Aamukahvit meni väärään kurkkuun, kun luin hesarista tämän jutun. Aikamoista propagandaa tulee lännessäkin välillä Venäjältä läpi.
Venäläisten palkat nousevat hätkähdyttävää vauhtia – ”Ylempi keskiluokka nauttii todella hyvästä elämästä”
Venäjä|
Venäjällä on käynnissä valtaisa kansallinen kulutusjuhla pakotteista huolimatta. Asiantuntija kertoo, miksi pakotteet eivät näy tavallisen ihmisen arjessa.
Reaalipalkat ovat kasvaneet Venäjän tilastoviranomaisen mukaan lähes 14 prosenttia ja niiden odotetaan kasvavan peräti 3,5 prosenttia tämän vuoden aikana. Kulutus on kasvanut 25 prosenttia ja työttömyys laskenut ennätysalhaiseen 2,6 prosenttiin.
Jutusta puuttuu ruplamääräiset palkat. Kun ohjauskorko on jo 18% niin inflaatio on hurjaa ja väite, että palkat olisi kasvaneet sitä enemmän vaatisi todisteita. Matala työttömyys on totta, kun työvoimaa siirtyy sotatalouteen ja rintamalle.
Kutojat, jotka tienasivat vielä joulukuussa 2021 noin 230–330 euroa vastaavan määrän ruplia kuukaudessa, tienaavat nyt jopa 1 300 euroa vastaavan summan. Pitkän matkan rekkakuskien palkat ovat nousseet 38 prosenttia vuodessa.
Ruplan kurssi ei ole oikeasti tiedossa, kun se ei ole vapaasti vaihdettava valuutta, joten ei sanoa, että se vastaisi 1 300 euroa.
Toinen selittävä tekijä on Solangon mukaan se, että ”kun julkisia menoja kasvatetaan valtavasti, niin jossakin sen pitää näkyä”. Osa julkisten menojen kasvusta menee palkkoina, palkkioina ja korvauksina suoraan kotitalouksien tileille. Myös pitkälti kaikki sotamateriaali aseista tekstiileihin hankitaan kotimaasta, joka luo valtavan kysynnän talouteen.
Tämä on totta. Sotateollisuudessa tienataan nyt hyvin ja siellä töitä riittää.
No sitten kuitenkin.
Rahat roimiin valtion tukiin on otettu Venäjällä pitkälti Kansallisen hyvinvoinnin rahastosta. Rahaston likvidin varallisuuden määrä on huvennut vuoden 2022 tammikuun 8,7 biljoonasta ruplasta 4,6 biljoonaan ruplaan, eli noin 49,7 miljardiin euroon.
Eli Venäjä on maksanut kulutusta tyhjentämällä valtion öljyrahastoa. Tämä on sama juttu, kuin myisit asuntosi ja pistäisit asuntorahat kulutukseen.
Viimeisin inflaatioluku on ollut Venäjällä 8,7 prosenttia. Keskuspankki on pitänyt ohjauskoron 16 prosentissa viime vuoden joulukuusta, mutta päätti perjantaina nostaa sen 18 prosenttiin.
”Inflaatio on tavoitetta korkeampi ja noussut viime kuukaudet. Sekin osoittaa sen, että kun rahaa on taloudessa todella paljon ja tekijät ja raaka-aineet loppuvat, niin silloin kysyntä menee hintoihin”, Solanko sanoo.
Venäjän inflaatioluvut ei ole uskottavia ja olisi järjetöntä nostaa korkoja 18% jos inflaatio olisi 8,7%.
Venäjän työministeriö arvioi, että maassa on 2,4 miljoonan työntekijän pula vuonna 2030, FT kirjoittaa.
Tämä on totta, kun työvoimaa värvätään sotilaiksi ja heitä kuolee ja vammautuu rintamalla. Nämä ovat myös nuoria miehiä joilla on yleisesti korkea työllisyys. Venäjälläkin ihmisiä eläköityy ja moni työikäinen siirtyy eläkkeelle ja heidän korvaajat kuolevat Ukrainassa rintamalla tällä hetkellä.
”Se, että kansalaisilla menee hyvin ei kerro, että Venäjän taloudessa sinänsä menisi hyvin. Tila on saatu aikaan sillä, että talouteen on pumpattu rahaa ja raha pysyy sisällä maassa. Pitkän tähtäimen kasvu ei näillä toimilla vahvistu”, Solanko toteaa.
Tämä on totta. Venäjän investoinnit eivät myöskään auta yhteiskuntaa, vaan sodankäynti vain tuhoaa sitä pitkällä tähtäimellä, kun valtion öljyrahasto käytetään Ukrainan pelloille romuksi päätyvään sotakalustoon ja kuoleviin sotilaihin.
Tässä on yksi taloustieteen ongelma, eli katsotaan vain BKT:n kasvua eikä mietitä hyödyttääkö se yhteiskuntaa oikeasti.
https://www.hs.fi/talous/art-2000010589062.html