IsoDino sanoi:
Tuossa selkeästi sanotaan "Sähköalojen ammattiliitto ry ryhtyy muiden sopimusalojensa kautta tukemaan paperi- ja puumassateollisuuden alalla työskentelevää 935 jäsentä" eli kaikki sähköalojen työntekijät tulevat mukaan tukemaan.
Jep. Luin tuon liian hätäisesti. Tässä on se juttu taloussanomien uutisista, mikä ei minun mielestä vaikuta optimistiselta tukitoimia ajatelle.
Ay-liittojen tuki Paperiliitolle rakoilee
Osa työntekijöiden ammattiliitoista on haluton tukemaan Paperiliittoa työriidassa, jos kiista koskee ulkopuolisen työvoiman käyttöä ja koneiden pyörittämistä juhlapyhinä.
Paperiliitto pyysi eilen tukitoimia teollisuus- ja kuljetusalan liitoilta. Liitot vierastavat apua, jos kiista koskee viime tulopoliittiseen kuulumattomia kysymyksiä. Työnantajat vaativat työvoiman käytön laajentamista sekä paperikoneiden ajamista juhannus- ja joulupyhinä. Nämä asiat eivät kuuluneet tupon piiriin.
Muissa liitoissa työntekijät voivat joutua töihin juhlapyhinä, ja ulkopuolisen työvoiman käyttö on yleistä. Muut liitot ovat haluttomia tukitoimiin, jos Paperiliitto taistelee sellaisten oikeuksien puolesta, joita muilla ei ole.
Taloussanomien saamien tietojen mukaan Metallityöväen Liitto karsastaa tukea, jos kiista koskee tupon ulkopuolisia kysymyksiä.
Myös Kemianliitto on haluton tukemaan Paperiliittoa, jos riita jää koskemaan käyntiaikoja ja ulkopuolisen työvoiman käyttöä.
- Jos tupoa ei saada aikaiseksi samalta pohjalta kuin muissakin liitoissa, tuki on tarpeen, muotoilee liittosihteeri Seppo Wikström.
Sähköliiton puheenjohtajan Martti Alakosken mukaan muut teollisuusliitot eivät tule todennäköisesti mukaan tukitoimiin, jos riitaa käydään juhlapyhien seisokeista ja ulkopuolisen työvoiman käytöstä.
Metallityöväen Liiton liittotoimikunta päättää ensi viikolla tukitoimista. Kemianliiton johtoryhmä keskustelee tilanteesta maanantaina. Johtoryhmä voi päättää kevyistä tukitoimista, mutta raskaat tukitoimet edellyttävät hallituksen siunausta.
Sähköliitto istuu työriidassa ay-liikkeen näkökulmasta kahdella jakkaralla: osa väestä on suoraan metsäteollisuuden palveluksessa, mutta osa ei.
Alakoski on valmis sellaisiin tukitoimiin, jotka estävät sähköalan työntekijöiden pääsyn työsulun piirissä oleviin yrityksiin. Nykyään töihin eivät pääse metsäteollisuuteen työsuhteessa olevat, sen sijaan urakoijien sähkömiehet pääsevät.
Koko sähköala ei siis näillä näkymin pysähdy.
- Ei. Se (tukitoiminta) kohdistuu ainoastaan työsulun piirissä oleviin yritykseen, sanoo Alakoski.