän syvemmälle, taulusta 2 huomaamme, että alin kvantiili saa kasviproteiinista 3,7% energiasta ja ylin 6,0%, eli noin 16g ja 26g kasviproteiinia, ero 10g. Eri taulusta näemme, ettei vaarallisen eläinproteiinin korvaaminen hiilihydraatilla auta. Kolmannesta taulusta puolestaan näemme, että kasviproteiinin suurimmat kategoriat ovat leipä, vihannekset, tärkkelyspitoiset vihannekset ja leivonnaiset. Noista tiedoista voimme päätellä, että kasviproteiini on tässä proxy lähinnä vihanneksille, eli pääsemme argumenttiin mitä ei voisi mielestäsi käyttää. Sitä vihjaillaan jopa itse paperissa:
Plant protein intake was favorably associated with several domains of health status of older adults, including good physical function and good mental health status.
Voi tulla melkoinen pettymys jos vaihtaa 10g proteiinia lihasta soijapihviin ja kuvittelee saavansa isoja terveyshyötyjä.

Tutkimuksen numeroiden järjettömyyden huomaa myös jo siitä, ettei tuommoista hurjaa vaikutusta ole olemassa, kun verrataan pelkästään kasviproteiinia syöviä eläinproteiinia syöviin.
 
Tutkimuksen numeroiden järjettömyyden huomaa myös jo siitä, ettei tuommoista hurjaa vaikutusta ole olemassa, kun verrataan pelkästään kasviproteiinia syöviä eläinproteiinia syöviin.

Mitä olen noita plant-based & longevity -tutkimuksia katsellut, niin aika monessa on ollut löydöksenä, että terveys on yleisesti ottaen hyvällä tolalla mutta kuolleisuus on silti samaa luokkaa lihansyöjä-verrokkien kanssa. Joihinkin sairauksiin pienempi riski, joihinkin isompi kuin muilla. Ikääntyneiden lisääntynyt proteiinin tarve on tutkimuksissa nostettu esiin tekijäksi, joka voi rajoittaa kasvissyönnin terveysvaikutuksia. Liian vähäinen proteiinin saanti ja kasvanut luunmurtumariski ei ole terveellinen yhdistelmä. Naisille tämä on yleisesti ottaen huomattavasti suurempi ongelma. Tässä ei sinänsä ole mitään uutta, kotimaassakin on tutkittu paljon vanhusten ravitsemustilaa ja ongelmia.

Tulen kyllä aina hyvälle mielelle, kun näen julkisilla saleilla vanhuksia voimailemassa. Se on käytännössä varmaan paras terveysteko, mitä siinä iässä voi tehdä. Sain oman äipänkin kiinnostumaan pari vuotta sitten salilla käymisestä, kun eläköityi. Nyt painaa nuttura ojossa 2-3 kertaa viikossa ja käy lenkillä lähes joka päivä. Proteiiniakin innostui syömään enemmän kun kannustin.
 
Mitä olen noita plant-based & longevity -tutkimuksia katsellut, niin aika monessa on ollut löydöksenä, että terveys on yleisesti ottaen hyvällä tolalla mutta kuolleisuus on silti samaa luokkaa lihansyöjä-verrokkien kanssa. Joihinkin sairauksiin pienempi riski, joihinkin isompi kuin muilla. Ikääntyneiden lisääntynyt proteiinin tarve on tutkimuksissa nostettu esiin tekijäksi, joka voi rajoittaa kasvissyönnin terveysvaikutuksia. Liian vähäinen proteiinin saanti ja kasvanut luunmurtumariski ei ole terveellinen yhdistelmä. Naisille tämä on yleisesti ottaen huomattavasti suurempi ongelma. Tässä ei sinänsä ole mitään uutta, kotimaassakin on tutkittu paljon vanhusten ravitsemustilaa ja ongelmia.

Tulen kyllä aina hyvälle mielelle, kun näen julkisilla saleilla vanhuksia voimailemassa. Se on käytännössä varmaan paras terveysteko, mitä siinä iässä voi tehdä. Sain oman äipänkin kiinnostumaan pari vuotta sitten salilla käymisestä, kun eläköityi. Nyt painaa nuttura ojossa 2-3 kertaa viikossa ja käy lenkillä lähes joka päivä. Proteiiniakin innostui syömään enemmän kun kannustin.
Liikunnan hyödyt on kyllä aivan omassa luokassaan, vasta tuli jostain Mattiesko Hytönen mieleen, energiaa näyttää yhä riittävän, tutut laiskat kasikymppiset lähinnä istuu sohvalla voivottelemassa miten ei jaksa enää mitään.

Toivottavasti elän itsekin noin vanhaksi, en malta odottaa, että pääsen järkyttämään nuorempia kisakireänä teräsvaarina, joka puhuu hulluja tarinoita kuinka on mässännyt lihaa 60 vuotta putkeen.
 

OUTLET PWO -40%

Grapefruit Lemonade

14,90€

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom