CBB Utti Hulkki Hietala

3 kpl M-Nutrition MANIA!

LAADUKAS PWO

-40%
Nyt kun Utti intoutui vastaamaan, niin yritetään nyt itsekin (muutkin saa toki kertoa mielipiteensä):

Mitä mieltä olet hack-kyykystä stopilla (kuitenkin alhaalla venytyksessä, ei siis viedä laitteen pohjaan)? Onko entistä pahempi nivelille? Koitin ensimmäistä kertaa ottaa yhden sarjan stopilla, ja otti kyllä erinomaisesti etureisiin ja jopa pakaroihin, eikä kuorma ollut polvissa niin kova kuin jatkuvalla liikkeellä tehdessä (otin toki stopit parikyt kiloa pienemmillä painoilla). Onko pidemmän päälle järkevää ottaa tällä tyylillä (otin myös negatiivisen vaiheen erityisen hitaasti, stoppi, ja sieltä sitten terävämmin ylös)?

Katsoin jonkun videosi, missä käydään läpi hack-kyykkyä, mutta siinä ei puhuttu stopista mitään.
 
Kyllä se sarjavoima on tuossa tilanteessa helvetisti tärkeämpää kuin mikään määrä lihaksen tappamista. Ei tuossa ole mitään epäselvyyttä noilla spekseillä: kasvattamalla sarjapainoja hyvällä tekniikalla mielellään useita kymmeniä prosentteja saat parempaa lihasmassan kasvua ja pääset ylipäätään pidemmälle, kuin millään 17 siksakkipudotuksen rallilla. Eli tuossa tilanteessa parhaan tuloksen tuottaa hyvin yksinkertainen perusduuni, mitä ei kannata erehtyä sekoittamaan "helppoon". Sarjapainojen todellinen kasvatus (tekniikan kärsimättä) vaatii helvetin kovaa ja pitkäjänteistä duunia. Se vain on ihan erilaista hommaa kuin nuo WLOGeista kopioidut pro-bodareille sopivat hulluttelut: suoria kovia sarjoja ilman erikoistekniikoita, eikä kovin usein edes ihan failureen. Ylimääräiset turhat pikkuliikkeet on parempi karsia suurimmaksi osaksi pois, ja keskittyä pariin kouralliseen isoja perusliikkeitä.

Suosittelisitko jotain starting strenght tyyppistä vai olisko vaikka joku 2-jakonen parempi?
 
Suosittelisitko jotain starting strenght tyyppistä vai olisko vaikka joku 2-jakonen parempi?
Itselläni on vähän samanlainen treenihistoria kuin sulla. Palasin vähän aikaa sitten perustreeniin - yksijakoinen kolmesti viikossa. Yksijakoisessa mulla on kolme eri treeniä A, B ja C, joissa on vähän eri liikkeet ja sarjoissa eri toistoalueet. Viikko viikolta on tullut sarjoissa lisää toistoja, tai sitten on saanut lisätä painoja. Suoritustekniikan olen pitänyt puhtaana ja sitten vielä yksi tärkeä vinkki - syödä pitää laadukkaasti ja niin paljon, että paino nousee jatkuvasti.
 
Siinä vaiheessa, kun ks. treenityyli ei tuo enää haluttua tulosta.
Mutta tällöinhän kyseinen yksilö on voinut iskeytyä kehityksen tiiliseinään eli plateauhun. Sillointällöin niitä aina vastaan tulee... Ne selätetään ja sama treenisysteemi voi toimia vielä pitkäänkin
Aika on kuitenkin määritelmänä mielenkiintoinen eikä siitä yleensä puhuta jostain syystä kovin spesifisesti kun treenimetodeista puhutaan, tiedä sitten ...
 
Missä vaiheessa tälläisestä treenityylistä olisi hyödyllistä "luopua" ja ottaa muita elementtejä treeneihin mukaan, kuten.volyymin lisääminen ja erikoistekniikat?

Miksei volyymin nostoa voisi harrastaa ihan muutenkin, kuin vain tietyn vaiheen jälkeen?
 
Mutta tällöinhän kyseinen yksilö on voinut iskeytyä kehityksen tiiliseinään eli plateauhun. Sillointällöin niitä aina vastaan tulee... Ne selätetään ja sama treenisysteemi voi toimia vielä pitkäänkin
Aika on kuitenkin määritelmänä mielenkiintoinen eikä siitä yleensä puhuta jostain syystä kovin spesifisesti kun treenimetodeista puhutaan, tiedä sitten ...
Ajasta ei voi puhua kauhean tarkasti treenausta tarkastellessa (esim x treenityylillä y vuotta), koska jokainen henkilö vastaa eri lailla treeniin ja erityyliseen treeniin. Sama tyyli voi tuoda toiselle tulosta usean vuoden, kun taas toisella se toimii vain muutaman kuukauden, jos sitäkään.
 
Miksei volyymin nostoa voisi harrastaa ihan muutenkin, kuin vain tietyn vaiheen jälkeen?
Tottakai voi ja pitääkin harrastaa, mutta usein aloittelijavaiheessa ohjelma ei tätä mahdollista ja treeni perustuu sarjapainojen kasvatukseen.
 
Tottakai voi ja pitääkin harrastaa, mutta usein aloittelijavaiheessa ohjelma ei tätä mahdollista ja treeni perustuu sarjapainojen kasvatukseen.

Volyymin kasvatus treeniblokin aikana on kannattavaa kyllä ihan voimatasojen nostoon perustuvassa treenissäkin. Kolme volyymilta nousevaa (ja kovenevaa) viikkoa ja kevennys on melkoisen toimiva resepti.
 

3 kpl M-Nutrition EAA+

Mango - Hedelmäpunssi - Sitruuna - Vihreä omena

-25%
Kyllä se sarjavoima on tuossa tilanteessa helvetisti tärkeämpää kuin mikään määrä lihaksen tappamista. Ei tuossa ole mitään epäselvyyttä noilla spekseillä: kasvattamalla sarjapainoja hyvällä tekniikalla mielellään useita kymmeniä prosentteja saat parempaa lihasmassan kasvua ja pääset ylipäätään pidemmälle, kuin millään 17 siksakkipudotuksen rallilla. ---
@Hulkki Onko tuossa sarjapainojen kasvattamisessa mitään yleispätevää sääntöä mikä olisi "riittävä" määrä sarjavoimaa? X kertaa oma rasvaton paino? Joku absoluuttinen luku? Se raja mikä nyt kullekin tulee vastaan, kun treenaa 5x5 tms. voimapainotteista ohjelmaa? Vai onko se sellainen yksilöllinen juttu, mitä ei voi määritellä sen tarkemmin?
 
Ensin voisit selittää, missä asiassa olen sitten muka eri mieltä kuin esim. Israetel tuossa? Ihan samoilla linjoilla olen Israetelin kanssa noissa mainitsemissassi kohdissa puhutuista asioista. En ole ikinä edes harkinnut sellaista mahdollisuutta, että esim. BFR- tai Myo Reps -treenaaminen voisi korvata mekaaniseen tensioon pohjautuvan perustreenin kaiken harjoittelun kulmakivenä. Tuo olisi aivan absurdia, koska nämä treenitavat edustavat täysin eri lihaskasvun stimuloinnin mekanismeja. Lisäksi olisi aika helvetin hankala löytää yhtään ainutta ennakkotapausta kehonrakennusharjoittelun historiasta, jossa merkittävä lihasmassa olisi rakennettu ilman kohdelihaksen mekaanisen tension progressiivisuutta.

Voihan toki olla, että en joka ikinen kerta kun puhun näistä ns. "supplementary stimulation" -treenitavoista (kuten BFR tai Myo reps) muista mainita disclaimerina sitä, että nämä ovat käteviä kikkoja normaalin perustreenaamisen ohella saada aikaan suurempaa viikkovolyymia ja frekvenssiä ilman että palautuminen kärsii liikaa. Mutta mielestäni mainitsen jotain tuon suuntaista melkein aina kun esim. BFR:stä tai Myo repseista puhun.

Toisena ihan omana keissinään on tietysti loukkaantumiset/vaivat, jotka estävät raskaamman treenaamisen, jolloin näillä metodeilla voidaan edelleen sentään treenata kovaa ja saada hypertrofista vastetta aikaan. Tämänkin mielestäni mainitsen yleensä kun noista jutuista puhun, mutta en välttämättä muista tehdä sitä joka ikinen kerta. Siltikin on mielestäni aikamoinen temppu pyörittää meikäläisen julkiset sanomiset siihen muotoon, että olisin jotenkin esim. eri linjoilla kuin Israetel tuossa videolla?

Ensinnäkin kiitos, että vaivauduit vastaamaan.

Israetelin siis sanoo (vapaan tönkösti suomennettuna), että "niitä kyllä käytetään, mutta (mekaaniset) voimat eivät ole riittävän korkeat haastamaan niitä" ja että "on eroa lihassolun "hyödyntämisellä" ja sen ylikuormittamisella". Eli mulle jäi hänen sanomisistaan sellanen kuva, että sunkin usein mainitsemaa nopeiden lihasolujen rekrytointia kyllä tapahtuu pidempien sarjojen loppupuolella, mutta että siitä ei olis hypertrofian kannalta iloa. Nyt kun ton tarkemmin tähän avas niin ehkä kuitenki tarkotti nimen omaan tota, ettei sillä voi korvata mekaanista rasitusta. En siis tätä ensimmäisellä kuuntelukerralla hoksannu. Puolustuksena sanottakoon, että helposti väärinymmärrettävissä. Varsinkin näin vieraskielisenä. Näin ollen en siis missään nimessä tarkottanu, että sinäkään olisit niin koskaan väittäny. Josta päästäänkin siihen, että sun kaikki videot kattovana/kuuntelevana ja treenipäivyriä seuraavana osaan kyllä sanoa, että ei kyllä koskaan jää mainitsematta mikä funktio Myo repseillä ja BFR:llä on :D Ei voi mennä ohi ja tullut siis erittäin selväksi. Ja niin hyvin oot tainnu perustella, että Myo reps -sarjat omassakin käytössä :)

Summasummarum, käsitin, että Israetel on sitä mieltä, ettei nopeiden lihassolujen aktivointi pidemmissä sarjoissa ei johtaisi hypertrofiaan. Mutta toisaalta kuten ensimmäisessä viestissä sanoin niin "jopa ihan vastaavaa hypertrofiaa saadaan myös niillä aikaan, joten sikäli turhaa spekulointia eri lihassolujen aktivoitumisesta ja rasittumisesta ylipäätään - jollakin mekanismilla sitä kuitenkin tapahtuu."

Ja ymmärrän, että toista kymmentä vuotta näkyvänä persoonana foorumilla kyynistää, mutta ehkä viestiini olisi voinut vastata ymmärtäväisemmin? Tai sitten olis pitäny enemmän silottaa omaa viestiä jotenkin. Väärinymmärrystä kuitenkin vaan kaiketi puolin ja toisin.

Ei tässä taida olla sen kummempaa tapahtunut, kuin että elgenillä taisi mennä hieman puurot ja vellit sekaisin. Sanottakoon tähän väliin, että en jaksanut kauheasti keskittyä videoon, mutta näin ymmärsin heti elgenin viestistä. Videossa lienee puhutaan pitkistä suorista sarjoista, ei noista erikoistekniikoista? Kun taas esim. BFR-tekniikassa nimenomaan hapen saannin rajoitus lopussa pakottaa nopeatkin lihassolut liikkeeneen? Eli olisiko nyt kyse ollut kahdesta ihan eri asiasta?

Ymmärrän hyvin em. "erikoistekniikoiden" eron suoriin sarjoihin eli kyllä täällä puurot ja vellit siis on ihan erillään :) Toisaalta, kyllähän suorassa sarjassakin nopeet lihassolut tulee failuren lähestyessä ihan samalla tavalla messiin. Ei siihen BFR:ää tai Myo repsin kaltasia sarjoja tarvita. Niillä ne vaan saadaan hommiin enemmän ja lyhyemmässä ajassa, koska työskennellään koko ajan lähempänä failurea.
 
Viimeksi muokattu:
Israetelin siis sanoo (vapaan tönkösti suomennettuna), että "niitä kyllä käytetään, mutta (mekaaniset) voimat eivät ole riittävän korkeat haastamaan niitä" ja että "on eroa lihassolun "hyödyntämisellä" ja sen ylikuormittamisella". Eli mulle jäi hänen sanomisistaan sellanen kuva, että sunkin usein mainitsemaa nopeiden lihasolujen rekrytointia kyllä tapahtuu pidempien sarjojen loppupuolella, mutta että siitä ei olis hypertrofian kannalta iloa. Nyt kun ton tarkemmin tähän avas niin ehkä kuitenki tarkotti nimen omaan tota, ettei sillä voi korvata mekaanista rasitusta.
No tuossa nyt mennään IMO turhankin akateemiselle pohdinnan tasolle (luonnollista toki, kun puhujana on yliopistoprofessori), sillä BFR:stä tiedetään paljon yksittäisiä mekanismeja (kuten nopeiden lihassolujen rekrytointi), mutta myös kokonaisvaikutuksena lihasmassan kasvu. Ja kun käytännön tasolla ymmärtää sen, että BFR tai Myo reps ei voi suoraan korvata esim. raskasta perustreeniä, en näe mitään ongelmaa BFR:n / Myo repsien hyödyntämisessä osana treeniohjelmaa.
Ja ymmärrän, että toista kymmentä vuotta näkyvänä persoonana foorumilla kyynistää, mutta ehkä viestiini olisi voinut vastata ymmärtäväisemmin?
Olisi ehdottomasti voinut ja varmasti pitänytkin. Meikäläisellä vain on tuo reilu 10 vuotta nettipaskiaisten dissauksen kohteena toimimista johtanut juurikin tuohon mainitsemaasi kyynisyyteen, eli jotakuinkin lähtöoletuksena luen tekemisiini/sanomisiini kohdistuvan kommentoinnin siinä negatiivisimmassa mahdollisessa valossa, olettaen että asialla on varmaan taas joku jippii/suoli24/ylilautapelle jonka ainoa harrastus on nettitrollaus ja riidan haastaminen nimimerkin takaa. Tämä on valitettava ajatusmalli meikäläisellä, jota ruokkii vielä se, että nettihuutelijat ja paskanpuhujat ovat erittäin kovaääninen vähemmistö. Suurin osa porukasta netissä on ihan asiallisia tyyppejä, mutta pysyttelevät keskimäärin hiljaa siinä missä riidanhaastajat ovat koko ajan näkyvillä. Oma ratkaisuni koko dilemmaan on ollut jo vuosien ajan vain pyrkiä jättäytymään nettikommentoinnin ulkopuolelle, niin eipähän tule sitten ylireagoitua ihan asiallisiin postauksiinkaan. Helvetin hankala vain enää "liikkua" netissä täysin objektiivisella mielellä.
kyllähän suorassa sarjassakin nopeet lihassolut tulee failuren lähestyessä ihan samalla tavalla messiin. Ei siihen BFR:ää tai Myo repsin kaltasia sarjoja tarvita. Niillä ne vaan saadaan hommiin enemmän ja lyhyemmässä ajassa, koska työskennellään koko ajan lähempänä failurea.
Ja pienemmillä kuormilla, mikä on erittäin tärkeää tukikudosten ja hermoston palautumisen kannalta.
 
Viimeksi muokattu:
No tuossa nyt mennään IMO turhankin akateemiselle pohdinnan tasolle (luonnollista toki, kun puhujana on yliopistoprofessori), sillä BFR:stä tiedetään paljon yksittäisiä mekanismeja (kuten nopeiden lihassolujen rekrytointi), mutta myös kokonaisvaikutuksena lihasmassan kasvu. Ja kun käytännön tasolla ymmärtää sen, että BFR tai Myo reps ei voi suoraan korvata esim. raskasta perustreeniä, en näe mitään ongelmaa BFR:n / Myo repsien hyödyntämisessä osana treeniohjelmaa.

Aivan. Olisiko siis kuitenkin niin, että Israetel ei näe niillä arvoa (ainakaan suoranaisesti hypertrofiaan johtavan kasvuärsykevaikutuksen kautta)? Mahtaako kuitenkin sisällyttää ohjelmiinsa vaikka kevyille viikoille tms.? Ei sillä, että lopettaisin käyttämästä tai suosittelemasta, ja menee kyllä muutenkin jo vähän turhaksi jauhamiseksi, mutta mielenkiintoista vain kun niin arvostetu vesseli kyseessä.

Olisi ehdottomasti voinut ja varmasti pitänytkin. Meikäläisellä vain on tuo reilu 10 vuotta nettipaskiaisten dissauksen kohteena toimimista johtanut juurikin tuohon mainitsemaasi kyynisyyteen, eli jotakuinkin lähtöoletuksena luen tekemisiini/sanomisiini kohdistuvan kommentoinnin siinä negatiivisimmassa mahdollisessa valossa, olettaen että asialla on varmaan taas joku jippii/suoli24/ylilautapelle jonka ainoa harrastus on nettitrollaus ja riidan haastaminen nimimerkin takaa. Tämä on valitettava ajatusmalli meikäläisellä, jota ruokkii vielä se, että nettihuutelijat ja paskanpuhujat ovat erittäin kovaääninen vähemmistö. Suurin osa porukasta netissä on ihan asiallisia tyyppejä, mutta pysyttelevät keskimäärin hiljaa siinä missä riidanhaastajat ovat koko ajan näkyvillä. Oma ratkaisuni koko dilemmaan on ollut jo vuosien ajan vain pyrkiä jättäytymään nettikommentoinnin ulkopuolelle, niin eipähän tule sitten ylireagoitua ihan asiallisiin postauksiinkaan. Helvetin hankala vain enää "liikkua" netissä täysin objektiivisella mielellä.

Täysin ymmärrettävää. Se pitäiski aina muistaa ja silotella sulle kohdistettu, hiemankin kyseenalaistavamman sävyinen viesti viimisen päälle. Hyvä kuitenkin, että tiedostat äpärien olevan todellisessa marginaalissa.

Ja pienemmillä kuormilla, mikä on erittäin tärkeää tukikudosten ja hermoston palautumisen kannalta.

Tuo unohtuikin joo. Selitin muuten vastikään jokusen kerran CBB:ssä kisanneelle kaverille Myo repsien ideaa, ja innostu kokeiltuaan välittömästi. Eli täällä kaikkea muuta kun nettitrolli, paremminkin sanansaattaja :D
 
Viimeksi muokattu:
Utilta haluaisin kysyä, ja toki muutkin viisaammat saa vastata. Elikkäs kävin mittauttamassa omat hormonitasot, ja mikä pisti silmään oli arvo SHBG joka minulla oli 100. Eli reilusti yli sallitun. Eli miten voisin saada arvoa laskemaan ?
Tämmöisiltä näytti arvot.
S-t3-v 4.75 pmol/l Viitearvot (3.5-6.5)
S-tsh 1.83 mIU/l 0.40-4.00
S-t4-v 14.18 pmol/l 10-21
S-lh 3.31 IU/l 1.5-9.3
S-testoVL 209 pmol/l 155-800
S-shbg 100 nmol/l 17-66
S-testo 23.3 nmol/l 8.4-28.7
S-prl 129 mIU/l 53-360
S-psa 0.43 µg/l <2.50
 
Utilta haluaisin kysyä, ja toki muutkin viisaammat saa vastata. Elikkäs kävin mittauttamassa omat hormonitasot, ja mikä pisti silmään oli arvo SHBG joka minulla oli 100. Eli reilusti yli sallitun. Eli miten voisin saada arvoa laskemaan ?
Tämmöisiltä näytti arvot.
S-t3-v 4.75 pmol/l Viitearvot (3.5-6.5)
S-tsh 1.83 mIU/l 0.40-4.00
S-t4-v 14.18 pmol/l 10-21
S-lh 3.31 IU/l 1.5-9.3
S-testoVL 209 pmol/l 155-800
S-shbg 100 nmol/l 17-66
S-testo 23.3 nmol/l 8.4-28.7
S-prl 129 mIU/l 53-360
S-psa 0.43 µg/l <2.50

Jos löytyy ylimääräistä niin laihduttaminen ja elitapojen kuntoon laittaminen on ensisijaista. Jos elintavat kunnossa kyseessä voi olla hypogonadismi. Jossain tapauksissa hypogonadismi nostaa s-shbg tä vaikka testot ok tasolla. Sulla stesto tosi hyvä jopa mutta shbg sitoo paljon testoa ja vapaa (se tärkein) jää siksi hyvinkin onnettomaksi. Kannattaa mittauttaa uusiksi ja hakeutua näistä asioista ymmärtävän lääkärin puheille. Paljo ikä?
 
Jos löytyy ylimääräistä niin laihduttaminen ja elitapojen kuntoon laittaminen on ensisijaista. Jos elintavat kunnossa kyseessä voi olla hypogonadismi. Jossain tapauksissa hypogonadismi nostaa s-shbg tä vaikka testot ok tasolla. Sulla stesto tosi hyvä jopa mutta shbg sitoo paljon testoa ja vapaa (se tärkein) jää siksi hyvinkin onnettomaksi. Kannattaa mittauttaa uusiksi ja hakeutua näistä asioista ymmärtävän lääkärin puheille. Paljo ikä?
Juu löytyy muutama ylimääräinen rasvakilo. Mutta aktiivinen liikkuja olen ja ruokapuolikin alkaa olemaan jo hyvällä tolalla. Niin aattelin että puolenvuoden päästä otatan uudestaan. Koitan tänä aikana vähä kerätä dataa miten vaikuttaa tähän arvoon. Ikä on piakkoin 32, paino 85 ja pituus 181
 
Jos löytyy ylimääräistä niin laihduttaminen ja elitapojen kuntoon laittaminen on ensisijaista. Jos elintavat kunnossa kyseessä voi olla hypogonadismi. Jossain tapauksissa hypogonadismi nostaa s-shbg tä vaikka testot ok tasolla. Sulla stesto tosi hyvä jopa mutta shbg sitoo paljon testoa ja vapaa (se tärkein) jää siksi hyvinkin onnettomaksi. Kannattaa mittauttaa uusiksi ja hakeutua näistä asioista ymmärtävän lääkärin puheille. Paljo ikä?
Juu löytyy muutama ylimääräinen rasvakilo. Mutta aktiivinen liikkuja olen ja ruokapuolikin alkaa olemaan jo hyvällä tolalla. Niin aattelin että puolenvuoden päästä otatan uudestaan. Koitan tänä aikana vähä kerätä dataa miten vaikuttaa tähän arvoon. Ikä on piakkoin 32, paino 85 ja pituus 181
 
Nyt kun tässä pääs maestron hiilostamisen makuun niin onko jalkatreenin jälkeinen kylmäpalju vielä käytössä? Onko tämä (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26174323/) meta-analyysi tullut aiheesta vastaan? Tutkijat kun totetaa, että "These data suggest that CWI (cold water immersion) attenuates the acute changes in satellite cell numbers and activity of kinases that regulate muscle hypertrophy, which may translate to smaller long-term training gains in muscle strength and hypertrophy. The use of CWI as a regular post-exercise recovery strategy should be reconsidered." Yli vuojen vanha yhteenveto, mutta Aholan Vilhon postas vastikään Facebookiin. Voisin kuvitella, että olet kolunnu aiheen melko huolella läpi. Onko niin, että polvien hyvinvoinnin kannalta välttämätön toimenpide, vaikka lihasten palautuminen saattaa jopa kärsiä? Pelkät jääpussit polviin ei riitä?
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom