Valkoisia riisejä ja pastoja suositaan sen takia, että ne maistuvat paremmalta kuin täysjyvätuotteet. Täysjyvätuotteista ei olla hiottu sitä viljanjyvän pintakerrosta pois ja näin ne ovat ravinnerikkaampia (vitamiineja, hivenaineita ja kuitua) ja niiden on todettu laskevan kolesterolia yms. Täysjyvätuotteet imeytyvät kehossa myös hitaammin kuin valkoiset viljat ja riisit, mutta tähän imeytymiseen samoin kuin GI arvoihin, jotka ovat siis valkoisilla korkeammat kuin täysjyvällä, ei ole otettu huomioon muita aterialla syötäviä ruokia. Eli vaikka täysjyvätuotteiden sanotaankin olevan "hidasta hiilaria" ja valkoisten sitten "nopeaa" riippuu tuo nopeus paljon samalla aterialla olevien muiden makrojen määrästä. Sekä proteiinit että rasvat hidastavat hiilihydraatin imeytymistä ja näin nopeasta valkoisestakin tulee hitaampaa. Silti voi lähtökohtaisesti ajatella, että täysjyvätuotteet imeytyvät hitaammin ja pitävät nälkää paremmin loitolla kuin vaaleat, jos muut ruuat aterialla pysyisivät samoina.
Kuitenkin itse lähtisin siitä lähtökohdasta, että syö sitä, mistä pidät. Jos muuten on ruokavalio kunnossa, pitäisi kuitua tulla jo ihan hyvin kasviksista ja vaikka aamuisesta puurosta plus ruisleivästä ynnä muusta sellaisesta, joten ei se ruokavalio kaadu kulholliseen valkoista riisiä. Samoin eivät ne sen sisältämät vitamiinimäärät ole niin oleellisia, etteikö niitä saisi täyteen myös muilla ruuilla ja jos käytössä on vielä monivitamiinit ja mineraalit, ei tuota tarvitse ainakaan stressata (monilla kehonrakentajilla siis tulee nuo päivän tarpeet täyteen jo pelkästään lisäravinteista ja siksi ei tarvitse vedellä enää kuivemmanmakuista täysjyvää). Eli silloin se on mun mielestä ihan sama, kunhan sulla tulee päivän aikana tarpeelliset kuidut täyteen aina jotain kautta.