Varmasti noin on esim. tehdatyössä, jossa työnkuva on sama vaikkapa 20 ihmisellä. Silloin voidaan irtisanoa sieltä 5 huonointa. Mutta yt-laki on hieman monimutkaisempi, kun kyseessä on erillaisia työnkuvia käsittävä ja erillaisia maatieteellisiä positioita käsittävä organisaatio. Et voi esim. irtisanoa Lapin edustajaa ja siirtää Helsingin edustajaa tekemään sitä duunia sinne, vaikka Lapin edustaja olisi ihan surkea. Yt-laki rinnastaa sen uuden työntekijän palkkaamiseen. Ei voi myöskään irtisanoa toimistoassaria ja siirtää siihen työhön kenttäedustajaa. Sama homma siinäkin. Irtisanomisten tulee kohdistua niihin tehtäviin, joita työn väheneminen koskee. Lisäksi raskaana olevia yms ei saa syrjiä, joten heitä ei saa irtisanoa yt:n aikana, vaikka heidän tehtävänsä lopetettaisiinkin.
Jos kaksi aluetta yhdistetään ja laitetaan vain yksi tyyppi tekemään sitä, niin toisen saa irtisanoa. Ja sama tietty pitää paikkansa muutenkin kahden tai useamman samanlaisen tehtävän suhteen. Se on yt:n idea. Ei yt tarkoita, että firma voisi tehdä hommat ihan miten tahtoo kunhan on hihkaissut että "YT!"..
Periaatteessa siis yt:ssä voi tällaisessa organisaatiossa käydä paska säkä niin firmalle kuin työntekijällekin. Kun yt-alkaa niin pitää olla suunnitelma selvä, että miten työ vähenee ja miten loput työt jaetaan. Sitten vaan käydään ne tyypit läpi joita se yt-koskee ja käydään tapauskohtaisesti homma läpi. Mun tapauksessa se siis oli joko hän tai minä meidän maantieteellisellä alueella, jossa siis oli kaksi ihmistä. Ja sitä naista ei voinut irtisanoa yt-lain mukaan.