- Liittynyt
- 12.10.2006
- Viestejä
- 1 022
No mutta mistä olet moisen johtopäätöksen vetänyt? Onko jo muu kirjoittanut jossain vastaavaa?
Joo, jossain sitä oli spekuloitu. Koitan kaivaa.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Huomio: This feature may not be available in some browsers.
No mutta mistä olet moisen johtopäätöksen vetänyt? Onko jo muu kirjoittanut jossain vastaavaa?
No on tässä tullut itsekin pikkuisen otettua selvää sopimusoikeudellisista jutuista ja yliopiston peruskurssikirjasta: Janne Kaisto - Johdatus varallisuusoikeuteen sivu 86 on käsitelty juuri tuota sopimuksien hiljaista syntymistä ja siellä sanotaan esim: "Tahdonilmaisua ei ole oikeutemme mukaan käsillä pelkästään sillä perusteella, että henkilö on omassa mielessään tarkoittanut esimerkiksi sitoutumista. Edellytetään lisäksi tietynlaista tahdon ulkoista ilmentymää."Perusongelma nykytilanteessa on se, että KKO on todennut vallitsevan yksityisen pysäköinninvalvonnan oikeustilan, joka perustuu sopimusoikeuteen. Perustuslakivaliokunta puolestaan on lausunut lakiehdotuksesta, jossa ei ainakaan oman käsitykseni mukaan edellytetty valvontamaksulta sopimusperustaa. Tällöin kysymys julkisen vallan käyttämisestä on ihan perusteltu. Toisaalta lakiehdotus ei myöskään näytä kieltävän pysäköinnistä sopimista. Eli tässä mielessä perustuslakivaliokunnan lausunnosta ei voida tehdä johtopäätöstä, joka jollain tavalla muuttaisi vallitsevaa oikeustilaa.
KKO puolestaan totesi koko homman perustuvan nimenomaan sopimusoikeuteen, jolloin kysymys julkisen vallan käyttämisestä on täysin epärelevantti (tämä on ollut erityisesti OTT Tolvaselle huomattavan vaikea ymmärtää).
No on tässä tullut itsekin pikkuisen otettua selvää sopimusoikeudellisista jutuista ja yliopiston peruskurssikirjasta: Janne Kaisto - Johdatus varallisuusoikeuteen sivu 86 on käsitelty juuri tuota sopimuksien hiljaista syntymistä ja siellä sanotaan esim: "Tahdonilmaisua ei ole oikeutemme mukaan käsillä pelkästään sillä perusteella, että henkilö on omassa mielessään tarkoittanut esimerkiksi sitoutumista. Edellytetään lisäksi tietynlaista tahdon ulkoista ilmentymää."
Koska ei ole suotavaa jäädä jalkakäytävälle ja puolittain ajotielle pysähdyksiin lukemaan kaiken maailma parkkeeraussopimustekstejä kyltistä?Miksi pitää ajaa nopeasti ohi?
Mitä ihmeen väliä sillä on, kuinka paljon enemmän aikaa tuhraantuu puomilla tai lippuautomaatilla?Paljon enemmän aikaa tuhraantuu siinä puomilla tai lippuautomaatilla.
No kerros nyt meille kaikille, että mikähän se on tuossa sinivalkoisessa kyltissä mainittu "ehtojen vastainen pysäköinti"? Mä en nimittäin tiedä. Ehkä multa pitää hakea kortti pois...joskus pysäköinti on ehdollista, ja joskus siitä voi tulla sakkoja jos ei ole tarkkana. Jos ei näin helppoa asiaa ymmärrä, ei mielestäni ole kelpoisa pitämään hallussaan ajokorttia -- autoilusta kun voi syntyä merkittäviä ulkoishaittoja jotka autoilijan on osattava tunnistaa.
Koska ei ole suotavaa jäädä jalkakäytävälle ja puolittain ajotielle pysähdyksiin lukemaan kaiken maailma parkkeeraussopimustekstejä kyltistä?
Mitä ihmeen väliä sillä on, kuinka paljon enemmän aikaa tuhraantuu puomilla tai lippuautomaatilla?
No kerros nyt meille kaikille, että mikähän se on tuossa sinivalkoisessa kyltissä mainittu "ehtojen vastainen pysäköinti"? Mä en nimittäin tiedä. Ehkä multa pitää hakea kortti pois...
Parkkitalojen puomien edessä on yleensä luiska, jossa ei ole muun liikenteen edessä.Miksei olisi suotavaa? Kyllähän siihen puominkin kohdalle on suotavaa jäädä painamaan sitä nappia. Ei noissa kylteissä usein mitään kovin kummoista lue, etteikö sitä voisi suurempaa haittaa aiheuttamatta jäädä toviksi lukemaan.
No kun sen näin ilmaisit niin kyllä niinhän se todellakin on. Entäs tässä toisessa kilvessä:Vittuilet varmaan tahallasi. Ehdot ovat pysäköinti 30min kiekon kanssa ja pysäköinti ainoastaan merkityille paikoille. Niinkuin siinä lukee. Osaat varmaan päätellä tästä mitä on ehtojen vastainen pysäköinti.
No kun sen näin ilmaisit niin kyllä niinhän se todellakin on. Entäs tässä toisessa kilvessä:
No sitä minäkin.
Jos ihminen ymmärtää tieliikennelain ja ymmärtää lakiin perustuvat pysäköintialueen säännöt, niin mitään kylttejä ei siis tarvita sopimuksen syntyyn? Onkohan tämä seuraava askel yksityisessä pysäköinninvalvonnassa? Ihmisen pitää vaistota milloin hän saapuu sopimusalueelle ja aistia sopimuksen yksityiskohdat. Onhan tämä varmasti melko vaivatonta yksityisen alueen omistajan puolelta, aika vaivalloista vaan autoilijan kannalta, kun pitäisi tietää milloin mikäkin alue on yksityinen ja mikä julkinen ilman mitään vihjeitä.
Tulevaisuus osoittaa mihin ihmiset tottuvat noissa "aistimuksissaan", mutta ihmettelen miten teet tuosta ongelman. Tällä hetkellä ihmiset tekevät jatkuvasti tällaisia "hiljaisia/konkludenttisia" sopimuksia ilman sen kummempia ongelmia ja sopimuskaavakkeita. Niinkin yksikertaisesti, että mennään ravintolaan ja otetaan seisovasta pöydästä ruokaa. Sitten lähtiessä mennään tiskille ja maksetaan ruoka. Tällaisessa tilanteessa on osapuolile selvää, että "ruoan ottamalla sitoutuu maksamaan sen", ja kas kummaa sopimus on syntynyt vähän niin kuin "pysäköidessä hyväksyt ehdot, eli ts. mikäli pysäköin tässä kauemmin kuin esim. 30 min. sitoudun maksamaan 40 euroa". Mikä tässä on sopimusoikeudellisesta näkökulmasta ongelmallista?
Jos ihminen ymmärtää tieliikennelain ja ymmärtää lakiin perustuvat pysäköintialueen säännöt, niin mitään kylttejä ei siis tarvita sopimuksen syntyyn? Onkohan tämä seuraava askel yksityisessä pysäköinninvalvonnassa?
Ja jos jätät ruuan maksamatta niin kuka antaa siitä sanktion? Ei varmasti yksityinen ravintolamaksunvalvoja joka kärkkyy ravintolassa ja sakottelee kun ihmiset esimerkiksi poistuvat vessaan.
Tässä sitä on käytetty ihmisten toimesta jotka eivät tiedä asiasta ilmiselvästi mitään. Hävettää esimerkiksi Piia-Noora Kaupin puolesta. Oikeusoppinut eikä omaa sen vertaa ammatillista mielenkiintoa että olisi edes ottanut selvää asiasta mitä kommentoi.
Jälleen saadaan keskustelu loogiseen jumiin kun sekoitetaan sakottaminen ja sopimussaatavan perintä keskenään. Kyllä se ravintola voi lähettää laskun perässä ihan ilman poliisia, vaikkapa perintäyhtiön kautta. Ihan samalla tavalla kuin yksityisessä pysäköinninvalvonnassa.
Mitä epäoikeusoppineisuutta Piia-Noora Kaupin sanoissa oli? Mielestäni mielipiteet olivat ihan loogisia ja perusteltuja.
Voi, kun ensin on todettu että sopimus on syntynyt. Väitän että olet ruokaillut ravintolassani ja laitan siitä laskun. Onko sulla velvollisuus näyttää toteen että velkaa ei ole syntynyt? Ei.
Piia-Nooran anti oli luokkaa "väärin pysäköinti on väärin". "Maksullisessa pysäköintihallissa pitää maksaa". Siinä ei otettu itse ongelmaan mitään kantaa paitsi korkeimman oikeuden pressaa puolusteltiin joka on sekin mielestäni väärin täällä jo esillä olleiden syiden vuoksi. Ei näissä asioissa ole juuri sijaa maalaisjärjellä ja tunteella höystetyillä omilla mielipiteillä.