Joku viisas voisi kertoa talonrakennustekniikan ja yhdyskuntatekniikan eroista. Kummalle inssille on a)enemmän töitä, b)kumpi monipuolisempaa, c)eroa palkkauksessa jne?
Itse valitsin talonrakennuspuolen, että sillä silmällä voi lukea meikäläisen vastauksen, mutta aika paljon olen keskustellut kavereiden kanssa, jotka on yhdyskuntatekniikka (=maanrakennus)-puolella.
a) Yhdyskuntatekniikka on aika pitkälti valtion hommia, vaikka sekin puoli on alkanut vähitellen yksityistymään (Destia nyt esimerkkinä). Siksi yhdyskuntatekniikan puolella työt on vähän määrärahoista riippuvia, mutta työpaikat on sitten varmempia ja todennäköisesti ei lähde alta. Yksityisellä sektorilla töitä on aika vähän, mutta käsittääkseni se on kasvussa vähitellen. Suurin ero noissa työmäärissä tulee suhdanteesta. Ykt-puolella työt ei ole suhdanneriippuvaisia, toisin kuin talopuolella, jossa hyvinä aikoina on pulaa työntekijöistä ja huonoina ei saa ilmaiseksikaan töitä. Talopuolella on enemmän kysyntää projekteille, koska käytännössä taloprojektien koot vaihtelee aina omakotitaloprojekteista suuriin kauppakeskuksiin. Tästä syystä jos yrittäjyys kiinnostaa niin vaihtoehtoja ei oikein ole. Töitä on siis kummassakin, riippuu vain ajoituksesta.
b) Riippuu suuntauksesta. Ykt-puolella ja talonrakennuspuolella on kummallakin työmaajohtosuuntautuminen, jossa tehtävät käytännössä samanlaisia kummallakin puolella rakennuskohde vain muuttuu. Suunnittelupuolella tulee suurimmat erot. Talopuolella suunnittelun kohteena on kuitenkin enemmän asioita (rakenteet, LVISA, arkkitehtuuri), mutta ykt-puolella suunnittelu suuntautuu pidemmälti maakerrosten paksuuksien ja järjestysten suunnitteluun. Eli talopuolen suunnittelun näen ainakin itse monipuolisempana, koska erikoistumissuuntia on useampi. Sitä en tiedä kummalle puolelle siltasuunnittelu kuuluu AMK-opinnoissa, mutta yliopistossa sille voi mennä kummalta vain puolelta. Käytännössä siltasuunnittelu vastaa talopuolen kantavien rakenteiden suunnittelua, johon on vain yhdistetty tiettyjä eroja, kuten asfalttipäällysteet ja kosteustekniset asiat.
c) Palkkauksesta on oikeasti paha sanoa. Periaatteessa maanmittauspuolen insseillä on raksapuolen matalin keskipalkka, mutta toisaalta samoihin palkkoihin voi jäädä talosuunnittelupuolen kaveritkin huomaamattaan, koska suunnittelu on nykytilanteessa aika yksipuolista ja suunnitteluosaamista myydään joissain paikoissa alihintaan. Ykt-puolella palkkaus ei ole myöskään suhdanneherkkää kuten talopuolella.
AMK-opinnoissa on vähän hölmösti tuo järjestetty, koska valinta täytyy tehdä ennen kuin tietää kumpi kiinnostaa enemmän ja siksi tuo on vähän vaikea päätös. Enemmänkin kannattaa miettiä sitä, että kiinnostaako maamateriaalien käsittely enemmän vai talorakenteiden käsittely, koska käytännössä työtehtävät vastaa pitkälti toisiaan.