500m sisäsoutu

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Noreaga
  • Aloitettu Aloitettu

GOOD MORNING

BCAA, EAA, MSM, GLUTAMIINI, VIHERJAUHEET

-40%
Sisäsoudussa olen kisannut, mutta voimailupuolella en. Raakayhteistulos oli parhaimmillaankin alle 700kiloa. Nyt olisi paljon heikompi, mutta 500m soudussa voittaisin sen aikaisen minäni 100-0.

Olen ihan samaa mieltä, että se maksimivoima kompensoi tuloksia, mutta en sanoisi tuloksen siihen perustuvan. Nimittäin uskon variaation olevan varsin korkea voimamiestenkin välillä 500m soudussa, vaikka otettaisiin ihan yhtä vahvoja janttereita vetämään (mitenkähän tämäkin sitten mitattaisiin...).

Muistaakseni ex cannonball Lönnqvist kirjoitti vetäneensä 500m n1.23,x. Oli vieläpä lajia jonkin verran harjoitellutkin. Se on mua pidempi, nuorempi ja aika hemmetin paljon vahvempi. Ja melko selkeesti huonompi tossa soudussa. Eipä oikein muuta muuttujaa tule mieleen kuin hapenottokyky. Ja tietty kivunsietokyvylläkin voi olla oma roolinsa.

Yksi asia, mikä voi monesti unohtua, on että isoissa voimamiehissäkin on joukossa hapenottokyvyltään erittäinkin lahjakkaita kavereita. Niitä vain näkee aika harvoin tuolla Coopereita juoksemassa :). Toisaalta, kuten jto kirjoititkin, on voimamiesten perusharjoittelussakin hapenottokykyä lisääviä elementtejä.

Eniwei, kovaa 500m sisäsoututulosta varten harjoitteleminen edellyttää oman kapeikon tunnistamista. Siihen sitten pitää treenin pääpaino kohdistaa, henkistä puolta unohtamatta. Jossain joku osuvasti kuvasi, että viimeisen kahdeksan vedon aikana soutajan on oltava valmis kuolemaan kahdeksan kertaa.
 
Elikkäs pääsin moista soutulaitetta kokeilemaan työreissulla, kun hotellilla oli moinen. En ole pitkään aikaan soutanut, enkä soutulaitteella ikinä. Lapsena ja nuorena jonkin verran kun uistelemassa käynyt, mutta en niitä tähän laskisi kun aikaa siitä se 15-20 vuotta.

Aluksi pienellä vastuksella harjoittelin vähän rytmiä ja tekniikkaa. Samalla lämmittelin, sit päätin kokeilla tämän 500m.
Ajaksi sain 1:32:00! Ei mikään ihme aika, mutta olen tyytyväinen kun kyseistä liikettä en ole aikaisemmin tehnyt. =)
 
En nyt reilun minsan vedosta lähtis puhumaan mistään kovasta kestävyydestä vielä.
Nopeuskestävyys on kestävyyden alalaji, jonka merkitys on suurimmillaan lajeissa, joissa suorituksen pituus on 10–90 sekuntia. Nopeuskestävyys perustuu pitkälti anaerobiseen aineenvaihduntaan, joskin hyvä aerobinen pohja vaikuttaa myös anaerobiseen suorituskykyyn. Suoritustehon ja energiantuoton perusteella nopeuskestävyys voidaan jakaa eri lajeihin.

Pöllin ton pätkän netistä, saa kyll olla ihan jäätävä haponsietokyky ja nopeuskestävyys kunnossa, jos meinaa 500m soutaa noin nopeeta. Toki on ukossa varmaan voimaa enemmän ku kellään muulla soutajalla ikinä :)
 
Tätä aihetta jo jto:n kanssa käsiteltiin aika paljon, mutta avataan nyt tätä voima-kestävyys -asiaa vielä. Shawn kestävyyttä ja/tai haponsietoa on vähän vaikea arvioida ns. perinteisillä asteikoilla. Kaverin maksimivoimatasot ovat käsittämättömällä tasolla muihin sisäsoutajiin verrattuna, joten 1.14.x ajan vaatima keskiteho on varsin vaatimaton suhteessa Shawn piikkitehoon. Tämä mahdolistaa sen, että 1.14.x-vauhdin ylläpito on suhteellisesti aika kevyttä. Toisin päin käänneetynä Shawn valmiudet pitää yllä esim. 90% tehoa soutulaitteella ovat alkeelliset verrattuna esim. kilpasoutajiin. Tässä mielessä tyyppiä ei voi pitää kovinkaan kestävänä. Vertailukohtana voisi ottaa 500m mm-ennätyssoutajan (Young), joka on huomattavasti Shawta parempi (1.10,5) ja painoi soutuhetkellä alle puolet Shawn painosta. Youngia luonnehtisin kestäväksi.
 
Vähä off-topic mutta tänään kokeilin 2000m soutaa ja oli kyllä tosi rankkaa, ajaksi sain 7.12,7, alotin tottakai vähä turhan lujaa.
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom