Tossa opettava tarina meille kaikille! AnonyymitGrillaajat -ryhmässä
nähtään!
"Timon" tarina
28-vuotias Timo (nimi muutettu) kertoo synkkää tarinaa:
"No pienestähän se tietysti alkoi, niinkuin kai kaikilla... kaverit
olivat jo jonkin aikaa grillailleet ja saivat yhtenä kuumana
heinäkuun iltana mut puhuttua mukaan rinkiin, saunakaljoissa tietysti
enhän mä siihen muuten olis lähtenyt. "Ei siitä mitään tuu, tää on
ihan turvallista", ne sanoi ja mä uskoin, vaikka vähän arvelutti;
olin lukenut valistuslehtisiä ja nähnyt poliisin kuvia koko ikänsä
grillanneista papoista ja mammoista. Ihan kurttuisia ne oli ja näytti
60-vuotiailta, vaikka sitä ne tais kyllä ollakin.
Kaverit ensin kertoi ihan yleistä asiaa grillaamisesta; miten se
tehdään oikein, vaikutukset, vaikutusajan jne. ja näyttivät sitten
malliksi. Hyvältä näytti kavereista tuntuvan, kun ensin vierestä
katselin kuinka he grillasivat ja söivät lenkkimakkaranpätkät. Sitten
he halusivat minunkin kokeilevan ja söinkin varovaisesti testiksi
puolikkaan kanankoiven. Taisin jäädä heti kerrasta koukkuun, sillä
oli se vaan niin hienoa; kuola vaan valui suupielestä, kun ahnaasti
upotin hampaani grillimarinoituun kanaan ja pian olin itsekin ihan
marinadissa - kirjaimellisesti. Kokemattomana jätin kuitenkin sinapit
ja ketsupit väliin, joita kokeneemmat kaverini laittoivat
makkaroidensa päälle "boosteriksi" niinkuin ne alan kielellä siitä
puhui.
No, muutama kerta sitten kavereiden kanssa salaa grillailtiin mökillä
aina saunan päälle ja alku menikin hyvin, mutta pikkuhiljaa alkoi
tuntumaan, että tekee vaan mieli grillata enemmän ja enemmän ja olis
aika hommata oma grilli. Vähän neuvoja kyselin ensin ja ennenkuin
oikeasti tajusinkaan, ostin ensimmäisen oman grillini pari vuotta
sitten Mustamäen torilta. Mä salakuljetin sen maahan rantapalloksi
naamioituna. Vähänhän tullivirkailijat olivat kummissaan metallisesta
rantapallosta, mutta sain kuin sainkin grillin maahan. Siitä se
kierre sitten lähti eikä loppua näkynyt; grillattiin joskus neljä-
viisikin kertaa viikossa, arkisinkin. Eihän siinä mitään järkeä ollut
ja rahaa paloi mielettömästi aineisiin ja tarvikkeisiin. Meillä oli
oma pikku hupiklubi, johon kaikki "hyvät tyypit" oli tervetulleita,
mutta kaikille tehtiin selväksi, että tästä jutusta EI sitten puhuta
tai... Itä-naapuristahan kaikki tuli ja selvä juttuhan se oli, että
pelattiin kovaa peliä järjestäytyneen alamaailman, ns. "grilliringin"
kanssa.
Aluksi mä pärjäsin pelkillä puhtailla luonnontuotteilla, joko
pelkällä pihvillä tai joskus otin päälle extrana lisäaineettomia,
kotimaisten kanankasvattajien omia marinadeja, mutta se oli aika
harvinaista, ehkä kerran kuussa. Kaverit söi jo keinotekoisia,
grilliringiltä ostettuja marinadikastikkeita, joista ei kyllä koskaan
tiennyt mitä lisäaineita niihin oli lisätty, mutta ei se ketään
tuntunut haittaavan, kunhan tuli hyvä fiilis ja lopulta mä ajauduin
niihin itsekin. Sen jälkeen en enää kotimaisiin koskenut, oli se maku
ja ne sävärit niin erilaiset.
Käry taisi käydä ihan sen takia, että oltiin niin huolettomia; ei
jotenkin osannut ajatella enää suoraan, kun piti vaan saada lisää.
Tässä vaiheessa mä olin kyllä jo tosi syvällä kierteessä ja oon
oikeastaan kiitollinen, että kävi niinkuin kävi. Kaikki kelpas; kana,
kaikenlaiset lenkkimakkarat ja nakit, grillikylki... kerran jopa
vedettiin uusia perunoita grillistä, kun kaverilla oli just "sato"
valmistunut. Naapuri oli just tullut mökilleen ja se sitten taisi
poliisit paikalle soittaakin, kun grillaamisen voimakas tuoksu oli
sen pihaan asti kantautunut.
Eihän siinä enää mikään auttanut, kun oli just vedetty mahat täyteen
ja kaksi maijaa kurvasi pihaan pillit vinkuen. Kavereista kaksi lähti
lusimaan yli vuoden kakkua törkeistä grillausrikoksista, useista
grillitarvikkeiden myyntirikoksista ja toinen sai vielä puoli vuotta
extraa ammattimaisesta perunoiden ja tomaattien kasvattamisesta.
Toisella todettiin pitkälle edennyt PAH-myrkytyksen aiheuttama
vatsasyöpä ja se on nykyään letkuissa teholla ja varmaan kuolee
pian. Yksi sai syytteen avunannosta laittoman marinadin
salakuljettamiseen Venäjältä ja se sai puoli vuotta ehdonalaista.
Itse sain kolme kuukautta ehdollista laittomien grillitarvikkeiden
hallussapidosta ja mut määrättiin pakkovieroitushoitoon
surullisenkuuluisaan vegaanifeministien vieroituslaitokseen
Keravalle. Grillit ja lihat tietysti takavarikoitiin.
Nyt mä oon ollut kuivilla kohta puoli vuotta, mutta vieläkään ei mene
päivääkään etteikö tekis mieli edes vähän grillailla, tai "kärtsää
kyrsää" niinku alan slangissa sanottaisiin. Tää on tällaista
varovaista tasapainoilua, päivä kerrallaan. Sukulaiset ja "streitit"
kaverit oli tietysti kauhuissaan kuullessaan, että mä joudun
oikeuteen, mutta nyt niiden tuki on kyllä ollut aivan loistavaa;
ilman niitä mä en olis tässä, mä en olis jaksanut sitä kauheeta
vierotuksen tuskaa. Tavallaan mä oon tyytyväinen, koska nyt mä
todella tajuan kuinka vaarallista grillaaminen oikeasti on. Jos mä
jotain haluun teille lapset sanoa niin se on tämä: älkää herran
tähden KOSKAAN ottako vastaan edes pientä viattoman näköistä
grillattua prinssinakkia; tähän helvettiin joutuu ihan huomaamattaan
ja sillä on todella helppo pilata koko elämänsä! Pysykää lapset
erossa grillaamisesta, sen mä haluun teille sanoo!"