- Liittynyt
- 3.9.2003
- Viestejä
- 2 212
- Ikä
- 43
Yhdysvallat on kuitenkin kovin pitkän ajan ollut rahoituksellisesti monissa sodissa mukana ja nimenomaan Kylmän sodan yhteydessä. 1960-luvulla Kongossa ja Laosissa, 1970-luvulla Nicaraguassa ja 1980-luvulla Afganistanissa Yhdysvallat varusti ja rahoitti kapinallisjoukkoja.
Mitä ilmeisimmin rahoitus hoidettiin laittomalla huume- ja asekaupalla.
Kuten arvata saattaa, jossain vaiheessa ns. terrorismin tukeminen voi kostautua. Yhdysvallat koulutti, suojeli ja avusti taloudellisesti Afganistanissa mujahediineja jo ennen Neuvostoliiton miehitystä. Jälkikäteen julkisuuteen vuotaneiden tietojen mukaan tavoitteena oli houkutella Neuvostoliitto hyökkäämään. Vuonna 1998 Zbigniew Brzezinski myönsi haastattelussa pyrkimyksen olleen Neuvostoliiton houkuttelu omaan Vietnamin sotaansa. Hän oli Jimmy Carterin turvallisuusneuvonantaja.
CIA ja Pakistanin tiedustelupalvelu ISI värväsivät tuolloin kaikkialta maailmasta
radikaaleja kommunismia vastustavia islamisteja Pakistanissa sijaitseville koulutusleireille. Abdullah Azzam, CIA:n suojeluksessa ollut sheikki kiersi maailmaa keräten uskonsotureita jihadiin. Muuan Osama bin Laden oli muuten juuri Abdullah Azzamin oppipoika.
CIA oli hyväksynyt jihadin käyttämisen Yhdysvaltojen poliittisten tavoitteiden edistämiseksi. Kyseessä on siis pyhä sota.
Joidenkin tietojen mukaan Osama Bin Laden tuli Pakistaniin Azzamin värväämänä ja oli mukana rahoittamassa mujahediinien toimintaa. Miesten tiet kuitenkin erosivat, kun Azzam vastusti jihadin laajentamista amerikkalaismielisiin arabivaltioihin. Myöhemmin jihad laajentui ja kuin sattumalta juuri sen jälkeen, kun Azzam oli tapettu autopommilla.
"Salasotien" eräs ongelmakohta on kuitenkin rahoitus. The Politics Of Heroin -teoksessaan tutkija Albert McCoy (University of Wisconsin) esittää, että Yhdysvallat aloitti yhteistyön huumekauppiaiden kanssa jo vuonna 1948. Tuolloin varmistettiin korsikalaisten voitto ranskalaisista kommunisteista valtataistelussa Marseillen hallinnasta. Tämä avasti väylän heroiinin viennille Yhdysvaltoihin.
Laosissa kapinallisten tärkein rahoituslähde oli oopiumi. Vuonna 1965 viennistä vastasi CIA:n Air America, kun aiemmin sen markkinoinnin olivat hoitaneet juuri korsikalaiset. Terrori taas tuli näkyvästi kuvioon Kongossa. CIA:n ja Belgian tukemat Joseph Mobutun joukot sieppasivat ja surmasivat silloisen pääministerin, Patrice Lumumban. Mobutusta tuli Yhdysvaltojen luottomies ja hän saikin myös kutsun Valkoiseen taloon.
Harmoniaa ei kuitenkaan kauaa kestänyt, sillä Moubutun vastustajien kapina levisi ympäri Kongon valtiota vuoden 1964 syksyllä. Yhdysvaltojen oli lyötävä kapinalliset, mutta suoranainen sota ei tullut silloin kyseeseen millekään valtiolle. Yhdysvallat ja Belgia rahoittivat ja varustivat palkkasoturiarmeijan ja Yhdysvallat yksinään vastasi myös kuljetuksista. Myöhemmin on paljastunut, että kyseisen armiejan metodeihin kuuluivat murhaaminen, ryöstäminen, raiskaaminen ja pahoinpiteleminen.
Tuosta on kyllä todella kaukaa haettua sanoa, että Yhdysvallat rahoittaa terroristeja ja luo sitä hirviötä mitä vastaan taistelivat. Vähän sama kuin sanoisi että Suomi osallistui natsien keskitysleirien ylläpitoon toisen maailmansodan aikana.
Ja lisäksi musta jotenkin tuntuu että tämä asia on vähän liian monimutkainen käsiteltäväksi parissa postauksessa. Ei saa yksinkertaistaa liikaa, koska silloin juuri tapahtuu sitä informaation syöpymistä.