Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Huomio: This feature may not be available in some browsers.
Jos on vaikka tehny ison kattilallisen riisii ja useamman paketin jauhelihaa, jota ois tarkotus laittaa jääkaappiin ja sieltä mikron kautta myöhemmin syötäväks, niin oishan se huomattavasti helpompaa punnita safkat kypsänä, sitä mukaan, kun menee mikroon. Miten tosta laskee lihapää helposti paljon kypsäpaino esim riisii ja jauhelihaa = rakaapainona, mitä voi heittää kalorilaskuriin
No ei varmaan 7-10% jauhelihasta tai kanan rintafileestä/maustamattomat kanan fileesuikeleet lähde 1/3, kalastakaan ei varmaan todistella mitään, poikkeuksena lohi.
No kyllä varmasti lähtee naturell kanan fileesuikaleesta 1/3 painosta pois.
Empiiriset tutkimukseni osoittavat:
Kilo fileesuikaletta painaa paistamisen jälkeen noin 640-680 grammaa.
Hunajamarinoitu 400g painaa paistamisen ja marinaadin poistamisen jälkeen 180-200g. En ole kokeillut pestä suikaleita ennen paistamista, sillä tavalla kanan jäännöspaino olisi vielä vähemmän.
Kanan luullinen rintaleike 1300g marinadissa paistamisen, luiden poiston ja marinaadin poiston jälkeen 730-770 grammaa.
Jos tämä nyt on sitten "parempaa" jauhelihaa, niin onko se vanha ollut sitten huonoa? Tämäkään ei ilmeisesti ole ihan priimaa, sillä muutenhan tuote olisi "parasta" jauhelihaa. Mitä sanoo Atria? Mitä viestiä heidän mainosporukkansa haluaa lähettää?
Aikaisemmin oli kohua (ja aiheesta) kun paistijauheliha ei olekaan paistia. Muistaakseni Atria ilmoitti, ettei heillä ole tietoa mitä lihaa mihinkäkin pakettiin laitetaan (asia ilmaistiin toki hieman eri sanoilla, mutta tämä oli bottom line). Samoin Snellman ym. väittivät olevan ihan ok sama mitä tekstiä pakkauksen pintaan kirjoittelee, kunhan kansa ostaa ja rahaa tulee (tämäkin enemmän business muodossa sanottu).
Eka ja viiminen totta. Keskimmäinen ihan paska puhetta niin eipä tolla viimisellä kohallakaan ole mitään merkitystä tässä aiheessa.- Halvemmissa ja sitkeämmissä ruhonosissa on yleensä suhteellisen paljon sidekudosta
- Teollisuudessa jauheliha valmistetaan tuoreesta ja jäisestä lihasta, niin että yleinen sekoitussuhde on noin 70 % tuoretta ja 30 % jäistä
- Pakastaminen rikkoo lihan solurakenteen ja muuttaa massan vetiseksi
Ilmeisesti Saarioinen ja Snellman käyttää pakastamatonta lihaa. Entä muut valmistajat? Omat havainnot ainakin tukevat tuota korkeaa kosteuspitoisuutta teollisesti tuotetun jauhelihan osalta. Eli vahvalla mutulla, se on ollut pakastettua. Se 400 gemman lihaköntti kutistuu ihan olemattomaksi.
Jotta tässä ongelmassa päästään eteenpäin niin voin testata noita kaupan tuotteita ja punnitsen lihan ennen ja jälkeen paistamisen. Ei tässä touhussa kyllä mitään järkeä ole, mutta kun kerta ollaan kunnon lihapäitä niin edetään tällä tavalla.
Eka ja viiminen totta. Keskimmäinen ihan paska puhetta niin eipä tolla viimisellä kohallakaan ole mitään merkitystä tässä aiheessa.
Kuusi seitsemästä valmistuttajasta käyttää pakastettua lihaa
Pakastettua lihaa saa lain mukaan käyttää teollisesti valmistetussa jauhelihassa, vaikka paketin kyljessä ei lue pakastetusta lihasta sanaakaan.
