Vitamiinivalmisteet

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja uzer
  • Aloitettu Aloitettu
Liittynyt
13.9.2012
Viestejä
43
Tässä mietin, että tarvitsenko edes mitään vitamiineja tai omega 3 lisiä kun tulee syötyä suht monipuolisesti ja ainakin yrittänyt syödä noin puoli kiloa niittä hedelmiä/kasviksiakin päivässä :D Minisunia tullut otettua ja kalsiumia ja mangesiumia varmaan tuo pelkkä minisun ihn riittää ku kaikkea suht hyvin liikakin kyllä liikaa jos erikseen rupeaa hifistelemään. Kalaa tulee noin kahdesti viikossa syötyä ja leivän päälle laitettua rasvaa yleensä jossa omega 3:sta eli rittääkö tuo vai ostaisiko jotain lisää mitä mieltä?
Myös nuo vitamiinit niin mitä mieltä niistä otanko vaan noita minisuneja sitten vai onko silleen turhaa tai voiko tuosta tulla mitenkään liikaa vitamiineja kun 200% d vitamiiniakin siin ja no varmaan kun neljä lasia maitoakin tulee juotua niin siinäkin rutkasti varmaan d vitamiinia.
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Jos syöt monipuolisesti niin luultavasti et tarvitse, tee vaikkapa ruokakori tonne, siitä näkyy minkä verran saat mitä mistäkin
http://www.fineli.fi/foodbasket.php?lang=fi

Synteettisistä vitamiineistä ja lisistä voi saada yliannostuksen, ruuasta et tule saamaan yliannostusta ellet ihan pullamössöä syö.
D-vitamiini nyt on ainoa mitä tarttis näin pimeinä aikoina tosin kohta tulee jo kevät ja auringonsäteiden UV lukema ylittää 3 joten ei sekään enää tarpeellinen ole. Kaiken saa kyllä helposti ruuasta kun syö luonnollista ruokaa monipuolisesti.
 
En näkis että ne kalaöljykapselit aivan turhia on niille jotka eivät kovin usein syö rasvaista kalaa... Ei niistä varmasti ainakaan haittaa ole.

Voihan niitä syödä vaikkapa sellaisina päivinä kun ei kalaa ole syönyt. Tasoittaa mukavasti nuita rasvahapposuhteita.
 
Ei varmaan tuu mitään yliannostuksia minisuni d vitamiineista. Itsellä menee 250ug d-vitamiinia, kalaöljyä joku 5 kapselia, c-vitamiinia 2000mg, b6 vitamiinia 100mg ja monivitamiini lisäksi ja paria muutakin..
Tämä mun määrä d-vitamiiniahan on suomen päättäjien mukaan jo myrkyllistä. Itse en ole mitään haittavaikutuksia huomannut ja olen elossa edelleen. 50-luvulla vaivoillekkin annettiin 50ug annoksia. Siitä voi vähän jo päätellä onko myrkyllistä isolle miehelle.
 
D-vitamiini ja omegat on ihan OK, eipä sitä juuri muuta tarvitse jos edes vähänkään järkevästi syö. Tosin mistään vitamiinista ei kyllä yliannostuksia saa vaikka monipuolisen ravinnon kyytipojaksi nappaisikin jonkin monivitamiinin vielä lisäksi.
 
Joo no se ni voisihan sitä tuota kalaöljyä vaikka yks päivässä ja vaikka minisunia. Kyllähän sen yhdessä välissä ehkä hoksas ku alkoi minisunia ottamaan että helpompi nousta ylös ku ei niin väsytä tiiä sitten vaikutti ne ku enpä enemmän niin ole nukkunutkaan erirtyisesti :D
 
Ota nyt sitä kalaöljyä se 1000mg per päivä. Se on vissiin se yleinen suositus. Katso siis kalaöljysi purkista, että montako kapselia tarvitset, että saat ko. määrän täyteen. Itselläni menee 3 kapselia. Kalaöljy tekee hyvää aivoille, aivot kun ovat pitkälti rasvaa. Ja halpaakin vielä joten turha sitä alkaa panttaileen.

250 mikrog D-vitamiinia on kyllä naurettavan paljon :D Vaikka mikäs siinä, en vaan jaksa itse uskoa, että ihan noin paljon tarttis...
 
Ota nyt sitä kalaöljyä se 1000mg per päivä. Se on vissiin se yleinen suositus. Katso siis kalaöljysi purkista, että montako kapselia tarvitset, että saat ko. määrän täyteen. Itselläni menee 3 kapselia. Kalaöljy tekee hyvää aivoille, aivot kun ovat pitkälti rasvaa. Ja halpaakin vielä joten turha sitä alkaa panttaileen.

250 mikrog D-vitamiinia on kyllä naurettavan paljon :D Vaikka mikäs siinä, en vaan jaksa itse uskoa, että ihan noin paljon tarttis...

Noissa mun d-vitsku kapseleissa on 250mikroa yhdessä kpl, tommosia öljykapseleita niinkun kalaöljytkin. Joka toinen päivä ainakin tulee otettua jos ei ny aina muista. Pitäs käydä mittaamassa tuo arvo niin näkis miten on tolla annoksella.. annoshan ei niinkään oo se tärkein mittari vaan miten kullakin imeytyy ja veriarvoista sitten näkee mikä on sopiva annos.
 
Tässä mietin, että tarvitsenko edes mitään vitamiineja tai omega 3 lisiä kun tulee syötyä suht monipuolisesti ja ainakin yrittänyt syödä noin puoli kiloa niittä hedelmiä/kasviksiakin päivässä :D
.

C- ja D-vitamiinin sekä magnesiumin ja Omega-3 rasvahappojen puute on mm. Suomalaisten yleisin ravitsemuksellinen puutos.

C-vitamiinia 200-1000mg / vrk
C-vitamiinia kannattaa tankata joka päivä. C-vitamiinin puutos altistaa sairauksille. Kun C-vitamiinia ei ole riittävästi, sitä ei riitä kaikkiin kehon soluihin ja kudoksiin. C-vitamiinin lisäämisestä ei ole haittaa, sillä sitä ei voi saada liikaa. C-vitamiini on vesiliukoinen ja ylimäärä huuhtoutuu pois virtsan mukana.

D-vitamiinia 50-125µg / vrk

Magnesium (sitraattia) 200-400mg/vrk, kalsiumin ja magnesiumin suhde on 2:1

Omega-3 rasvahappojen tarve on jopa 1 gramma päivässä eli esim. villiä lohta 150-200 grammaa päivässä. Eli käytännössä kaikkein tulisi syödä Omega-3 rasvahappoja lisäravinteena purkista.

Vuoden D-vitamiinit saa kympillä iHerbistä.

Muut saa todella edullisesti Citymarketin luontaistuotehyllystä. Eli kuukausihinnaksi tulee n. 5€.

Ruuan merkitys D-vitamiinilähteenä on vähäinen: 90% ihmisen D-vitamiinista on peräisin iholta (ellei hän ota D-vitamiinia ravintolisänä). Suomalainen saa ruoastaan alle 10µg D-vitamiinia päivää kohti. Suomessa auringonvaloa on riittävästi D-vitamiinin valmistukseen vain toukokuun alusta elokuun loppuun eli kun UVB-indeksi on vähintään 3. Joskus lähes koko kesä on niin pilvinen, kylmä tai sateinen, että pelkästään auringosta on vaikea saada riittävästi D-vitamiinia. Auringosta saat D-vitamiinia, mutta vain silloin kun varjosi on lyhyempi kuin sinä itse. Siis lyhyen aikaa keskipäivällä, noin kello 10-16 vähintään kädet ja jalat paljaina.

Huonoin tilanne on afrikkalaista syntyperää olevilla maahanmuuttajilla, joilla esiintyy usein erittäin vakavia D-vitamiinin puutoksia. Syynä tähän on tumma iho ja ruokavalio. Heidän kotimaassaan UVB-indeksi on lähes läpi vuoden 8-15, kun Suomessa se on keskikesällä 3-6. Talvella Suomen UVB-indeksi on 0.

D-vitamiinia pitää syödä niin paljon, jotta veren D-vitamiinipitoisuus nousee luonnolliselle (kesäauringon nostamalle) tasolle, joka on keskimäärin 125 nmol/l. Lukuisten tutkimusten valossa tämä tarkoittaa vähintään 50µg D-vitamiinia päivässä. Yleensä 100µg ja jopa enemmänkin, jos on isokokoinen ihminen. Pienille lapsille hiukan vähemmän.

Meillä "asiantuntijat" Christel Lamberg-Allardt ja Suvi Virtanen jatkuvasti mediassa toistavat iänikuista mantraansa 7,5-10 µg/vrk annoksesta, jota ei saa ylittää. Se on epäeettistä ja väärää. Sama jos hoitaisi päänsärkyä jalkarasvalla. Ainoastaan osa pienistä lapsista saavuttavat tällä annoksella veren D-vitamiinipitoisuuden 50 nmol/l, jonka he väittävät riittävän kokonaisterveydelle. Muilla ihmisillä veren D-vitamiinipitoisuus on selvästi alle 50 nmol/l.

Lisäksi he pelottelevat syövällä ja kuolemalla, jos annostuksen ylittää, vaikka D-vitamiinin puutos on linkitetty yli 70:een syöpätyyppiin ja lukuisiin eri sairauksiin (mm. I-tyypin diabetes, MS-tauti, reumataudit jne...), jotka Suomessa ovat erittäin yleisiä verrattuna päiväntasaajalla asuviin ihmisiin.

Pelkästään luuston hyvinvoinnin kannalta suositeltava veren D-vitamiinipitoisuus on yli 80 nmol/l ja kokonaisterveyden kannalta 100-150 nmol/l.

Nykypäivän lääkärin pitäisi ymmärtää, että veren D-vitamiinipitoisuuden määritys kuuluu tärkeänä osana potilaan hoitoon ja sairauksien diagnosointiin siinä missä perusverenkuva, kilpirauhasarvot sekä kolesteroli- ja verensokeritutkimuksetkin.

Eli jos ette syö D-vitamiinilisää, aloittakaa nyt!

Kannattaa seurata D-vitamiiniasioita Lääkäri Matti Tolosen sivuilta, vaikka ei hänen mainostamiaan vitamiineja söisikään.

http://personal.inet.fi/koti/remeli/D3.htm

Kalaa tulee noin kahdesti viikossa syötyä ja leivän päälle laitettua rasvaa yleensä jossa omega 3:sta eli riittääkö tuo vai ostaisiko jotain lisää mitä mieltä?.

Kassikalasta ei saa juurikaan hyviä rasvoja ja margariinissa EI ole lainkaan Omega-3 rasvaa.



Kalsiumin saantiin ei maitoa tarvii juoda, joten juusto ja jogurtti riittää. Mutta jos juo maitoa, niin korkeintaan 2 lasillista saa juoda.
 
Menee offtopiciks ja ainaiseks narinaks, mutta onko nää mutuilua vai jotain ihan oikeata tietoa? Itsellä ainakin jää tällaisia "hyviä vinkkejä" paljokin muistiin, joita sitten sovellan omaan elämääni. Sitten harmittaa, jos joskus käykin ilmi että on ollut jonkun ihmisen mutuilua ja mahdollisesti täysin päinvastaista esim. lääkärien ohjeistukseen.

Lääkäreissäkin tietty kuppikuntia, mutta itse ainakin tykkään seurata ns. valtavirtaa. Vitamiiniannostukset nyt on ainainen tappelunaihe, ainakin Suomessa. Muistan apteekkarin todenneen kysyessäni D-vitamiinin annostuksista, että "Kanadassakin virallinen ohje taitaa olla 50 mikrog per päivä, vaikka ovat aika lailla samoilla leveysasteilla". Joten tiedä näistä sitten.

Ja kummiskaan kaikki ei syö jugurttia ja juustoa :D
 
Kalsidiolin pitoisuuden tavoitearvo on vähintään 50 nmol/l. Luuston hyvinvoinnin kannalta suositeltava pitoisuus on kuitenkin yli 80 nmol/l. D-25-vitamiinin toksisuuden raja on noin 375 nmol/l. <-- Otettu Medix Laboratorion sivuilta. 100-125nmol/l monet asiantuntijat suosittelee, sinne ei päästä virallisilla vitamiinisuosituksilla. Ja tuostakin on vielä melko pitkä matka myrkyllisyyteen.
 
Noissa mun d-vitsku kapseleissa on 250mikroa yhdessä kpl, tommosia öljykapseleita niinkun kalaöljytkin.

Onko ne eläinperäistä D3-vitamiinia vai jotain huonompilaatuista kasvikamaa?

Onhan tuo melkoisen suuri annos, mutta saahan tuollaisen annoksen helposti viettämällä aurinkoisen kesäpäivän ulkona uimavaatteissa eikä kukaan ole tainnut kuolla siellä D-vitamiinin yliannostukseen, ei edes Afrikan savanneilla. Jotkut tosin väittävät että syötynä se olisi jotenkin eri asia kuin kehon itse tuottamana auringosta, siitä en osaa varmaa sanoa, mutta yhtälailla se keho sitä tuottaa "yli tarpeen" kun auringossa köllii.
 
Kolekalsiferoli (D3-vitamiini) valmistetaan kerityn lampaan villarasvaa lanoliinia UVB-säteilyttämällä. Näin saadaan luonnollista D3-vitamiinia, samalla mekanismilla kuin ihossakin syntyy auringon UVB-säteilyn tuloksena. D2-vitamiinia valmistetaan hiivasientä UVB-säteilyttämällä. Lisäksi kalan maksasta eristetään D3-vitamiinia. Luonnon eläimet saavat D-vitamiininsa nuolemalla rasvaista turkkiaan, johon on muodostunut D3-vitamiinia auringon UVB-säteilyn vaikutuksesta.

"Paljonko nuoret tarvitsevat D-vitamiinia?
Bostonin yliopiston lastensairaala (Division of Endocrinology, Department of Medicine, Boston Children's Hospital) yritti selvittää nouseeko nuorten viitearvoja pienempi S-D-25 viitearvojen sisälle, kun heille annetaan joko 5 tai 25 mikrogrammaa D3-vitamiinia päivässä 11 viikkoa. Tulos oli tyrmistyttävä: Kumpikaan annos ei nosta pitoisuutta. Toisin sanoen, nuoret tarvitsevat paljon enemmän kuin 25 µg päivässä!

Satunnaistettuun kaksoissokkotutkimukseen osallistui 56 nuorta, iältään 11–19 v. Ryhmien S-D-25 oli kokeen alkaessa keskimäärin viitearvon alarajan alla (alaraja 30 ng/ml eli 75 nmol/l). Tutkijat varmistivat, että nuoret varmasti ottivat heille annetut pillerit.
Viiden µg;n ryhmän lähtöpitoisuus oli 28,1 ± 6,2 ng/mL ja 28,9 ± 7,0 ng/mL hoidon jälkeen. 25 µg:n vastaavat lukemat olivat 29,0 ± 7,3 ja 30,1 ± 6,6. Ei siis juuri minkäänlaista parannusta. Johtopäätös: 5 ja 25 µg:n päiväannokset eivät riitä nostamaan nuorten amerikkalaisten D-vitamiinipitoisuuksia riittävästi. Ihmeellistä, ettei vastaavaa tutkimusta ole jo tehty Suomessa. Sehän olisi ratkaissut kysymyksen sitä, paljonko suomalaisille tulee suositella D-vitamiina päivittäin. Miksi ihmeessä pitää "vääntää kättä", kuten Fogelholm asian ilmaisee. Ai niin, eihän tällaista vastaavaa tutkimusta voidakaan tehdä Suomessa, koska se osoittaisi kuinka väärässä "asintuntijat" ovat!"

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23608721

- - - Updated - - -

jos joskus käykin ilmi että on ollut jonkun ihmisen mutuilua ja mahdollisesti täysin päinvastaista esim. lääkärien ohjeistukseen.

Suomi on täysin kehitysmaa, kun ennaltaehkäistään tai hoidetaan eri sairauksia ravinnolla ja korjaamalla ravintoainepuutokset. Vastavirtaa kulkevia tutkijoita ja lääkäreitä on pidetty tärähtäneinä kummajaisina ja vastuuttomina kansankiihottajina. Niinpä lääkärikoulutuksessa onkin pitkään, siihen pakollisena sisältyvässä yhden opintoviikon laajuisessa ravitsemustieteen osiossa käytetty Diabetesliiton ja Leipätiedotus ry:n kustantamaa virallista ravitsemusoppia.
 
Kolekalsiferoli (D3-vitamiini) valmistetaan kerityn lampaan villarasvaa lanoliinia UVB-säteilyttämällä. Näin saadaan luonnollista D3-vitamiinia, samalla mekanismilla kuin ihossakin syntyy auringon UVB-säteilyn tuloksena. D2-vitamiinia valmistetaan hiivasientä UVB-säteilyttämällä. Lisäksi kalan maksasta eristetään D3-vitamiinia. Luonnon eläimet saavat D-vitamiininsa nuolemalla rasvaista turkkiaan, johon on muodostunut D3-vitamiinia auringon UVB-säteilyn vaikutuksesta.

"Paljonko nuoret tarvitsevat D-vitamiinia?
Bostonin yliopiston lastensairaala (Division of Endocrinology, Department of Medicine, Boston Children's Hospital) yritti selvittää nouseeko nuorten viitearvoja pienempi S-D-25 viitearvojen sisälle, kun heille annetaan joko 5 tai 25 mikrogrammaa D3-vitamiinia päivässä 11 viikkoa. Tulos oli tyrmistyttävä: Kumpikaan annos ei nosta pitoisuutta. Toisin sanoen, nuoret tarvitsevat paljon enemmän kuin 25 µg päivässä!

Satunnaistettuun kaksoissokkotutkimukseen osallistui 56 nuorta, iältään 11–19 v. Ryhmien S-D-25 oli kokeen alkaessa keskimäärin viitearvon alarajan alla (alaraja 30 ng/ml eli 75 nmol/l). Tutkijat varmistivat, että nuoret varmasti ottivat heille annetut pillerit.
Viiden µg;n ryhmän lähtöpitoisuus oli 28,1 ± 6,2 ng/mL ja 28,9 ± 7,0 ng/mL hoidon jälkeen. 25 µg:n vastaavat lukemat olivat 29,0 ± 7,3 ja 30,1 ± 6,6. Ei siis juuri minkäänlaista parannusta. Johtopäätös: 5 ja 25 µg:n päiväannokset eivät riitä nostamaan nuorten amerikkalaisten D-vitamiinipitoisuuksia riittävästi. Ihmeellistä, ettei vastaavaa tutkimusta ole jo tehty Suomessa. Sehän olisi ratkaissut kysymyksen sitä, paljonko suomalaisille tulee suositella D-vitamiina päivittäin. Miksi ihmeessä pitää "vääntää kättä", kuten Fogelholm asian ilmaisee. Ai niin, eihän tällaista vastaavaa tutkimusta voidakaan tehdä Suomessa, koska se osoittaisi kuinka väärässä "asintuntijat" ovat!"

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23608721

- - - Updated - - -



Suomi on täysin kehitysmaa, kun ennaltaehkäistään tai hoidetaan eri sairauksia ravinnolla ja korjaamalla ravintoainepuutokset. Vastavirtaa kulkevia tutkijoita ja lääkäreitä on pidetty tärähtäneinä kummajaisina ja vastuuttomina kansankiihottajina. Niinpä lääkärikoulutuksessa onkin pitkään, siihen pakollisena sisältyvässä yhden opintoviikon laajuisessa ravitsemustieteen osiossa käytetty Diabetesliiton ja Leipätiedotus ry:n kustantamaa virallista ravitsemusoppia.

Täyttä asiaa puhut: Heitän esimerkin suosituksista, serkkuni asuu Floridassa ja siellähän tunnetusti aurinko paistaa noin 365 päivää vuodessa. Serkun muksut syö sikäläisen suosituksen mukaan D-vit lisää 50mg/vrk, ja aikuiset 100mg/vrk, tämä siis sen auringonvalon lisäksi. Suomessa riittää 7,5mg, ja kun aurinko paistaa niin ei tartte ottaa lisää ollenkaan, että näin meillä.

Itse syön ympäri vuoden 250mg/vrk, ja joskus kun flunssakausi on pahimmillaan niin otan muutaman viikon kuurin 500mg/vrk, no eipä ole flunssaa sun muitakaan virustauteja ollu viimeisen 5 vuoden aikana kertaakaan.
 

Suositut

Back
Ylös Bottom