1.10,5 on aika menoo jo. ei pysyis peräs edes tarzan.
toi juhiksen aika oli tuolloin suomen kärkiaika ja tehty kuittina "kylmiltään" eräälle hemmolle, joka väitti, ettei voimamiehillä oo kuntoa. ei se hapenotto oikeesti noin lyhyellä matkalla oo niin relevantti, ku vaikka jo 1000m:llä. se kova maksimivoimataso kompensoi tossa sen hapenoton hyvin pitkälle. sisäsoutu antaa mahiksen voiman hyväksikäyttöön täysin erilailla kuin ulkosoutu. siinä ei voimamies varmaan sais vetookaan tehtyä veneen uppoamatta.
kyllä juhis aikanaan teki kisakauden jälkeen hieman aerobista ja muuta höntsää enemmän, mutta ei se koskaan muodostanut pääsisältöä treeneissä. hapenottoa en tiedä ja onko koskaan mitattukaan, mutta isolla miehellä on myös isot keuhkot, vaikkei niitä niin käyttää osaisikaan. kaikki kestävyys voimamiesurheilussakin pohjautuu lähes pelkästään maksimivoimatasojen tuomaan reserviin. ei ne treenit silti mitään ykkösiä juurikaan olleet. harva voimailu on. jos aatellaan äärimmäistä maksimivoimalajia, voimanostoa, ei siinäkään. sen puolen valmennettavat mullakin tekee suurimman osan treeneistä ihan muuta.
kun voimamieskisan kisalajit olivat tiedossa, joillekin lajeille tehtiin sitten toki erityisempää laktaattitreeniä valmistavalla kaudella. ne piikkautuu suht nopeesti kuitenkin ja vaatii pohjalleen käytännössä "vain" mahdollisimman kovan maksimivoimapohjan. aika monet kisalajit on lyhyempiä täysin voimaan perustuvia, mutta monet myös jo silloin ja nykyäänkin erittäin anaerobisia ja suorituskestot siellä minuutin nurkilla usein. aika ilkeetä menoahan se isoille pojille on, mutta iteppä lajinsa valitsevat
on toki aika eri tehdä esim 20x200kg maastavedossa, jos maksimi on 400kg tai 200kg...
onhan se vetopituus tärkeä, mutta se teho, millä vedetään on ratkaisevin. myös tossa juhiksenki suorituksessa. vaikka se 10-nupin vastus ei paina "heikommillekaan" mitään rennosti vedettynä, saa siihen melkein 400kg maastavetäjä aika erilaisen tehon aikaan kuin esim 200kg:n vetäjä. tätä voi jokanen testata vaikka vetämällä 1-10 kertaa täydellä teholla ja mihin se riittää. tää on aika iso juttu ja monet ei ihan tajua, mikä ero siinä oikeesti on.
jos lajina olis pelkästään 500m sisäsoutu, panostaisin kyllä eniten siihen voimapuolen kehittämiseen. ei ne kestävyysominaisuudet mun listalla silti sen alempana ole. kaikki lajit ja urheilijat on mulla samalla viivalla. kyllä ne henkilökohtaset ominaisuudet tietenkin paljon merkkaa, eli huippu-urheilijan kannattaa valita vanhempansa hyvin. tää tulee esiin ihan perusvoimailussakin jo. joku lykkii 80%:lla 6 toistoa ja toinen 15, vaikka treenitausta olis aika sama. toistokoneen on useemmin hankala saada niitä maksimitasoja ylös ja lajivalintana voimanosto on tietenkin hieman haastava sillon. jne jne.
painonnostajien maksimivoimataso tuo samalla tavalla kovan tuloksen, mutta ne ei tee treeneissä juurikaan mitään kestotouhailua, joten vaikken tapaa veikkailla mitään ilman näyttöä, luulisin esim 350kg maastavetävän painonnostajan tekevän heikomman tuloksen kuin yhtä vahvan voimamiesurheilijan. se kestotaso tulis näkyviin tietenkin siellä vipan 100m matkalla.
ihan mielenkiinnosta: millä tasolla sulla itellä voimapuoli oli ja kisasitko missään? kestävyyslajit nykyään enemmän kiinnostavia?