Terveydenhuollon kuningasideat

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Juha77
  • Aloitettu Aloitettu
Liittynyt
20.2.2004
Viestejä
232
Ikä
47
Päätinpä minäkin avata sanaisen arkkuni kommentoimalla terveydenhuollon nerokkaita (NOT) ideoita säästää eri asioissa.

1. Minkä ihmeen takia joissakin terveyskeskuksissa röntgen laitetaan kiinni ennen tk:n sulkemisaikaa? Esim. rtg kiinni klo 15 ja tk kiinni klo22. Monta raajaa voitaisiin kuvata tässä ajassa ja päästää ehjät kotiin. Sen sijaan potilaalle kirjoitetaan lähete erikoissairaanhoitoon, missä usein vain otetaan se kuva tällätään liimaside, jos murtumaa ei ole. Toisinaan nämä liikkuvat ambulanssilla, mikä maksaa KELA:lle monta euroa.
-> Erikoissairaanhoito = sairaanhoitopiiri sitten laskuttaa kuntaa tästä käynnistä, ja saapahan potilaskin kaksi poliklinikkamaksua.

2. Terveyskeskuslääkärit tienaavat ainakin täällä meilläpäin yöpäivystyksestä melkoiset hillot. Ei siinä mitään. :kippis1: ja way to go!
Mutta kun sitten kaikessa muussa säästetään. Labrakokeita ei juuri saa ottaa, röntgenkuviakin juuri ja juuri. Eräältä potilaalta piti kerran ottaa näyte x, joka sitten maksoikin liikaa. (Aikaisemmin annetut määräykset tk:n johdon taholta) No, tämä potilas siirrettiin (taas kerran) erikoissairaanhoitoon. Häneltä otettiin vain ja ainoastaan ko. näyte ja tämän jälkeen hän kotiutui. :thumbs: :itku: Taatusti tuli kunnalle kalliimmaksi, mutta eipä mennyt tämän tk:n pussista suoraan niin ei sitten mitään. :wall:

3. perusterveydenhuollon henkilöstöpula:
Pitkäaikaisosastolla x on yksi hoitaja yövuorossa. (100% parannus aiempaan, jossa 1 hoitaja valvoi kahta osastoa :kippis1: ) Hän ei millään ehdi vahtia kaikkia. Herra y putoaa sängystä ja vekki päähän. Eikun ambulanssi ja tk:hon, muutama tikki ja ambulanssilla takaisin. Tai Potilaan z katetri on tukossa tms. Vika olisi voitu hoitaa aiemmin jos se olisi huomattu, mutta kun ei tällaisia juttuja ole ehtinyt tutkimaan. Siis taas ambulanssilla lääkäriin, toimenpide ja lanssilla takaisin.
(On myös ollut tapauksia, joissa potilas olisi voitu hoitaa paikan päällä, mutta syystä tai toisesta on haluttu vierittää vastuu toisen instanssin harteille.
Kun potilas on jossakin hoitolaitoksessa kirjoilla, ko. hoitolaitos maksaa koko lanssikyydin. Olisiko ollut jotain 70 egee per suunta? Ja tässä ei tietysti ole kilometrikorvauksia pitemmistä matkoista.

Tässä nyt pari alkuun. En viitsi kaikkea heti kaataa niskaan, porukka ei jaksa muuten lukea :D

Eikä tämä nyt ole mitään katkeroitunutta valitusta. Minä pidän työstäni, paikka on hyvä, palkka on jopa hieman enemmän kuin koulua aloittaessani kuvittelin ja työkaveritkin ovat suurimmaksi osaksi mukavia.
Tuli vaan tarve avautua tästä valtion ja kuntien onnettomasta kädenväännöstä, jossa häviäjänä on köyhä ja sairas! veronmaksaja
:curs: :curs: :curs:
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Nyt liippaa niin likeltä että pitää kommentoida kohtaa 1;

Oletetaan että keskikokoisessa tk tasoisessa röntgenissä on kaksi hoitajaa, ilta-aukiolo tarkoittaisi vähintään sen yhden hoitajanviran lisäystä. Tällä rahalla kuvauttaa jo aika monta lähimmässä sairaalassa. Lisäksi ne kuvat pitäisi osata katsoa siellä tk:ssa. Entä kipsaus yms hoidot, silloin pitää myös olla kipsaustaitoista väkeä iltavuoroon. Rintakipuiset, kolarit, pahat murtumat yms vaativat kuitenkin sen jatkohoidon siellä sairaalassa joten kuvat ja kokeet kannattaa ottaa kaikki samassa paikassa. Useinkaan ne tk:n määrämät ja ottamat kuvat eivät kelpaa esim ortopedeille (lonkkamurtumat tms)...

Päivystykseen (tk) tulevista potilaista kuitenkin suurin osa on sen kuntoisia että voivat ihan hyvin odottaa kuvia ja kokeita aamuun (kuumeiset, poskiontelovaivat, nyrjähdykset, kaatumiset). Lääkäri vain helposti suostuu potilaan painostukseen ja kuvauttaa sitten siellä sairaalassa. Aika monta "turhaa" (ts olisi voitu kuvata seuraavana päivänä omassa tk:ssa) päivystyskuvausta on tullut vuosienvarrella otettua. Se jos mikä on resurssien ja rahan tuhlausta...

Nykyään vaan on mallilla ajattelu kaikkimullejaheti. Lisäksi jokainen joka päivystyksen ovesta sisään astuu on taatusti sairain siinä odotutilassa :(

Mielenkiintoinen aihe, voisi jatkaa vaikka maailmantappiin mutta työt kutsuu :thumbs:
 
Juha77 sanoi:
Päätinpä minäkin avata sanaisen arkkuni kommentoimalla terveydenhuollon nerokkaita (NOT) ideoita säästää eri asioissa...

Mielenkiintoinen kirjoitus. Mua rupesi kiinnostamaan, että missä hommissa itse olet, hoitaja?

Mun käsitys koko paletista on aika pitkälle se, että ongelmana on terveydenhuollon kokonaisvaltaisen johtamisen puute. Johtotehtävissä olevat ovat yleensä itse lääkäreitä, mikä ei perustehtävän kannalta ole huono asia missään nimessä, mutta aiheuttaa sen ongelman, että homma on aika "lääkärikeskittynyttä". Sun esimerkissä nämä yöpäivystykset, jotka maksaa... Ongelma ei ole se, että lääkäreitä olisi yöllä liikaa (itsekin joskus jonottanut yöpäivystyksessä), vaan se, että näiden lääkäreiden voimavaroja ei saada parhaaseen mahdolliseen käyttöön, jos säästetään samalla jostain tärkeistä tukitoiminnoista.

Ihan yleisellä tasolla mä olen saarnannut jo jonkin aikaa terveydenhuollon yleisestä kehityksestä. Kaikessa ollaan menossa koko ajan sellaiseen suuntaan, että tehokkuus ylikorostuu... Merkittävät innovaatiot terveydenhuollossa tuntuvat liittyvän tilanteisiin, jossa sairaus on selkeästi eristettävissä ihmisen tiettyyn osaan ja nopeasti parannettavissa. Polvileikkaukset hoidetaan nykyään tähystyksellä ja pääset ehkä jo samana päivänä kotiin, syövätkin pystytään jossain tapauksissa hoitamaan nopeasti ja siististi... Yleensäkin terveyden ja sairauden välinen kuilu koetaan hirveän mustavalkoisena. Olen tänään sairas, mutta jo huomenna terve ja taas valmis olemaan yksi yhteiskunnan rattaista. Ongelmaksi muodostuvat potilaat, joiden sairaus on kroonista, lähtemätön osa heidän persoonaansa. Sairaus jota ei voida siististi eristää magneettikuvasta ja leikata pois. Esimerkkinä vaikka mielenterveysongelmat. Terveydenhuollon yleinen "propaganda" vetää mielellään tällaiselle vihreää verhoa eteen ja peittää ratkaisemattomia ongelmia, jottei meidän terveiden ja hyvin toimeentulevien tarvitse vaivata tervettä mieltämme niin raskailla asioilla. Samaan aikaan mielellään ollaan julkisuudessa sillä, kuinka paljon jokun tähystysleikkausteknologian käyttöönotto on lyhentänyt leikkausjonoja.

