Okei, avaappas tyhmälle sijoitusihmiselle vielä tarkemmin että mitä minä teen niillä salausavaimilla? Ymmärrän hyvin jo vuosien takaa bitcoinin perusteet mutta se että koko "valuutan" luonti perustuu laskentaprosesseihin jotka eivät käsittääkseni ole muutakuin vaikeita ja laskentatehoja vaativia prosesseja mutta mitä konkreettista hyötyä kansakunnalle niistä laskentaprosesseista on? JOS taustalla olisi se, että laskentaprosessit ovat alihankintaa teollisuuteen yms. ja täten tuottavaa niin ymmärtäisin paremmin homman idean jossa voisin vuokrata omat vehkeeni laskemaan tiettyä korvausta vastaan. Kirjoitat myös erittäin paljon siitä että Bitcoineja ei voi luoda tyhjästä, vaikka niitä nimenomaan luodaan tekemällä hyödytöntä toimintaa, oletko lisäksi sen verran sinisilmäinen että tältä pallolta ei löytyisi osaamista ja tekniikkaa tehdä aina vain kovempia louhintalaitteita? JOS esittämäsi spekulaatiot bitcoinin hinnasta olisivat mahdollisia, niin miksi firmat eivät investoisi vaikka nyt alkuun miljardia euroa siihen että tekisivät osaston X tekemään jatkuvasti parhaita mahdollisia louhintalaitteita?
Rahahan ei ole este varsinkaan IT-puolella, sitä todellakin löytyy. Tällä hetkellä kaikki kovimpina mainostetut louhintalaitteet on kehitelty mitättömällä pikkurahalla, joten herää kysymys että miksei esim. Google ole ottanut kassasta muutamaa jaardia ja palkannut tuhatta maailman kovinta bitcoinspesialistia tekemään sellaisia vehkeitä että oksat pois?
Ongelma on siinä että taustalla ei ole mitään. Se että joku asia on harvinainen, ei tee siitä automaattisesti arvokasta. Harvinaisuuden lisäksi tarvitaan jumalaton kysyntä kys.hyödykettä kohtaan ja tällöin markkinat määrittävät hyödykkeen arvon. Se että bitcoineja on olemassa (puheiden mukaan) rajallinen määrä, ei riitä vielä yhtään mihinkään. Totuus on se, että tällä hetkellä bitcoin ei ole riittävän likvidi tai vakaa valuuttana ja kyse on puhtaasti tyhjästä luodusta tuotteesta jolla ei ole mitään sellaista käyttötarkoitusta mikä parantaisi sen asemia tulevaisuudessa. Mikäli sen käyttö maksuvälineenä alkaa tulevaisuudessa (tällä hetkellä se ei käytännössä käy oikeastaan missään, kuten tiedät) laajenemaan ja arvonheittely vähenee homma voi olla toinen, mutta siihen on vielä matkaa ja se edellyttää sitä että talous ottaisi edes jossain sen käyttöön koska tällä hetkellä homma vaan ei toimi.
Tulipa pitkä pätkä huonoa kirjoituskieltä putkeen, pahoittelen tapahtunutta ja syytän kännykkää.
Sijoituksena se on johdannainen, ei perustu mihinkään (lasketaan koneella prosesseja, mitä arvoa tästä laskennasta on?) ja on äärimmäisen minimalistinen sekä marginaalinen juttu.
Salausavaimilla, (joista Bitcoinin käyttäjän ei välttämättä paljoa tarvitse tietää, koska ne ovat osa lompakkoa,) allekirjoitetaan salausavainta vastaavasta Bitcoin-osoitteesta lähtevä siirto. Jokaista salausavainta vastaa yksi Bitcoin-osoite. Lompakossa voi olla useita osoitteita.
Laskentateho turvaa Bitcoin-verkon ns. double spendeiltä. Laskentatehoa vaaditaan "proof of work" -malliin. Vaaditaan työtä siirtojen varmistukseen. Bitcoinlouhinnasta löytyy lisää tietoa esimerkiksi Wikipediasta. Konkreettista hyötyä laskentatehosta saadaan siis Bitcoinverkon varmentajana - eli se ei ole hyödytöntä tehoa.
Bitcoineja ei luoda tyhjästä vaan juurikin tuota Bitcoin-verkkoa ylläpitävää tehoa vastaan. Louhintalaitteissa tulee fysiikan lait vastaan, aivan kuten muissakin prosessoreissa. Optimoinnissakin on rajansa. Se, että tehdään aina vain parempia louhintalaitteita ei ole mielenkiintoista, koska se ei ole tärkeää. Bitcoin-verkko pyrkii mukautumaan kokonaislaskentatehon mukaan niin, että lohkoja löytyy keskimääräisesti 10 minuutin välein. Ns. vaikeustaso nousee.
Firmat ovat kehittäneet louhintalaitteita - eikä se ole kovin helppo tai nopea prosessi. Esimerkiksi syksystä 2012 ASICMINER-niminen projekti keräsi rahaa crowd funding -tyylillä, osakkeita vastaan. Keväällä 2013 he aloittivat Bitcoin-louhijoiden massatuotannon ja alkoivat mainaamaan. Osan laitteista he myöskin myivät. Vuonna 2013 on kehitetty myös muutamia hyötysuhteeltaan tehokkaampia laitteita kuten esimerkiksi BitFuryn prosessorit. Ne ovat muutamia kertoja tehokkaampia kuin ASICMINERin laitteet. Euroopasta löytyy ihan halleja jotka on valjastettu louhintakäyttöön. Louhinta on kuitenkin hyvin kilpailtua - valmistajia on useita ja aikataulut ovat tiukkoja. Verkon vaikeustaso nousee kokonaislaskentatehon mukaan. Yrityksille saattaa olla fiksumpaa investoida suoraan Bitcoiniin, kuin louhintalaitteiden kautta.
Google on kiinnostunut Bitcoinista, mutta ei louhintamielessä (koska se ei loppujenlopuksi ole kovin kovaa bisnestä kenellekään.) Isot firmat ovat kiinnostuneita aivan eri aspekteista Bitcoinissa.
Millään mitättömällä pikkurahallahan prosessoreita ei valmisteta. Itsessään laitteisiin, joilla hyvällä hyötysuhteella olevia prosessoreita valmistetaan, on todella pitkät jonot (6-12kk.) Isoillakin komponenttivalmistajilla on välillä ongelmia prosessoreiden toimituksessa juuri tästä syystä. Ja ei se mitään halpaa ole...
Bitcoin ei ole arvokas sen vuoksi, että se on niukka (eli harvinainen.) Bitcoinin arvo tulee kokonaisuudesta. Bitcoin on hajautettu tietokanta, pysyvään tiedon säilömiseen pystyvä protokolla sekä hajautetun konsensuksen ensimmäinen toimiva malli. Bitcoinissa on paljon asioita, jotka tekevät siitä arvokkaan. Bitcoineja on olemassa maksimissaan 21 miljoonaa, tämä on määritelty koodissa (eli se ei ole mikään puheisiin perustuva juttu.) Voit itse varmentaa mitä esimerkiksi Bitcoin-referenssiasiakasohjelma tekee lukemalla lähdekoodin läpi (bitcoin.org löytyy koodit joista siis voit itse kääntää itsellesi ohjelman jolla käytät Bitcoin-verkkoa.)
Bitcoinin likviditeetti ja vakaus ovat asioita jotka paranevat kun aikaa kuluu ja käyttö sekä arvo kasvaa.
Eiköhän Bitcoinin käyttö niin ostajilla kuin myyjillä ala lisääntyä, kun tietous paremmasta vaihtoehdosta lisääntyy ja infra kasvaa helppokäyttöisemmäksi ja vakaammaksi.