Tieteellinen artikkeli runsaan proteiinin saannin "haittavaikutuksista"

10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Kerrotko vielä miksi vai lieneekö tuo mielestäsi asiallinen vastaus?

Kirjoitit ensin siitä, että vegaaneilla on vähäproteiininen ruokavalio. Ja että se vaikuttaa haitallisesti luustoon.

Yleinen tofu-tuote on esim. pieni sininen lodju lähes joka kaupassa. Soya ab:n tuote. Proteiinia 45g (+ muu annoksen proteiiniosuus), sen osuus 46% kaloreista. Tuo määrä menee helposti esim. paistettuna yhden suuren rieskan väliin ja vie pienehkön nälän.

Linssimuhennosta voi kääräistä saman rieskan väliin helposti 2dl annoksen, jossa proteiinia 44g (+ muu annoksen proteiiniosuus).

Tulee nyt mitä ilmeisimmin yllätyksenä: vegaani voi syödä muutakin kuin tomaatteja ja riisiä. Kaikki tuntemani vegetaristit/vegaanit käyttävät runsaasti mm. juuri soija- ja linssituotteita (em. tofu tehty siis soijasta).

Odotan mielenkiinnolla vastaustasi.
 
Anssi Manninen sanoi:
Joo, tuttuja ovat. Noista varmasti puhutaan maanantai-iltana :)

Hohhojoijaa, on toi Päivärinta yhenlainen :david: . Paljonpa opittiin tosta ternimaidon terveellisyydestä :wall:. huh huh
 
Proteiinifaktoja:

"So although you will lose body fat on a high-protein weight loss diet, you will be exposing your body to a great many risks. You may damage your kidneys, and your liver, you will be depleting your muscle tissue and you may even die. The latter risk is well documented and regular reports are published in the medical literature describing deaths that result from the use of high-protein weight loss diets."

:D :lol2: :rock:

Ihmisten tyhmyydellä ei näemmä ole minkäänlaisia rajoja. Onhan se päivän selvää, että elimistön pääasiallinen rakennusaine ja makroravinne, jota homo sapiens sapiens on syönyt runsaasti viiden miljoona vuoden ajan, yhtäkkiä muuttuu "myrkyksi" :jahas:
 
Anssi Manninen sanoi:
Proteiinifaktoja:
Onhan se päivän selvää, että elimistön pääasiallinen rakennusaine ja makroravinne, jota homo sapiens sapiens on syönyt runsaasti viiden miljoona vuoden ajan, yhtäkkiä muuttuu "myrkyksi" :jahas:

Tuolla lauseella veit sanat suustani. Jossain toisessa threadissa ihmettelin tuota samaa. Tosin kyseessä taisikin olla maaeläinten lihan sisältämä tyydyttynyt rasva. Tuossa ajassa sillä useasti mainitsemallani evoluutiollakin voipi olla jo jotain tekemistä sen kanssa mitä sapuskaa se ihminen parhaiten hyväkseen käyttää. Mutta kyllähän monen mielestä muutamassa tuhannessakin vuodessa jo ihminen sopeutuu elämään pelkästään muroilla ja näkkileivällä ;) Mitäs näillä leveysasteilla on muuta syöty esim. talvella kuin lihaa. Menkääpäs metsään keskitalvella ja yrittäkää löytää jotain syötävää. Ja tuo kuolemalla pelottelu hipoo jo naurettavuuksia :lol2:
 
Onko kukaan koskaan miettiny tarkemmin mistä noi järjettömät väitteet edes saa alkunsa? pakko niissä on jotain olla takana, ainakin joku väärinymmärretty tai sovellettu asia.

Ite mietin tuota ja googletin 'valkuaisen määrä' niin tuli ainakin aikasemmin sivuja joissa varoiteltiin antamasta liikaa proteiinia karjalle tjsp kun ne saa jotain sairauksia.

Vai oisko näillä väitteillä jotain kierompaa taustalla? Hillitty ihmisten lihan himoa joskus kun on ollu lihat kortilla, 400 g lihaa / kk niin on äiti / valtio pelotellu lapsosiaan 'Syödään tätä vaan vähän kerrallaan niin ei teidän pikkupoikien kivekset räjähdä muhahaha'? Mulla on liikaa aikaa..
 
Juu, taitaa olla niin että liian valkuaisaine pitoisella ravinnolla ravinnolla nauta menee ketoosiin, mikä on ko. elukalle vakava sairaus.

Eipä näitä ravitsemustieteen urbaanilegendoja voi mitenkään ymmärtää. Itselle pidettiin saarnaa rasvaruoan haitoista kolesteroliin etc kun oli atkinsin-dietiillä. No nyt ko.tietäjän kolesterolarvot oli tuplautuneet rasvattomalla ruokavaliolla.

Sorry, vähäinen asiasisältö.
 
meltorauta sanoi:
Eipä näitä ravitsemustieteen urbaanilegendoja voi mitenkään ymmärtää. Itselle pidettiin saarnaa rasvaruoan haitoista kolesteroliin etc kun oli atkinsin-dietiillä. No nyt ko.tietäjän kolesterolarvot oli tuplautuneet rasvattomalla ruokavaliolla.

Atkins-tyyppinen dieetti vaikuttaa edullisesti kolesteroliarvoihin hiilihydraattien niukkuuden myötä (insuliini), joskin joillakin voi nousta LDL hieman. Sen sijaan HDL (hyvä kolesteroli) nousee ja triglyset tipahtaa.
 
Anssi Manninen sanoi:
you will be depleting your muscle tissue
Proteiiniko ne lihakset sitten tappaakin? :hyper: Taidankin mennä syömään sokeria ja lehtisalaattia.
 
"Onhan se nyt täysin selvää, että viherpiipertäjien ruokavaliossa on keskimäärin huomattavasti vähemmän proteiinia..."

Listan jatkoksi.
 
Miten noiden soijan ja muiden kasvisproteiinien aminohappokoostumuksen laita on? Meinaan, että saakos ilman eläinkunnan tuotteita hankittua koko skaalan välttämättömiä aminohappoja. Ymmärrän kyllä jos jollain tökkii eettisistä tai muista syistä lihan syönti, mutta eikö tuota kasvisruokaa olisi kuitenkin hyvä "terästää" vaikka esim. kananmunilla, maidolla yms. Tarkoitan nyt vegaaneja.
 
luumu sanoi:
"Onhan se nyt täysin selvää, että viherpiipertäjien ruokavaliossa on keskimäärin huomattavasti vähemmän proteiinia..."

Listan jatkoksi.

No kyllähän monilla vegeillä jää proteiinit todella vähille, ainakin nuoremmilla joita tunnen ja jotka eivät oikein ymmärrä ravintoasioita. Sinä saatat tietysti tuntea toisenlaisia vegetaristeja, mutta ota huomioon ettet voi yleistää sen perusteella jos lähipiirisi kuulu tavallista valveentuneempia ihmisiä. Usein vaan varsinkin nuoret aloittavat tämän uuden ruokavalion ilman mitään tietoja ja jos on nälkä niin voidaan syödä jopa karkkia, eihän siinä ole rasvaakaan joten eihän se lihota!
 
Maaggeli sanoi:
No kyllähän monilla vegeillä jää proteiinit todella vähille, ainakin nuoremmilla joita tunnen ja jotka eivät oikein ymmärrä ravintoasioita. Sinä saatat tietysti tuntea toisenlaisia vegetaristeja, mutta ota huomioon ettet voi yleistää sen perusteella jos lähipiirisi kuulu tavallista valveentuneempia ihmisiä. Usein vaan varsinkin nuoret aloittavat tämän uuden ruokavalion ilman mitään tietoja ja jos on nälkä niin voidaan syödä jopa karkkia, eihän siinä ole rasvaakaan joten eihän se lihota!

..ota huomioon ettet voi yleistää sen perusteella jos lähipiirisi kuulu tavallista [edit] valveutumattomampia[/edit] ihmisiä.

Proteiiniasioista vegejen kanssa paljonkin peistä taittaneena totean vaan että on sekä valveutuneita että ei-niin-valveutuneita vegejä, ihan yhtä lailla kuin missä tahansa muussakin kansanryhmässä.

"Oikeasta" proteiinimäärästä on tälläsellä foorumilla kuin Pakkis vaan vähän vinoutunut käsitys kun kaikki vetää sen 2-3g/kg proteiinia. Kyllä ne veget varmaan sen RDA:n määrän proteiinia noin keskimäärin saavat, ihan yhtälailla kuin tauno tavis sohvaperunakin, ja se riittää noin apauttirallaa siihen tarkoitukseen mihin sen on tarkoitettu. Poikkeuksia on aina, suuntaan ja toiseen, kaikissa ryhmissä.

Vegeillä on vaan vielä isompana ristinä kuin tavallisella rivikansalla uskomukset "liiallisen" proteiinin vaikutuksista, maksa ja munuaiset hajoaa, osteoporoosi uhkaa. Lähestulkoon kaikissa lähteissä vauhkotaan RDA:sta ja sen ylittävän määrän haitallisista vaikutuksista. -> kun bullshittiä tahkotaan riittävän kauan, riittävän monissa lähteissä, siitä tulee faktaa, eikä sitä enää kyseenalaisteta.

Mutta on siellä tunnelin päässä valoakin nähtävissä, esim. Vegaaniliiton urheilijan tietopaketissa suositellaan jopa 2,3g/kg proteiinia. Jumaleisson pojat ja tytöt, se on 0,3g yli sen normaalin kahden gramman mitä täällä Pakkisella nuubieille suositellaan.
 
Maaggeli:

"No kyllähän monilla vegeillä jää proteiinit todella vähille, ainakin nuoremmilla joita tunnen ja jotka eivät oikein ymmärrä ravintoasioita."

Tämä koskee myös sekaruokavaliolla eläviä. Perinteinen hiilihydraattimössötankkaus on vähintään yhtä yleistä. Jos ei ymmärrä, ei ymmärrä. Vegaanien ymmärrys ei ole sen rajallisempi. Lähdin kirjoittamaan, koska Anssi Manninen esitti väitteen "Onhan se nyt täysin selvää, että viherpiipertäjien ruokavaliossa on keskimäärin huomattavasti vähemmän proteiinia..." eikä Anssi osaa sanoa "olin väärässä, en tunne asiaa". Perusteluita on näemmän turha odotella.

"Sinä saatat tietysti tuntea toisenlaisia vegetaristeja, mutta ota huomioon ettet voi yleistää sen perusteella jos lähipiirisi kuulu tavallista valveentuneempia ihmisiä."

Sinä taas ilmeisesti katsot voivasi yleistää toiseen suuntaan? Rajallinen ymmärrys ruokavaliosta tuottaa heikkoja ruokavalioita. Tämä koskee sekä vegaaneja että "lihansyöjiä". Sattumalta voi tietenkin jokainen osua kohdalleen.

"Usein vaan varsinkin nuoret aloittavat tämän uuden ruokavalion ilman mitään tietoja ja jos on nälkä niin voidaan syödä jopa karkkia, eihän siinä ole rasvaakaan joten eihän se lihota!"

Koskee kaikkia ihmisiä. Edelleen: ei sen vegaanin ymmärrys ole sen rajallisempi.

Manninen:

Esiinnyt Anssi tieteellisen lähestymistavan edustajana, mikä on tietenkin hyvä asia asioiden selviämisen kannalta. En kuitenkaan lähtisi sinuna esiintymään parhaaseen perinteiseen suomalaiseen insinööri-tyyliin myös sellaisten alueiden asiantuntijana, joista ei mitä ilmeisimmin ole luulemista suurempaa tietoa.

Eikö sinusta ole Anssi vastaamaan siihen, miten sopii yhteen väitteesi:"Onhan se nyt täysin selvää, että viherpiipertäjien ruokavaliossa on keskimäärin huomattavasti vähemmän proteiinia..." ja toisaalta esimerkiksi erittäin yleisesti käytettyjen linssin ja kaikkien soijatuotteiden (esim. tofun) proteiinimäärä, jota jo edellä kävin läpi, mutta mitä sinun "jakelusi" ei ota millään vastaan ylimielisyydessäsi.

Yritä Anssi uudelleen vaikka finelin kautta keskittyen.
 
Mutta eikös kuitenkin "tavallista" ruokaa syövien ihmisten ruokavalioon kuulu lihatuotteiden ja muiden syöntiä, jolloin ruokavaliostaan välittämätönkin sekaruuan syöjä saa vahingossakin enemmän proteiinia ruuastaan kun ruokavaliostaan välittämätön vegaani. Tarpeeksi tai ei, mutta kuitenkin enemmän.
 
Counani:

Ymmärrän kyllä kantasi, mutta vegaanille esim. juuri soija ja linssi ovat juuri se, mitä tuo liha on sekasyöjälle. Peruskamaa. Se on se pointti. Ok? :thumbs:

Eli kun sekasyöjät tekevät sen lihapihvin, tekee vegaani soijapihvin. Ja seuraavaksi tulee keskusteluun esimerkiksi juuri soijan ja linssin ravintosisältö ja suuri proteiinipitoisuus. Tästä jo kirjoitin. Anssi nyt jankkaa kun ei osaa myöntää.

Kyllä me jokainen tunnemme paljonkin sekasyöjiä, joilla proteiininsaanti on niin ja näin sen rasva- ja hiilarimätön keskellä. Aamulla vaaleaa leipää ja kahvia, päivällä pari hampurilaista surkeilla pikkupihveillä, kahvitunnilla pullaa, illalla ranskalaisia jne. Kyllä surkeaan saavutukseen yltää kovin kovin moni sekasyöjäkin.

Korostan edelleen, että olen puuttumassa vain tuohon yhteen väitteeseen.
 
Ok. En tullut ajatelleeksi, että soijat sun muut on tavallaan niin perusruokaa vegaanien keskuudessa. Onhan tietty vielä sekin pointti olemassa, että ne jotka vegaaneiksi (tai vegetaristeiksi) ryhtyy, yleensä on muutenkin kiinnostuneempia ruokavalion terveellisyydestä, ja näin ollen tietoisempia proteiininsaannin merkityksestä, ja pyrkivät syömään juuri tuota soijaa sun muuta. Toinen pointti tietenkin on, että harvat ihmiset taitaa kasvissyöjiksi ryhtyä ilman jonkinlaista harkinta-aikaa ennen ruokavalion muutosta, on se kuitenkin niin suuri muutos. Nuo nyt olisi tietenkin ittekkin voinut päätellä, mutta usein sitä tulee vaan kommentoitua tänne ennen kuin loppuun asti asioita ajattelee :nolo: Tuolla edempänä kyselinkin jo noista aminohappokoostumuksista. Onko tietoa? Soija? Linssit?
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom