Bulkkauksen hyödyt ja haitat lihasten kasvatuksessa

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja jhulmi
  • Aloitettu Aloitettu
No kun suositus on 2-3 g proteiinia ja rasvaa 1 g / painokilo tai rasvaton painokilo ja loput ottaa hiilareista niin aika monessa tapauksessa ylläpitokaloreilla jos rasvaprosentti on suht. normaali makrojakaumaksi jää sitten tuo 30/40/30. Eli ei tarvitse pyrkiä tuohon makrojakaumaan, mutta siihen se helposti ajautuu (etenkin jos alkuperäinen ruokavalio on hiilaripitoinen). Sitten jos tarvitsee paljon ylimääräisä kaloreita vaikka liikunnan tai superbulkkauksen takia niin ei sillä varmaan sitten olekkaan enään niin suurta merkitystä mistä ne loput energiat ottaa kun on nuo suositusmäärät jo saatu.

Niin, tämä ketjuhan käsitteli juuri bulkkia ja sen suhteen tässä on noista makroista puhuttu. Siksi niin moni on kiinnittänyt huomiota noihin laskelmiin, koska ne eivät tähän tilanteeseen liity oikein mitenkään. Se, että kalorilaskurissa nyt sattuu olemaan 30/40/30 jakauma muiden ohella, ei tarkoita vielä mitään. Löytyyhän sieltä 15/55/30 (suomalainen ravintosuositus), 40/20/40, 15/60/25, 49/02/49 yms. jaotkin.

Boldasin tuon viimeisen lauseen, koska siinä itsekin jo olet ymmärtänyt meidän muiden pointin.
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
^ otin juuri tuon 30/40/30, koska se on kalorilaskurinkin ehdottama jakauma lihasten kasvatukseen johon kysyttiin neuvoja tuossa yhdessä vaiheessa. Ymmärrän kyllä mitä tarkoitatte ja toivottavasti tekin ymmärrätte mitä minä tarkoitan. Otin tuon ylläpitokalorin juuri sen takia vain lähtökohdaksi, koska siinä se osuu helposti tuohon makrojakaumaan (kun loput ottaa hiilareista) noilla proteiinin ja rasvan saantisuosituksilla lihasten kasvatuksessa.
 
Laitoin Facebookiin blogille sivut. Laitan sinne blogin päivitystiedot jne.

https://www.facebook.com/Lihastohtori

Kannattaa liittyä / "tykätä", koska julkaisen näitä juttuja hyvinkin epäsäännöllisesti ja tuskin kovin usein kehtaan mainostaa Pakkotoistolla. Seuraavia artikkeleja mm.

-Toimivimmat ravintolisät lihaskasvussa
-Koolla on väliä!
-Cheating kannattaa ehkä sittenkin?
-Alkoholi ja tupakka: lihasmyrkkyjäkö?
-Vähähiilihydraattinen ruokavalio ja lihaskasvu

Jos viittit tohon "alkoholi/tupakka aiheeseen lisätä vielä nuuskan. On kumminkin aika suosittua tavaraa näissä piireissä :)
 
Jos viittit tohon "alkoholi/tupakka aiheeseen lisätä vielä nuuskan. On kumminkin aika suosittua tavaraa näissä piireissä :)


Hyvä idea, mutta saas katsoa löytyy riittävästi tutkimusaineistoa ettei tartee lähteä spekuloimaan, muutenhan tarttis lisätä listaan myös mm. sähkötupakka ja kannabis ;)
 
Saas katsoa. Tutkin itse yhtenä sivuprojektina kannabinoidireseptoreja lihaksissa (juu, luit oikein, siellä on) ja niiden blokkauksen tai lisäyksen vaikutusta lihaskasvun säätelyyn... ;) En voi kuitenkaan paljastaa vielä enempää.
 
Nyt tarvis pari vinkkiä "ektomorfiselle" (ilmeisesti nimitys luonnollisille kukkakepeille) bulkin alottamiseen.

1. Alotetaan bulkki timmistä kropasta. Mutta kuinkahan jyrkästi uskaltaa aloittaa? Puhun siis ravinnon osalta...
2. Paljon on ollut puhetta noista rasvojen saamisista. Tuleeko ne miten täyteen normaalilla ruokavaliolla, vai pitääkö tässä ruveta rypsäripulloon etsiin pilliä?
3. Tässä tulee muiden harrastusten takia kovasti aerobista liikuntaa, niin onko parasta täyttää tämän jälkeen heti energiavaje runsas hiilarisella palautusjuomalla? Ainakin olettaisin sen täyttävän heti karanneita varastoja...

Toki hyviä vinkkejä otetaan vastaan vilkas elimmistöiselle, sillä tuntuu, ettei paino nouse kun max. 2kg treenatessa ja sekin tod.näk. nesteitä.
 
1. Aloitat syömällä yli kulutuksen. Lasket sen jollain kaavalla tai kalorilaskurilla ja lisäät siihen 200-500kcal.
2. Katsot makrojaukaumastas, että rasvoja tulee 20-30% päivän energiasta ja ainakin 1g per painokilo. Jos ei meinaa tavallisella ruualla tulla niin sitten lisää öljyä ja muutenkin rypsäri on hyväksi elimistölle.
3. Aerobisen jälkeen hiilaria vaan kehoon ja vähän proteiiniakin, voit vetää vaikka normi palkkarin, jos tuntuu muuten vaikealta ottaa kaloreita.

Sulla on itsesi mukaan nopea ruuansulatus, joten tuo 500kcal voi olla myös liian vähän ja silloin vain lisää kaloreita. Katsot vaan, että paino nousee tasaseen tahtiin pitkällä tähtäimellä. Se ei maailmaa kaada, jos se on samana viikon tai pari tai laskeekin hieman välissä.
 
Voi olla, että joutuu vetäseen tohon 500kcal tuntumaan, mut väliäkös tolla. Ja tuota rasvaa on tullut varmaan syötyä liian vähän. Työpaikkaruuasta on vaikea lähteä laskemaan, mutta omat murkinat saa lasketuksi.
Taidampa siis ruveta vetelemään sitä rypsäpullosta, niin tulee ainakin tarpeeksi otettua.
 
Paljonko teillä yleensä tulee rasvaa tommosessa kuukauden maltillisessa bulkissa olettaen että teillä näkyy sixpack täydellisesti? Olisi kans tarkoitus siirtyä ensimmäiselle bulkille missä kalorit +300kcal ja ajattelin että joko vedän bulkkia niin kauan että alimpien vatsapalojen nuo alareunat katoavat näkyvistä, tai juuri 4vko bulk ja 2vko diet.
 
Paljonko teillä yleensä tulee rasvaa tommosessa kuukauden maltillisessa bulkissa olettaen että teillä näkyy sixpack täydellisesti? Olisi kans tarkoitus siirtyä ensimmäiselle bulkille missä kalorit +300kcal ja ajattelin että joko vedän bulkkia niin kauan että alimpien vatsapalojen nuo alareunat katoavat näkyvistä, tai juuri 4vko bulk ja 2vko diet.

Jos lähden sixpack-kunnosta lisäämään painoa niin kyllä se paino aika vauhdilla nousee vaikka yrittää kuinka jarrutella. Sanoisin, että paino nousee ekan kuukauden aikana 2-4kg (osa tietty nestettä). Tässä ajassa sixpack ei katoa, mutta kunto hieman pehmenee.

Tulee hiukan mutuilua, mutta uskoisin, että kun siirryn dieetiltä bulkille niin viskeraalisen rasvan suhteellinen kertyminen on suurempaa. Tästä seuraa mielikuva, että lihas olisi kasvanut vauhdilla, koska ihonalainen rasvakerros ei juurikaan muutu. Näiden ensimmäisten kilojen jälkeen bulkkaaminen alkaa myös kasvattaa ihonalaista rasvakerrosta. Koska viskeraalinen rasva on ns. nopeasti käyttöön otettavaa energiaa, se myös lähtee ensimmäisenä kun aletaan kaloreita vähentämään.

Tästä seuraa hassu efekti: Jos bulkkaan sixpack-kunnosta esim. 80kg -> 84kg, kunto on edelleen ihan mukava (iso osa bulkatusta painosta on viskeraalista rasvaa ja nestettä). Sen sijaan jos olen bulkannut itseni 90-kiloiseksi ja laihdutan tästä kunnosta 84 kiloon (viskeraalinen rasva ja nesteet ovat lähteneet jo heti alussa), kunto ei olekaan yhtä hyvännäköinen kuin tuossa aiemmassa 84 kilossa.

Olen vajaat 10v bulkannut talvet ja dietannut keväät. (ihan reilusti 7-8kk plussaa ja 3-4kk dieettiä ja 2-3kk painon pitämistä samoissa). Alkuvuosien jälkeen voin sanoa, että aika vähän tuommoisista sykleistä jää käteen. Bulkatessa sarjapainot kasvavat nykyään kohtuullisen hitaasti ja tulevat kyllä dietatessa alas. Samoin käy lihaksille. Jos 10 kilon painonnousu tuo vaikka 3kg lihasta niin kyllä ne valitettavasti (suurimmaksi osaksi) lähtevät dietatessa pois. :(

Tarkoitus on jatkossa pitää rasvat minimissä ja ehkä taikoa lihaa pätkäpaasto tyyliin ajoittamalla reilusti kaloreita treenin ympärille. Voi olla, että tulosta tulee yhtä huonosti kuin bulkki/dieetti -sykleillä, mutta eipähän tarvitse "kärsiä" hyljevaihetta lainkaan. :)
 
Jos lähden sixpack-kunnosta lisäämään painoa niin kyllä se paino aika vauhdilla nousee vaikka yrittää kuinka jarrutella. Sanoisin, että paino nousee ekan kuukauden aikana 2-4kg (osa tietty nestettä). Tässä ajassa sixpack ei katoa, mutta kunto hieman pehmenee.

Tulee hiukan mutuilua, mutta uskoisin, että kun siirryn dieetiltä bulkille niin viskeraalisen rasvan suhteellinen kertyminen on suurempaa. Tästä seuraa mielikuva, että lihas olisi kasvanut vauhdilla, koska ihonalainen rasvakerros ei juurikaan muutu. Näiden ensimmäisten kilojen jälkeen bulkkaaminen alkaa myös kasvattaa ihonalaista rasvakerrosta. Koska viskeraalinen rasva on ns. nopeasti käyttöön otettavaa energiaa, se myös lähtee ensimmäisenä kun aletaan kaloreita vähentämään.

Tästä seuraa hassu efekti: Jos bulkkaan sixpack-kunnosta esim. 80kg -> 84kg, kunto on edelleen ihan mukava (iso osa bulkatusta painosta on viskeraalista rasvaa ja nestettä). Sen sijaan jos olen bulkannut itseni 90-kiloiseksi ja laihdutan tästä kunnosta 84 kiloon (viskeraalinen rasva ja nesteet ovat lähteneet jo heti alussa), kunto ei olekaan yhtä hyvännäköinen kuin tuossa aiemmassa 84 kilossa.

Olen vajaat 10v bulkannut talvet ja dietannut keväät. (ihan reilusti 7-8kk plussaa ja 3-4kk dieettiä ja 2-3kk painon pitämistä samoissa). Alkuvuosien jälkeen voin sanoa, että aika vähän tuommoisista sykleistä jää käteen. Bulkatessa sarjapainot kasvavat nykyään kohtuullisen hitaasti ja tulevat kyllä dietatessa alas. Samoin käy lihaksille. Jos 10 kilon painonnousu tuo vaikka 3kg lihasta niin kyllä ne valitettavasti (suurimmaksi osaksi) lähtevät dietatessa pois. :(

Tarkoitus on jatkossa pitää rasvat minimissä ja ehkä taikoa lihaa pätkäpaasto tyyliin ajoittamalla reilusti kaloreita treenin ympärille. Voi olla, että tulosta tulee yhtä huonosti kuin bulkki/dieetti -sykleillä, mutta eipähän tarvitse "kärsiä" hyljevaihetta lainkaan. :)

Täsmälleen samat havainnot. Bulkkaus-dieettaushommaa jotain 5 vuotta putkeen (sitä ennen pelkkää bulkkausta :D ) ja ei jää kyllä mitään käteen dieetin päätteeksi ihan sama kuinka huolellisesti dieettaa. Kokeillutkin olen joka kerta eri tyylejä ruokavalion ja treenin kanssa ja aina yhtä huono lopputulos.

Uskoisin että paras tapa olisi olla massakaudet microtarkasti todella vähän plussilla tai syklitellä jotenkin mutta ei riitä mielenkiinto nysvätä joten IF voisi olla ihan hyvä kokeilla tässä kohtaa.
 
Mitä mieltä porukka sitten on, kun foorumilla neuvotaan aloittelijoitakin syömään ihan reilusti vaan, jotta saa ne ns. pohjat lihaksille, niin kannattaisiko sittenkin neuvoa alkaamaan syklittelemään niitä kaloreita heti aluksi vai onko se vain suotavaa ensin antaa ohje kasvattaa niitä lihaksia bulkilla ja sitten vasta myöhemmin alkaa tälläisille sykleille tai joillekkin IF-tyylisille ruokavalioille? Mietin nyt vaan, ettei tule ketään väärin neuvottua... Jos alkaisinkin kertomaan kaikille, että on parempi olla vaikka 6vk plussilla ja 2vk dietillä.
 
Mitä mieltä porukka sitten on, kun foorumilla neuvotaan aloittelijoitakin syömään ihan reilusti vaan, jotta saa ne ns. pohjat lihaksille, niin kannattaisiko sittenkin neuvoa alkaamaan syklittelemään niitä kaloreita heti aluksi vai onko se vain suotavaa ensin antaa ohje kasvattaa niitä lihaksia bulkilla ja sitten vasta myöhemmin alkaa tälläisille sykleille tai joillekkin IF-tyylisille ruokavalioille? Mietin nyt vaan, ettei tule ketään väärin neuvottua... Jos alkaisinkin kertomaan kaikille, että on parempi olla vaikka 6vk plussilla ja 2vk dietillä.

Toteaisin omalla kokemuksellani nöyrästi, että ei sikabulkkia kenellekään, eikä varsinkaan aloittelijalle. Ensin neuvoisim laittamaan ruokavalion pohja kuntoon eikä välttämättä tarvitse laskea kaloreitakaan. 4-5 ateriaa päivässä ihan tavallista kotiruokaa. Proteiinigrammoja voisi olla hyvä vähän tsekata -> 20-40g per ateria hieman kaverin koosta riippuen.
 

Suositut

Back
Ylös Bottom