Kysyimme seitsemältä eri suojakaasuun pakatun jauhelihan valmistajalta, käyttävätkö ne jauhelihassaan pakastettua lihaa. Suurimmat valmistajat Atria, Snellman ja HK Ruokatalo kertovat käyttävänsä ainakin satunnaisesti pakastettua lihaa. Snellman kertoi, että pakastetun lihan osuus voi olla jopa 20 prosenttia tuotteesta.
Vain Saarioinen vastasi, ettei käytä pakastettua jauhelihaa lainkaan.
Käyttääkö pakastettua lihaa?
Snellman - kyllä
HK - Kyllä
Järvi Suomen Portti - Kyllä
Saarioinen - EI
Atria - kyllä
Tamminen - kyllä
Pirkka - kyllä
Teollisuus kertoi Kuningaskuluttajalle käyttävänsä pakastettua lihaa tasaamaan kysynnän vaihteluita. Välillä jauhelihan kysyntä on pienempää kuin tuotanto, ja silloin ylijäänyt liha pakastetaan ja jauhetaan myöhemmin tuoreen jauhelihan joukkoon. Pakastettua lihaa myös käytetään tuoreen jauhelihan jäähdyttämiseen ennen pakkaamista, sillä jauheliha lämpenee helposti liikaa jauhamisprosessin aikana.
Kuinka paljon teollisuus käyttää pakastettua jauhelihaa?
- Se vaihtelee yleensä 5-10 % välillä kokonaismäärästä, kertoo Järvi-Suomen Portin Tapio Eeva.
- 5-10 prosenttia on pakastettua lihaa, vastaa HK Ruokatalon Jyrki Sukula.
Eli esimerkiksi kaupassa myytävässä suojakaasuun pakatussa HK:n nautasikajauhelihassa voi hyvinkin olla pakastettua lihaa muun jauhelihan joukossa jopa kymmenesosan.
Miksi? Jos todellakin miettii makaronia, niin mistä pystyt laskemaan paljonko kyseisten makaronien huokoisuus on, että ottavat kaloritonta vettä itseensä? Suurimmaksi osaksi kaikki makrot ja kalorit on merkitty kuivapainon mukaan, ei kypsennetyn/valmistetun.
Antaa Spitferan elää tuossa omassa maailmassa sekä uskoa ainoastaan protskun määräävään voimaan. Kokeile kerran ostaa suoraan teurastamolta/lihamestarilta niin ymmärrät. Jos raha on tiukassa niin asia kannattaa jättää ainoastaan yhteen kertaan, mutta tuon jälkeen ei tarvitse mutuilla. Mä haluan syödä mahdollisimman hyvälaatuista, mutta edullista lihaa.
Mitä tulee tuohon 7%-jauhelihaan niin ihan syömäkelvotonta se on. En ymmärrä miten siitä on saatu niin mautonta, vaikka hakkaa kunnolla maustetta sekaan. Ennemmin syö sitä 10%:sta, jotta tulee edes siedettävää paskaa.
Vaikka wikipedia ei olekaan oikeanlainen tietolähde niin tuossa muutama heikkous teollisesti tuotetulle jauhelihalle:
- Halvemmissa ja sitkeämmissä ruhonosissa on yleensä suhteellisen paljon sidekudosta
- Teollisuudessa jauheliha valmistetaan tuoreesta ja jäisestä lihasta, niin että yleinen sekoitussuhde on noin 70 % tuoretta ja 30 % jäistä
- Pakastaminen rikkoo lihan solurakenteen ja muuttaa massan vetiseksi
Oletko vieläkin samaa mieltä?
EDIT: Kyllä, se on juurikin paskaa. Mä maksan noin 10€/kg naudan paistijauhelihasta(~7%), joten valintani ei kohdistu suojakaasulliseen lihaan. Olkaa kuitenkin ihan huoleti, samalla tavalla se patti kasvaa. Jos naurettavan pienellä lisäinvenstoinnilla saa laadukkaampaa niin miksi en ottaisi parempaa vaihtoehtoa.