MC Aropupu sanoi:
Eikös nuo täysjyvän edut tule nimenomaan siinä esiin, että se on parempi vaihtoehto kuin puhdistettu vilja? En jaksanut kaikkia noita aikaisemmin tässä ketjussa olleita linkkejä alkaa haravoimaan, mutta löytyykö jotain tutkimusdataa, jossa todetaan täysjyväviljan itsessään olevan terveellistä? Tokihan oikein mistään yksittäisestä ruoka-aineesta on melko hankala tuollaista todistaa.
Dear MC, mitäs jos vaikka tutustuisit jakamaani dataan tuolla aiemmin?:D Kun niitä rauhassa tutkailet, ehkä jopa syvennyt lähteiden kautta lisää, huomaat, että ne käsittelivät juuri sinunkin täällä aiemmin esille ottamaasi aihetta rehut vs. täysjyvävilja, joka jäi vaille vastausta. Vastaus kysymykseesi, täysjyvää verrattaessa kasviksiin ja hedelmiin (vakioitaessa asetelma näillä), TJ osoittaa sellaisia ominaisuuksia, joita ei välttämättä muuta kautta tulla saavuttamaan. Aika näyttää, mikä merkitys näillä on, mutta minkään väristen lasien takaa tarkastelemalla tämä ei etene yhtään mihinkään..
Meta-analyysi:
The results for fruit fiber were not as strong with 9 of 11 studies showing a negative association,
but only two of these results being significant. Again, two studies showed no effect of fruit [15]. Lastly, 11 of 11 studies evaluating vegetable intake showed an inverse association, with four of these being significant.
From these results it is clear that whole grains, rather than cereal, fruits or vegetables, are having the most consistent and significant impact on risk for CHD. Total fiber also appears to have a strong protective effect.
"After pooling of studies,
the strongest inverse association was between whole grain and whole wheat bread intake and risk of CHD. The weighted primary adjusted RR was 0.64 (95% C.I., 0.56–0.73) and the secondary adjusted RR was 0.74 (95% C.I., 0.64–0.84). Cereal fiber by itself had the least influence on CHD risk with a primary adjusted risk of 0.99 (95% C.I., 0.88–1.12) and a secondary adjusted risk of 0.90 (95% C.I., 0.80–1.01). Interestingly, the secondary adjusted RR for total fiber was 0.73 (95% C.I., 0.65–0.83), nearly identical to that of the whole grains. However, when analyzed for homogeneity the total fiber was not homogenous and therefore these results should be taken with caution.
For the remaining fibers, secondary risk factor adjusted RR’s were 0.77 (95% C.I., 0.70–0.86) for vegetables and 0.86 (95% C.I., 0.77–0.96) for fruit.
http://www.jacn.org/cgi/content/full/19/suppl_3/291S
MC Aropupu sanoi:
Loppujen lopuksi viljatuotteissa ei ole kuitenkaan ihan valtavan paljon suojaravinteita niiden energiamäärään suhteutettuna.
Heh, juurihan tuossa yritin sinullekin kuvata tätä suojaravintoaineiden suhdetta kokonaisantioksidatiivisuuteen - yleisesti tunnistetut vitamiinit lienevät aika vähäisessä merkityksessä kun tarkastellaan kokonaisvaikutusta. Ja mitä suojaravintoaineisiin kokonaisuudessaan tulee, kyllä, täysjyvässä ja viljassa ON näitä huikean paljon.
MC, tää tulee jo toistamiseen, mutta mä en jaksa uskoa, että tuo provoilu kantaa näitä tarkasteluja yhtään mihinkään. Joten; tutustu aiheeseen, esitä oma, perusteltu näkemyksesi, kiitos :kippis1: