No tuosta elämän mahdollisuudesta avaruudessa sen verran, että nykyisen tietämyksen mukaan on erittäin todennäköistä että myös muualla avaruudessa on elämää. Se että sitä ei ole vielä löytynyt johtunee ennemminkin siitä, että asiaa on nykytekniikalla mahdoton tutkia kunnolla. Tällä hetkellä mahdollisista kohteista joissa voi olla elämää ollaan voitu tutkia vain Marsia ja sitäkin hyvin hatarasti. Viking luotaimet yrittivät tutkia sitä, mutta ne oli sen tasoisia että ne eivät olisi välttämättä löytäneet edes maapallolta elämää. Sen lisäksi Marsia ollaan voitu tutkia mars-meteoriittien pohjalta, joita on löydetty muistaakseni kokonaista 14 kpl. Eli mars-meteoriitit ovat sellaisia kiviä, jotka ovat lentäneet Marsista avaruuteen, esim vulkaanisen purkauksen tai meteoriitin tömäyksen takia, ja sitten kiertäneet avaruudessa aikansa (luultavasti miljoonia vuosia) Aurinkoa ja sattuneet tippumaan maahan ja ne on löydetty ja ne on onnistuttu yhditämään Marsiin. Nämä ei todellakaan ole mitään todennäköisiä mahdollisuuksia löytää elämän merkkejä. Myöhemmin Marsiin on laskeutnut lisää luotaimia. Ainakin Pathfinder jossa oli kulkija jne, mutta se ei käsittääkseni ollut kovin hyvä elämän etsimiseen. En kyllä muista tarkalleen mitä tuohon projektiin kuului. Nyt parhaillaan marsin pinnalla on kaksi kulkijaa eli Spirit ja Opportunity, joiden yksi päätehtävistä on elämän merkkien etsiminen. Tosin noidenkaan kanssa se ei mitenkään varmaa ole, sillä ei niiden laitteistojen tarkkuus ole lähelläkään sitä mitä se voisi olla jos ihmiset pääsisivät oikeassa laboratoriossa tutkimaan näytteitä. Mutta pieni mahdollisuus että kohta voitaisiin todistaa maan ulkopuolinen elämä. Kunnon tutkimuksiin vaadittaisiin miehitetty lento tai vähintään suuren näytemäärän keräämistä ja palauttamista Maahan.
Tuossa tulikin jo käytyä läpi miten tällä hetkellä voidaan etsiä maan ulkopuolista elämää. Tuohon ehkä voitaisiin lisätä vielä seti-projektit ja vastaavat. Eli tuo Mars on lähin paikka mistä elämää voidaan etsiä. Seuraava paikka olisi sitten Jupiterin kuu Europa. Se on jo huomattavasti kauempana, mutta mahdollisesti jopa todennäköisempi paikka elämälle kuin Mars. Europa on siis suurehko kuu, samaa kokoluokkaa kuin meidän oma Kuu, mutta se on täysin jääkerrosten peittämä ja hyvin todennäköisesti jään alla on nestemäistä vettä useampia kilometrejä. Aurinkokunnassa lienee vielä muitakin mahdollisia kohteita, mutta ne ovat jo huomattavasti epätodennäköisempiä paikkoja löytää elämää, Esim Saturnuksen kuu Titan.
Ja mikäli meidän Aurinkokunnasta ei elämää löydy, niin sitten vastaaviä järjestelmia avaruudessa on luokkaa 40000000000000000000000 kpl. Eli taitaa olla suurempi luku kuin mitä maapallon kaikilla rannoilla hiekanjyviä. Ongelma vaan on, että muista aurinkokunnista on aivan mahdoton nykytekniikalla löytää elämää, koska ne ovat sitten paljon kauempana kuin esim tuo Europa. 1* Lähitulevaisuudessa on kyllä odotettavissa, että jonkunnäköistä analyysiä voidaan lähitähtien planeetoista tehdä, mutta edelleen aika hatarasti.
1* pieni esimerkki hahmottamaan kuinka kaukana lähimmät tähdet ovat. Eli tuo Aurinkokuntaamme kuuluva Jupiterin kuu Europa on lähimmillään reilun 600 miljoonan kilometrin päässä Maasta. Jos tuonne pääsisi autolla ja ajettaisiin 100km/h matka kestäisi noin 680 vuotta. lähimpään tähteen puolestaan on matkaa noin 40000000000000 km. Sitten jos ajateltaisiin, että suhteutetaan tuo matka lähimpään tähteen, oulu-helsinki väliin. Ja mietitään kuinka pitkälle pitäisi kulkea oulu-helsinki väliä, että oltaisiin tässä "tähtimittakaavassa" Europan kohdalla. Ei tarvitsisi pitkälle kulkea, sellaiset 9 metriä. Ja tuolla 100km/h nopeudelle matka lähimpään tähteen kestäisi melkein 50 miljoonaa vuotta. Ja sittem mikäli kaukoputkella halutaan nähdä planeetankokoisia yksityiskohtia (siis halutaan ylipäätään nähdä suoraan planeetta) lähimmän tähden ympärillä tarvitaan kaukoputkelta yhtä suuri erotuskyky kuin siihen että näkisi ihmisen hiuksen paksuisen yksityiskohdan 200 kilometrin päästä.
Jos epäilyttää luvut, niin laskekaa ja tarkastakaa. En nyt uskalla vakuuttaa noiden olevan just oikein, kun aika nopeeta laskettu ja tyyliin päässä kaavat ja siitä kone laskemaan. Voi olla jotain pikku virheitä, mutta suuntaa pitäisi antaa.
Tahvo Tohveli sanoi:
Jep ja meidän tietojemme mukaan elämää on tasan yhdellä niistä planeetoista. Eli näillä tiedoilla ei voi puhua mitään mistään todennäköisyyksistä. Jos puhutaan todennäköisyyksistä, niin eikö se sitten ole häviävän pieni se elämän todennäköisyys muilla planeetoilla? About 1 suhde tuhat miljardia kertaa tuhat miljardia kertaa niiden planeettojen lukumäärä?
Et varmaan tosissaan sanonut, mutta ehkä paremminkin voisi ajatella, että olemme tutkineet vasta yhden planeetan riittävän tarkasti tietääksemme onko siellä elämää vai ei ja siellä on elämää.