Vanhentunut jauheliha

...Tällainen on käsittääkseni mm. botuliini, jota kai periaatteessa voisi syntyä suojakaasuun pakatussa jauhiksessa. Botuliinikin tuhoutuu kuumuudessa, mutta vaatii melko korkeaa lämpötilaa ja pitkää käsittelyaikaa...

Mun ymmärrykseni mukaan botuliinia syntyy vain tyhjiöpakattuihin kalaruokiin, ei suojakaasutettuun lihaan.

Oliskin pakastin, niin vois säilöä kaikkea sapuskaa. Jääkaapin pakastelokesoon kun ei mahdu paljoa eskimopuikkoa isompaa...
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Mulla on aina pakastimessa pari kiloa jauhelihaa, kanasuikaleita ym ym lihaa.. eilenkin tuli vedettyä Hornet pakkaus jossa parasta ennen päivä oli 12/2005 ja vielä hengissä ilman mitään sivuvaikutuksia.
 
Mun ymmärrykseni mukaan botuliinia syntyy vain tyhjiöpakattuihin kalaruokiin, ei suojakaasutettuun lihaan.

Liha kala ja kasvikset, kaikki käy kyllä botuliinibakteerin kasvualustaksi. Suojakaasu on tosiaan tarkemmin muistellen ihan normaaleja ilmakehän kaasuja happi mukaanlukien. Ja botuliinia syntyy vain hapettomissa oloissa.
 
Kerran "ryöstin" työpaikan pakastimesta tuntemattomanikäisen ja -lajisen muinaiseläinen lihat. No problems. Toisaalta heitin elikon jäisenä pannuun, kuten teen käytännössä kaikelle pakastetulle lihalle jos sellaista eteen tulee. Käytännössä kuitenkin syön tuomiopäivän kanat heti kun olen ne kotiin asti saanut - pakastinta kun ei ole. Vanhaan kalaan en kyllä koskisi tikullakaan.

Jos jostain tekee ruokaa huomaamatta siinä vaiheessa aineksissa mitään omituista on lopputulos todennäköisesti täysin syömäkelpoinen. Mutta tämä nyt on tällaisen rautamahan mielipide asiasta.

Suojakaasu on tosiaan tarkemmin muistellen ihan normaaleja ilmakehän kaasuja happi mukaanlukien.
No helevata, mitä suojakaasua se sellainen muka on? Meitä huijataan! Itse kyllä muistelisin sen olevan typpeä mitä pakettiin ängetään.
 
Mitä helvettiä? Olen monta kertaa pakastanut jauhelihan ja päiväys on saattanut mennä 3-6kuukauttakin yli parasta ennen päivämäärän. Sitten vaan ottanut pois pakkasesta ja antanut vielä "muhia" pöydällä puoli päivää ja siitä matka jatkuu jääkaappiin pariksi päiväksi. Tämän jälkeen vasta pannulle ja naamariin. Eikä mitään. Aika merkillinen tuo sinun tapaus.

Itekki ihmettelin tota Miken juttua, ei siinä munmielestä ollut mitään erikoista. Jauhelihahan pakastetaan just nimenomaan sentakia että se säilyy pidempään, tuskin kukaan täysjärkinen pakastaa sitä uutena ja ottaa pakkasesta pois heti kun päiväys on mennyt umpeen :lol2:
Tais Mikellä tulla ihan jostain muusta se heikotus. Tai sitten tarinassa on jotain muuta hämärää.
 
Ei ne lihat Suomessa mene vanhaksi, jos päiväys on vanha. Olen kaupassa töissä ja tulee ostettua puoleen hintaan niitä "melkein" vanhoja tuotteita. Jauheliha muuttaa väriä hieman harmaaksi jos se on piloilla.
 
Tuo harmaantuminen voi johtua myös värjäyksen haihtumisesta. Itsellä on monesti esim. kaupassa pakatusta jauhelihasta joku osa ollut harmaata.
 
...värjättyä jauhelihaa? WT.....F?

Ihmisille tarkoitettu jauheliha värjätään punaiseksi, tai punaisemmaksi jotta näyttäisi paremmalta. Värjäämätön liha taas muuttuu helpommin harmaaksi, tämän huomaa varsinkin koiralle tarjotussa jaukassa. Ihmettelin itsekin tätä kun kuulin.

Edit: Muutin hieman selvemmäksi
 
Eikös ilmakehä ole juuri suurimmaksi osaksi typpeä..
Tottahan toki, mutta mitä suojakaasua tavallinen ilma muka on...

Voi jumaliste, värjättyä lihaa???? YÖK! Nyt loppui kyllä meikäläisen jauhelihansyönti, kunnes saan todellaerittäinvarmaa tietoa asiasta. Ja niin kuin sitä paasataankin kotimaisen lihan hyvästä laadusta ja lisäaineettomuudesa ja ties mistä. Mitä seuraavaksi, hajustettua jauhistako???
 
Voi jumaliste, värjättyä lihaa???? YÖK! Nyt loppui kyllä meikäläisen jauhelihansyönti, kunnes saan todellaerittäinvarmaa tietoa asiasta. Ja niin kuin sitä paasataankin kotimaisen lihan hyvästä laadusta ja lisäaineettomuudesa ja ties mistä. Mitä seuraavaksi, hajustettua jauhistako???

Olen syönyt suomalaista jauhelihaa 20 vuotta, ja yhä hengissä. :jahas:
 
Ihmisille tarkoitettu jauheliha värjätään punaiseksi, tai punaisemmaksi jotta näyttäisi paremmalta. Värjäämätön liha taas muuttuu helpommin harmaaksi, tämän huomaa varsinkin koiralle tarjotussa jaukassa. Ihmettelin itsekin tätä kun kuulin.

Edit: Muutin hieman selvemmäksi

Tossa värjäämisjutussa ei ole mitään perää:rolleyes: se väri tulee suolauksesta, eikä mistään väristä!
 
Liha kala ja kasvikset, kaikki käy kyllä botuliinibakteerin kasvualustaksi. Suojakaasu on tosiaan tarkemmin muistellen ihan normaaleja ilmakehän kaasuja happi mukaanlukien. Ja botuliinia syntyy vain hapettomissa oloissa.

Pakattu suojakaasuun tarkoittaa sitä, että pakkauksen "ilmaa" on muokattu silleen, että happea on alle 1 % pakkauksessa ja hiilidioksiidin määrää nostettu
 
Perkele, nyt aloin itsekin epäilemään koko värjäystä:D ja tuskin sitä jauhelihaa suolataankaan, en ainakaan muista nähneeni tuoteselosteessa suolaa. Huomenna soitan joka lihanjalostamon läpi ja kysyn asiaa.:D
 
Perkele, nyt aloin itsekin epäilemään koko värjäystä:D ja tuskin sitä jauhelihaa suolataankaan, en ainakaan muista nähneeni tuoteselosteessa suolaa. Huomenna soitan joka lihanjalostamon läpi ja kysyn asiaa.:D

Tuskin jauhelihoissa käytetään nitriittiä, sen sijaan joulukinkuissa ja tavallisissa kinkuissa käytetään nitriittiä säilyvyyden parantamiseksi. Lisäksi makkaroissa käytetään aina nitriittiä, voi tietty olla että on jotain luomumakkaroita, mutta pääsäntöisesti voi sanoa, että kun syö makkaraa niin syö myös nitriittiä. Nitriitin olemassaolon voi tarkistaa e-koodista (E250). Lisäksi nitriittilihan huomaa "helpolla" tuotteen yliampuvasta punaisuudesta.

Voi tietysti olla että jossain syrjäkylän kaupassa kauppias pistää muutaman tipan nitriittiä jauhelihojensa sekaan... mutta epäilen tätäkin.

Jauhelihat pakataan suuremmissa ruokataloissa suojakaasuun parantaakseen säilyvyyttä. Tämäkin mainitaan pakkauksessa, ja sen tuntee kun avaa pakkauksen "omituisena" tuoksuna. Normaaliolosuhteissa jauheliha säilyy noin yhden vuorokauden, ja on täysin riippuvainen siitä että miten puhtaana on kauppiaan lihamylly. Jos haluaa siis pelata varman päälle, niin ostaa suuren ruokatalon suojakaasuun pakattua jauhelihaa. Niin, ja suojakaasut ovat täysin vaarattomia :)

Voi tietty olla että nykypäivänä käytetään nitriittiä jauhelihoissakin, joku voi korjata tiedon jos näin on.

Nimim: Elintarvike-insinööri :)
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom