"Yleissivistäviä" kirjoja luettavaksi?

Francine sanoi:
Jos ihmisen evoluutio kiinnostaa, niin Juha Valsteen Apinasta ihmiseksi on kyllä tosi hyvä kirja! Siinä selitetään hyvin kansantajuisesti, miten ihmisen evoluutio on tämän hetken (tai vuoden takaisen) käsityksen mukaan kulkenut ja miten erilaisia ihmisapinafossiileja on löydetty ja tulkittu.

Suosittelen myös, vaikka kirja onkin (ainakin painos jonka minä olen lukenut) hieman sekava, siis siitä näkee selkeästi että kirjaa on kirjoitettu pitkään ja sitä on korjailtu ja laajenneltu ajan mittaan, mistä kirjoittaja mainitseekin esipuheessa/johdannossaan.


Ei ole mitään yksittäistä kirjaa suositellan, mutta lukio ja miksei amiksenkin kirjoista saa yleensä paremman käsityksen siitä, kuinka vähän oikeastaan tietääkään. Siis pohjustuksena asioihin, joiden suhteen on täysi ummikko.
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
reinhardt sanoi:
Haussa olisi siis tietokirjoja, joista maallikko saa käsityksen asioista, mutta ei tarvitse alan erityistä tuntemusta ymmärtääkseen. Kansantajuisia yleisteoksia.

Otapa suunta kirjastoon ja kysy suuntaa tiedeosastolle. Itse tulee usein seikkailtua kyseisen osaston luona. Mielenkiintoisia kirjoja on pilvin pimein..
 
Eiche sanoi:
Suosittelen myös, vaikka kirja onkin (ainakin painos jonka minä olen lukenut) hieman sekava, siis siitä näkee selkeästi että kirjaa on kirjoitettu pitkään ja sitä on korjailtu ja laajenneltu ajan mittaan, mistä kirjoittaja mainitseekin esipuheessa/johdannossaan.

No ehkä vähän, ite olin ensin hänen luentokurssilla, joten sen pohjalta oli helppo lukea. On ollut varmaan tosi vaikea kirjoittaa tuota, kun koko ajan on tullut uusia fossiileja joiden valossa kaikki kääntyykin päälaelleen.
 
Eugen sanoi:
Tuntematon Sotilas nyt tulee joka paikassa suomalaisessa elämässä vastaan, joten se PITÄÄ lukea. Kirjahan on kaiken lisäks hauska.

Totta. Sitäkin tärkeämpi IMHO on Täällä Pohjantähden Alla. Järkäle luettavaksi, mutta ei todellakaan tylsä. Ja kertoo hyin Suomen alkumetreistä.

Ihme ettei Linnalla oikein muita kirjoja olekaan. Luin syksyllä hänen muut teokset (kaksi vai kolmeko niitä oli...) ja aika heppoisia olivat :confused:
 
biologiaa, miten/miksi ihmisen pää toimii niinkuin toimii:
Richard Dawkins: Selfish Gene (suom. Geenin itsekkyys)
Steven Pinker: Blank Slate (suom. Tyhjä taulu?)
Susan Blackmore: The Meme Machine (suom. Meemit - kulttuurigeenit)

taloutta:
Henry Hazlitt: Economics in One Lesson (ei ehkä suomennosta?)

filosofiaa romaanin muodossa:
Ayn Rand: The Fountainhead (ei ehkä suomennosta?)

Onhan noita. Itse harrastan pääasiassa juuri "sivistävää" lukemista. Kirjoja on kertynyt pari hyllyllistä neljän vuoden aikana, kun innostuin pitkän tauon jälkeen uudestaan lukemaan. Luen lähinnä englanniksi, koska osaan sitä tarpeeksi hyvin, kirjat saa halvemmalla ja riippumatta siitä onko niitä suomennettu.
 
Terra cognitan tietokirjoja voi suositella, http://www.terracognita.fi/ . Niissä on ainakin omasta mielestäni melko kansantajuisesti esitetty asiat: matemaattisia kaavoja ei ole, erikoistermit selitetään ja mukana on riittävästi havainnollistavia kuvia. Teokset kuitenkin tarjoavat pintaraapaisua syvemmän katsauksen mielenkiintoisiin aiheisiin. Näihin kirjoihin todella kannattaa tutustua.
 
Eugen sanoi:
Tuntematon Sotilas nyt tulee joka paikassa suomalaisessa elämässä vastaan, joten se PITÄÄ lukea. Kirjahan on kaiken lisäks hauska.

Tosimiehen kirjahyllystähän tunnetusti löytyy vain kaksi kirja. Tuntematon Sotilas ja Bilteman kataloogi.

Mun viimeaikojen lukemistoa:
Halusitko syödä pikaruokaa, mieti uudestaan: Eric Schlosser Fast food Nation
Pari sotahistoriaa joista selviää ettei kaikki käynyt ihan suunnitelmien mukaan:
Matthew Parker Monte Cassino
Carlo D´Este Decision in Normandy, tästä tulee aika hyvin Montgomeryn näkemyksen ja tapahtumien ristiriita maailman suurimmasta maihinnoususta.
Burleig M Kolmas Valtakunta, natsisaksan historia suomikin on mainittu yhdessä lauseessa (n. 800sivua, ei mene ihan illassa)
Marsalkka Mannerheimin muistelmat
Naomi Klein No Logos, ihan pakko luettavaa, jos kiinnostaa nykyinen brändäysmaailma.

edit: Ainiin ei kannata lukea, mitä enemmän lukee sitä tyhmemmäksi tulee kun tietää yhä enemmän asioita joista ei tiedä mitään...
 
Paljon puhuttu, mutta vähän ymmärretty Lähi-itä. Käsittelyssä mm. Hamas, Islamilainen jihad, Muslimiveljeskunta, naisten asema islamissa jne... (erittäin hyvin kirjoitettu ja mielenkiintoinen, mutta silti pelkkää faktaa!):
Uskonto ja politiikka Lähi-idässä (Juusola & Huuhtanen 2002)

:offtopic: On pakko sanoa, kun juuri vähän aikaa sitten luin: Eli ehkä paskin kirja Lähi-idän tilanteesta on Tähtäimessä Israel by Pekka Sartola. Kirjoittaja väittää teosta esipuheessa tieteelliseksi teokseksi, mutta vähän väliä antaa omia mielipiteitään siihen, kenelle esim. Palestiinan alue (tällä hetkellä suurimmaksi osaksi Israel) kuuluu, ei perustele väitteitään, eikä myöskään kerro lähteitään, muuta kuin listana kirjan lopussa. Täys :david:
 
Bill Bryson: A short history of nearly everything on todella hyvä katsaus tieteen historiaan ja nautinnollista luettavaa. En tiedä onko suomennettu.
 
Integrandi sanoi:
Otapa suunta kirjastoon ja kysy suuntaa tiedeosastolle. Itse tulee usein seikkailtua kyseisen osaston luona. Mielenkiintoisia kirjoja on pilvin pimein..

Tuollaista tulee tehtyä, mutta lähimpänä oleva kirjasto on pieni sivukirjasto, joten halusin vähän kartoittaa, millaisia kirjoja kannattaisi pyytää kaukolainaan.

Sinuhen luin 11-vuotiaana ensimmäistä kertaa ja muutenkin kyseli tieto-, ei kaunokirjallisuuden perään. :rolleyes: Mutta lukeehan tätä threadia toki muutkin.

Itse suosittelisin Naomi Wolfen kirjaa "Kauneuden myytti". Sopii kaikille, jotka ihmettelevät, miksi naiset ovat niin hysteerisiä painonsa/ulkonäkönsä suhteen...Ja toinen klassikko, ja melkeinpä maineensa veroinen, on Simone de Beauvoirin "toinen sukupuoli".

Desmond Morrisin kirjat taas ovat melko epätieteellistä skeidaa. Havainnot voivat olla oikeita, mutta kaveri tekee melko pitkälle meneviä johtopäätöksiä... Richard Leakeyn "ihmisyyden synty" oli tosiaan mielenkiintoinen.

EDIT: Lukekaa myös "Kymmenen myyttiä maailman nälästä". Ehdottoman mielenkiintoinen kirja.
 
Viimeksi muokattu:
ringside sanoi:
Kaikki mitä ihmisen täytyy tietää mistään löytyy Goldingin Kärpästen Herrasta

AMEN. :worship:


Machiavelli on myös erittäin suositeltavaa luettavaa kenelle tahansa. Jo mainitun "Ruhtinaan" lisäksi myös "Valtiollisia mietelmiä" on varsin kovan luokan teos.
Psykologiasta (ja aika monesta muustakin läheltä liippaavasta aihepiiristä) löytää varsin mielenkiintoisia ajatuksia C.G. Jungin tuotannosta. Suositeltava tapa aloittaa on omaelämäkerrallinen "Unia, ajatuksia, muistikuvia" josta herran tärkeimmät ajatukset löytyvät huomattavasti maallikollekin ymmärrettävämmässä muodossa kuin useimmissa muissa teoksissaan.
 
Onko Machiavelliä suomennettu?
 
Esa Saarinen: Symposium
IMO: aineksia oman katsomuksen rakentamiseen

Ja jos todella haluaa pohdiskella, niin Timo Järvilehdon teoksiin kannattaa tutustua:
Missä sielu sijaitsee?
Mikä ihmistä määrää?
En ole tästä ihan varma, ehkä Miten ihminen tietää?
 
muutama maininta onkin jo tullut stephen hawkingin ajan lyhyestä historiasta, mutta myös kyseisen herran maailmankaikkeus pähkinkuoressa on varsin jypäkkää matskua. ernst mayrin biologia on pätevä teos kyseisestä tieteestä kiinnostuneille, käsittelee lähinnä evoluutiota ja käyttäytymisbiologiaa. ja tietysti läntisen maailman eniten painettu teos eli raamattu kannattaa jokaisen joskus kahlata läpi. aikaa ja hermoja tosin saattaa kuluttaa, mutta tuleepahan siinä sivussa tutustuttua teokseen, jonka pohjalta nykyinen (läntinen) yhteiskunta on rakennettu.
omana suosikkina voisin mainita kaikennäköisen itämaista filosofiaa käsittelevän kirjallisuuden. kai nekin voidaan jonkinlaisiksi tietokirjoiksi tulkita...
 
Katoskatos, kukaan ei ole vielä tuonut strategisen ajattelun yhtä peruspilaria tähän keskusteluun. Ei nyt kuitenkaan unohdeta sitäkään, vaikka se tuntuisi monesta liiankin itsestäänselvyytenä: Sun Tzu - The art of war
 
Aimotarmo sanoi:
Katoskatos, kukaan ei ole vielä tuonut strategisen ajattelun yhtä peruspilaria tähän keskusteluun. Ei nyt kuitenkaan unohdeta sitäkään, vaikka se tuntuisi monesta liiankin itsestäänselvyytenä: Sun Tzu - The art of war

Ja kyllä, se on suomennettu: "sodankäynnin taito".
 
Mikäli ihmistieteet kiinnostavat, tuolta
voi valita.

Kirjasta: Minds, Brains and Computers - The foundations of cognitive science (Cummins & Cummins) löytyy osa noista listatuista artikkeleista.

Ja suomennettuna löytyy ainakin Antonio Damasion ja Daniel Dennetin kirjoja.
 
Tässä on hyvä kirja, josta voi esim. nukkumaan mennessä lukaista parin hlön elämänkerran.

HART, Michael H.

Ihmiskunnan 100 suurinta : maailmanhistorian sata merkittävintä henkilöä tärkeysjärjestyksessä / Michael H. Hart ; [suomentanut Risto Mäenpää]

ISBN/HINTA 951-99229-1-1 (sid.)
ALKUTEOS The 100 : a ranking of the most influential persons in history
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom