Kasviksia kannattaa syödä sekä raakana, että kypsennettynä...päivittäin.
Esim. lanttu, nauris, porkkana juureksista ovat hyviä syötäviä raakanakin...ja eivät heiluttele verensokeri, / -insuliinitasapainoa...tilkka kylmäpuristettua oliiviöljyä mukaan, niin imeytyvät myöskin rasvaliukoiset ravinteet...mm.karotenoidit.
Parsa- ja kukkakaali on myöskin hyvää raakaravintoa, vaikkeivat heti siltä näytäkkään...HUOM! jos on lääkityksenä Marevan niin tällöin monien, varsinkin vihreiden vihannesten osalta tulee syömisen aloittamisessa kysyä ohjeet lääkäriltä.
Ainakin alussa kannattaa pilputa kasvikset pieniksi paloiksi...helpottaa totuttautumista uuteen ravintotyyppiin...siis maun ja rakenteen osalta.
Kypsentämisessä kannattaa käyttää jos vain on mahdollista höyrykypsennystä...se vähentää ravinteiden katoamista.
Ateriaa kasatessa kannattaa lautaselle laittaa monia eri kasviksia, joista ainakin osa on raakaa...näin ateriasta tulee maukkaampi ja ravintoaineeltaan monipuolisempi...ja salatinkastikkeena jokin kylmäpuristettu oliiviöljypohjainen kastike.
Kuidun takia ei viljaa ainakaan oman ja perheen kokemuksen valossa tarvitse syödä...vatsa toimii vallan hyvin ilmankin.
Vilja ei kaikille sovi...kuinka sen sitten parhaiten voisi todeta...olemalla syömättä muutaman viikon viljatuotteita...kuitenkin kiinittämättä siihen sen suurempaa huomiota, kuin että vain tietoisesti ei syö viljaa...kuukauden parin kuluttua voisi sitten pysähtyä miettimään, onko olossa tapahtunut mitään muutosta...virkeämpi olo talven keskellä, iho paremmassa kunnossa...tms.
(Tällöinkin syynä on voinut olla vain kohtuuttoman suuret vuorokausiannokset viljaa, jolloinka varsinkin mielialavaihtelut voivat johtua verensokerin vaihteluista.)
Kannattaa tiedostaa, että vaikka salaatit varsinkaan raavaan miehen näkövinkkelistä tuntuvat yhtä tyhjänkanssa syömiseltä, niin täyttä ravintoa ne kuitenkin ovat.
Kannattaa kierrellä vihannes- ja hedelmätiskejä ja rohkeasti ottaa itselle tuntemattomiakin vaihtoehtoja kokeiluun...kaupasta tai Googlella selvittää miten sitä voi hyödyntää.
Pähkinät ja siemenet ovat myöskin ravintoa parhaasta päästä...aika moni on vain allerginen pähkinöille...niin ja ne paahdetut- / suolapähkinät eivät kuulu hyvän ravinnon kategoriaan
Lihassa kannattaa suosia broileria, kalkkunaa, riistaa, poroa.
Kala on tärkeä tukipilari terveellisessä ravinnossa...tähän on pikku pakko lisätä kalaöljy, kannattaa nauttia myöskin lisäravinteena...sellaista jossa suurinosa on EPA-rasvahappoa
Kananmunaa ei sovi unohtaa...siinä on ravintoa lähes joka lähtöön.
Maitohappobakteereita kannattaa myöskin nauttia...eri lajikkeita.
Monipuolisuus on terveellisen ravinnon A ja O...mottona; kun lautasesta saa värikkään, niin tällöin annoksen kasaus on onnistunut. (vihreä on tässä tärkeä väri)
Kannattaa hakea tietoa (kirjasto, netti) raakaravinnon syönnistä, kaikkeahan ei ole hyvä syödä raakana...mm. monet pavut...mutta ovat kypsennettyinä hyvää ravintoa.
Jos aika antaa myöten, niin voisi olla hyväksi lukaista pari Barry Searsin kirjaa;
-Zone, Oikeaa ruokaa oikeaan aikaan
-Omega Zone
Ko. henkilö kehitti aikoinaan Zone ruokavalion joka olisi elimistön kannalta paras energiaravintojakaumaltaan...tavoitteena on vaikuttaa solujen tuottamiin eikosanoideihin ja näin hillitä mm. elimistössä tapahtuvia tulehdusrektioita...ja samalla estää häntä itseään väijyvä ja jo oireillutkin sukurasite kuolla sydänkohtaukseen nelikymppisenä.
Tälle alustalle voisi olla hyvä rakentaa ruoka-annokset
Tässäpä vielä lopuksi yksi ravintojuomapommi 1-4:lle; (ei taida aivan olla Zone-jakaumalla
)
Lohko: yksi banaani, pari omenaa, yksi päärynä n. 1½ litran syväreunaiseen astiaan
Lisää pari-kolme ruokalusikallista marjoja (esim. mustikkaa, mansikkaa...)
Lisää yksi raaka kananmuna / juoja
Lisää ruokalusikallinen kylmäpuristettua oliiviöjyä / juoja
Lisää ruokalusikallinen pellavansiemeniä / juoja
Valinnan mukaan; purista yhden sitruunan mehu, tai sokeroimatonta karpalomehua kunto tujaus
Jos pitää valkosipulista, niin lisää kynsi pari sekaan.
Lisää maitoa tai maustamatonta jokurttia...senverran, että täyttää n. 1/2-3/4 astiasta (ei peitä kaikkia aineksia mitä olet kippoon laittanut)
Sitten vain tehosekoittajalla koko kipollinen murskaksi...kannattaa pärryytellä jonkin aikaa, jotta pellavansiemenistä mahdollisimman moni hajoaisia...näin elimistö saa siemenien ravintoaineet käyttöön.
Lasin pohjalle kun vielä laittaa maustamatonta jokurttia (Turkkilainen / Kreikkalainen ovat hyviä ja ruokaisan jähmeitä) ja päälle tämä juoma...niin johan kelpaa. (tämä juoma on kutakuinkin lusikalla kauhottavaa
)
Tuota voi helposti muutella...sekaan voi myöskin ujuttaa vaikkapa tomaattia tai jotain muuta vihannesta...kuinka vain makunystyrät antavat myöten :D
Käy varsinkin iltapalaksi sellaisenaan...vaikuttaako rasvaiselta ?...jos päivittäsestä ravinnosta jää peruna pois ja viljatuotteitakaan ei paljon käytä, niin nämä rasvakalorit ovat tuikitarpeelisia...ellei ole ahminut pähkinöitä oikein kunnolla.
Tulihan tästä taas pitkä...mutta onneksi sitäkin sekavampi