HaRaXz sanoi:
Tuttu lakimies lupasi auttaa toiminimen perustamisessa ja toinen tuttu kirjanpitäjä verotus asioissa. Kuhan aattelin kysällä neuvoa ja kokemuksia täältä.
Hyvä. Homma tolta osin kunnossa. Muutenhan se näyttäis menevän näin:
(
http://www.ensimetri.fi/opas/sisallys.htm)
- Tee perustamisilmoitus. Samalla paperilla tiedot menee nykyään aika monelle viranomaiselle. (Tätä ennen: mieti että miten paljon sitä rahaa on tarkoitus tulla, että osaat kertoa verottajalle, jotta verottaja osaa kertoa paljonko joudut maksamaan ennakkoveroa kuukausittain. Mieti haluatko olla ALV-velvollinen vai ei: tuloraja on 8500 euroa vuodessa, mutta juuri itsekin opin että terveydenhuoltopalvelut ovat ALV-vapaita, jos rekisteröity ammattilainen niitä suorittaa. Todennäköisesti et halua häsätä ALV:n kanssa.)
- Mene vakuutusyhtiöösi ja hoida YEL-vakuutus kuntoon. (Mieti sitä ennen että paljonko sitä rahaa on tulossa. Todennäköisesti haluat YEL-maksun perusteena käytettävän työtulon mahdollisimman pieneksi, jolloin sinun tarvitsee maksaa mahd. vähän vakuutusmaksua, mutta toisaalta eläkekin jää aikanaan naurettavan pieneksi. Vakuutusyhtiö haluaa kuulla jotain perusteluja erityisen pienelle työtulolle. Keksi jotain: tää on ihan sivuhommaa vaan...jne.)
Yritys (toiminimi HaRaXz) on perustettu.
Sen jälkeen valmistaudut veroilmoituksen tekoon. Katso esim.
www.vero.fi ja sieltä Julkaisut ja sieltä Liikkeen ja ammatinharjoittajan verotus - veroilmoituksen täyttöohjeet 2004. Lomake 5 on se mikä sinua kiinnostaa.
Vuoden varrella olet
a) avannut erillisen pankkitilin (ihan yksityishenkilönä, älä kerro pankille että yritystili niin eivät rahasta) ja käyttänyt pelkästään sitä toiminimen menoihin ja tuloihin. Sieltä sitten otat rahaa tarvittaessa, se on tavallaan sun "palkka". Erillinen tili vain siksi että pysyt itse kärryillä että miten paljon on tullut ja mennyt.
b) säästänyt _kaikki_ mahdolliset kuitit
c) pitänyt kirjaa ammatinharjoittamiseen liittyvistä ajoista (kilometripäiväkirja)
Näiden perusteella sitten omaa veroilmoitustasi täytellessä täytät myös lomakkeen 5 jne. Helppoa.
Itse asiassa sä tarvitsisit nyt käytännön vinkkejä muilta joilla on saman alan toiminimi aiheista:
- mitä kaikkia kuitteja voi koittaa verotukseen, eli mitä vähennyksiä verottaja hyväksyy
- yms.
Tohon 10 euroa verokirjalla - 15 toiminimellä suhdelukuun mä sanoisin, että toi 1.5 kerroin esitään yleensä työnantajan vähimmäiskertoimena palkoille, eli sen verran enemmän vähintään kustantaa työnantajalle maksaa palkkaa jollekin. Siitä ilosta että välttää paperityöt, moni työnantaja voi olla valmis maksamaan sulle vaikkapa 18-20 euroakin, siis suhteutettuna että verokirjalla palkka olisi 10.
Onnea yrittäjyyteen!