The Game Changers (kasvisruokavalio)

Kuin myös carnivoreille. :giggle:

Se on kans tässä tapauksessa totta. Jätin tarkoituksella tämän ”syötin”.
Mutta tässäkin on pari muuttujaa.

Nämä allaolevat ihan omaa mutuilua, ja hieman kärjistettyjä, mutta jonkinverran on käytännön kokemusta moelmmista tyypeistä.

Lihansyöjät ovat monesti edenneet ruokavaliossaan pikkuhiljaa vähähiilarisen kautta ketoon, ja siitä edelleen karsineet itselleen sopimattomia ruoka-aineita pikkuhiljaa pitämättä siitä meteliä.

Vegehörhöt taas ovat heittäytyneet aiheeseen aate edellä, ja paasaavat siitä isoon ääneen kaikille.

Ketoilijan/viljatietoisen on helppo jättää se jauhelihakeiton kylkeen tarjottu näkkileipä syömättä, tai mieluummin ottamatta, ja ne pari suurinta perunanpalaakin on helppo jättää tarvittaessa syömättä. Lisäksi se ei ole niin justiinsa, kun tietävät ettei siihen heti kuole, jos vaikka palan leipää ja vähä pottuja/hernaria joskus syö.

Mutta vaikka kasvissyöjä olisikin onnistunut pitämään matalaa profiilia ja pääsemään seulasta läpi (vaikea uskoa), niin aika haasteelliselta tuntuu syödä siitä mainitusta hernekeitosta vain se kasviosa ja skipata jauhelihasta/kinkusta/savuluista liuenneet rasvat ja muut ravintoaineet, esimerkiksi kollageeni.

Tekis mieli yleistää elämänkokemukseni perusteella tähänkin, että toiset sopeutuu fiksusti tilanteisiin saavuttaen tavoitteensa, toiset ei. Ja samalla, en jotenkin usko, että vegaanihipsteri haaveilisi urasta tai edes asepalveluksesta erikoisjoukoissa.
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Mutta tässäkin on pari muuttujaa.

Nämä allaolevat ihan omaa mutuilua, ja hieman kärjistettyjä, mutta jonkinverran on käytännön kokemusta moelmmista tyypeistä.

Lihansyöjät ovat monesti edenneet ruokavaliossaan pikkuhiljaa vähähiilarisen kautta ketoon, ja siitä edelleen karsineet itselleen sopimattomia ruoka-aineita pikkuhiljaa pitämättä siitä meteliä.

Vegehörhöt taas ovat heittäytyneet aiheeseen aate edellä, ja paasaavat siitä isoon ääneen kaikille.

Ketoilijan/viljatietoisen on helppo jättää se jauhelihakeiton kylkeen tarjottu näkkileipä syömättä, tai mieluummin ottamatta, ja ne pari suurinta perunanpalaakin on helppo jättää tarvittaessa syömättä. Lisäksi se ei ole niin justiinsa, kun tietävät ettei siihen heti kuole, jos vaikka palan leipää ja vähä pottuja/hernaria joskus syö.

Mutta vaikka kasvissyöjä olisikin onnistunut pitämään matalaa profiilia ja pääsemään seulasta läpi (vaikea uskoa), niin aika haasteelliselta tuntuu syödä siitä mainitusta hernekeitosta vain se kasviosa ja skipata jauhelihasta/kinkusta/savuluista liuenneet rasvat ja muut ravintoaineet, esimerkiksi kollageeni.

Tekis mieli yleistää elämänkokemukseni perusteella tähänkin, että toiset sopeutuu fiksusti tilanteisiin saavuttaen tavoitteensa, toiset ei. Ja samalla, en jotenkin usko, että vegaanihipsteri haaveilisi urasta tai edes asepalveluksesta erikoisjoukoissa.
Totta kyllä, että vegaaneilla usein valinta ruokavalion suhteen tehty vakaumuksen takia, mutta ei kai se huono asia ole. Erikoisruokavaliota noudattavat, myös carnivoret ja ketoilijat, kyllä tuntuvat julistavan ainakin täällä keskusteluissa ruokavalintojensa paremmuutta jopa uskontoa lähentelevällä kiihkolla.

Eiköhän sinne rajajääkäriksi pääse ruokavaliosta riippumatta kuka tahansa, kunhan on valmis joustamaan siitä pl. tietysti keliaakikot tai vastaavat.
 
Planetaarisen opit on aina hyvä kerrata:
IMG_9553.jpeg
IMG_9554.jpeg
 
Söin kauan paljon vihanneksia luullen, että se tekisi minulle hyvää. Mutta en koskaan kokenut sen (ruokavalion) antavan minulle yhtä hyviä ravinteita verrattuna punaiseen lihaan, Grylls perustelee.

– Olen yrittänyt kuunnella kehoani ja luontoa enemmän, enkä ikävöi vihanneksia ollenkaan. En mene lähellekään niitä. En ole koskaan tuntenut oloani vahvemmaksi tai ihoani ja elimistöäni paremmaksi, Grylls lisää.

 


Mainitsit vegaanit, mutta ei kai maailma sellaiseksi ole kenenkään (edes kuvitelmissa) oikeasti muuttumassa. Artikkelissa mainitaan B12, omega-3, raudan ja sinkin saanti. Nythän punaisen lihan saantisuositus kypsennettynä on 500 grammaa viikossa, eli raakana se olis noin 750-700 grammaa. Siihen saa kaveriks syödä kaikkien muiden eläinten lihaa, kuten hyviä rasvoja ja laadukasta proteiinia sisältäviä kaloja.

En jaksa kaikkia saantisuosituksia kalastella, mutta aikuisen miehen saantisuositus raudalle ja sinkille on 9 mg/vrk eli 63 mg/vk. Syömällä suurimman sallitun määrän punaista lihaa viikossa (naudan paistijauhelihaa esimerkkinä), rautaa ja sinkkiä saisi 35-40 % tarpeesta. 2500 kcal energiantarpeella toi olis n. 6-7 % saadusta energiasta. Tilaa on siis reilusti syödä kaikkea muuta. Tää esimerkkihenkilö sais yli puolet omega-3-tarpeesta syömällä kaks pienehköä lohifilettä viikossa. Viikkotason energiatarpeesta toi olis 3-4 %. Reilusti tilaa edelleen kaikelle muulle.

Tossa nyt pintaraapasuna siitä miten mun mielestä pitäis ajatella kansanterveyden näkökulmasta ruokavalion muodostamista. Ei tollanen polarisoiva keskustelu auta tässäkään ketään. Jopa Fogelholm kävi tuolla Twitter-ketjussa kommentoimassa, että ihan asiallista ja faktaan perustuvaa juttua. Vituttaa kattoa, ku aikuiset ihmiset tekee ylensyönnistä jonkun ihmisoikeuskysymyksen samalla ku maailma hukkuu lihaviin ihmisiin ja lihavuus on nousemassa ykköseksi syöpäriskitekijöissä. Enkä nyt tosiaan puhu mistään marginaalin marginaalissa olevasta lihaksenkasvatusjengistä, vaan siitä valtaväestöstä, joille nää suositukset nimenomaan sopii.
 
Tuhat tutkijaa puolustaa lihaa: Liha on tärkeää terveydelle

Tutkimusanalyysin jälkeen Dublinin julistuksen laatineet tutkijat totesivat, että yhteys lihansyönnin ja sairauksien välillä on lähes olematon silloin, kun liha on osa terveellistä ja monipuolista ruokavaliota. Terveysongelmia ei aiheuta liha sinänsä, vaan ruokavalion koostumus.

Tutkijat toteavat, että tieteellisesti on todistettu, että säännöllinen lihan, maitotuotteiden ja kananmunien syönti osana terveellistä ruokavaliota on hyväksi ihmiselle

Käytännössä sama uutinen kuin tuo dailymailin, mutta kotimaisessa julkaisussa.
 
Mitä tässä olen juoksua yrittänyt harrastaa ja siinä sivussa somea seuraillut, niin aika usein on vegaaniruokavalioon hurahtaneilla juoksijoilla rauta-arvot romahtaneet. Mitään tilastoa ei ole kyllä tarjota asiasta. Muutama kova amatööri, jolta se vegaanijuoksu on sujunut pari vuotta hehkuttaa vegaanisuuttaan, ja saa muutkin kokeilemaan. Heikot rauta-arvot ovat muutenkin melko yleisiä ihmisillä, eikä vähiten epäterveellisen ruokavalion ja vähäisen lihansyönnin vuoksi.
 
Ultrajuoksussa tuo vegaanisuus tuntuu erityisesti olevan huudossa. Ainakin niissä lähteissä joita itse seuraan. Kun viikkokilometrit kasvaa erittäin suuriksi alkaa askelhemalyysikin olemaan todellinen uhka. Siihen päälle vielä ravinto josta ei rautaa juuri imeydy.

Monesti kertovat että olo parani kun alkoivat noudattamaan vegaanista ruokavaliota. Usein sitä ennen on syöty mitä sattui. Vegaani joutuu yleensä vähän perehtymään syömiseen, katsomaan reseptejä yms. Jos sipseistä ja grillimakkarasta vaihtaa vegaaniseen, niin olo varmasti paranee. Mutta jos järkevästi koostetusta sekaruokavaliosta vaihtaakin sipsikalja-vegaaniseen niin varmasti olotilat huononee.

Ongelma noissa asiantuntijalausunnoissa yms on aina oletukset. Oletuksena käytetään rasvaista lihaa ja lihajalosteita. Mitä jos kumpaakaan ei käytä? Onko vähärasvainen punainen liha ongelma alkuunkaan (tai edes se rasvaisempi täysliha)?
 
Ongelma noissa asiantuntijalausunnoissa yms on aina oletukset. Oletuksena käytetään rasvaista lihaa ja lihajalosteita. Mitä jos kumpaakaan ei käytä? Onko vähärasvainen punainen liha ongelma alkuunkaan (tai edes se rasvaisempi täysliha)?

Joo, kun miettii minkälainen on semmonen keskiverto valtaväestön lihansyöjä, niin ei ihme jos liha saadaan haitalliseksi. Pääasiassahan se on prosessoitua ja melko heikkolaatuista lihaa yhdistettynä kaljan juontiin ja keskivartalolihavuuteen. Kasvissyöjä taas yleensä noudattaa muutenkin terveellisiä elämäntapoja, on hoikka ja harrastaa liikuntaa jne.

Chris Kresserillä on tästä hyvä artikkeli, missä tuo esiin näitä väestötutkimuksien ongelmia ja nostaa esiin tutkimuksia joissa on edes jotenkin vertailtu samanhenkisiä ihmisiä.


Tässä vähän samasta aiheesta:


View: https://youtu.be/66nywQwLUmM
 
Viimeksi muokattu:
Suolisto-ongelmat on kasvissyöjille arkipäivää. Kaikenlaista hokkuspokkus temppua voi kokeilla, mutta älä missään nimessä jätä pois ruokia, jotka niitä ongelmia aiheuttaa:

Millainen ruoka sitten useimmiten saattaa turvottaa ja aiheuttaa ilmavaivoja terveellekin vatsalle?

– Hiilihapotetut juomat, tuore ruis- ja vehnäleipä ja sekä tuore pulla. Myös vehnä- ja ruisleseet sekä omena, päärynä, vesimeloni ja kivelliset hedelmät, kuten persikat, mangot, luumu ja kuivatut hedelmät, Himberg luettelee.

Näissä on imeytymättömiä kuituja ja hiilihydraatteja, jotka voivat lisätä suolikaasuja ja turvotusta. Ei voi siis ajatella suoraan, että epäterveellinen ravinto aiheuttaisi vatsavaivoja.

Tyypillisiä ilmavaivojen ja turvotuksen aiheuttajia ovat myös muun muassa palkokasvit eli pavut, linssit ja herneet, sipuli, valkosipuli, sienet ja cashewpähkinät.
 
Suolisto-ongelmat on kasvissyöjille arkipäivää. Kaikenlaista hokkuspokkus temppua voi kokeilla, mutta älä missään nimessä jätä pois ruokia, jotka niitä ongelmia aiheuttaa:

Millainen ruoka sitten useimmiten saattaa turvottaa ja aiheuttaa ilmavaivoja terveellekin vatsalle?

– Hiilihapotetut juomat, tuore ruis- ja vehnäleipä ja sekä tuore pulla. Myös vehnä- ja ruisleseet sekä omena, päärynä, vesimeloni ja kivelliset hedelmät, kuten persikat, mangot, luumu ja kuivatut hedelmät, Himberg luettelee.

Näissä on imeytymättömiä kuituja ja hiilihydraatteja, jotka voivat lisätä suolikaasuja ja turvotusta. Ei voi siis ajatella suoraan, että epäterveellinen ravinto aiheuttaisi vatsavaivoja.

Tyypillisiä ilmavaivojen ja turvotuksen aiheuttajia ovat myös muun muassa palkokasvit eli pavut, linssit ja herneet, sipuli, valkosipuli, sienet ja cashewpähkinät.
Hyvin voi ajatella. Vatsavaivat eivät ole normaali olotila, terveellisellä ruokavaliolla niitä ei juurikaan ole.
 
Joo, kun miettii minkälainen on semmonen keskiverto valtaväestön lihansyöjä, niin ei ihme jos liha saadaan haitalliseksi. Pääasiassahan se on prosessoitua ja melko heikkolaatuista lihaa yhdistettynä kaljan juontiin ja keskivartalolihavuuteen. Kasvissyöjä taas yleensä noudattaa muutenkin terveellisiä elämäntapoja, on hoikka ja harrastaa liikuntaa jne.
Taitaa olla juuri tämä näissä väestötutkimuksissa useinkin ongelmana, ja vaikka tämä varmasti tiedostetaankin, niin muitten tekijöiden vaikutusta voi olla vaikea sulkea pois. Tutkimusten tulkinnassa ja uutisoinnissa voi vaakakupissa painaa myös lihan tuottamisen heikompi ekologisuus. Olisi selkeämpää, jos terveysarvot ja ekologisuus pidettäisiin erillään. Tosin ymmärrän kyllä, että väestötason suosituksissa halutaan huomioida molemmat.
 
Viimeksi muokattu:


Yli kymmenen vuoden lihattoman ruokavalion jälkeen oon yrittänyt alkaa välillä syömään punaista lihaa, kasvissyöntiä kannattava Kerttu kertoo.
Liekkö samaa taustalla🤷‍♂️
 
Viimeksi muokattu:

Olipa asenteellinen kirjoitus kasvis- ja lihansyönnistä. Vai että lihansyönti maskuliinista? Itse ainakin syön lihaa siksi, että se maistuu hyvältä ja on terveellistä. En ollakseni äijä. Yllättäen kommentointi oli suljettu pois facebookissa. Näinkö luulevat edistävänsä kasvissyöntiä?
 
Back
Ylös Bottom