lentoemo sanoi:
Eikös se nykyään ala olemaan jo ainakin jossain määrin tiedossa, että kasvisten kuidut ovat laadultaan parempia vrt. viljojen kuituihin?
Kun puhutaan kuitujen terveysvaikutuksista kansanvitsauksiimme(kansantauteihin) nähden, niin ei, pikemminkin päin vastoin. Siitä alla lisää. Mutta sä puhuitkin ummetuksen ehkäisystä.
Kiitos kysymästä, Astro.. ;)
Tuotanoin, tähän kysymykseen, joka eittämättä koskee täysviljatuotteiden suosimista, hiilariuskomuksia ja ruokavalioita, joissa viljatuotteita ei yksinkertaisesti ole, yritän vastata aiheeseen siten, etten saisi ainakaan kovin suurta tulikivenkatkuista, väärinymmärrysten saattelemaa vastinetta. ;) Joten:
Kuitu lienee itsessään yksi eniten itsestään selvyytenä otettu terveydellisestä suotuisa valinta eri alojen ravitsemusvalistuksen parissa ahertavien parissa. Tokihan kuitujen saanti indikoi suotuisia valintoja, mutta suurenevan todistustaakan kera, pääasiassa epäsuorine vaikutuksineen. Jos hieman pelkistää, kuitu on tietynlainen yleismittari kuvaamaan elintarvikkeissa olevia lukuisia terveydelle, hyvinvoinnille ja laihdutukselle olennaisia ainesosia. Kuitupitoisuus indikoi pitkälti vitamiinien ja mineraalien määrää, matalaa glykeemistä indeksiä, antioksidatiivisuutta jne. Näistä löytyy mukavia käppyröitä runsaasti, siitä, mitä yhdisteitä em. termien takana piillee. Eli vaikka kuidun määriä seurattaisiinkin, niin pelkästään kuitua ei oikeastaan haeta vaan paljon muutakin.
Täysjyvätuotteiden terveellisyydestä emme siis pääse ohitse, mutta mikäli joku valitsee linjan elää ilman viljatuotteita, niin tokihan terveellisesti voi elää niinkin, mutta pitää tietää mitä tekee. Jotakin terveellistä jäänee pois, mutta osan näistä voi korvata muualta ja ne mitä ei voi, eivät varmaan ole kokonaisuuden kannalta kohtalokkaita ratkaisuja, kun suhteutetaan ne epäterveellisiin elämäntapoihin, jota populaatiotasolla tuppaa laajasti löytymään.
Lisättäköön että kokojyväviljojen vaikutukset eivät todennäköisesti kuittaannu kasvisten ja hedelmien lisäyksellä, koska päävaikuttajana ovat ilmeisesti kokojyvien muut yhdisteet kuin kuitu. Itse täysjyvään palatakseni, on se tutkimuksissa järjestään suojaava tekijä ja usein vielä sen jälkeen kun vaikutus on vakioitu kasvisten määrällä. Ja joo, kyllä, näitä kuitupitoisuuden ja terveysvaikutusten yhteyden takana piileviä ainesoisia toki löytyy muistakin kasvikunnan tuotteista, mutta asia ei ole aivan yksioikoinen. Analyysejä, joissa yhteys on vakioitu kasviksilla ei toki ole läjäpäin, niissä täysjyvä on edelleen erittäin vahvoilla suhteessa muihin kasvikunnan ryhmiin. Tämä indikoi sitä, ettei kuitupitoisten viljatuotteiden vaikutuksia voi täysin korvata kasviksilla - kun kuitenkin tiedetään, että kyse ei pääasiassa ole kuituvaikutuksesta vaan jostain muusta. Nämä ovat tietysti spekulaatiota niin kauan kuin ei oikeasti tiedetä vaikuttavia ainesosia tai ominaisuuksia ja eksakteja vaikutusmekanismeja. Ja niitä ehdokkaita on kyllä paljon (GI, kuitu per se, kuidut prebioottina, Mg, fenoliyhdisteet jne..). Osa niistä ehdokkaista on sellaisia, että niitä on olennaisesti vain viljatuotteissa.
Oma aspektinsa asiaan on tietysti myös se, mitä terveysongelmia haluamme kuitupitoisilla tuotteilla välttää ja mitkä ovat elämäntapamme. Jos on esim.liikkuva alakarppi, niin diabetesta ei tarvinne pelätä vaikkei söisikään täysjyvää, mutta sydärin riski jäänee osin alentamatta. Se, miten Anssi alakarppi sitten pärjäilee ilman täysjyvää, siihen ei tutkimus toki anna konkreettisia viitteitä, koska epidemiologiset tutkimukset eivät pysty huomioimaan niin tavallisesta poikkeavaa ruokavaliota vaan antavat enemmänkin vastauksia siihen, mitkä tekijät ovat suojaavia tekijöitä tyypillisessä sekaruokavaliossa. Toisaalta interventiotutkimukset eivät tule pitkään aikaan tuottamaan vastauksia näihin kysymyksiin vaikka niissä vähähiilarisia on.
Pointtina kotikatsomoon: kokojyvävilja on eittämättä suotuisa, jopa ylivertainen vaihtoehto, mutta jos ei niitä syö,niin sitten on parempi syödä kasviksia reilusti, pitää huoli mm. magnesiumin saannista ja mahdollisuuksien mukaan koettaa paikata keskeisiä täysjyväviljojen syömättömyyden aiheuttamia puutteita muista kasvikunnan tuotteista näitä ingredienttejä poimien. Toiminee vähintäänkin siedettävänä korvikkeena, mahdollisesti riittävänä, vaikkei sitten joka yksilön kohdalla täydellisesti. Lienee siis selvää, että pitkän aikavälin terveysongelmat piilevät kuitenkin muualla kuin tässä kysymyksessä ja mielekkäillä, tietoisilla yksilövalinnoilla näitä mahdollisia riskejä minimoidaan huimasti.
Täysjyvän terveysvaikutuksista vaikkapa tuosta alta, erovaisuuksia muihin kasvikunnan tuotteisiin, lisää löytyy kyllä huolellisesti tietokannoissa kahlaamalla, aloittamalla vaikkapa ao. datan viitteistä.
Journal of the American College of Nutrition, Vol. 19, No. 90003, 291S-299S (2000)
Whole Grain Foods and Heart Disease Risk
http://www.jacn.org/cgi/content/full/19/suppl_3/291S
Myös J.Montosen ao. väitöksestä asiaan liittyvää analyysiä:
http://www.ktl.fi/portal/suomi/ajankohtaista/?id=551
:kippis1: