HUOM! !!!!! Ukrainan sota 2022 !!!!!

Paavo Lipponen Ylelle: "Niinistöllä voi olla hyvin tärkeä rooli Ukrainan kriisin ratkaisussa"​

Pitkäaikainen pääministeri Paavo Lipponen peräänkuuluttaa valtiojohdon näkemystä Suomen puolustuksen päälinjoista. Nato on ollut ja on edelleen vaihtoehto, hän sanoo. Niinistölle hän antaa täyden tukensa.
Paavo Lipponen lähikuvassa.


Paavo Lipponen uskoo, että Suomi on jatkossa yhä enemmän mukana EU:n yhteisessä Venäjä-politiikassa mutta tarvitsee silti jonkinlaiset kahdenväliset suhteet. Kuva: Petteri Bülow / Yle
TIMO KERÄNEN
3.3. 15:40

Venäjän hyökkäyksen laajuus on järkyttänyt myös Suomen pitkäaikaista pääministeriä Paavo Lipposta.
Hän arvioi tuoreeltaan Ylelle, että presidentti Sauli Niinistö on hakemassa perjantaina diplomaattista ratkaisua Ukrainan sotaan Washingtonissa, missä hän tapaa presidentti Joe Bidenin.
– Suomen presidentillä voi olla siinä tärkeä rooli, hän sanoo.
Hän ei halua arvioida, keskustellaanko perjantaina Washingtonissa Yhdysvaltain ja Suomen puolustusyhteistyöstä tai Natosta.
Venäjästä Lipposen arvio on, että Venäjä toteuttaa nyt Putinin missiota rajuimmalla mahdollisella tavalla ja vie sen loppuun asti.Hän sanoo käsityksensä Venäjästä muuttuneen jo Krimin valtauksen jälkeen. Varsinkin Putinin julistus Venäjän historiallisesta tehtävästä Ukrainan suhteen oli hänen mielestään huolestuttava. Sota voi laajentua edelleen.
– On syytä olla huolissaan laajentumisen mahdollisuudesta.
Sota on jo laajentunut massiivisiin EU:n ja USA:n asettamiiin pakotteisiin, joihin Venäjä todennäköisesti vastaa pian omilla pakotteillaan. Pahimmillaan ne vaikuttavat tärkeään energiakauppaan.

Konsultointi päättyi​

Paavo Lipponen on vaikuttanut merkittävästi sekä Suomen EU- että Venäjä-suhteisiin.
Pääministeriaikoinaan vuosina 1995–2003 Lipponen (sd.) tunnettiin EU-myönteisenä poliitikkona, joka kannatti avoimesti vahvaa unionia ja varsinkin sen talouden vahvistamista.
Sama on jatkunut poliitikkouran jälkeen. Lipponen on konsultoinut sveitsiläistä Nord Stream 2 AG -yhtiötä, joka on vastannut Nord Stream 2 -kaasuputken rakentamisesta.
Nord Stream 2:n suurin omistaja on venäläinen kaasujätti Gazprom. Taustalla on myös useita eurooppalaisia yhtiöitä, muun muassa energiajätti Uniper, josta suomalainen Fortum omistaa valtaosan.
Venäjältä tulee Itämeren kautta kaksi kaasuputkea Saksaan. Näistä uudempi valmistui viime syksynä, mutta sitä ei ole otettu käyttöön.
Kartalla Nordstream-kaasputkien reitit Itämerellä.


Nord Stream 2 kulkee Venäjältä, Ust-Lugasta Saksan Greifswaldiin. Putki on 1 200 kilometriä pitkä. Kuva: Harri Vähäkangas / Yle
Lipponen konsultoi putken rakentanutta sveitsiläisyhtiötä perustamansa Cosmopolis Oy:n kautta.
Ei konsultoi enää. Tiistaina uutisoitiin, että sveitsiläisyhtiö on hakeutunut konkurssiin. Yhtiö kaatui amerikkalaisten asettamiin pakotteisiin, ja koko Nord Stream 2 -hankkeen jäädyttämiseen viime viikolla.
Samalla päättyi Lipposen konsultointisopimus, joka olisi muutoin saattanut jatkua ensi kesään saakka.
Lipposen konsulttirooli on herättänyt vuosien varrella myös kritiikkiä. Viimeksi EU-parlamentin erityisvaliokunta arvosteli tammikuussa entisiä eurooppalaisia poliitikkoja Venäjän ja Kiinan etujen ajamisesta. Lipponen mainittiin mietinnössä.
Lipponen ei halua kommentoida valiokunnan kannanottoa, mutta käsitystään yhteistyöstä hän ei ole muuttanut. Hän on edelleen sitä mieltä, että energia-ala on parasta kansainvälistä yhteistyötä, tai ainakin voisi olla.
– Kun pakotteet laukeavat, niitä asettaa kumpikin osapuoli. Kaikki häviävät.

EU:lla ei ole kunnollista energiastrategiaa​

Venäjä on Saksalle tärkein kaasun, raakaöljyn, kaasun ja kivihiilen toimittaja. Käytännössä se on hyvin riippuvainen venäläisestä energiasta.
Oliko Saksalta ja koko EU:lta virhe antautua niin paljon venäläisen energian varaan?
Virhe ei Lipposen mukaan ole venäläinen kaasu vaan se, että EU:lta on puuttunut yhtenäinen energiastrategia.
– On tehty kansallisia ratkaisuja, kuten Saksan kohtalokas Energiewende, päätös luopua ydinvoimasta. Etenkin kaasuhuollossa luotettiin Venäjään, joka tosin toimittaa edelleen kaasua Länsi-Eurooppaan sopimusten mukaisesti, hän vastaa.
Lipponen muistuttaa myös, että Euroopassa siirtoverkkoinvestointeja on raskaasti laiminlyöty. Esimerkiksi Espanjasta pitäisi olla kaasuputki pohjoiseen, ja Ruotsissa parempi sähkönsiirtoverkko. EU:n kaasuhuolto on nyt hänen mukaansa vaikea kysymys.
Hän ei halua arvioida, onko Nord Stream 2 haudattu lopullisesti.

Poliitikoiden näytettävä suuntaa​

Suomen omaa puolustusta on Lipposen mielestä vahvistettu jotakuinkin tauotta useita vuosikymmeniä.
Yhdeksänkymmentäluvulla hankittiin Hornet-hävittäjät, luotiin perustaa nykyiselle puolustusjärjestelmälle ja ennen kaikkea alettiin lähestyä rauhankumppanina Natoa jo Lipposen pääministerikausilla.
Kaikille puolustushaaroille on hankittu uutta kalustoa, ja esimerksi Maavoimiin on perustettu valmiusjoukot. Nato-yhteistyön lisäksi Suomi on tehnyt useita yhteistyösopimuksia ulkovaltojen kanssa.
Syksyllä 2019 päätettiin hankkia neljä uutta sotalaivaa Merivoimille, ja viime vuoden lopulla Ilmavoimille uudet F-35-hävittäjät Yhdysvalloista.
Lipponen pitää Suomen turvallisuuspolitiikkaa kaiken kaikkiaan onnistuneena, mutta nyt tarvitaan taas rohkeutta.
– Suomella on ollut uskottava turvallisuuspolitiikka. Odottaisin nykypoliitikoilta vahvempaa itsetuntoa.
Vahvalla itsetunnolla Lipponen viittaa siihen, että poliitikot uskoisivat omaan puolustuskykyyn.
Hallituspuolueet kertoivat tiistaina puolustusmäärärahojen lisäämisestä, mikä on Lipposen mielestä on hyvä asia. Hän kehuu myös sitä, että hallitus pyrkii laajapohjaisiin johtopäätöksiin nykyisessä tilanteessa.
Vaikein päätös on kuitenkin vielä edessä: mahdollinen jäsenhakemus puolustusliitto Natoon. Siinä Lipponen sanoo olevansa presidentti Niinistön linjoilla.
– Asia on punnittava huolellisesti. Nato on ollut ja on oikeasti vaihtoehto.
Lipponen arvioi, että valtiojohto on nyt avainasemassa, kun Suomen puolustuksen päälinjasta päätetään.
– Kansanäänestykseen voidaan mennä vain presidentin ja puolueiden enemmistön kyllä-ehdotuksella. Ei-tulos olisi hänen mielestään katastrofi.
hävittäjä visbyssä lentokentällä


Suomi on lisäänyt puolustusyhteistyötä tuntuvasti Ruotsin kanssa. Yhteisharjoitukseen Gotlannissa maaliskuun alussa osallistui muun muassa hävittäjiä Suomesta ja Ruotsista. Kuva: Daniel Ivarsson

EU:n integraatio voi syventyä​

Vaikka Yhdysvallat on osoittanut pysyvänsä eurooppalaisten liittolaistensa rinnalla, EU:n on Lipposen mielestä vahvistettava omaa puolustustaan. Se kuitenkin edellyttää vahva unionia.
– Suomessa pitää kysyä, mitä me haluamme EU:lta. Pitääkö EU:ta kehittää vahvaksi vai tyydymmekö nykyiseen? Jos näemme, että vahva unioni on Suomen kaltaisen pienen maan etu, meidän pitää antaa EU:lle mahdollisuus hankkia itselleen tarvittavat voimavarat.
Samalla on systemaattisesti kehitettävä unionin puolustusyhteistyötä, pantava jäsenmaiden puolustus kuntoon ja haettava keskinäistä synergiaa, Lipponen sanoo.
Lipponen arvioi, että varsinkin Ranskassa ja Saksassa ymmärretään, mitä nykyinen tilanne tarkoittaa. Siellä tiedetään, mitä kello on lyönyt, hän muotoilee.
– EU on heitetty syvään päähän, ensin Afganistanissa, nyt Venäjän taholta Ukrainassa.
Hän pitää hyvänä merkkinä, että Saksa aikoo vahvistaa puolustustaan, niin kuin Suomi on jo tehnyt.
– Oli jo aikakin, että Saksa ryhdistäytyy. Suomi on malliesimerkki valtiosta, joka on huolehtinut omasta puolustuksestaan.
EU:n yhtenäisyyden hän on joka tapauksessa pannut merkille. Yhtenäisyys on ollut tiiviimpää kuin pandemiassa.
– Tästä tulee toivottavasti lopulta käännekohta EU:n yhteistyön, integraation tiivistämiseksi.
Paavo Lipponen oli Suomen Sosialidemokraattisen Puolueen puheenjohtaja vuosina 1993–2005 ja Suomen pääministeri vuosina 1995–2003.
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Joko voi mainita "ininät" ja "mi-mi-mi mitä kehävääntöä" tekstit? Mielestäni kirjoittelet tässä ketjussa välillä ihan järkeviäkin ja olen kanssasi monesta asiasta samaa mieltä, mutta tuo jatkuva kirjoittelu siitä miten muka kukaan ei huomaa propagandaa alkaa vähän ärsyttämään, varsinkin kun se lähteiden kysely tapahtuu vain tässä ketjussa.
No kyllä tässä ketjussa huomaa selvästi miten osa porukasta on aivan propagandan vietävänä tässäkin asiassa. Ehkä se tuntuu kivalle. en tiedä.
 
No kyllä tässä ketjussa huomaa selvästi miten osa porukasta on aivan propagandan vietävänä tässäkin asiassa.

Mää kyllä toisaalta ymmärrän sua, se on joissakin piireissä muodikasta nyt yrittää näyttää, kuinka minä kykenen omaan ajatteluun seuraamalla sokeasti jotain teidän vapahtajista. Yleensä näitä piirejä yhdistää matala koulutus, alkoholismi, syrjäytyneisyys jne.

Voimia sinne salaliittojen keskelle, älä liikaa kuitenkaan näytä ajattelevasi, että et polta itseäsi loppuun.
 
Ensinnäkin pitää huomioida, että ne perusteet voi olla meille aika vieraita, kun ei olla sitten Ruotsi-Suomi -aikojen oltu suuravalta asemassa, ja silloinkin vain Ruotsin käskyttämänä. Mutta tässä nyt pari:

- Suomen nato-jäsenyyden estäminen (nyt ja tulevaisuudessa), mikä on realistisesti katsottuna vain ajankysymys jos Venäjä ei sitä estä
- Mahdollinen EU:n hajoaminen kun kiistelisvät keskenään laitetaanko Suomen takia ww3 käyntiin vai ei
- Itämeren hallitseminen -> baltianmaat olisi helppo napata koska jäisivät Kaliningradin, Valkovenäjän ja Venäjän hallitseman Itämeren saartamaksi.
- Pietarin turvallisuuden varmistaminen, koska Suomi jossain isommassa kahakassa todennäköisesti olisi vastapuolella
- Lapin kautta on kätevää tarvittaessa edetä ottamaan P-Ruotsin ja Norjan mineraali- ja öljyesiintymät
- Tsaarin aikojen suur-Venäjä haikailut ja Putinin halu jäädä historian kirjoihin suurena hallitsijana

Eihän noista mikään näin suomalaisena järkevältä syyltä kuulosta, mutta miten lie Putinin päässä. Saa nauraa 😁
Ottasko @Mike Tähän kantaa, kun tuntuu olevan päivänselvää, ettei Venäjällä ole yhtäkään syytä hyökätä Suomeen. Tässä nyt osa niistä hyvistä syistä. Ja nuo rauhansopimuksista puhe on kieltämättä kovin lapsellista, kun on nähty, että Putin tekee mitä haluaa luki sopimuksissa mitä tahansa.

Edit. Siis sulle mike päivänselvää, ettei venäjä ikinä hyökkää Suomeen. Lisättäköön, että tuo ajatusmalli on erittäin vaarallinen. Tuon ajatusmallin vuoksi Suomi on leikannut PV:n budjettia vuosittain eikä edelleenkään olla Natossa, vaikka siellä olisi pitänyt olla jo 10v.
 

Virolainen rahtialus upposi lähellä Odessaa​

Virolainen rahtialus on uponnut räjähdyksen jälkeen lähellä Odessaa, kertoi aluksen omistaja.

Vista Shipping Agencyn omistajan Igor Ilvesin mukaan alus olisi osunut miinaan.

Kaksi miehistön jäsentä löytyi pelastuslautalta merellä ja neljä on edelleen kateissa, kertoi Ilves Reutersille.
 
Näistä kyllä alkaa väkisinkin kumuloitua iso vaikutus, kun yksi pumppu toisensa jälkeen keskeyttää tai lopettaa toiminnan Venäjällä.

Siellä tulee satojatuhansia työttömiä tämän seurauksena ihan naks katkaisijasta kääntämällä ja varmaankin miljoonia vähän pidemmällä jänteellä.
Jokohan Putin saa kohta poloniumia kalsareihinsa?
 
No siellähän ne on pommittaneet itäosaa sen minkä kerkee. Venäjä taas katsoo että ne pommittaa niiden kansalaisia, niin kuin ne tekeekin. Ryssiä ne kaikki siellä Ukrainassa on. Meillä Suomessa on ehkä 2 ryssää ja nekin Lappeenrannassa turisteina. Meillä on rauhansopimus ja semmoinen 80 vuotta sulassa sovussa. Mutta ei, idiootit on menossa Natoon just sillon kun Putin sanoo että jos meette niin tulee turpaan. Logiikka on niin vitun typerä että ei edes tajua.

Se, jos Putin katsoo ukrainalaisten olevan Venäjän kansalaisia, on harvinaisen heikko argumentti oikeuttamaan sotaa.

Ei helvetti :D Mites Suomella on mennyt venäjän kanssa vuodesta 2014? Ei laukaustakaan, entäs sitä ennen jatkosotaan saakka? Ei laukaustakaan. Pidä nyt tosta sitten kiinni ja koita saivarrella, Ukrainalla ja Suomella ei ole mitään samaa missään mitä ryssiin tulee. Ei se Ukraina mikään puhdas pulmunen ole, sillä on osasyynsä että tuolla nyt soditaan.

Miten Ukrainalla meni Venäjän kanssa 2014 asti? Ihan hyvin meni siihen asti, kunnen Putinin erikoisjoukot hyökkäsivät Ukrainaan. Tuo Itä-Ukrainan kähinä on ollut aivan vastaava Kremlin erikoisoperaatio kuin Mainilan laukaukset tai Kuusisen parlamentin pyynnöt vapauttaa Suomi.

Ohan niillä Kiinankin kanssa rajaa perkeleesti. Miksei sinne, perustelu on surkea. Koittakaa nyt ymmärtää, 80 vuotta se raja on siinä ollut. Mikä se oikea syy olisi hyökätä? Kellään ei mitään syytä. Miksei Ruotsi hyökkää Norjaan? On niilläkin rajaa, se nyt mikään peruste ole.

Kiina on sotilaallisesti selvästi Venäjää vahvempi maa. Siksi Putin haluaa Kiinasta liittolaisen eikä missään nimessä hyökkää sinne. Suomen kaltaisella pikkumaalla ei ole tuota valttikorttia pakassa.

Mutta miksi nyt? 90-luvusta on aika pitkä aika, johan tässä on ollut aikaa tulla.

Suomihan oli toisen maailmansodan jälkeen pitkään puolittainen Kremlin alusmaa ja tilanne oli Kremlin kannalta hyvä. Suomen kanssa oli mahdollista käydä bilateraalikauppaa ja valvoa maata. Sitten kun Neukkula kaatui, Venäjä oli pitkään niiin paskassa jamassa, että kädet olivat täynnä ihan sisäistenkin ongelmien kanssa. Putinin kaudella Venäjä on pikkuhiljaa noussut vahvemmaksi valmistautunut sotaan.
 

Virolainen rahtialus upposi lähellä Odessaa​

Virolainen rahtialus on uponnut räjähdyksen jälkeen lähellä Odessaa, kertoi aluksen omistaja.

Vista Shipping Agencyn omistajan Igor Ilvesin mukaan alus olisi osunut miinaan.

Kaksi miehistön jäsentä löytyi pelastuslautalta merellä ja neljä on edelleen kateissa, kertoi Ilves Reutersille.
Tais haupitsit upota.
 
Nyt alkaa menemään isoa tehdasta kiinni, loppuis se motoilla päristely kuitenkin jossain vaiheessa kun ei oo varaosia ja tuskin kamazin osilla edes neukku saa liikkeelle.
Kun minulla oli venäjän liikennöintiä niin hoidin stora-enson vientikuljetukset tuonne Svotogorskin tehtaalle, kuskit tykkäs kun päivän keikka ja sai viinaa&tupakkaa tuoda.
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom