Mä en kyllä käyttäisi tässä osakekursseja mittarina, enkä varsinkaan päivätason heilahtelua. Osakkeiden lyhyen aikavälin hintavaihteluista nyt ei tarvitse edes puhua, mutta pitkällä välilläkin ne heijastelevat yritysten voitonjakokykyä omistajille, joka toki korreloi talouden kanssa, mutta ei kuitenkaan ole läheskään sama asia, kuin talous. Tässä taas löytyy huomattavia maakohtaisia eroja. Esimerkiksi jenkeissä yritykset toimivat hyvin omistajaystävällisesti (joka toki hyödyttää työntekijöitäkin) ja tuloksentekokykyä optimoidaan. Sitten monissa kauko-idän maissa jopa suuret pörssiyritykset ovat suurelta osin perheyrityksiä ja siellä arvostetaan jatkuvuutta ja ollaan muutenkin konservatiivisia tuoton hakemisen ja pääoman allokoimisen suhteen vrt. jenkkilä, tai edes Eurooppa.
Tämän seurauksena niiden oman pääoman tuotto ja voitonjakosuhde omistajille on ihan eri tasolla, kuin jenkeissä ja pörssikurssien kehitys suhteessa talouden kehitykseen on ollut hyvin toisenlaista. Esimerkiksi voi katsoa vaikkapa Japania tai Singaporea, jotka ovat talouksiensa puolesta melko hyvin vertailtavissa länsimaihin, mutta joiden talouskasvu/pörssin tuotto ei kulje lainkaan samalla tapaa, miten länsimaissa.
Tässä tulliasiassa mä katsoisin GDP/capita trendejä, työllisyyttä ja inflaatiota, sekä jos kyseessä on köyhempi maa, niin köyhyysrajan alla olevien suhteellista osuutta. Näille kaikille vuosikin on aika lyhyt aika ja tullipolitiikka muuttuu, jos nyt ei päivittäin, niin viikottain, että aika hankalaa on seurata. Mutta osakekurssit on kuitenkin väärä mittari. Lyhyellä aikavälillä voisi koittaa kaivaa kuluttajaluottamusta, lainanottoa tai jotain muuta, mutta voipi olla, että noihin ei pääse käsiksi ilman jotain maksullista palvelua.
Varmasti näin, mutta toteutuneita lukuja pääsemme katsomaan vasta sitten kun ne toteutuvat.
Pörssi kuitenkin se muutamien kuukausien aikavälin aikakone, joka sinne tulevaisuuteen ennustaa parhaalla mahdollisella tiedolla, koska rahat kyseessä. Näihin tulleihin reaktio tämä.
Oli puhe siitä kuinka vaikuttaa/markkinat reagoi tulleihin jotka toinen asettaa vs itse asetetaan, niin se tässä Hang Sengin kohdalla tuli hyvin ilmi.
Hong Kongin Hang Seng, jossa siis kiinalaiset osakkeet ulkomaisten ostettavissa Hong Kongin dollareilla, ei laskenut kovin voimakkaasti viime viikolla. Vaikka "kiinalaisille firmoille asetettiin USAssa isot tullit". Ja Kiina voimakkaasti ylijäämäinen viejä.
Nyt kun Kiina itse asetti jenkkituotteille tullit, Hang Seng romahti. Lasku vain lisääntyy, nyt jo 12,6%.
Eli kuten todettua, kantsis EU:n oman osakemarkkinan ja taloudenkin takia miettiä laittaako tulleja ja jos laittaa, niin varmasti kannattaa rajata tapauksiin joissa aktuaalisesti tariffit voisi kääntää joidenkin tuotteiden suhteen edun USAlle liian suureksi, eikä sokeasti silmä silmästä kauppasotia.
Markkina ainakin tuntuu tietävän ettei se johda hyvään.
Toteutuvia talouden ja työllisyyden ym lukuja on sitten mielenkiintoista seurata. Varmasti markkina menee myös ylireagoinnin puolelle ja vähän veikkaan että Trump joutuu näistä peruuttelemaan, saadakseen osakemarkkinaan pettyneitä takaisin puolelleen. Pörssikin varmasti nousee sitten kun saadaankin sopu maan x tai y tai varsinkin EU:n taikka muun isomman markkinan kanssa.