Oikeustieteen tohtori Kemppinen tyrmää ministeriön ja TTVK:n arviot
Venäläinen Allofmp3.com luultavasti laillinen
Oikeustieteen tohtori ja professori Jukka Kemppinen ei hyväksy suoralta kädeltä opetusministeriön asiantuntijan sekä tekijänoikeuksien tiedotus- ja valvontakeskuksen toiminnanjohtajan perusteluita siitä, että venäläinen musiikkikauppa allofmp3.com olisi laiton suomalaisille kuluttajille. Laillisuus riippuu hänen mukaansa siitä, mistä lähteestä kauppa myymänsä musiikin tekee.
Kemppisen mukaan asia on vaikea, eikä venäläisestä kaupasta ja Venäjän tekijänoikeuslaista tai sähköisen kaupan laista ole hänellä aivan tarkkaa tietoa. Kemppinen korostaa, että jos kysymyksessä olisi laillisten tallenteiden jälleenmyynti, se seikka, ettei tekijöille tai tekijäjärjestöille maksettaisi palkkiota tai riittävän suurta palkkiota, ei sinällään tekisi kauppaa luvattomaksi suomalaisille kuluttajille.
Kemppisen mukaan opetusministeriön Marko Rajaniemen perustelu (Tietokone.fi 12.1.2006) Bernin sopimuksesta on virheellinen. "Bernin sopimus ei ole Suomessa voimassa olevaa oikeutta, vaan perinteinen valtiosopimus vähimmäissuojasta, jonka tasalle valtiot ovat sitoutuneet saattamaan lainsäädäntönsä. Esimerkiksi suomalainen tuomioistuin ei viittaa Bernin sopimukseen ratkaisuissaan", Kemppinen sanoo.
Tiedostojen kauppa hankalampaa kuin levyjen
Kemppinen korostaa, että Suomen lain mukaan yleisön keskuuteen levitetyn teoskappaleen levitysoikeudet sammuvat eli kerran myyntiin toimitetun teoskappaleen saa myydä millä ehdoin tahansa. Hän arvioi, että tämän perusteella Venäjältä ostetut cd- tai dvd-levyt ovat ongelmattomia siinäkin tapauksessa, etteivät oikeudenhaltijat saisi rojaltejaan.
"Tiedoston kauppa on vaikeampi kysymys, koska tiedoston myynti verkossa edellyttää teoskappaleen valmistamista, ja kappaleen valmistamisoikeus ei konsumoidu", Kemppinen sanoo.
"Käytettävissä olevien tietojen perusteella arvioin siis, että tilanteen arvostelu riippuu siitä, ovatko Venäjällä käytetyt äänitteet ja muut tallenteet luvallisesti sekä laillisesti yleisön keskuuteen levitettyjä. Vähistä tiedoista päätellen ne ovat. Silloin niiden ostaminen ei ole Suomessa Suomen lain vastaista", Kemppinen tiivistää.
Ulkomaisuus ei ole vihje laittomuudesta
Kemppinen päätyy siis päinvastaiseen kantaan kuin tekijänoikeuden tiedotuskeskuksen Kotilainen sillä edellytyksellä, että venäläinen liike käyttää laillisia ja luvallisia levyjä.
Kemppinen ihmettelee myös TTVK:n Antti Kotilaisen näkemystä siitä, että laittoman kaupan tunnistaisi ulkomaisuudesta tai että laillisia olisivat kansalliset kaupat. "En ole ennen kuullutkaan, että tiedostojen ostaminen esimerkiksi Yhdysvaltain Itunesista tai Sonyn eri verkkopaikoilta olisi epäilyttävää. Tietääkseni esimerkiksi ulkomaalaisten, Suomen lain vastaisten rahapelien pelaaminen internetissä ei ole kiellettyä", Kemppinen muistuttaa.
"Asiantuntijat näyttävät sivuuttaneen kokonaan kysymyksen kansainvälisestä ja alueellisesta konsumoitumisesta", Kemppinen ihmettelee.
Tero Lehto