Voiko lihaa syödä 1kg päivässä?

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja radawa
  • Aloitettu Aloitettu
" Red meat refers to all mammalian muscle meat, including, beef, veal, pork, lamb, mutton, horse, and goat."
http://www.who.int/features/qa/cancer-red-meat/en/


Koitappas nyt keskittyä siihen kokonaiskuvaan. Sen sijaan, että keskityt johonkin jonkun keksimään epämääräiseen määreeseen, koita keskittyä siihen miksi se on keksitty. On siis näyttöä että jotkut lihat aiheuttaa toisia enemmän suolistosyöpiä ja sydänvaivoja. Nyt yhtenä syyllisenä pidetään TMAO:ta joka muodostuu karnitiinista, koliinista ja betaiinista (HUOM kaikki punttipatejen pulvereissa). Kaikki lähteet eivät kuitenkaan ole samanlaisia:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5127123/



Nykyään tupataan jeesustelemaan kaikilla "iltapäivälehtisäännöillä": älä syö suolaa se tappaa, älä syö kinkkuleikettä se tappaa, yms. Kokonaisterveys on jotain muuta kuin näiden sääntöjen noudattaminen. Ihmisessä on helvetin kovat defenssit ja kyllä niitä saa aika lailla paukuttaa ennenkuin ne antaa periksi, toki perinnöllisiä tekiöitä on ja mun mielestä ne olis just hyvä lusiakkin nuorena, kun vanhana ukkona käy kunnon päälle hoidot.

Eli nyt vaan kaikki suolasta kinkkua syömään niin pääsee nopeammin hoitoon.
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Tässä yhteydessä ainoa relevanssi on WHOn määrittelyllä, koska he ja heidän työryhmänsä ovat suositukset datan perusteella laatineet.
 
Eipä herankaan pitkäaikaiskäytöstä ole tutkimuksia. Voihan se hyvinkin nostaa riskiä vaikka suolisto- ja vatsasyöpiin liiallisella käytöllä. Ei meidän ruuansulatusta ole tehty käyttämään nopeasti imeytyviä kuiduttomia maitopohjaisia jauhoja.

Lihan syöminen on kuitenkin kuulunut ihmisravintoon vähintään satoja miljoonia vuosia. Ongelmia saattaa aiheutta se että se että jätämme syömättä yleensä osat jotka ovat niitä ravinnerikkaimpia, maksan, munuaiset, sydän jne. Ja voisi kuvitella että osa lihasta on vedetty aina raakana luolamieskaudella. Tällöin on saatu paljon hyödyllistä ravinnetta joka tuhoutuu kuumennuksen aikana.

Sergei Nubret tais olla kehonrakentaja joka veti ainakin kilpauransa aikana lihaa kilokaupalla horkkien kera ja tyyppi eli kuitenkin yli 70v.
 
Eipä herankaan pitkäaikaiskäytöstä ole tutkimuksia. Voihan se hyvinkin nostaa riskiä vaikka suolisto- ja vatsasyöpiin liiallisella käytöllä. Ei meidän ruuansulatusta ole tehty käyttämään nopeasti imeytyviä kuiduttomia maitopohjaisia jauhoja.

Lihan syöminen on kuitenkin kuulunut ihmisravintoon vähintään satoja miljoonia vuosia. Ongelmia saattaa aiheutta se että se että jätämme syömättä yleensä osat jotka ovat niitä ravinnerikkaimpia, maksan, munuaiset, sydän jne. Ja voisi kuvitella että osa lihasta on vedetty aina raakana luolamieskaudella. Tällöin on saatu paljon hyödyllistä ravinnetta joka tuhoutuu kuumennuksen aikana.

Sergei Nubret tais olla kehonrakentaja joka veti ainakin kilpauransa aikana lihaa kilokaupalla horkkien kera ja tyyppi eli kuitenkin yli 70v.
Eikös nämä yhdet naparetkeijät kuolleet joskus vuonna miekka ja nakki vitamiinien puutteeseen kun kypsensi hylkeiden lihat ja jätti sisuskalut syömättä jolloin kaikki vitamiinit jäi pois joiden avulla inuiitit olivat eläneet kautta aikain?
 
Voi olla hyvinkin mahdollista. En tiedä mikä olisi vitamiinipuutos joka tuollaisella kapealla ruokavaliolla ensin tulisi, varmaankin jokin vesiliukoisista vitamiineista. Tosiaan nuo paikalliset heimot entisaikoihin vetivät koko elukan ravinnoksi, ja usein juuri nuo sisäelimet ovat olleet niitä arvostetuimpia osia ymmärtääkseni ihan vaan makusyistä. C-vitamiiniakin on lihassa riittävästi jollei sitä liikaa kypsennä. Ja eskimoillahan oli terveysasiat huomattavasti paremmalla tolalla ennen kuin länsimainen safkauskulttuuri tuli siellä käyttöön, tais varmaan samalla myös boostata sitä itsaritilastoa joka heillä on varsin suomalaisella tasolla.
 
"In the 1920s, the explorer Vilhjalmur Stefansson threw a wrench in “fresh fruits and vegetables” theory when he reported that the Inuit, who rarely ate plant foods, also did not suffer from scurvy. As it turns out, their Vitamin C came from animal organs: liver, adrenal glands, roe, and tongue, to name a few. Traditional cooking methods also helped: Vitamin C is present in raw muscle meat, but harsh cooking destroys it. So by cooking their meat very lightly, the Inuit were preserving the Vitamin C in it. In a year-long experiment, Stefansson and a friend lived entirely on raw or lightly-cooked meat without showing any signs of scurvy."

Eli ei isoja määriä ole mutta näköjään riittävästi pitämään puutostilat poissa. Ja tosiaan tuolla raakana syömisellä ja/tai kevyesti kuumentamisella on tässä suuri merkitys.
 
Tässä yhteydessä ainoa relevanssi on WHOn määrittelyllä, koska he ja heidän työryhmänsä ovat suositukset datan perusteella laatineet.

On myös hyvä muistaa miten who nämä tutkimukset tekee (tai mitä tutkimuksia he shoppailevat listoilleen) ja musita että who listalta löytyy myös aurinko ja alkoholikin.. mutta ei siitä sen enempää..

Tässä myös pari tutkimusta "vastapuolelta":

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20479151
tämä harvardintekemä 1.5mil ihmisen tutkimus ei löytänyt sitä syytä lihasta

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23497300
eikä tämä 450 000 ihmisen


http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0309174014000564
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20663065

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21540747
PROSESSED MEAT!!!


http://m.jn.nutrition.org/content/137/2/363.full
ei nosta tulehdusta


Muutenkin aika monessa kohtaan on tullut vastaan gut microbia/biome. (esim http://www.sciencedaily.com/releases...1104121301.htm) Eli kaikki on lähtöisin siitä oman suolen terveydestä ja defensseistä, niinkuin aijemmin jo sanoin. Jos ne ei ole kunnossa, niin kaikenlaista ongelmaa alkaa syntyä muustakin kuin lihasta. Tällainen voi tulla eteen kun syö jenkkejen antibioottilihaa. Suomessa ei tallaista lihaa ole.

Olen itse tullut siihen päätelmään, että OIKEA liha ei tapa. Siis sellainen eläin joka syö oikeaa ruokaa ja elelee hyvissä oloissa..esim riista. Terve järkikin sen kertoo, että prosessoitu moska on moskaa ja tuore liha on oikeaa ruokaa.
Hyvillä mielin kyllä itse syön pihvini, mutta samalla jätän kinkut, pekonit, nugetit ja makkarat hyllyyn.
 
En siis ole tarkoittanut ottaa ollenkaan kantaa punaisen lihan terveellisyyteen. Ainoastaan siihen mitä punaisella lihalla tarkoitetaan, ja siinä yhteydessä WHOn määrittely on ainoa jolla väliä em. syystä :)
 
Toki voit syödä kilon jauhelihaa nuudelimössön kera, mutta ei sitä suositella voi.
 
En jaksanu threadiä kahlata läpi mutta mulla meni tossa mökkeillessä varmaan kilon pintaan lihaa joka päivä parin viikon ajan. Ei tosin samaa lihaa vaan sekoitus nautaa, possua, kanaa ja kalaakin. Itseasiassa mulla muutenkin helposti tollanen 700g rasia jauhelihaa päivässä sillon kun seuraan syömisiäni, siitä saa näppärästi kolme annosta ja päälle kun syö vaikka pari riisikakkua/leipää leikkeleillä niin eipä tossa paljoa jäädä kilosta vajaaksi.
 

Suositut

Back
Ylös Bottom