Yleinen keskustelu vapaaottelusta

EAA-valmisjuoma 24-pack

Pineapple Passion Fruit

1€/kpl
Niin jos "huippu" on amatöörien SM-kisat ja tavoitteena raskaan sarjan mestaruus. Niin aika suurella prosentilla voit päästä mitalleille kun ei välttämättä ole toista osallistujaa.

Jos nyt katsotaan UFC eri painoluokkien mestareita, niin Max Holloway on aloittanut treenaamaan 15-vuotiaana ja 10 vuoden MMA:n keskittyneellä treenillä pääsi UFC mestariksi. Ainiin eihän se olutkaan oikea mestari 145:ssa, vaan Conor Mcgregor joka on aloittanut 12-vuotiaana nyrkkeilyn.

Heitetään nyt ilmoille, että jos kymmenen vuotta sitten olisit ennen teini-ikää aloittanut kamppailulajitreenit ja 10 vuotta treenannut MMA oikeanlaisessa treeni ympäristössä niin olisit voinut olla UFC mestari. Lisänä tietysti fyysiset ja henkiset vaatimukset.

Jos nyt saat päähäsi, että haluat UFC mestariksi, niin olet liian myöhässä ellet ole aloittanut kamppailulajeja(BJJ, JUDO, Paini, MMA) viimeistään 5-vuotiaana. Sen verran nopeasti taso ja harrastamäärät nousee MMA:ssa, että se miten nyt on päästy UFC mestariksi ei enää onnistu tulevaisuudessa. Myös henkiset ominaisuudet kehittyy parhaiten kun aloitat kamppailun nuorena.
 
Kyllä se kuule riittää jos 15 vuotiaana aloittaa mma treenit, ihan kevyesti. Se vaatii vain että lapsena on muuten tullut urheiltua eikä istuttua töllön ääressä.
 
Heitetään nyt ilmoille, että jos kymmenen vuotta sitten olisit ennen teini-ikää aloittanut kamppailulajitreenit ja 10 vuotta treenannut MMA oikeanlaisessa treeni ympäristössä niin olisit voinut olla UFC mestari. Lisänä tietysti fyysiset ja henkiset vaatimukset.

Jos nyt saat päähäsi, että haluat UFC mestariksi, niin olet liian myöhässä ellet ole aloittanut kamppailulajeja(BJJ, JUDO, Paini, MMA) viimeistään 5-vuotiaana. Sen verran nopeasti taso ja harrastamäärät nousee MMA:ssa, että se miten nyt on päästy UFC mestariksi ei enää onnistu tulevaisuudessa. Myös henkiset ominaisuudet kehittyy parhaiten kun aloitat kamppailun nuorena.

Oon vähän eri mieltä. Esim. Mitrione aloitti vaparin ilman minkäänlaista aktiivista kamppailulajitaustaa ja haastoi muutaman vuoden harjoittelulla jo UFC:n top 20 ottelijoita. Ottanut top 10 voittojakin jo. Vapari on niin moniulotteinen laji, että siinä voi pärjätä huipuillekin ilman että on vaippaiässä alkanut painimaan tai nyrkkeilemään. Moni nykyhuipuistakin on aloittanut ensimmäisen lajinsa esim. Thainyrkkeilyn tai nyrkkeilyn vasta teini-iässä. GSP alkoi kunnolla painimaan vasta aikuisiällä ja silti se voitti lähes kaikki tittelihaastajat nimenomaan painimalla, eikä karatella mikä on ollu sen laji pienestä asti.

Nyrkkeily taas on niin teknistä ja kliinistä, että huipulle pääsemiseksi on lähes pakko olla aloittanut nyrkkeily jo pikku pojasta. Ammattinyrkkeilijöillä on yleensä toista sataa amatöörimatsia alla ennen ammattilaiseksi siirtymistä.

En väitä, että UFC mestariksi pääsee ilman pitkää uraa jostain kamppailulajista, mutta väitän että isoimpien nyrkkeilyorganisaatioiden mestariksi pääsy vaatii enemmän työtunteja pohjalle. Tämmönen pieni kärjistys: jos Canelo alkaisi tosissaan painimaan, vääntämään bjj:tä ja kehittäisi hyvän tdd:n niin kolmessa vuodessa se voisi ihan hyvin pärjätä huippuvapaaottelijoille, koska sillä on niin älyttömän kovat nyrkkeilytaidot ja kovat lyönnit. Tämä nyt on täysi hypoteesi ja Canelon pitäisi olla todella lahjakas myös matossa jotta tämä skenaario toteutuisi. Mutta vastaavasti vaikka Conor alkaisi nyt keskittymään vain nyrkkeilyyn, niin kolmenkaan vuoden kuluttua se ei pärjäisi huippunyrkkeilijöille, vaikka Conor on nyrkkeillyt jo koko ikänsä.
 
Nyrkkeily taas on niin teknistä ja kliinistä, että huipulle pääsemiseksi on lähes pakko olla aloittanut nyrkkeily jo pikku pojasta. Ammattinyrkkeilijöillä on yleensä toista sataa amatöörimatsia alla ennen ammattilaiseksi siirtymistä.
On toki niitäkin huippunyrkkeilijöitä, jotka ovat aloittaneet lajin ennen kouluikää, yleensä isänsä valmentamina, mutta huomattavasti yleisempää on aloittaa teini-iässä, raskaissa sarjoissa jopa parikymppisenä. Sanoisin, että 12-16-vuotiaana on paras ikä aloittaa, kunhan pohjilla on mieluusti monipuolisesti liikuntaa pikkupojasta lähtien. Omien havaintojen mukaan moni tuota nuorempana aloittanut nyrkkeilijä on täysi-ikäisenä jo aivan tympääntynyt koko lajiin, ja silloin se totinen treenaaminen vasta alkaa. Painilajit sopivat pikkupojille paljon nyrkkeilyä paremmin.
 
Nää on vähä näitä. Anthony Joshuahan aloitti nyrkkeilyn 18-vuotiaana ja 4 vuoden päästä voitti olympia kultaa. Olympialaisista 4 vuotta eteenpäin niin oli jo maailmanmestari. Deontay Wilder aloitti myös muistaakseni 18 tai 19 vuotiaana vaikka melko surkea on vieläkin. Bernard Hopkins aloitti treenaamaan nyrkkeilyä kunnolla vasta ollessaan vankilassa, pientä aiempaa kokemusta taisi olla. Sitten on Tevin Farmer joka aloitti 19-vuotiaana ja nyrkkeili amatöörinä 16 matsia joista voitti 12 ennen kuin siirtyi ammattilaiseksi ja on aika turvallista olettaa että kaveri nähdään tittelimatsissa lähiaikoina.
 
Viesti ei suoranaisesti liity käytyyn otteluun, vaan eri lajien väliseen häslinkiin, mitä ylläkin on.

Tässä kun nyt kinataan eri lajien "väkisin yhteensovittamisesta", niin miten kävisi Conorin, jos hän lähtisi painimolskille? Olisiko mitään saumaan ketään lajin nimimiestä vastaan? Tai UFC:n parhaalla mattojäbällä, pärjäisikö, vaikka olisi mikä ihmeen BJJ-huippu? Pärjäisikö painijalle (painisäännöillä) ja kuinka pitkään vs. lainkaan? Kysymys on hypoteettinen, eikä sen ole tarkoitus dissata ketään (jos kohta se ei suoranaisesti tähän ketjuun täysin edes kuulu). Silti asia kiinnostaa keskustelunaiheena oikeasti.
 
Toki. Joka lajissa löytyy luonnon lahjakkuudet. Mutta vaikea kuvitella että joku jenkkifutari kuten Matt Mitrione tai Brendan Schaub voisi mennä aikuisiällä nyrkkeilykehään ja parin vuoden treenillä pärjätä kovia ukkoja vastaan, kuten pärjäsivät vapaaottelijoita vastaan.

Tietenkin yleensä paini aloitetaan nuorempana kuin nyrkkeily ihan vaan jo terveydellisistä syistä. Mutta pointti mulla oli että pystymetsästä revitty urheilullinen tavis pärjäisi samalla treenimäärällä todennäköisesti paremmin huippu vapaaottelijaa vastaan vapaaottelusäännöillä kuin huippunyrkkeilijää vastaan nyrkkeilysäännöillä. Vapaaottelussa kun on niin monta eri tapaa ja tyyliä millä voi pärjätä. Nyrkkeilyssä ei ole kuin lyönnit.
 
Raskas sarja on periaatteessa ihan oma lukunsa. Siinä voi aloittaa huomattavasti myöhemmällä iällä kuin muissa sarjoissa, oli laji kuin laji. Johtuu sekä sarjan huonommasta tasosta että erilaisten ominaisuuksien tärkeydestä.

Itse olen siinä vakaumuksessa, että yläkouluikäisenä aloittaminen riittää kaikissa kehälajeissa siihen että vain taivas on rajana. Ehdottomana edellytyksenä on kuitenkin aiempi liikuntatausta ja sen tuoma motoriikka lapsuudesta.

Jos olet 15v etkä pysty pyörittämään vasenta kättä eteenpäin ja oikeata taaksepäin yhtaikaa, niin sinusta ei tule UFC:n mestaria vaikka tekisit mitä. - Paitsi jos kuulut luonnostaan siihen 1% ihmisistä, jotka ovat syntyneet raskaaseen sarjaan.
 
Totta. Tuo raskassarja pointti pitää kyllä paikkansa. Ja itseasiassa Schaub on huono esimerkki koska sehän voitti Golden Gloven aika lyhyellä nyrkkeilytaustalla.

Anton Kuivanenhan meni suoraan lätkä- ja fudiskentiltä suht. vanhana vaparikehiin. Ei pärjää tietenkään huippuja vastaan, mutta kohtalaisen hyvin pärjännyt vaikka aloitti kamppailulajit vasta aikuisiässä.
 
Monta ketjua samaa aikaa HW-dissausta :D, mikä buumi tää on? Joskus sentään oli selvää mikä kuninkuussarja on...
Luulisi että juuri nimenomaan pakkotoistolla ymmärretään että niiden kisakireiden lihakilojen hankinta ei ole mitään ihan helppoa, ja kun vielä saa kirrattua -93:n, on pitkä matka ja miettiminen että kannattaako hevariin edes kiivetä.
Vai onko keho ja kamppailu jo niin vieroittuneita toisistaan että ei edes välillä muistella mitä on todella treenata ja kasvaa ihmisenä, nostaa rajoja kun vanhat on ylitetty jne? Kantsii käydä välillä muistelemassa kehopuolella, tai jos on vuosia uhrata niin ihan salilla millaista puurtoa sekin on. Voima on ihan oikea ominaisuus, jota samalla taidolla ja hermotuksella suodattuu enemmän havaittavaksi isommasta pinta-alasta joka supistuu. Jos laiheliinit rupeaa edes kasvattamaan itseään hevareiksi niin siinä menee vuosikausia ja välillä matsaaminen ei ole niin helppoa ainakaan "sillä tasolla jolla pienenä kuvitteli olevansa", kun samaa aikaa rakentaa kehoa, pitää terävyyttä yllä, kasvattaa cardiota aina raskaammalla kuormalla ja suuremmalla hapenpoltolla, ja treenata tekniikoita. Helppoa kuin mikä!
Toki jos on selvää että tulee omassa sarjassaan saamaan enemmän pillua ja mestaruusrahoja, sitten suosittelen pysymään siellä! Keskivertokaverille joka ei ole voittamassa mitään mestaruutta, kannattaa mieluumin tähdätä kokonaisvaltaiseen ihmisenä kasvuun, ihan jo ymmärrettävän tilanteen takia: Jos hypoteettisesti 2 jannua vetää samalla taitopakalla ja vaikka 5-v vertailukohdassa toinen on pysytellyt -73kg:ssa ja toinen kasvanut -93kg:hen, kummalle laittaisit rahat keskenäisessä ottelussa, sama valmentaja + kaikki muu saivartelu mitä keksit, vaikka sylivälikin, ei varmaankaan niin väliä onko kyseessä nyrkkeily, paini vai mma... Ei siinä kehtaa hävinnyt sanoa että "no silti oot kyllä huonompi ottelija :D"

Vai onko punttisali sekoittanut niin monet päät kun eivät edes yritä näyttää mr. olympialta ja tyytyvät tekemään parhaansa sen eteen minkä näkevät toimivimpana. Kaikki ottelijat yhä luulee olevansa Boneseja?

E: yritin laittaa lyhyen kehonrakentajan kuvan, jottei tulisi selittelyä siitä että kyllä hevarit syntyy aina valmiina.
 
Viimeksi muokattu:

3 kpl M-Nutrition EAA+

Mango - Hedelmäpunssi - Sitruuna - Vihreä omena

-25%
Kehonrakennuksella ei ole pienintäkään tekemistä kamppailulajien kanssa. Kukaan ei ole väittänyt etteikö absoluuttisesti "parhaimmat" kamppailijat olisi hevarissa. Mutta musta se että 100kg äijjä voi yhdellä lyönnillä tappaa mighty mousen ei ole taitoa urheilulajeissa. Pistetään samankokoset ukot vastakkain lähellä toistensa taitotasoa, se jos joku on mielenkiintoista ja nähdään hyvä ottelu sekä kumpi näistä on parempi ottelija. Se että jotain ihmistä kiinnostaa enemmän tekninen aspekti esim. mma:ssa eikä kaasuttavat Kimbo Slicet ei pitäs olla sulta pois ja mennä noinkin pahasti tunteisiin.
 
Sorry off-topic mutta tuli väkisinkin mieleen tuosta lajien aloittamis-iästä nää thaikkujen lapsi gladiaattorit. Ne ottelee pienestä pitäen rahasta ja treenaavat täysin ammattimaisesti, ja niillä rahamatseilla elättävät perheensä.
Siinä on vissiin sitten niitten koulu ketkä lahjakkaita atleetteja ovat, nyt en tiedä mutta ei taida thaikuissa olla oppivelvollisuutta. Mä muistan kun ysärillä tuli euro-sportilta kerta viikkoon matseja thaikuista niin siinä semmonen parikymppinen jäbä oli otellut ammattilaisena 9.vuotiaasta lähtien. Kyl on kaikkien boksaajien ja mma-tyyppien ottelu määrät vaatimattomia kun vertaa thai-hoksaajiin.
 
Totta. Tuo raskassarja pointti pitää kyllä paikkansa. Ja itseasiassa Schaub on huono esimerkki koska sehän voitti Golden Gloven aika lyhyellä nyrkkeilytaustalla.

Anton Kuivanenhan meni suoraan lätkä- ja fudiskentiltä suht. vanhana vaparikehiin. Ei pärjää tietenkään huippuja vastaan, mutta kohtalaisen hyvin pärjännyt vaikka aloitti kamppailulajit vasta aikuisiässä.

Muistelisin että anton kuivanen nyrkkeili tapanilan erällä ennen kun meni vapariin.

Voihan sitä myöhään alottaa ja pärjätä mut mikä sit on koko totuus. Meinaan että luultavasti on lyöty säkkiä sunmuuta ja ehkä jotain muuta lajia vähän missä kuitenki lyöty. Urheiltu kaikkea mahdollista ja punttia vedetty ja kondis valmiiks kova.
Sit jotkut puhuu että alottaneet vasta siinä iässä kun ovat alkaneet tosissaan treenata. Vähänku bodarit jotka treenanneet 20v mutta tosissaan vasta 5vuotta.
Ei nää lajit oikeesti ole niin vaikeita etteikö huippukuntoinen ja motivoitunut niitä oppisi täysikäisenäkin.
 
Monta ketjua samaa aikaa HW-dissausta :D, mikä buumi tää on? Joskus sentään oli selvää mikä kuninkuussarja on...
Luulisi että juuri nimenomaan pakkotoistolla ymmärretään että niiden kisakireiden lihakilojen hankinta ei ole mitään ihan helppoa, ja kun vielä saa kirrattua -93:n, on pitkä matka ja miettiminen että kannattaako hevariin edes kiivetä.
Vai onko keho ja kamppailu jo niin vieroittuneita toisistaan että ei edes välillä muistella mitä on todella treenata ja kasvaa ihmisenä, nostaa rajoja kun vanhat on ylitetty jne? Kantsii käydä välillä muistelemassa kehopuolella, tai jos on vuosia uhrata niin ihan salilla millaista puurtoa sekin on. Voima on ihan oikea ominaisuus, jota samalla taidolla ja hermotuksella suodattuu enemmän havaittavaksi isommasta pinta-alasta joka supistuu. Jos laiheliinit rupeaa edes kasvattamaan itseään hevareiksi niin siinä menee vuosikausia ja välillä matsaaminen ei ole niin helppoa ainakaan "sillä tasolla jolla pienenä kuvitteli olevansa", kun samaa aikaa rakentaa kehoa, pitää terävyyttä yllä, kasvattaa cardiota aina raskaammalla kuormalla ja suuremmalla hapenpoltolla, ja treenata tekniikoita. Helppoa kuin mikä!
Toki jos on selvää että tulee omassa sarjassaan saamaan enemmän pillua ja mestaruusrahoja, sitten suosittelen pysymään siellä! Keskivertokaverille joka ei ole voittamassa mitään mestaruutta, kannattaa mieluumin tähdätä kokonaisvaltaiseen ihmisenä kasvuun, ihan jo ymmärrettävän tilanteen takia: Jos hypoteettisesti 2 jannua vetää samalla taitopakalla ja vaikka 5-v vertailukohdassa toinen on pysytellyt -73kg:ssa ja toinen kasvanut -93kg:hen, kummalle laittaisit rahat keskenäisessä ottelussa, sama valmentaja + kaikki muu saivartelu mitä keksit, vaikka sylivälikin, ei varmaankaan niin väliä onko kyseessä nyrkkeily, paini vai mma... Ei siinä kehtaa hävinnyt sanoa että "no silti oot kyllä huonompi ottelija :D"

Vai onko punttisali sekoittanut niin monet päät kun eivät edes yritä näyttää mr. olympialta ja tyytyvät tekemään parhaansa sen eteen minkä näkevät toimivimpana. Kaikki ottelijat yhä luulee olevansa Boneseja?

E: yritin laittaa lyhyen kehonrakentajan kuvan, jottei tulisi selittelyä siitä että kyllä hevarit syntyy aina valmiina.

IMO tuossa sinun esimerkissä se raskaampi ottelija ei välttämättä edes olisi parempi. Miten paljon on joutunut karsimaan lajitreenistä, että on saanut kasvatettua ottelupainoa melkein 20 kg viidessä vuodessa (ja oletettavasti natuna)? Entä miten paljon siitä on hyötyä, jos oletetaan että molemmilla on samanlaiset raamit? Raskaammissa sarjoissa ei ole pitkiin aikoihin ollut kevytsarjalaisen raameilla varustettuja ottelijoita huipulla. Edellisenä tulee mieleen Igor Vovchanchyn, joka oli luonnostaan paljon painavampi kuin sen pituiset ottelijat yleensä.
 
Jos otetaan tosta joku sporttinen ja hyvässä fyysisessä kunnossa oleva 20 vuotias tyyppi jolla ei ole kamppailulajitaustaa ja sanotaan että tämän pitäisi 5 vuoden päästä otella samanpainoista vapaaottelun maailman parasta vastaan ja vaihtoehtoisesti 5 vuoden päästä otella samanpainoista nyrkkeilyn maailman parasta vastaan, ni väitän että 5 vuoden kovalla treenillä pärjäisi paremmin vapaaottelijaa vastaan vapaaottelusäännöillä kuin nyrkkeilijää vastaan nyrkkeilysäännöillä. Toki siihen vaikuttaa monet asiat esim. Jotku on lahjakkaampia lyömään kuin painimaan jne. Mutta tämä ehkä summaa pointin jota haen takaa.
 
Viimeksi muokattu:
Oon vähän eri mieltä. Esim. Mitrione aloitti vaparin ilman minkäänlaista aktiivista kamppailulajitaustaa ja haastoi muutaman vuoden harjoittelulla jo UFC:n top 20 ottelijoita. Ottanut top 10 voittojakin jo. Vapari on niin moniulotteinen laji, että siinä voi pärjätä huipuillekin ilman että on vaippaiässä alkanut painimaan tai nyrkkeilemään. Moni nykyhuipuistakin on aloittanut ensimmäisen lajinsa esim. Thainyrkkeilyn tai nyrkkeilyn vasta teini-iässä. GSP alkoi kunnolla painimaan vasta aikuisiällä ja silti se voitti lähes kaikki tittelihaastajat nimenomaan painimalla, eikä karatella mikä on ollu sen laji pienestä asti.

Nyrkkeily taas on niin teknistä ja kliinistä, että huipulle pääsemiseksi on lähes pakko olla aloittanut nyrkkeily jo pikku pojasta. Ammattinyrkkeilijöillä on yleensä toista sataa amatöörimatsia alla ennen ammattilaiseksi siirtymistä.

En väitä, että UFC mestariksi pääsee ilman pitkää uraa jostain kamppailulajista, mutta väitän että isoimpien nyrkkeilyorganisaatioiden mestariksi pääsy vaatii enemmän työtunteja pohjalle. Tämmönen pieni kärjistys: jos Canelo alkaisi tosissaan painimaan, vääntämään bjj:tä ja kehittäisi hyvän tdd:n niin kolmessa vuodessa se voisi ihan hyvin pärjätä huippuvapaaottelijoille, koska sillä on niin älyttömän kovat nyrkkeilytaidot ja kovat lyönnit. Tämä nyt on täysi hypoteesi ja Canelon pitäisi olla todella lahjakas myös matossa jotta tämä skenaario toteutuisi. Mutta vastaavasti vaikka Conor alkaisi nyt keskittymään vain nyrkkeilyyn, niin kolmenkaan vuoden kuluttua se ei pärjäisi huippunyrkkeilijöille, vaikka Conor on nyrkkeillyt jo koko ikänsä.

Olen eri mieltä. Joskus amerikkalaisjalkapallo taustaisten kaverien kanssa paininut ja kyllä siellä taustalla on hyvät core-voimat ja tuntuma siihen miten pidetään tasapainoa ja kaadetaan toinen. Mitä tuossa aikaisemminkin olen yrittänyt sanoa, että kroppa on muovaantunut jonkinlaiseksi. Väittäisin että amerikkalaisessa jalkasallo ja painissa on aika paljon samaa kontaktin osalta. Jos amerikkailaisen jalkapallon pelaaja siirtyy vapaaotteluun, niin siellä on jo jonkin sortin painipohjat alla. Kun nyrkeilijä siirtyy vapaaotteluun, siellä ei ole mitään paini pohjia. Se vähän sama kun jollekkin surffarille lyödään ensimmäistä kertaa luistimiset jalkaan ja altetaan pelaamaan jääkiekkoa. Jos Canello treenaisi kymmenen vuotta vapaaottellua ammattimaisesti, silloin hän voisi päästä top kymmeneen ja silloinkin jokainen paini taustaunen voittaisi aina ottelut, ellei olisi saanut siinä kymmenessä vuodessä BJJ mustaa vyötä. Se on vaan niin hirveä ero, jos on kaksi urheiluullisesti lahjakasta ja toinen on harjoitellut koko lapsesta lähtien on kovat core-voimat+kroppa hermottuu alasvienteihin ja toinen on treenannut niitä kymmenen vuotta ja aloittanut treenit aikuisena. Siis pitää kuitenkin hahmottaa, että siellä UFC:äkin suuri osa ottelijoista on jotain huippu painojoita, mitkä ovat opetelleet pystyottelua ja BJJ:tä. Yksi hyvä esimerkki on tämä Colby Covington, hänenkin pysty taidot kehittyneet jo sille tasolle että vaikka olisit mikä nyrkkeilijä ja treenannut kymmenen vuotta vapaaottelua, laittalle päädyt, sitten se onkin kyse että mikä vyö siellä BJJ puolella on että selviätkö.
 
Olen eri mieltä. Joskus amerikkalaisjalkapallo taustaisten kaverien kanssa paininut ja kyllä siellä taustalla on hyvät core-voimat ja tuntuma siihen miten pidetään tasapainoa ja kaadetaan toinen. Mitä tuossa aikaisemminkin olen yrittänyt sanoa, että kroppa on muovaantunut jonkinlaiseksi. Väittäisin että amerikkalaisessa jalkasallo ja painissa on aika paljon samaa kontaktin osalta. Jos amerikkailaisen jalkapallon pelaaja siirtyy vapaaotteluun, niin siellä on jo jonkin sortin painipohjat alla. Kun nyrkeilijä siirtyy vapaaotteluun, siellä ei ole mitään paini pohjia. Se vähän sama kun jollekkin surffarille lyödään ensimmäistä kertaa luistimiset jalkaan ja altetaan pelaamaan jääkiekkoa. Jos Canello treenaisi kymmenen vuotta vapaaottellua ammattimaisesti, silloin hän voisi päästä top kymmeneen ja silloinkin jokainen paini taustaunen voittaisi aina ottelut, ellei olisi saanut siinä kymmenessä vuodessä BJJ mustaa vyötä. Se on vaan niin hirveä ero, jos on kaksi urheiluullisesti lahjakasta ja toinen on harjoitellut koko lapsesta lähtien on kovat core-voimat+kroppa hermottuu alasvienteihin ja toinen on treenannut niitä kymmenen vuotta ja aloittanut treenit aikuisena. Siis pitää kuitenkin hahmottaa, että siellä UFC:äkin suuri osa ottelijoista on jotain huippu painojoita, mitkä ovat opetelleet pystyottelua ja BJJ:tä. Yksi hyvä esimerkki on tämä Colby Covington, hänenkin pysty taidot kehittyneet jo sille tasolle että vaikka olisit mikä nyrkkeilijä ja treenannut kymmenen vuotta vapaaottelua, laittalle päädyt, sitten se onkin kyse että mikä vyö siellä BJJ puolella on että selviätkö.

GSP aloitti paini ja BJJ treenit vasta 17 vuotiaana ja 4 vuotta siitä ni aloitti vapaaottelun ammattilaisena. Siitä pari vuotta ni oli jo UFC:ssä haastamassa huippuja voittaen lähes kaikki painimalla ja päätymällä kasan päällimäiseksi lähes jokaisessa painitilanteessa.
 
Olen sitä mieltä, että vapaaottelussa on tosiaan mahdollista päästä pidemmälle kuin nyrkkeilyssä myöhään aloittamalla tai (muihin huippuihin verrattuna) pienellä treenimäärällä. Tämä johtuu lajin monipuolisuudesta, josta seuraa se, että ottelijat eivät ole millään osa-alueella yhtä hyviä kuin nyrkkeilijät ovat omassa jutussaan. On mahdollista oikealla taktiikalla viedä ottelu vastustajan heikolle osa-alueelle ja voittaa hänet siinä vaikka ei olisi itsekään siinä aivan kuningas. Muut lajin osa-alueet voivat olla sitovia niin että ei sentään hävitä keskeytyksellä niiden takia. Tyypillinen esimerkki tästä taktiikasta on juuri Conor, joka kyykyttää painieksperttejä pystyssä ja matossa lähinnä huolehtii ettei tule lopetetuksi sinne. On ihan mahdollista, että esim. Eddie Alvarez on treenannut enemmän ja "paremmin" kuin Conor, mutta tuli silti jyrätyksi ihan täysin kun ei päässyt käyttämään vahvuuksiaan missään vaiheessa. Nyrkkeilyssä on vaan se käsitekniikka, johon kaikki keskittyvät ja ainoa keino voittaa huipulla on olla vastustajaa parempi siinä.
 
Jos hypoteettisesti 2 jannua vetää samalla taitopakalla ja vaikka 5-v vertailukohdassa toinen on pysytellyt -73kg:ssa ja toinen kasvanut -93kg:hen, kummalle laittaisit rahat keskenäisessä ottelussa, sama valmentaja + kaikki muu saivartelu mitä keksit, vaikka sylivälikin, ei varmaankaan niin väliä onko kyseessä nyrkkeily, paini vai mma... Ei siinä kehtaa hävinnyt sanoa että "no silti oot kyllä huonompi ottelija :D"

-73kg jätkä voittaa tyrmäyksellä ensimmäisessä erässä. Ei pienintäkään epäilystä ainakaan vapaaottelussa.

Jos haluat 5 vuodessa natuna kasvattaa 20 kiloa puhdasta lihasta, niin joudut panostamaan siihen todella paljon. Et voi treenata samaan aikaan kuin jotain paria lajitreeniä viikossa ja nekin menevät heikosti kun olet punttauksesta jumissa. Tällä taktiikalla olet 5 vuoden päästä edelleen sillä samalla perusharrastajan tasolla, johon päädyit jo kahden vuoden jälkeen etkä kehity siitä ilman treenimäärien radikaalia lisäämistä.

Jos taas panostat 5 vuotta täysillä kilpatreenaukseen niin olet sen jälkeen jo ihan perushyvä ammattilaisottelija, joka esiintyy Cagessa ja miettii miten voisi saada UFC-sopimuksen. Tämän tason kaveri voittaa 20 kiloa isomman harrastelijan pääsemättä edes hikeen. Tuo ei olisi edes ottelu vaan brutaali pieksäntä.

Tässä siis oletetaan että valmennus, psyyke ja motivaatio on kunnossa molemmilla ja he ovat sekä vapaaottelussa että lihasten kasvatuksessa semmoisia peruslahjakkaita, mutta eivät sensaatioita. Lisäksi oletan että molempien luontainen teini-iän lihaskasvu on päättynyt, koska muutenhan se -73kg kaveri ei pysyisi sen kokoisena.
 

Suositut

Back
Ylös Bottom