Tonnikalan ym. säilykkeiden "vaarallisuus"?

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Timo
  • Aloitettu Aloitettu
Liittynyt
2.2.2003
Viestejä
64
Jostain muistan lukeneeni (olikohan jopa tältä foorumilta?), että tonnikalan ja säilykkeiden nauttiminen yleensäkin voisi olla terveydelle haitallista, sillä säilykepurkeista liukenisi metalleja säilykkeeseen? Miten on? Itse käytän Eldoradon tonnikalaa tillissä/tomaatissa/persiljassa yhden purkin/vrk, lähinnä töissä välipalana. Parhaina päivinä menee jopa 2 purkillista.

Onko syytä huoleen, ja pitäisikö minun vähentää tonnikalan käyttöä? Olisiko syytä siivilöidä öljyt pois ennen tonnikalan nauttimista, vähentäisikö tuo haitallisten aineiden pitoisuuksia merkittävästi?

Timo
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Joo muistaakseni itsekkin lukenut että jotain noista irtoaisi, mutta eiköhän noi määrät ole niin pieniä jos niistä jotain lähtee etteivät terveyttä vaaranna. Eiköhän niistä muuten jos vaarantaisivat niin olisi juttua enemmänkin. Ja mitä tosta öljystä nyt sitä en tiedä vähentääkö se, mutta itse en kyllä noita vedä öljyjen kera, on muuten sen verran pahan makuista öljyjen kans...
 
Yhden tutun sisko kuoli 80-luvulla joskus siihen että oli syönyt jostain säilykepurkista, joka oli ollut yön yli auki kaapissa ja siihen oli liuennut jotain metallia. Se kyseinen metalli poistettiin noista säilykepurkeista jonkun aikaa sen tapauksen jälkeen. Silti ainakin itse teen niin, että en säilytä tavaraa säilykepurkissa vaan laitan sen avaamisen jälkeen johkin muuhun kippoon.
 
voi vittu!¨

jos ne olis vaarallisia terveydelle niin luuletteko te että niitä myytäis joka kaupassa ja kioskissa?:eek:

sama ku jos syö sipsiä 60 pussia kerta istumalta niin kuolee tai nappaa 800 kappaletta aspiriinia niin veri menee niin ohueksi että se tulee ihon läpi!

haluatteko kuulla vielä lisää epäterveellisistä tuotteista sekä niiden nautinta tavoista tehostaaksenne hengenlähtöä?

vettä juomallakin voi tappaa itsensä jos on kova luonne ja todellinen lopunajan meininki.

kanamuniin kai on joku jo kuollutki,
 
ZZ top: usko mitä uskot, en nyt muista mikä ainesosa oli kyseessä mutta purkki oli ollut useamman päivän kaapissa auki ja se oli alkanut hapettumaan ja irroittanut siitä tonnikalan sekaan jotain ainesta. Tämä aines aiheutti sitte maksaan jonkun komplikaation -->kuolema...ja kuten sanoin tämä kyseinen metalli kiellettiin sittemmin purkeista.

Ei vaan millää pysty muistamaan mikä metalli oli kyseessä, se kuitenkin tapahtu 1980+jotain.
 
Ainakin muistan kuulleeni, että ananaspurkeissa toi juttu olis erityisesti mahdollinen, koska usein halvemmilla merkeillä purkitetaan usein raakaa tavaraa, jolloin se on kohtuu hapanta ja saattaa liueta, varmaankin vasta avaamisen jälkeen siihen happamaan mehuun. Mutta mene ja tiedä.
 
Minä vedän purkin päivässä ja säästän sähkölaskussa, kun käy kusella niin ei tarvitse valoa :)

;)


Tuskinpa aiheuttaa mitään suurta terveysriskiä 7-14 purkkia viikossa. Täyttä mutuilua.

Ja kun sen kerran avaa niin on paras syödä tuoreeltaan, ne ei säily eikä ole tarkoitettu säilytettäväksi avattuna.
 
Nykyajan säilyketölkit ovat täysin turvallisia. Eri asia oli ne 1800 luvun pelti purkit, joissa saumat oli lyijyä ja niiden päällä tinaus, ja sitten kun tinaus petti niin lyijyä liukeni elimistöön, ja tappoi ihmisiä. Että kyllä Eldoradon tonnari on ihan turvallista.
 
arpa80 sanoi:
ZZ top: usko mitä uskot, en nyt muista mikä ainesosa oli kyseessä mutta purkki oli ollut useamman päivän kaapissa auki ja se oli alkanut hapettumaan ja irroittanut siitä tonnikalan sekaan jotain ainesta. Tämä aines aiheutti sitte maksaan jonkun komplikaation -->kuolema...ja kuten sanoin tämä kyseinen metalli kiellettiin sittemmin purkeista.

Ei vaan millää pysty muistamaan mikä metalli oli kyseessä, se kuitenkin tapahtu 1980+jotain.

Vaikka purkki ois tehty lyijystä tai elohopeasta niin tuskin yhden purkin syömiseen kuolisi, siis purkin ei sen sisällön.
 
Tabasco sanoi:
Vaikka purkki ois tehty lyijystä tai elohopeasta niin tuskin yhden purkin syömiseen kuolisi, siis purkin ei sen sisällön.
No kuolinsyyksi todettiin kuitenkin myrkytys ja arvot oli ilmeisesti mitattu maksasta ja myrkytys oli saatu kyseisestä säylykepurkista.
 
Tabasco sanoi:
Vaikka purkki ois tehty lyijystä tai elohopeasta niin tuskin yhden purkin syömiseen kuolisi, siis purkin ei sen sisällön.

kokeile syödä elohopeaa, katsotaan :)

veikkaan että tulos jää kuulematta sinulta..
 
bustedi sanoi:
kokeile syödä elohopeaa, katsotaan :)

veikkaan että tulos jää kuulematta sinulta..

Veikkauksesi meni pieleen. Elohopeaa on syöty (ja muulla tapaa käytetty, esim. amalgaamipaikat) lääkinnällisessa mielessä tuhansia vuosia, ei se sentään mitään syanidia ole.
 
Sonder sanoi:
Veikkauksesi meni pieleen. Elohopeaa on syöty (ja muulla tapaa käytetty, esim. amalgaamipaikat) lääkinnällisessa mielessä tuhansia vuosia, ei se sentään mitään syanidia ole.

millaisia nämä annokset ovat jotka tekevät siitä vaarallista ?

edit: tossa kun jotai lueskelin niin vaikuttas kyllä että elohopea sellaisenaan ( nestemäisenä ) on aika helvetin myrkyllistä.
 
Tabasco sanoi:
Vaikka purkki ois tehty lyijystä tai elohopeasta niin tuskin yhden purkin syömiseen kuolisi, siis purkin ei sen sisällön.


Mä haluisin nähdä elohopeasta tehdyn tonnikalapurkin:D.

Lyijy on kyllä suhteellisen vaarallista tavaraa. Töllöstä tuli muutamia kuukausia sitten dokkari jossa seurattiin retkikuntaa joka etsi "länsiväylää" purjelaivoilla (1800 luvulla?). Suurella osalla näistä miehistä oli havaittavissa lyijymyrkytys, koska säilyketölkkien sulkemiseen oli käytetty lyijyä. Nämä miehet todennäköisesti kyllä söivät aika perkeleesti säilykelihaa.. Yhdestä purkista nyt tuskin mitään kummalista tapahtuu.

bustedi sanoi:
millaisia nämä annokset ovat jotka tekevät siitä vaarallista ?

edit: tossa kun jotai lueskelin niin vaikuttas kyllä että elohopea sellaisenaan ( nestemäisenä ) on aika helvetin myrkyllistä.
Varmasti onkin, mutta eihän elohopeaa niissä amalgaamipaikoissa ole edes kauhean paljon?
 
Ei ainakaan kannata säilyttää niitä tonnikaloja siinä avatussa purkissa. Silloin niistä saattaa liueta jotain metallintynkää. Eli uuteen kippoon jos jää yli.
 
tonnikala(purkissa) sisältää myös aika paljon sitä piilosuolaa, että sinänsä on aika epäterveellistä vetää joka päivä purkkikalaa.
 
Pakko heittää tähän löyhästi aiheeseen liittyvää tarinaa.

"...Tosiasiassa pienet määrät 0,5 - 5mg päivässä eli tuhannesosa tappavasta annoksesta aiheuttavat painon lisäystä ja yleiskunnon kohentumista. Petolliset hevoskauppiaat antavat väsähtäneille työhevosille arsenikkia, jolloin ne saavat kiiltävämmän karvan ja paremman ulkonäön. Anemiaan tarkoitetut lääkkeet voivat nykyisinkin sisältää vähäisiä määriä arsenikkia. Alppien alueella käytettiin arsenikkia piristysaineena ruumiillista rasitusta vastaan(!). Nämä arsenkin syöjät tottuivat tähän aineeseen niin, että käyttivät sitä jopa 0,4g mikä ylittää tappavan annoksen moninkertaisesti..."

Kirjasta Kemian Keksintöjä.
Että eikun aletaan mekin arseeni-kuurille :D
 
Vitut siitä purkista mitään lähde, ellet haarukalla raaputa.
Mutta tonnikalaan on varastoitunut raskametalleja, niinkuin kaikkiin muihinkin kaloihin

Itsellä menee 7-10 purkkia viikossa.
 
Riskiraportti – Elintarvikkeiden ja talousveden kemialliset vaarat (Elintarvikevirasto, 2002):
"Elintarvikkeiden tinapitoisuudet ovat normaalisti hyvin pienet, yleensä alle 1 mg/kg. Ainoan elintarvikevalvonnassa merkittävän tinan lähteen muodostavat tinatusta pellistä valmistetut säilyketölkit. Arvioiden mukaan yli 90 % tinan saannista tulee säilyketölkeistä.
...
Tullilaboratorio on havainnut ananassäilykkeiden tinapitoisuuden saattavan olla yli 150 mg/kg jo puolen vuoden säilytyksen jälkeen. Ananaksen lisäksi tulli on hylännyt tomaatti-, persikka- ja mangosäilykkeitä.
...
Tinattu pelti on säilyttänyt asemansa tärkeänä tölkkimateriaalina. Tölkeissä käytettävä pelti päällystetään ohuella tinakerroksella korroosion estämiseksi. Tinakerroksen päälle voidaan vielä levittää lakkakerros, joka suojaa tinakerrosta. Tällöin tinan liukeneminen on lähes olematonta ellei lakkakerros esimerkiksi tölkin kolhiintumisen seurauksena vioitu. Eräissä tapauksisssa tinan päälle ei haluta lakkakerrosta, koska hedelmät, esimerkiksi ananas, säilyttävät
liuenneen tinan vaikutuksesta vaalean värinsä. Tinan liukeneminen jatkuu kuitenkin säilytyksen aikana, kunnes lopulta saavutetaan terveydelle haitallinen tinapitoisuus.
...
Kriittinen vaikutus
• Akuutti myrkytys: ripuli, oksentelu, vatsakrampit
• Akuutti vaikutus on todettu elintarvikkeilla, joiden tinapitoisuus on 150-250 mg/kg
• Pitkäaikaisvaikutuksia ei tunneta
Korkein siedettävä saanti
• 14 mg/kg rp/viikko (JECFA 1988)
Aikuisen arvioitu saanti
• Suomessa ei tunneta
• Englannissa 3 mg/vrk, josta 85 % säilykkeistä
Pahiten altistuvat ryhmät
• Säilykkeiden suurkuluttajat"

Myös Sosiaali- ja terveysministeriön julkaisu 2004:11 "Lapsi, perhe ja ruoka" kertoo, että säilyketölkeistä voi irrota tinaa ja lyijyä ruokaan.

Että kyllä niistä tölkeistä jotain saattaa irrota.. Itsellä tulee syötyä säilykeananasta lähes päivittäin ja muitakin säilykkeitä varsin usein, tinan saanti on siis taattu :rolleyes:
 
Jonee sanoi:
tonnikala(purkissa) sisältää myös aika paljon sitä piilosuolaa, että sinänsä on aika epäterveellistä vetää joka päivä purkkikalaa.
Melkolailla saman verran suolaa sisältää kuin normi ruoatkin.

Tonnikala vedessä:
Ravintoarvot / 100 g
suola 815.4 mg

http://www.fineli.fi/food.php?foodid=11067&lang=fi

Edit: Riippuu tietysti miten suhteuttaa. Jos useita purkkeja päivässä, niin alkaahan se pienikin ero tuntumaan.
 

Suositut

Back
Ylös Bottom