Genetiikka vaikuttaa eniten lajeissa, joiden kisasuoritus on suht yksinkertainen. Esimerkkeinä nyt vaikka juuri pikajuoksu tai pyöräily, joissa periaatteessa vain toistetaan yhtä liikettä. Näissä on tärkeää olla muutama tietty ominaisuus aivan huipputasoa, että voi pärjätä kv-huipulla. Lisäksi on sellaisia lajeja, joissa sääntöjen takia joku ominaisuus korostuu. Tunnettuna esimerkkinä kaikki koripalloilijat ovat pitkiä.
Sitten on olemassa yleensä taitolajeja, joissa voi pärjätä hyvin erilaisilla paketeilla ominaisuuksia, koska kilpailusuoritusta voi muuttaa niin että siinä hyödynnetään omia parhaita ominaisuuksia.
Kamppailulajit ovat tyypillinen esimerkki tästä ja niissäkin mitä vapaammat säännöt on, sitä enemmän ottelijat eroavat toisistaan. Sumopainijat ovat kaikki isoja ja lihavia, mutta vapaaottelijoita on huipulla vaikka minkä näköistä ukkoa. Näin on juuri siksi, että vapaaottelun säännöissä on enemmän sallittuja tekniikoita, joten mahdollisia taktiikoita ja niille sopivia fyysisiä "alustoja" on enemmän.