Carnivore Diet

Noissa riskeissä tulee ekana mieleen että lähes kaikki tutkimukset on tehty prosessoitu liha = punainen liha

Ja se lihansyönti ollut osana muuten paskaa länkkäri safkaa. Sen lisäksi valtaväestön keskuudessa ne enemmän lihaa kuluttavat harvoin ovat mitään terveyshenkisiä.

Sitten kun vertaillaan terveyshenkisiä ihmisiä, niin lihasta ei saada pahista ikinä.

Screenshot_20211222_083134_com.android.chrome.jpg
Screenshot_20211222_083201_com.android.chrome.jpg
Screenshot_20211222_083226_com.android.chrome.jpg
Screenshot_20211222_083240_com.android.chrome.jpg
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Noissa riskeissä tulee ekana mieleen että lähes kaikki tutkimukset on tehty prosessoitu liha = punainen liha
Aikamoista oljenkorsien hapuilua. Mikä on se mekanismi, jolla prosessoitu liha nostaa riskiä vs. punainen liha?

Kaikkihan sen tietää, että tyydyttynyt rasva on se tekijä, ja sitä löytyy molemmista.
 
Uskoisin, että suurin ero tulee prosessoiduissa tuotteissa voi olla lisättyä rasvaa, kuten uppopaistettu tai jonkinnäköinen kastimössö joissa on paljon sokeria ja lisättyä rasvaa taas.
 
Aikamoista oljenkorsien hapuilua. Mikä on se mekanismi, jolla prosessoitu liha nostaa riskiä vs. punainen liha?

Kaikkihan sen tietää, että tyydyttynyt rasva on se tekijä, ja sitä löytyy molemmista.

Minäkin taisin syyllistyä tuohon yksittäistapauksilla retosteluun kun kommentoin Robert Heleniuksen keissiä. Tarkoituksenani ei kuitenkaan ollut esittää että kaikki hyötyisivät samanlaisesta ruokavaliosta, eikä väittää että sydän- ja verisuonitauteihin kuolisi vähemmän carnivore dieetillä.

Sen sijaan minusta uusimman tieteellisen tutkimuksen perusteella vaikuttaa siltä, että sillä syökö punaista lihaa ja saturoituneita rasvoja vai pehmeitä rasvoja ei ole juuri mitään vaikutusta kokonaiskuolleisuuteen tai sydän- ja verisuonitauteihin kuolleisuuteen. Linkitin tähän viittaavia uusia huipputason tiedelehtien analyysejä tämän ketjun aiemmille sivuille. Mukaanlukien satunnaistetuista, kontrolloiduista kokeista tehdyn meta-analyysin.

Jos vastaavia uusia meta-analyysejä tai review artikkeleita on julkaistu joissa punainen liha ja saturoituneet rasvat aiheuttavat kokonaiskuolleisuuden nousua, haluaisin mielelläni lukea näitä artikkeleita sillä en ole niitä itse löytänyt.
 
Aikamoista oljenkorsien hapuilua. Mikä on se mekanismi, jolla prosessoitu liha nostaa riskiä vs. punainen liha?

Kaikkihan sen tietää, että tyydyttynyt rasva on se tekijä, ja sitä löytyy molemmista.

Yksi syy on varmaan se, että väestötasolla paljon punaista lihaa syövät vetävät paljon myös vaaleita hiilareita (ja myös alkoholia ja muuta paskaa). Esimerkiksi syöt jauhelihapihvin burgerissa, salamin pizzassa kalja kyytipoikana, makkaran hodarissa, jauhelihaa makaronilaatikossa ja niin edelleen.

Ylenmääräinen vaaleiden hiilareiden vetäminen johtaa sitten helposti lihavuuteen ja tyypin 2 diabetekseen, jotka nostavat kuolleisuusriskiä. Alkoholi ja ylimääräinen sokeri vielä pahentavat tätä edelleen.

Tämä ei vastaa millään tavalla ketoilijoiden tai varsinkaan carnivore-ihmisten ruokavaliota, eikä muutenkaan terveellisesti elävien.
 
Yksi syy on varmaan se, että väestötasolla paljon punaista lihaa syövät vetävät paljon myös vaaleita hiilareita (ja myös alkoholia ja muuta paskaa). Esimerkiksi syöt jauhelihapihvin burgerissa, salamin pizzassa kalja kyytipoikana, makkaran hodarissa, jauhelihaa makaronilaatikossa ja niin edelleen.

Ylenmääräinen vaaleiden hiilareiden vetäminen johtaa sitten helposti lihavuuteen ja tyypin 2 diabetekseen, jotka nostavat kuolleisuusriskiä. Alkoholi ja ylimääräinen sokeri vielä pahentavat tätä edelleen.

Tämä ei vastaa millään tavalla ketoilijoiden tai varsinkaan carnivore-ihmisten ruokavaliota, eikä muutenkaan terveellisesti elävien.
Epäterveellisesti voi syödä monella eri tavalla.

Mutta vain näissä piireissä tykätään leikkiä, että korkea LDL ei ole ongelma, koska se ei sovi omaan ideologiaan.
1. ensin päätetään, että mun ruokavalio on paras.
2. sitten kaikki näyttö tätä väitettä vastaan ignoorataan ja selitellään pois.
 
Mutta vain näissä piireissä tykätään leikkiä, että korkea LDL ei ole ongelma, koska se ei sovi omaan ideologiaan.

1. ensin päätetään, että mun ruokavalio on paras.
2. sitten kaikki näyttö tätä väitettä vastaan ignoorataan ja selitellään pois.

Ei vaan me ei tuijoteta kolesterolissa vaan yhtä arvoa, vaan katsotaan kokonaisuutta ja suhdetta. Siitä ei ole mitään näyttöjä, että LDL olis haitallinen triglyjen ollessa alhaalla ja HDL ylhäällä, kun ei ole insuliiniresistenssiä tai tulehdusta. LDL on varmasti ongelma, kun triglyt on korkealla ja HDL alhaalla, tuohon päälle vielä insuliiniresistenssi ja tulehdus niin sydäntauti on valmis.
Yhden arvon perusteella riskin arvioiminen on lähinnä typeryyttä.
 
Ei vaan me ei tuijoteta kolesterolissa vaan yhtä arvoa, vaan katsotaan kokonaisuutta ja suhdetta. Siitä ei ole mitään näyttöjä, että LDL olis haitallinen triglyjen ollessa alhaalla ja HDL ylhäällä, kun ei ole insuliiniresistenssiä tai tulehdusta. LDL on varmasti ongelma, kun triglyt on korkealla ja HDL alhaalla, tuohon päälle vielä insuliiniresistenssi ja tulehdus niin sydäntauti on valmis.
Yhden arvon perusteella riskin arvioiminen on lähinnä typeryyttä.

Heh, olin tulossa kirjoittamaan mutta Dona vei sanat suusta :) Todellakin ainoastaan LDL numeron tuijottaminen ei varmasti tuota parasta analyysiä keto/carnivore riskeistä. Vaikuttaisi siltä, että vaikka LDL nousee, niin HDL ja TG muuttuvat vastaavasti mutta positiivisiin suuntiin carnivorella.

RCT:eiden ja pitkäaikaisseurannan puuttuessa parasta todistusaineistoa ovat toistaiseksi käyttäjien keräämä data, mistä minun mielestäni paras yhteenveto on tuo tännekin linkattu Harvard Medical Schoolin artikkeli jossa noin 2000 carnivorea oli kertonut kokemuksistaan ja jakanut omaa dataansa.

Tällaisen tutkimuksen arvo ei tietenkään ole yhtä hyvä kuin kontrolloidun tutkimuksen jossa käytetään tutkijoiden mittaamaa dataa ja arvoja ihmisten itse ilmoittamien sijaan. Tällaista tutkimusta vain ei vielä ole.

Jos oletetaan että tuon Harvardin paperin tulokset ovat samansuuntaisia kuin todellisuus, niin minusta on melko selvää että kuolleisuuden ja tautien riski vähenee merkittävästi kaikkien muiden markkereiden parantuessa vaikka LDL osallistujilla nousikin.

En usko että on niin, että painon laskiessa, diabeteksen parantuessa, HDL:n noustessa, TG:n laskiessa ja ihmisten voivan erittäin hyvin silti kuolleisuus nousisi. Pitkäaikaisseuranta voi toki osoittaa että olen väärässä, sen takia seuraankin alaa :)
 
Harvard Medical Schoolin artikkeli jossa noin 2000 carnivorea oli kertonut kokemuksistaan ja jakanut omaa dataansa.
Ajatteleppa toisin päin että esim joku vege käyttäjä pohjainen tutkimus suoritettaisiin vastaavin toimin niin kuinka paljon se täällä saisi kuraa niskaan tai seka syöjien vastaava. On toki hyvä että on kerätty käyttäjäkokemuksia mutta ei siitä kyllä voi vielä hirveän paljon päätellä. Toki toivon että kattavempia tutkimuksia tulee ja sitä tehden sitten saadaan parempaa dataa mutta se tutkimusten määrä monesta muusta ruokailu mallissa on HELEVETIN paljon kattavammin tutkittu ja sieltä kohtia terveysvaikutuksiin yms on todistettu. Kun lappujen määrät lähestyvät toisiaan ovat ne sitten paremmin vertailtavissa sitä ennen pelkästään referenssien määrä kaataa jopa hyvinkin rohkeat terveys väitteet. Toivottavasti joskus voidaan sanoa tämän ketjun nimissä että ne aikaisemmat olivat väärässä mutta piiiiitkä pitkä matka sinne vielä on. 👍🏼
 
Ei vaan me ei tuijoteta kolesterolissa vaan yhtä arvoa, vaan katsotaan kokonaisuutta ja suhdetta. Siitä ei ole mitään näyttöjä, että LDL olis haitallinen triglyjen ollessa alhaalla ja HDL ylhäällä, kun ei ole insuliiniresistenssiä tai tulehdusta. LDL on varmasti ongelma, kun triglyt on korkealla ja HDL alhaalla, tuohon päälle vielä insuliiniresistenssi ja tulehdus niin sydäntauti on valmis.
Yhden arvon perusteella riskin arvioiminen on lähinnä typeryyttä.
Korkea LDL on riski. Tästä on näyttöä vaikka kuinka.

Mutta ne selittelee, joilla on tarvetta selitellä.
 
Davelta ja kumppaneilta tulossa tutkimus, missä seurataan palkin kertymistä korkean ldl ketoilijoilla.

Kannattaa kuunnella tästä pätkä, missä hastatellaa tutkimuksen johtavaa professoria Dr. Matthew Budoffia. Edes tuon tason kaverin mielestä asia ei ole ollenkaan selvä LDL/HDL/TRIGLYT low carb osalta ja tutkimien aiheesta tulee todellakin tarpeeseen. Melko erikoista, että täällä pakkiksella homma on jo selvitetty😏


View: https://www.youtube.com/watch?v=xdOlY_qP7uY
mathew.JPG
 
Viimeksi muokattu:
Tässä podcastissa tuli sattumalta fiksua asiaa kolesterolista ja sydäntaudista. Tuo lääkäri Jason Schottel vaikuttaa pätevältä kaverilta, eikä ole mikää lowcarb tohtori.

Alkaa kohdasta 8:45
Lopetin kun alko puhumaan PH:n mittauksesta kertomaan GI ongelmista. Muutenki tuntu että oletti vain että stressi aiheuttaa hapettumista.
 
Lopetin kun alko puhumaan PH:n mittauksesta kertomaan GI ongelmista. Muutenki tuntu että oletti vain että stressi aiheuttaa hapettumista.

Kyllähän se luetteli siinä aika paljo muitakin asioita.🤔 ja siinä on kyllä oikeassa, että jatkuva stressi on tuhoisaa terveydelle. Itse en PH:n tai GI ongelmien yhteydestä sydäntautiin osaa sanoa mitään, mutta jos vatsa ei toimi, niin se vaikuttaa kaikkeen kehon toimintaan negatiivisesti.
 
Ajatteleppa toisin päin että esim joku vege käyttäjä pohjainen tutkimus suoritettaisiin vastaavin toimin niin kuinka paljon se täällä saisi kuraa niskaan tai seka syöjien vastaava. On toki hyvä että on kerätty käyttäjäkokemuksia mutta ei siitä kyllä voi vielä hirveän paljon päätellä. Toki toivon että kattavempia tutkimuksia tulee ja sitä tehden sitten saadaan parempaa dataa mutta se tutkimusten määrä monesta muusta ruokailu mallissa on HELEVETIN paljon kattavammin tutkittu ja sieltä kohtia terveysvaikutuksiin yms on todistettu. Kun lappujen määrät lähestyvät toisiaan ovat ne sitten paremmin vertailtavissa sitä ennen pelkästään referenssien määrä kaataa jopa hyvinkin rohkeat terveys väitteet. Toivottavasti joskus voidaan sanoa tämän ketjun nimissä että ne aikaisemmat olivat väärässä mutta piiiiitkä pitkä matka sinne vielä on. 👍🏼

Jep, paskaa tulisi niskaan oikein urakalla :) Se taitaa olla ihmisluonto vaikka ei kauheasti edistä järkevää keskustelua.

Olen pitkälti samaa mieltä kuin sinäkin ja tosiaan tutkimus on vasta alkutekijöissä carnivore ruokavalion vaikutuksista. Asia ei minusta ole kuitenkaan ihan niin yksinkertainen että kaikki referenssit tukisivat saturoituneiden rasvojen tai lihan haittoja.

1. Uusia meta-analyysejä ja review artikkeleita on ilmestynyt ihan muutaman vuoden sisällä missä nämä haitat sekä lihan tai saturoituneiden rasvojen rajoittaminen on haastettu. Muutamia näistä jutuista on linkattuna aiemmille sivuille. Nämä ovat kovan tason tiedettä ja niille pitäisi antaa enemmän tilaa lehdistössä ja omissa arvioissa.

2. Carnivore/keto ihmiset haastavat minusta oikeutetusti sen, että esimerkiksi korkeaa LDL pidetään automaattisena sydänkohtauksena. Tutkimuksissa ei ole (ainakaan minun tietääkseni) jaettu henkilöitä ryhmiin, joissa korkea LDL yhdistyy muihin mataliin riskimarkkereihin, kuten korkea HDL, matala TG, hoikkuus jne verrattuna tyypilliseen väestötason henkilöön, jolla korkea LDL yhdistyy matalaan HDL, korkeaan TG ja ylipainoon tai usein jopa metaboliseen oireyhtymään/diabetes 2. On selvää, että jälkimmäisen tyypin ollessa paljon tavallisempi kuin carnivore-henkisen, heidän vaikutuksensa dominoi tutkimuksissa ja jättää terveellisesti elävät korkean LDL ihmiset pimentoon.

Lähinnä itse toivoisin ymmärrystä sille, että ruokavalio ja elintavat muodostavat kokonaisuuden ja yhden markkerin tuijottaminen sokeasti ei luultavasti tuota parasta tulosta kaikille ryhmille.
 
Back
Ylös Bottom