Tuloksien parantaminen jokaisessa liikunnan osa-alueessa

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Smik
  • Aloitettu Aloitettu

EAA-valmisjuoma 24-pack

Pineapple Passion Fruit

1€/kpl
Entäs sitten jos ottais ykköslajiksi crossfitin, niin mitä muuta sitten siihen rinnalle? Aina ei mene aikataulut yksiin ohjattujen treenien kanssa (esim. viikonloppusin niitä ei ole ollenkaan) joten varmaan jotain omatoimipunttitreenjäkin voisi tehdä. Mutta millaisia? Samalla tyylillä vai ihan peruspunttia? Jooga (ja pilates) kulkee mukana joka tapauksessa.
 
Jos crossfittiä oikeasti haluaa alkaa harrastaa, niin aloita painonnostokurssista. Crossfit on siitä huono laji aloittelevalle liikkujalle, että perjaatteessa huipulle vaadittuja ominaisuuksia (maksimivoima, nopeusvoima, räjähtävä voima, peruskunto jne.) ovat ominaisuuksia joista vain harvoja voidaan kunnolla parantaa samaan aikaan. Crossfitissa taas näitä ei aina jaksoteta kunnolla vaan vedetään ns. lajiharjoittelua kokoajan. Crossfit on kuitenkin kirjaimellisesti hyvin monien voiman osa-alueiden sekä kuntoalueiden(väärä termi) maksimaalista yhdistämistä kilpailutilanteessa.
 
Nikula, en ole mielestäni "aloitteleva liikkuja" vaikka vähän treenitaukoa tässä alkusyksystä tulikin. Salilla olen käynyt pari vuotta ja crossfitia harrastanut reilun vuoden. Mietin vaan että mihin lajiin/lajeihin olisi nyt tässä kohti fiksua panostaa. En myöskään tähtää "huipulle" tai kisoihin vaan treenaan omaksi iloksi ja oman hyvinvoinnin ja terveyden vuoksi. Tiedän että tämä ei ole maailman crossfit-myönteisin foorumi, mutta ajattelin että ehkä jollain olisi ideoita/ tietoa aiheesta?
 
Siis ei crossfitissä sinänsä mitään vikaa ole, älä käsitä väärin. Sanoin vain että sen harjoittelu saattaa tietyissä asioissa olla hieman epämääräistä tavoitteiden suhteen.
Yleishyvänä harrastuksena toki vallan mainio, kunhan tekniikat on kunnossa. Tämän takia suosittelen sitä painonnostokurssia, koska painonnostoharjoitteet on kuitenkin iso osa crossfit -treenausta.

Ja mitä sitten rinnalle? Vähän varmaan riippuu siitä mitä siellä ohjatuilla tunneilla tehdään. Esim. jos viikolla on vedetty enemmän tekniikkaan tai lihaskuntoon tähtäävää harjoittelua, niin siihen sitten omatoimisesti voimaharjoittelua, edes ylläpitomielessä. Jos taas toisinpäin niin toisinpäin jne. Alkuun varmasti tärkeimmät ja helpoiten eriteltävät alueet ovat juurikin tekninen/räjähtävyys/nopeus osio, lihaskunto(pk)harjoittelu, sekä voimaharjoittelu.
 
Nikula, oukei, nyt varmaan tajusin mitä ajat takaa. :) Tuolla meidän salilla on tarjolla myös opetusta painonnostoliikkeistä, niin arvelin että voisin käydä sellasella puhtaasti tekniikkaan keskittyvällä tunnilla about kerran viikkoon. Eli sun ehdotus on tehdä aina omatoimitreenipäivinä niitä asioita jotka on jäänyt sillä viikolla vähemmälle, eikä minkään vakituisen ohjelman mukaan? Vaatii ajattelua mutta käy järkeen. :D
 
Jos lähdetään hakemaan ns. yleisatleettisuutta, mikä lienee sekä crossfittaajien että aloittajan ihanne, tulee itselleni muutama juttu mieleen.

Hyvä hapenottokyky ja voimakestävyys ovat mielestäni tällaista kuntoa havittelevalle avaintekijät. Voima, tekniikka, kehonhallinta, liikkuvuus ja kestävyys ovat muut osa-alueet, jotka lienee syytä listata. Kyseinen lista on siis vain yksi mahdollinen lähestymistapa asian jäsentämiseen, ei mikään universaali totuus. Näin monipuolinen ja tavoitteellinen treeni vaatii aina joko hyvän valmentajan/ohjelmoijan tai urheilijalta itseltään itsetuntemusta ja kykyä kuunnella kehoaan. Niin, ja tietenkin malttia. Uskon, että asiat voi tehdä sekä oikein että väärin ihan helvetin monella eri tavalla!

Itse olen jo useamman vuoden ajan saavuttanut hyvää progressiota rakentamalla ohjelmani yksinkertaistetusti näin:

1. lähes kaikissa treeneissä fokus voimakestävyyttä ja hapenottokykyä lisäävissä harjoitteissa (esim. metconit, intervallireenit)
2. voima- ja tekniikkaharjoittelu sekä kehonhallinta treenien alkuun, joskus omille päivilleen (HUOM. ihan alkuun tietty tekniikka ja liikkuvuus turvallisen treenaamisen mahdollistavalle tasolle!)
3. liikkuvuuden parantamista ja kehonhuoltoa välipäiville
4. voiman- ja kestävyyden maltillista kausittelua: perusrunko pidetään kohdan 1 mukaisessa harjoittelussa, mutta hienosäädetään syömistä ja priorisoidaan harjoittelussa toinen ominaisuus edelle
 
Nikula, oukei, nyt varmaan tajusin mitä ajat takaa. :) Tuolla meidän salilla on tarjolla myös opetusta painonnostoliikkeistä, niin arvelin että voisin käydä sellasella puhtaasti tekniikkaan keskittyvällä tunnilla about kerran viikkoon. Eli sun ehdotus on tehdä aina omatoimitreenipäivinä niitä asioita jotka on jäänyt sillä viikolla vähemmälle, eikä minkään vakituisen ohjelman mukaan? Vaatii ajattelua mutta käy järkeen. :D


Juurikin noin. Sielläkin varmasti jokin logiikka on harjoittelussa, jolloin säkin aika nopeasti saat hajun siitä millaista treeni siellä on, ja mitä sun on sitten fiksua tehdä itse. Tässä tilanteessa voit sitten ihan suunnitellakkin sitä oman ajan harjoittelua.

Ideaalitilanteessahan ohjatuilla tunneilla on aina alkuun tekniikka/voimaosio, jonka jälkeen panostetaan lajinomaisempaan WODi harjoitteluun. Tällä tavalla sun kontolle jää enemmän tai vähemmän kehonhuolto ja pk ylläpito tms.
 
Jep just tolleen meidän tunnit yleensä rakentuu. Eka tehdään vaikka tyyliin kyykkykakkosia omaan tahtiin tai esim. viimeksi kahvakuulalla C&J:tä EMOMina, ja sitten joku enempi aerobiseen kuntoon keskittyvä harjoitus (esim muutamaa eri liikettä AMRAP). Eli aika samaan tyyliin mitä Riverkin sanoi. :)
 
No siis jos treenit menee tolla sun kuvailemalla kaavalla, niin "peruslihaskuntoa", eli kestovoimaa tulee sieltä kyllä ihan riittämiin. Ja toi tollanen EMOM tyylinen treeni nyt ei varsinaisesti voimailuun mene, joten siinä tilanteessa keskittyisin puhtaampaan voimatreeniin vapaa-ajalla. Esim syklitellen 1-2vk nopeusvoimaa, 3-4vk perusvoimaa ja 1-2vk maksimivoimaa tms. Nopeusvoimankin voi tosta alussa jättää pois ja vaihdella kahta jälkimmäistä.
 

3 kpl M-Nutrition EAA+

Mango - Hedelmäpunssi - Sitruuna - Vihreä omena

-25%
Nikula, tuo voisi olla ihan hyvä idea. Musta tuntuu että voima on mulla jäljessä jostain muista osa-alueista, että sikäli vois olla hyvä idea. Oisko mitään ohjelmasuosituksia?
Toisaalta ajattelin että voisin omissa treeneissä harjoitella mulle vaikeita "temppuja"/tekniikoita, esim ottaa yhdeksi tavotteeksi edes jonkinlaisen käsilläseisonnan. Nämä viisiin menee jossain määrin voimaharjotteluksi myös. Aattelin kanssa että saatan tehä myös "lajinomaista" harjottelua omatoimisesti, kun en aina ehdi noille ohjatuille tunneille muiden menojen takia.
 
Ps. Niin siis tarkotin "peruslihaskunnolla" mahdollisesti samaa kuin sinä perusvoimalla, termit vaan hukassa. Eli tehään jotain vajaa 10 toiston sarjoja eikä mitään kiertoharjottelua tms?
 
^Sitten sama asia kyseessä.
Käsilläseisontaharjoittelu nyt ei sanan varsinaisessa muodossa ole voimaharjoittelua. Otat tollasen teknisen suorituksen aina alkuun, ja lopputreenin keskityt vaikka yhteen pääliikkeeseen, nousevilla sarjoilla 5 toiston maksimiin, sitten 10% pois ja 3-5x8-12. apuliikkeitä jaksamisen mukaan, välttämättä ei yhtään.
 
Usein CrossFit bokseilla on kai erikseen tasot eri ryhmille. En ole varma onko näin Suomessa? Harrastan CrossFitia ja asun Etelä-Saksassa, ja meillä on erikseen 1,2 ja 3 tason ohjelmat. 1 & 2 tasot eivät erotu toisistaan kovinkaan ja sopivat hyvää peruskuntoa tavoitteleville urheilijoille, jotka tekevät WOD:n 2-4 kertaa viikossa. Nämä tasot eivät sisällä vaativia liikkeitä kuten Snatch ja Clean varsinkaan WOD:ssa, vaan niitä harjoitellaan tekniikkaosuudessa silloin tällöin, mutta painopiste on ehdottomasti kyykkäystekniikassa, joka perustana vaativammille OLY liikkeille. Lisäksi meillä tarjotaan Weightlifting ja Gymnastics kursseja, joissa valmentajana ei CrossFit ohjaaja vaan alansa ammattilainen. Ne on kaikille avoimia, jos haluaa keskittyä taito- tai painonnostotekniikoihin. 3 Taso on tarkoitettu niille, jotka haluaa nostaa harjoittelun volyymia. Tällöin harjoitellaan kiertävästi eri osa-alueita ja painonnosto tekniikat nostavat merkitystään. Treenit noin 5 kertaa viikossa.

Mielestäni CrossFitin ongelma (maailmanlaajuisesti) kiteytyy siihen, että CrossFit boksi on "helppo avata" ja kaikki valmentajat eivät seiso hyvien tekniikkojen takana - vaan kulkevat esim CF hypen perässä. Hyvässä CF boksissa valmentajat kuitenkin keskittyvät ensisijaisesti tekniikkaan ja ovat aidon kiinnostuneita asiakkaidensa hyvinvoinnista. Tällöin CF on mainio (ja turvallinen) laji kohottaa kuntoa/osaamista eri osa-alueilla. En ole CrossFit valmentaja, joten puhun asiakkaan näkökulmasta - minulla on kokemusta kahdenlaisesta CF boksista. Ensimmäisessä asiakas oli toissijainen - sopimuksen allekirjoittamisen jälkeen asiakas = rahavirta ja tärkeämpää omistajalle oli, että välineet tai erityisesti lattia ei vahingoitu. Toisessa ja nykyisessä boksissani, tekniikka ja CF yhteisö nousee etusijalle.
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom