Valkoiset viljat - hyvä vai paha?

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja nml
  • Aloitettu Aloitettu

nml

Liittynyt
15.8.2012
Viestejä
62
Moni kehonrakentaja ja kisaamaan lähtevä näyttää suosivan nimenomaan valkoisia riisejä/pastoja. Valkeat viljathan on leimattu pahaksi ja täysjyvää painotetaan, mutta onko kuitenkin parempi tosiaan palautumisen kannalta kiskoa esim. jasmiiniriisiä kuin täysjyvää? kokemuksia, mielipiteitä?
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Tummaa riisiä nyt on perusteltu sen matalalla glycemix indexillä (jolla ei ole mitään merkitystä!) ja sillä, että siinä on vähän enemmän kuituja.

Ei ole väliä.
 
Valkoisia riisejä ja pastoja suositaan sen takia, että ne maistuvat paremmalta kuin täysjyvätuotteet. Täysjyvätuotteista ei olla hiottu sitä viljanjyvän pintakerrosta pois ja näin ne ovat ravinnerikkaampia (vitamiineja, hivenaineita ja kuitua) ja niiden on todettu laskevan kolesterolia yms. Täysjyvätuotteet imeytyvät kehossa myös hitaammin kuin valkoiset viljat ja riisit, mutta tähän imeytymiseen samoin kuin GI arvoihin, jotka ovat siis valkoisilla korkeammat kuin täysjyvällä, ei ole otettu huomioon muita aterialla syötäviä ruokia. Eli vaikka täysjyvätuotteiden sanotaankin olevan "hidasta hiilaria" ja valkoisten sitten "nopeaa" riippuu tuo nopeus paljon samalla aterialla olevien muiden makrojen määrästä. Sekä proteiinit että rasvat hidastavat hiilihydraatin imeytymistä ja näin nopeasta valkoisestakin tulee hitaampaa. Silti voi lähtökohtaisesti ajatella, että täysjyvätuotteet imeytyvät hitaammin ja pitävät nälkää paremmin loitolla kuin vaaleat, jos muut ruuat aterialla pysyisivät samoina.

Kuitenkin itse lähtisin siitä lähtökohdasta, että syö sitä, mistä pidät. Jos muuten on ruokavalio kunnossa, pitäisi kuitua tulla jo ihan hyvin kasviksista ja vaikka aamuisesta puurosta plus ruisleivästä ynnä muusta sellaisesta, joten ei se ruokavalio kaadu kulholliseen valkoista riisiä. Samoin eivät ne sen sisältämät vitamiinimäärät ole niin oleellisia, etteikö niitä saisi täyteen myös muilla ruuilla ja jos käytössä on vielä monivitamiinit ja mineraalit, ei tuota tarvitse ainakaan stressata (monilla kehonrakentajilla siis tulee nuo päivän tarpeet täyteen jo pelkästään lisäravinteista ja siksi ei tarvitse vedellä enää kuivemmanmakuista täysjyvää). Eli silloin se on mun mielestä ihan sama, kunhan sulla tulee päivän aikana tarpeelliset kuidut täyteen aina jotain kautta.
 
Helppo tapa erottaa paska hiilari hyvästä, on kaataa sen päälle vettä. Paska hiilari turpoaa ja imee veden itseensä, hyvä hiilari ei. Tämä tosin kulkee lähes käsi kädessä sen kanssa että mitä enemmän prosessoitu hiilihydraattilähde, niin sitä paskempi se lähtökohtaisesti on, vertaa makaroni ja täysjyväriisi.

Se, onko tollasella sitten mitään väliä omalla kohdalla niin riippuu ihan siitä paljonko sitä sitten lopulta nassuttaa. Jos jokaisella päivän aterialla on joko vaaleaa leipää, makaronia, tai muuta vastaavaa, niin alkaisin asiaa jo miettiä, mutta eise yksi annos vaaleaa riisiä päivässä nyt mitään tee vielä :)
 
Täysjyvätuotteita kai suositaan kuitujen takia, mikä hidastaa hiilareiden imeytymistä. Eli vähäkuituisempi imeytyy nopeammin. Ja jotkut välttelee täysjyvää viljojen kuoren lektiineiden takia, tiiä noista sitten...

Henkilökohtaisesti olen sitä mieltä, että jos miljardi kiinalaista syö puhdistettua valkoista riisiä niin ei se kovin väärin voi olla. En koskaan osta täysjyväriisiä, basmatiriisi on parempaa.
 
Täysjyvä on toki ravinteikkaampaa, mutta se sisältää myös mm. fytiinihappoa, joka heikentää monen vitamiinin imeytymistä. Itse syön silti täysjyvää.
 
Helppo tapa erottaa paska hiilari hyvästä, on kaataa sen päälle vettä. Paska hiilari turpoaa ja imee veden itseensä, hyvä hiilari ei.

Eli mikä sitten erottaa tuon "hyvän hiilarin" ja "huonon hiilarin" muu kuin tuo turpoaminen. Voitko selventää kun kuulostaa vähän omituiselta.
 
kokemuksia, mielipiteitä?

Ai valkoisesta viljasta?

...Joo. Ihan hyvää.

Helppo tapa erottaa paska hiilari hyvästä, on kaataa sen päälle vettä. Paska hiilari turpoaa ja imee veden itseensä, hyvä hiilari ei. Tämä tosin kulkee lähes käsi kädessä sen kanssa että mitä enemmän prosessoitu hiilihydraattilähde, niin sitä paskempi se lähtökohtaisesti on, vertaa makaroni ja täysjyväriisi.

Et sä nyt vittu käy ihan täysillä.
 
kaurahiutaleet imee ainaki hyvin nestettä. onko se sit huono hiilarilähde ..?

no tottakai se imee, koska on prosessoitu tarkoituksella sellaiseen todella kuivaan muotoon.

Et sä nyt vittu käy ihan täysillä.

Kirjotin tuon hieman kieli poskella, mutta perusperjaatteena ihan ok. Tosin ihan hyvin pärjää myös miettimällä mikä on prosessoitua ja mikä ei.

Ja mun mielestä kaura ei oo mikään erityisen hyvä hiilarin lähde muutenkaan, kuten ei viljatuotteet yleisestikkään. Luuletko että ihmiset ihan sattumalta sairastuu keliakiaan, vai koska viljatuotteet ei loppujenlopuksi juurikaan sovellu ihmiselle?
Toki kaura on niitä helpoimpia viljatuotteita ihmisen käsitellä mutta kuitenkin..

Ihan paska, suosittelen syömään ennemmin perunaa, koska ei imenyt yhtään, kun laitoin sen vesiastiaan ;)

Sarkasmisi seassa on totuuden siemen :D Peruna on oikeastaan ihan hyvä hiilarin lähde. Ei sisällä gluteenia, ja on muutenkin suht. prosessoimaton. Vihreyden kannalta perunan käsittely kauppaan asti on huomattavasti taloudellisempaa kuin viljatuotteiden.

Perunassa on myös huomattavasti vähemmän kaloreita kuin vaikkapa siinä kaurahiutaleessa, ollen myös täyttävämpi.

Vertailun vuoksi sitten esimerkiksi pähkinät(ei ihan kaikki ehkä), on loistava hiilarin/kuitujen lähde.
 
Kirjotin tuon hieman kieli poskella, mutta perusperjaatteena ihan ok. Tosin ihan hyvin pärjää myös miettimällä mikä on prosessoitua ja mikä ei.

Ja mun mielestä kaura ei oo mikään erityisen hyvä hiilarin lähde muutenkaan, kuten ei viljatuotteet yleisestikkään. Luuletko että ihmiset ihan sattumalta sairastuu keliakiaan, vai koska viljatuotteet ei loppujenlopuksi juurikaan sovellu ihmiselle?
Toki kaura on niitä helpoimpia viljatuotteita ihmisen käsitellä mutta kuitenkin..

Ihmisillä nyt vaan on potentiaali allergisoitua kaikelle, mutta viljat piti meidät elossa. Jos vilja ei sopis ihmiselle, ei oltais ihan kauhean hyvin porskuteltu nykyaikaan.

Toi sun "turpoaa vedessä" nyt oli vaan surkea, kun gluteeniton tattarikin turpoaa vedessä. Eli ei pidä vettä.

EDIT: Ja vilja ei ollut ainoa asia joka autto ihmisiä selviytymään, ennenkuin joku keksii tarttua tohon.
 
Ihmisillä nyt vaan on potentiaali allergisoitua kaikelle, mutta viljat piti meidät elossa. Jos vilja ei sopis ihmiselle, ei oltais ihan kauhean hyvin porskuteltu nykyaikaan.

Toi sun "turpoaa vedessä" nyt oli vaan surkea, kun gluteeniton tattarikin turpoaa vedessä. Eli ei pidä vettä.

EDIT: Ja vilja ei ollut ainoa asia joka autto ihmisiä selviytymään, ennenkuin joku keksii tarttua tohon.

Kuten sanoin, se vedessä turpoaminen oli kieli poskella kirjoitettu, eikä nyt tietenkään päde kaikkiin ruoka-aineisiin. Vilja toki on ollut elintärkeä ihmisille, mutta kyllä säkin senverran tiedät ettei se todellakaan optimaalinen ravinnonlähde ole.
 
Miksi se prosessointi tekisi ruoasta jotenkin huonoa? (en ole ottanut selvää tästä) Ja eiköhän viljatuotteet ole loppujen lopuksi aika terveellisiä ihmisille.
 
Kuten sanoin, se vedessä turpoaminen oli kieli poskella kirjoitettu, eikä nyt tietenkään päde kaikkiin ruoka-aineisiin. Vilja toki on ollut elintärkeä ihmisille, mutta kyllä säkin senverran tiedät ettei se todellakaan optimaalinen ravinnonlähde ole.

Kaura nyt vaan on yks parhaimmista ravintolähteistä mitä nopsaa keksii. Ei siinä prodea ole, mutta kyse olikin viljoista. Täysjyväkaura hakkaa monet ihan satanolla, maku, koostumus ja ravintosisältö.

Ei sitä viljaa pidä syödä jatkuvalla syötöllä, kuten ei mitään muutakaan. Onko se jotenkin huonompi kuin joku peruna? Mahdollisesti. Riippuu kontekstista.
 
Kaura nyt vaan on yks parhaimmista ravintolähteistä mitä nopsaa keksii. Ei siinä prodea ole, mutta kyse olikin viljoista. Täysjyväkaura hakkaa monet ihan satanolla, maku, koostumus ja ravintosisältö.

Ei sitä viljaa pidä syödä jatkuvalla syötöllä, kuten ei mitään muutakaan. Onko se jotenkin huonompi kuin joku peruna? Mahdollisesti. Riippuu kontekstista.

Mutta ei siltikään optimaalinen. Viljatuotteiden edullisuus tekee niille pitkälti nykyisen aseman ravonninlähteenä nyky-yhteiskunnassa. Toki edullisuus johtuu pitkälti myös hyvin helposta saatavuudesta/valmistuksesta. Se on kuitenkin jokseenkin tutkittu asia, ettei ihmisen ruuansulatuselimistö ole kunnolla kehittynyt viljatuotteisiin, jotka ovat kuitenkin suhteellisen vähän aikaa vasta kuuluneet ihmisen ravinnonlähteisiin.

Mutta tää asia nyt hieman karkasi alkuperäisestä aiheesta, kaura on varmasti vielä ihan hyvästä päästä kun puhutaan valkoisista viljoista yleensä, ei siinä mitään.
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom