Viinit, konjakit, viskit, ... Keskustelua "paremmista" alkoholijuomista

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Jakob
  • Aloitettu Aloitettu

EAA-valmisjuoma 24-pack

Pineapple Passion Fruit

1€/kpl
Mikä olisi "helppo" viski aloittelijalle? En ole tosissaan juonut kun kolan kanssa satunnaisesti jotain mitä lie viskiä, eli totuttelua vaatii vielä homma ja paljon. Mutta haluaisin kuitenkin oppia juomaan viskiä, olisihan se miehistä.

Ajattelin jos ostaisi pullon ja joisi lasillisen aina silloin tällöin, jos siihen vaikka tottuisi.

Kokeilemalla selviää mutta esimerkiksi MacAllan Elegancia 12yo on mielestäni sieltä helpoimmasta päästä, joskaan ei mitenkään turha viski helppoudestaan huolimatta. Savua tuossa viskissä ei kyllä ole pätkääkään. Ja jos sitä savua haluaa tuo juoma ei taas ole sopiva. Savuisista esimerkiksi Caol Ila 12yo on varsin näpsäkkä ja helpohko.

Järkevintä lienee kuitenkin marssia sopivaan ravitsemusliikkeeseen ja kertoa siellä visionsa mitä mahdollisesti odottaa viskiltä, haluaako keveyttä, täyteläisyyttä, hedelmäisyyttä, savua, turvetta, sherryä vai ties mitä. Asiantuntevissa ravintoloissa päästään ainakin lähelle "sopivia" ja sieltä voi sitten aloittaa tutkiskelun. Asiantuntevat liikkeet annostelevat viskejä myös 2cl annoksina, joten aikaa ja rahaa ei mene niin paljon hukkaan. Varoitus: näitä asiantuntevia ja järkeviä ravintoloita ei ole joka nurkalla tai joka kaupungissa, vaikka jotkut liikkeet toisin kuvittelevatkin.
 
Varoitus: näitä asiantuntevia ja järkeviä ravintoloita ei ole joka nurkalla tai joka kaupungissa, vaikka jotkut liikkeet toisin kuvittelevatkin.
Sulla taitaa olla ihan omat ja ilmeisen korkeat kriteerit "asiantuntevalle liikkeelle". Mä väitän, että suuressa osassa enemmän viskeihin profiloituneista mestoista henkilökunta tietää kyllä ihan riittävässä määrin, että mitä ovat myymässä. Ainakin normaalin asiakkaan näkökulmasta. Jos joku innokkaampi viskiharrastaja haluaa päteä tiedoillaan, niin sitä voi tehdä minusta omassa porukassaan, eikä tarvitse tulla ravintolaan nyrpistelemään, että "ette työ tiedä mistään mitään" :D
 
Sulla taitaa olla ihan omat ja ilmeisen korkeat kriteerit "asiantuntevalle liikkeelle". Mä väitän, että suuressa osassa enemmän viskeihin profiloituneista mestoista henkilökunta tietää kyllä ihan riittävässä määrin, että mitä ovat myymässä. Ainakin normaalin asiakkaan näkökulmasta. Jos joku innokkaampi viskiharrastaja haluaa päteä tiedoillaan, niin sitä voi tehdä minusta omassa porukassaan, eikä tarvitse tulla ravintolaan nyrpistelemään, että "ette työ tiedä mistään mitään" :D

No monikin ravintola kuvittelee olevansa "parempikin paikka" kun hyllyssä on jokunen viski. Jos niistä viskeistä erehtyy jotain kysymään niin vastausta ei pahemmin tule jos sitä vastausta ei lue pullon kyljessä... ja yritäpä kertoa henkilökunnalle niitä makuja joita haluaisit jossain viskissä maistaa niin aika harva paikka osaa auttaa. Kysymys ei ole pätemisestä tai elitismistä, vaan siitä että haluaa jotain tiettyjä makuja koska sattuu itse tietämään mitkä maut miellyttävät. On ihan loputon suo umpimähkässä tilailla sitä sun tätä ja etsiä sieltä summamutikassa sitä jotain jos henkilökunta ei osaa auttaa.

Tuntuu vähän tyhmältä mennä ravintolaan ja kysyä tiskiltä "Osaatko kertoa tarkemmin tuosta Old Puteneystä?" ja saada vastauksena "Se on kakstoistavuotiasta". Älä ny vitussa? No tällaista palvelua on omalle kohdalle sattunut esimerkiksi Kampin Teerenpelissä.

"Ihan omista" kriteereistä en tiedä, mutta minulle ei uusia makuelämyksiä etsiessäni riitä ravintola jossa myydään viskiä siitä mitään tietämättä. Olen sattunut löytämään ravintolan jossa tietoa ja taitoa on, joten tiedän etten pyydä mahdottomia. Varsinkin kun tiedän että kyseisen ravintolan henkilökunta tietää makuni ja osaa suosistella niin parempaa ei juuri voi olla.
 
Onko kukaan tutustunut niihin joissakin Alkoissa 2dl pulloissa myytäviin viskeihin, jotka maksavat yli 20eur? Niitä taitaa olla kolmea eri ikäistä (lieneekö muutakin eroa) ja etiketit näyttävät ihan itse töherretyiltä. On osunut silmään ainakin Helsingin lippulaivamyymälässä, mutta eipä tullut tutkittua sen tarkemmin, että mistä on kyse. Tuo olisi ihan lompakkoystävällinen tapa tutustua parempiin viskeihin jos noi siis ovat niin hyviä kuin hinta antaa ymmärtää.
 
No, Pikkulintu olisi lähellä, mutta on vähän liian laadukas mesta jo mun makuun. :)

Kunhan nyt vähän pääsee makuun niin sitten voi hifistellä.
 
Onko kukaan tutustunut niihin joissakin Alkoissa 2dl pulloissa myytäviin viskeihin, jotka maksavat yli 20eur? Niitä taitaa olla kolmea eri ikäistä (lieneekö muutakin eroa) ja etiketit näyttävät ihan itse töherretyiltä. On osunut silmään ainakin Helsingin lippulaivamyymälässä, mutta eipä tullut tutkittua sen tarkemmin, että mistä on kyse. Tuo olisi ihan lompakkoystävällinen tapa tutustua parempiin viskeihin jos noi siis ovat niin hyviä kuin hinta antaa ymmärtää.

Kannattaa myös katsoa ,että kyseisien pullojen 0.75l versio ei ole 28-35e :D

MacAllan Elegancia 12yo

Mitä maksaa tuollainen?
 
No, Pikkulintu olisi lähellä, mutta on vähän liian laadukas mesta jo mun makuun. :)

Kunhan nyt vähän pääsee makuun niin sitten voi hifistellä.

Liian laadukas? Jotta siihen makuun pääsisi, täytyy löytää sopiva tuote. Sopivan tuotteen löytäminen voi olla ongelma suurimmassa osassa ravintoloita, ellei sitten käy ekalla yrittämällä peikkomainen flaksi.
 
Mä lähtisin varmaan irkuista liikkeelle, niin ei tarvitse heti totutella mahdollisesti voimakkaaseenkin savun aromiin. Osta vaikka Bushmillsin kymppivuotiasta single maltia. Se ei ole edes hirveän hintaista. Sitten jos mennään skotteihin, niin helpoimmasta päästä voisi olla vaikkapa Glenfiddich, joka on lisäksi jo ihan hyvä viski. Sen 12-vuotiaasta voi myöskin lähteä liikkeelle.

Jenkkiviskitkin menee kolan kanssa lotratessa, mutta muuten ne voi minusta unohtaa.
Tosta viimisestä lauseesta sen verran, et olenkohan mä lajini viimeinen (tai ainoa), kenen mielestä jenkkiviskit on oikeasti ihan hyviä?? Varsinkin Jim Beam, tosin sillähän mä viskin juonnin tavallaan opettelinki, ja nykyään sitä juo jo tottumuksesta.
 
Tosta viimisestä lauseesta sen verran, et olenkohan mä lajini viimeinen (tai ainoa), kenen mielestä jenkkiviskit on oikeasti ihan hyviä?? Varsinkin Jim Beam, tosin sillähän mä viskin juonnin tavallaan opettelinki, ja nykyään sitä juo jo tottumuksesta.
Kukas siihen on mitään sanomaan, jos ne sulle putoaa. Kyllähän niillekin on paikkansa eräänlaisena hörppimisviskinä. Ne on helppoja juoda, niiden kanssa ei tarvitse lotrata vesitippojen kanssa, pyöritellä ja haistella ja maistella, vaan voi keskittyä yksinomaan juomiseen.

Sumu sanoi:
No monikin ravintola kuvittelee olevansa "parempikin paikka" kun hyllyssä on jokunen viski.
Ahaa. Täällä niitä on kyllä monessakin paikassa, ja useimmissa vielä ihan laadukkaitakin eikä täällä yksikään niistä yritä olla mitenkään "parempi paikka". Tuohon en osaa samaistua.

Kysymys ei ole pätemisestä tai elitismistä, vaan siitä että haluaa jotain tiettyjä makuja koska sattuu itse tietämään mitkä maut miellyttävät. On ihan loputon suo umpimähkässä tilailla sitä sun tätä ja etsiä sieltä summamutikassa sitä jotain jos henkilökunta ei osaa auttaa.
Tää nyt ei loppujen lopuksi vaadi mitään muuta kuin että henkilö, joka on myymässä, on maistanut viskejä, mitä hyllyltä löytyy. Kohtuullisella valikoimalla tämän ei pitäisi olla mikään ongelma, mutta toisaalta en itse osaisi vaatia sitä, että jokaisen kuppilassa töissä olevan pitäisi pitää viskistä, ja olla viskeistä niin kiinnostunut, että maistaa koko ravintolan valikoiman läpi. Oikeastaan tuotteita pitäisi vielä maistella aika säännöllisesti, että eri maut pysyisivät mielessä.

Viskikoulutuksia järjestetään kanssa. Nämä koskevat yleensä kaikkia alueen mestoja, missä tietyn sarjan viskejä vain on. Näissä tosiaan myös maistetaan, mitä ollaan myymässä, joka antaa ihan toisenlaisen pohjan tuotteen myymiselle kuin jonkun infovihkon lukeminen antaa. Mutta kuten sanottua, niin kaikki eivät pidä viskistä tai eivät ole yksinkertaisesti niistä kiinnostuneita, ja silloin on vaikea lähteä suoralta kädeltä sanomaan, että missä viskissä jotain tiettyä aromia on ja missä ei. Ideaalitilanteessa baarimikko on juonut jokaista maailman tuotetta ja tietää niistä jokaisesta kaiken, mutta tosielämässä tietyt rajoitukset tulevat vastaan.
 
Onko kukaan tutustunut niihin joissakin Alkoissa 2dl pulloissa myytäviin viskeihin, jotka maksavat yli 20eur? Niitä taitaa olla kolmea eri ikäistä (lieneekö muutakin eroa) ja etiketit näyttävät ihan itse töherretyiltä. On osunut silmään ainakin Helsingin lippulaivamyymälässä, mutta eipä tullut tutkittua sen tarkemmin, että mistä on kyse. Tuo olisi ihan lompakkoystävällinen tapa tutustua parempiin viskeihin jos noi siis ovat niin hyviä kuin hinta antaa ymmärtää.

Kyse on siis näistä juomista:

Douglas Laingia tulossa Alkoon 14.6.2010:

Advance Sample for Old Malt Cask Bladnoch 17 Year Old Lowland Single Malt 0,2 l

Advance Sample for Old Malt Cask Auchentoshan 9 Year Old Lowland Single Malt 0,2 l

Advance Sample for Old Malt Cask Blair Athol 14 Year Old Highland Single Malt 0,2 l
 

3 kpl M-Nutrition EAA+

Mango - Hedelmäpunssi - Sitruuna - Vihreä omena

-25%
Kyse on siis näistä juomista:

Douglas Laingia tulossa Alkoon 14.6.2010:

Advance Sample for Old Malt Cask Bladnoch 17 Year Old Lowland Single Malt 0,2 l

Advance Sample for Old Malt Cask Auchentoshan 9 Year Old Lowland Single Malt 0,2 l

Advance Sample for Old Malt Cask Blair Athol 14 Year Old Highland Single Malt 0,2 l

Ja vielä kuva kaupan päälle (tosin ei taida olla ihan samaa tavaraa, mutta tuolta ne pullot siis näyttävät)

1-24-im-wy-main_image-9219.jpg
 
Ahaa. Täällä niitä on kyllä monessakin paikassa, ja useimmissa vielä ihan laadukkaitakin eikä täällä yksikään niistä yritä olla mitenkään "parempi paikka". Tuohon en osaa samaistua.

Tuo "parempi paikka" oli ehkä hieman väärä ilmaisu ja tuosta quotesta jätit pois juuri sen tärkeimmän: "Kun kysyy jotain, vastausta ei juurikaan saa ellei sitä ole kirjoitettu pullon kylkeen".


Tää nyt ei loppujen lopuksi vaadi mitään muuta kuin että henkilö, joka on myymässä, on maistanut viskejä, mitä hyllyltä löytyy. Kohtuullisella valikoimalla tämän ei pitäisi olla mikään ongelma, mutta toisaalta en itse osaisi vaatia sitä, että jokaisen kuppilassa töissä olevan pitäisi pitää viskistä, ja olla viskeistä niin kiinnostunut, että maistaa koko ravintolan valikoiman läpi. Oikeastaan tuotteita pitäisi vielä maistella aika säännöllisesti, että eri maut pysyisivät mielessä.

Aivan, monessa ravintolassa valikoima on kohtuullinen, eli max 15 pulloa. Siltikään näistä ei tiedetä mitään. Ja ei, kertokaseen viskistä henkilökunnan ei tarvitse pitää viskistä vaan yksinkertaisesti heidän täytyy tietää jostain jotai. Opetelkoon tietonsa vaikka paperista, pääasia että näyttää asiakkaalle "tajuavansa" jotain jostain. Sitä varten henkilökunta ravintoloissa on että he palvelevat ja he tietävät jotain ravintolan tuotteista.

Mutta kuten sanottua, niin kaikki eivät pidä viskistä tai eivät ole yksinkertaisesti niistä kiinnostuneita, ja silloin on vaikea lähteä suoralta kädeltä sanomaan, että missä viskissä jotain tiettyä aromia on ja missä ei.

Kärjistetään: Siitä nämä ravintolatyöntekijät ovat kuitenkin kiinnostuneita että palkka maksetaan? Jos meinaa että palkkaa maksetaan myöhemminkin, on syytä edes jossain määrin olla kiinnostunut työstään. En minäkään ole työni kaikista osa-alueista kiinnostunut, mutta en silti voi jättää niitä opettelematta.

Harmillista että ravintola-ala nykyään on suurimmalta osalta sitä "no jotain se on pakko tehdä rahojensa eteen" ja tämän kyllä huomaa. Harvassa paikassa henkilökunta on oikeasti asiantuntevaa, oli paikka sitten mitä tahansa. Onneksi kulinarismi ja juomat ovat tällä hetkellä jossain määrin "muotia" ja alaansa perehtyneiden paikkojen määrä on hienoisessa nousussa.
 
Kärjistetään: Siitä nämä ravintolatyöntekijät ovat kuitenkin kiinnostuneita että palkka maksetaan? Jos meinaa että palkkaa maksetaan myöhemminkin, on syytä edes jossain määrin olla kiinnostunut työstään. En minäkään ole työni kaikista osa-alueista kiinnostunut, mutta en silti voi jättää niitä opettelematta.
No niinhän sä tunnut koko ajan kärjistävän. Mä ymmärrän ton vaatimustason, jos kyseessä on paikka, joka on selkeästi profiloitunut viskeihin. Silloin on varmasti talonkin puolesta selvää, että tuotteista tiedetään ja niitä osataan myydä. Mutta kun laajempikin viskivalikoima alkaa olemaan niin arkipäiväistä tavaraa jokaisen kuppilan hyllyillä, ja valikoimaan saattaa kuulua paljon paljon muutakin, niin pitää ymmärtää se, ettei yksi ihminen hyvin usein voi olla jokaisesta talon artikkelista perillä.

Viskit voivat olla palvelutuote muiden joukossa, jolloin voi lähteä yksinkertaisesti siitä, että asiakas tietää mitä tilaa. Koko homman pointti on siinä, että niitä löytyy talosta. Ja kun ne eivät ole ravintolan ydintoimintaa, niin ei ole niin justiinsa, minkä verran henkilökunta niihin jaksaa perehtyä. Sitä en sano, etteikö hyvä tuotetietous olisi aina plussaa. Tässä tapauksessa se ei vaan ole välttämätöntä.

Loppukaneettina mäkin voin kärjistää: suuressa osassa paikkoja sä edustat niin häviävän pientä osaa asiakaskunnasta, ettei sun vaatimustasolla tai mielipiteilläsi ole oikeastaan mitään merkitystä ravintolan toiminnan kannalta.
 
Jos kuppila mainostaa itseään olut ja/tai viksi ravintolana, niin kyllä silloin odottaisi että tiskin takaa löytyy myös sellainen henkilö aina, joka nuista osaa tarvittaessa kertoakin jotain. Siis muutakin kuin katsoa pullon kyljestä kuinkas vanhaa tää lieju nyt olikaan ja missäs tää nyt on tehty. Eikös tuo olisi lähes sama asia kuin ruokaravintolassa jossa on viinilista, niin tarjoilija osais kertoa että "meillä on punaista ja valkoista, jopa kuohuvaakin" eikä muuta.

Eri asia ns. normiravintellit, vaikka niistä hieman laajempikin valikoima kyseisiä tuotteita löytyisikin, niin ei mun makuun kaikkien työntekijöiden tarvi osata kaikesta hyllystä löytyvästä osata esitelmää pitää. Valikoiman laajuushan on kuiten hyvästä, koska silloin he jotka tietävät mitä haluavat, saavat sitä kuiten, vaikkei tarjoilija siitä osaisikaan juuri mitään kertoa.

edit. Jaa, tuossahan numero ykkönen olikin samansuuntaisia ajatuksia ehtinyt jo heitelläkkin...

edit2. Cooperille antaisin vinkiksi ostaa joku Glenmorangien viskeistä. Sopinevat viskiin juuri tottumattomaankin suuhun varsin hyvin, eivätkä ole hinnoiltaankaan kaikkein pahimmasta päästä. Tosin eipä tarvi odottaakaan maata mullistavia makuelämyksikään.
 
Viski on nähtävyys nyt myös Suomessa

20100838609.jpg


Teerenpeli avaa vierailukeskuksen, jossa on mahdollista tutustua yrityksen viskien valmistukseen. Esimerkiksi Skotlannissa vastaavia laitoksia on paljon.

Teerenpeli Yhtiöt on uusinut Ravintola Taivaanrannan koko interiöörin kesän aikana Lahden keskustassa. Ravintolan kellarissa sijaitsevaan Teerenpelin viskitislaamoon on hankittu uusia laitteita. Samalla tislaamon mallasviskille pyhitetty vierailukeskus on laajentunut uusiin upeisiin mittoihinsa.

- Vierailukeskuksessa on asiakkaiden mahdollista tutustua Teerenpeli Single Malt -viskien valmistukseen, historiaan ja raaka-aineisiin sekä maistella tislaamon omia tuotteita, perustelee Teerenpeli Yhtiöiden toimitusjohtaja Anssi Pyysing.

Pyysing kertoo, että uusitussa Taivaanrannassa Teerenpeli Yhtiöt on halunnut liittää entistä voimakkaammin yhteen talon omat viskit, oluet ja siiderit sekä ammattitaitoisen keittiön.

- Lopputuloksena on makujen harmonia, joka palvelee vaativimpiakin asiakkaita, hän vakuuttaa.

Teerenpeli on myös saanut viskinsä kansainvälisille markkinoille. Ensimmäiset erät Aitoa Suomalaista Single Maltia on toimitettu Ruotsin markkinoille.


http://www.kauppalehti.fi/5/i/yritykset/yritysuutiset/?oid=20100812917
 
Oli tota Teerenpelin jotain kuusi vuotta vanhaa keitosta näköjään lähimyymälässäkin. Hinta oli luokkaa 96eur. Taitaisin kyllä laittaa tuon rahan vähän muuhun viskiin.

Eikö kukaan muuten ole tutustunut noihin mainitsemiini pikkuputeleihin?
 
Viskit voivat olla palvelutuote muiden joukossa, jolloin voi lähteä yksinkertaisesti siitä, että asiakas tietää mitä tilaa.

Tän voi nähdä monella tavalla. Voi sen ajatella niinkin että myyjän täytyy tietää mitä myy.

Sitä en sano, etteikö hyvä tuotetietous olisi aina plussaa.

Tästä olemme ehdottomasti samaa mieltä.

Loppukaneettina mäkin voin kärjistää: suuressa osassa paikkoja sä edustat niin häviävän pientä osaa asiakaskunnasta, ettei sun vaatimustasolla tai mielipiteilläsi ole oikeastaan mitään merkitystä ravintolan toiminnan kannalta.

Sen takia kannankin rahani (useimmiten) sinne missä vaatimustasollani tai mielipiteelläni on joku merkitys.

...ja yleiskommenttina sanottakoon että esimerkiksi Kampin Teerenpeliä en pidä minään. En tiedä miten muiden vastaavan nimen alla kulkevien kuppiloiden laita on.
 
Tän voi nähdä monella tavalla. Voi sen ajatella niinkin että myyjän täytyy tietää mitä myy.
Niin, mä lähinnä tyydyin toteamaan, että miten asia käytännössä hyvin usein menee. Sen voi sitten jokainen henkilökohtaisesti päättää, että pitääkö tästä asiasta vai ei. Mutta eipä tästä lienee kannata jatkaa enempää.

...ja yleiskommenttina sanottakoon että esimerkiksi Kampin Teerenpeliä en pidä minään.
Mee käymään täällä, kun seuraavan kerran on asiaa Ouluun: Irish Pub St. Michael. En nyt muista kovin tarkasti, mitä duunikaveri kertoi, kun olivat tuolla käyneet, mutta esillä taisi olla omistajan mukaan tyyliin 300 erilaista konjakkia ja viskiä. Osa näistä harvinaisuuksia, jotka eivät olleet myynnissä. Taisi löytyä mm. joku pullo konjakkia samalta vuodelta, kun konjakkia alettiin pullottamaan (eli 1800 jotain).

Jos edellä mainitussa on jotain lapin lisää tai muita asiavirheitä, niin vetäydyn vastuusta :)

Näyttävät joka tapauksessa järjestävän erilaisia koulutuksia niin viskeistä, oluista kuin baarityöstä yleensä, joten palvelu ja asiantuntemus riittänee sunkin tarpeisiisi. Varmaan löytyy ihan hyvä viskikin eteen. Nettisivut eivät luonnollisesti viinavalikoimaan paljoa auttaneet, mutta olut- ja siiderilista näytti ainakin olevan oikein hyvällä maulla valittu.
 

Suositut

Back
Ylös Bottom