Äläpäs noobi ruikuta. Patenttikeskustelut yhtiöiden välillä ovat koko ajan menossa olevaa day-to-day -tapahtumaa. Patentteja esitetään rekistereihin, niitä hyväksytään ja hylätään. Hyväksymisen jälkeen patentit ovat osa yrityksen omaisuutta, vaikka kuinka aineettomia olisivatkin.
Sen jälkeen yritykset tapaavat aika ajoin keskustellakseen teknologian kehittämisestä. Käytännössä kaikki koettavat noissa tapahtumissa patenttisalkkunsa arvoa. Tuloksena tyypillisesti sopimuksia patenttien vaihtamisesta eli osapuolet pääsevät käyttämään toistensa kehittämää teknologiaa, joka puolestaan vie eteenpäin koko markkinaa.
Jos sopimusta patenttien vaihtamisesta ei synny, mennään oikeuteen - mutta vasta äärimmäisenä keinona, kun muuta halukkuutta sopimuksen syntymiseen ei enää ole.
En ole tutustunut tarkemmin, enkä ymmärtäisikään Applen ja Nokian patentoimia innovaatioita tässä asiassa. Lukemani perusteella veikkaisin, että Apple on patentoinut joitain käyttöliittymänsä ominaisuuksia, Nokia taas langattoman verkon käyttöön liittyviä ominaisuuksia.
Mielenkiintoisen tästä tekee se, että muut langattoman busineksen toimijat ovat Nokian kanssa sopimuksessa, Apple panttaa. Tässä tilanteessa kannattaisi kenties ottaakin riski ja tehdä market entry Kiinaan ja Intiaan iPhonella - sopimus vasta sen jälkeen, ellei oikeus kiiruhda. Toisaalta Nokialla on kiire saada lisää kiinnostavia tuotteita markkinoille ja sitä ennen mahdolliset patenttikinat täytyy selvittää.