Tarkoitus ei ole arvostella tehokkuuden merkitystä ja kehityksen tuomia etuja, vaan muistuttaa, että se on kuitenkin vain yksi puoli tätä koko terveydenhuollon kenttää.
 
Kunnallisen terveydenhuollon voisi muuttaa kunnolla maksulliseksi, niin tällaisenkin kaltainen nurina loppuisi.

Onkos kukaan muuten miettinyt, että miksi sosiaali- ja terveysministeriön ala vie eniten verotuloja, vaikka suuri osa työssäkäyvistä nauttii työpaikkaterveydenhuollosta, eli ei edes juuri käytä julkisia terveyspalveluita?
 
Nakkeli sanoi:
Onkos kukaan muuten miettinyt, että miksi sosiaali- ja terveysministeriön ala vie eniten verotuloja, vaikka suuri osa työssäkäyvistä nauttii työpaikkaterveydenhuollosta, eli ei edes juuri käytä julkisia terveyspalveluita?

Kaikki eivät ole töissä, esim. vanhukset ja eipä paljoa työpaikkaterveydenhuolto auta, jos kajautat kolarin autolla ja joudut sen takia sairaalaan. Siinä vaiheessa on ihan kiva asia tämä julkinen terveydenhuolto... :rolleyes:
 
Ekimies sanoi:
Kaikki eivät ole töissä, esim. vanhukset ja eipä paljoa työpaikkaterveydenhuolto auta, jos kajautat kolarin autolla ja joudut sen takia sairaalaan. Siinä vaiheessa on ihan kiva asia tämä julkinen terveydenhuolto... :rolleyes:

Kysymys oli lähinnä retorinen, toki tuo on totta.

Tämä terveyskeskuksista ruikuttaminen on sikäli omituista, että terveydenhuolto on Suomessa maailman huippua. Mutta suomalaiseen kansanluonteeseen näköjään kuuluu jatkuva valittaminen, ilmeisesti silloinkaan ei olla tyytyväisiä kun kaikki on suhteellisen hyvin. Kun miljoonan antaa, niin jo toista vaatii.

Kohta seuraava vertailukohta on varmaan yksityiset lääkärikeskukset. Eli koska yksityisellä pääsee heti labraan milloin vaan tahtoo tuikkamaalla tarpeeksi euroja riviin, niin kunnallisenkin terkkarin pitäisi pystyä samaan ilmaiseksi. Go figure.
 
Nakkeli sanoi:
Tämä terveyskeskuksista ruikuttaminen on sikäli omituista, että terveydenhuolto on Suomessa maailman huippua.

Tämä urbaanilegenda se jaksaa elää ja voida hyvin...Jos asia olisi noin, miksiköhän monet eläkeläiset ovat mieluummin kirjoilla Espanjassa, koska sieltä saa paremman terveydenhuollon? (näin siis ainakin minun tuntemani Espanjassa asuvat suomalaiseläkeläiset ovat sanoneet.)
 
Siinäpä se. Saisipa aina kaikki tutkimukset heti eikä kohta. Mutta kun ei saa eikä aina ole tarviskaan. Äkkiä ajatellen luitaki olisi kuvattavana vaikka kuinka, mutta todellisuudessa pienessä tk:ssa tai joskus edes sairaalassa kuvattavaa saattaa olla hyvinkin vähän. Kovin kausiluontoista se on. Mutta joskus saisi kyllä päättäjät vähän miettiä.

Mutta kuten rita sanoi, ei ne kuvaukset ja tutkimukset mikään autuaaksi tekevä asia ole, monesti ne voi odottaa seuraavaan arkeen. Labrojenkin tekeminen on oma taiteen lajinsa ja pienessä tk:ssa ei ole mahdollisuuksia niitä tehdä kuin ihan pienessä mittakaavassa (laitteet, osaava henkilökunta yms tarvitaan).

Esim. Pääsiäisen vietin päivystäen pohjoisessa, missä oli käytännössä ihmiset kulki 200-300km kuullakseen että ei ole murtumaa. Sinänsä suksilla tai laudalla kaatuineista on hyvä niitä kuvia ottaa ja aiheellisia kuvauksia, mutta minusta tuntui järjettömältä, että jos kunnassa on X kertaa enemmän turisteja jonakin vuoden aikana (hiihtosesonki tällä kertaa), niin tk on auki, mutta lähin rtg on sen 100-150-200km päässä.

Kohtaan 2. (aina ihana raha aihe), kyllähän päivystävänä lääkärinä tienaa kivasti, mutta ei se niin hehkeää hommaa ole, että sitä huvikseen tekisi tai pelkän kutsumuksen voimalla. Kun klo 5 aamulla tikkaa juoppoa, joka haisee paskalta, kuselta, oksennukselta ja vanhalta viinalta ja on alle valvonut 20 tuntia, niin joskus tulee mieleen, että voisi kotona olla nukkumassa. Mutta itsehän olen ammattini valinnut ja hoidan potilaani kuten työhöni kuuluu, ikään, sukupuoleen, ulkonäköön, hajuun, ammattiin, mielipiteisiin tai kellonaikaan katsomatta, vaikka en siitä aina täysin siemauksin nautikkaan.

Nakkeli: Onko mieleesi tullut, että terveyskeskukset hoitaa ison osan työterveyshuollosta?
 
Mua ihmetyttää suuresti tuo päivystyspolitiikka. Käsittääkseni päivystys maksaa jonnin verran enemmän kuin normi 8-17 vastaanotto? Silti kun joku haluaa lääkäriin "kun on tuota nuhhoo", niin sehän tyrkätään päivystykseen kuulemaan että flunssaa on liikkeellä, ota buranaa. Kai tähän voisi olla joku fiksumpi systeemi?
 
D.Yates; johtuu lääkäripulasta, vastaanottoaikoja ei juuri ole tarjolla. Ja siitäkös asiakas suuttuisi jos se hoitsu siinä luukulla sanoisi nuo hoito-ohjeet ;)

Meilläpäin on tosin ihan onnistuneesti kokeiltu vastuun siirtoa hoitajille tapauksissa (esim tikinpoistot, pienet flunssat ja sairaslomat) jossa ei lääkäriä välttämättä tarvi.
 
:offtopic:
Rita sanoi:
Meilläpäin on tosin ihan onnistuneesti kokeiltu vastuun siirtoa hoitajille tapauksissa (esim tikinpoistot, pienet flunssat ja sairaslomat) jossa ei lääkäriä välttämättä tarvi.
Ja miten ovat teilläpäin hoitajat ottaneet vastaan tämän vastuunsiirron?
Yleensä kun noin käy, että lääkäreiden töitä siirretään hoitajille tarkoittaa se sitä että jo muutenkin ylikiireisille hoitajille tulee kamala määrä pieniä lisätöitä. Ja sitten hoitajille sanotaan että sulla on jo koulutus ja harjaannus tähän asiaan. Tottakai hoitajat voivat poistaa tikkejä(teen itse), hoitaa pieniä flunssia ja antaa sairalomia, ikävä kyllä tämä lisätyö ei näy missään vaiheessa palkassa. Toisin sanoen työt lisääntyvät huomattavasti mutta sitä ei korvata millään tavalla. Lääkäreille tulee näistä pinistä tempuista temppukohtainen lisämaksu, mutta ei hoitajille. Noh, toivottavasti tähän tulee muutos.
Sori offtopicista.
 
PikkuEero sanoi:
:offtopic:
Ja miten ovat teilläpäin hoitajat ottaneet vastaan tämän vastuunsiirron?
Yleensä kun noin käy, että lääkäreiden töitä siirretään hoitajille tarkoittaa se sitä että jo muutenkin ylikiireisille hoitajille tulee kamala määrä pieniä lisätöitä. Ja sitten hoitajille sanotaan että sulla on jo koulutus ja harjaannus tähän asiaan. Tottakai hoitajat voivat poistaa tikkejä(teen itse), hoitaa pieniä flunssia ja antaa sairalomia, ikävä kyllä tämä lisätyö ei näy missään vaiheessa palkassa. Toisin sanoen työt lisääntyvät huomattavasti mutta sitä ei korvata millään tavalla. Lääkäreille tulee näistä pinistä tempuista temppukohtainen lisämaksu, mutta ei hoitajille. Noh, toivottavasti tähän tulee muutos.
Sori offtopicista.

Oma hoitaja (päivystavä sh) näihin hommiin ja jonnilainen toimenpidekorvaus (nuppitaksa?). En tosin ole kyseisessä tk:ssa töissä...
 
reinhardt sanoi:
Tämä urbaanilegenda se jaksaa elää ja voida hyvin...Jos asia olisi noin, miksiköhän monet eläkeläiset ovat mieluummin kirjoilla Espanjassa, koska sieltä saa paremman terveydenhuollon? (näin siis ainakin minun tuntemani Espanjassa asuvat suomalaiseläkeläiset ovat sanoneet.)

Itse asustelin pikkusen aikaa espanjassa keväällä ja kerran jouduin käymään lääkärissä. Homma meni siten, että käveltiin paikalliseen terveyskeskukseen ja selitettiin tiskille asiat ja täytin jonku lapun ja täti käski mennä odotteleen. Odottelin noin 10 min ja lääkäri kutsui huoneeseen ja teki tarvittavat tutkimukset ja määräsi lääkkeet. Ja homma oli kansainvälisen kelakortin kans täysin ilmaista.

Yllättävän jouhevaa toimintaa verrattuna siihen mitä Suomessa. Ja vielä ottaen huomioon, että kyseessä oli Espanja, jossa ei yleensä toimi oikein mikään.
 
D.Yates sanoi:
Mua ihmetyttää suuresti tuo päivystyspolitiikka. Käsittääkseni päivystys maksaa jonnin verran enemmän kuin normi 8-17 vastaanotto? Silti kun joku haluaa lääkäriin "kun on tuota nuhhoo", niin sehän tyrkätään päivystykseen kuulemaan että flunssaa on liikkeellä, ota buranaa. Kai tähän voisi olla joku fiksumpi systeemi?

Niin uskomatonta kuin se onkin, päivisin on potilaita, jotka varaa aikansa ajoissa. Heidän asia ei ole akuutti, heitä hoidetaan päivisin. Akuutit ongelmat on akuutteja ja niitä varten on päivystys, myös päivisin on päivystys, josta ei tavallisesta poikkeavaa palkkaa saa (nimim. tässä päivä päivystystä pitämässä). Ja vielä ihmeellisempää on se, että ihmiset sairastaa myös virka-ajan ulkopuolella, jolloin on hyvä, kun pääsee päivystykseen.
 
TJJ sanoi:
Ja vielä ihmeellisempää on se, että ihmiset sairastaa myös virka-ajan ulkopuolella, jolloin on hyvä, kun pääsee päivystykseen.
Nuhakuumehan yleensä alkaa perjantai-iltana klo 17. Ok, selitys hyväksytty.
Väitän vielä vastaan sen verran, että jos normilääkäriin pääsisi ajanvarauksella samana tai seuraavana päivänä, niin päivystyksen rumba olisi oleellisesti pienempi.
 
D.Yates sanoi:
Nuhakuumehan yleensä alkaa perjantai-iltana klo 17. Ok, selitys hyväksytty.
Väitän vielä vastaan sen verran, että jos normilääkäriin pääsisi ajanvarauksella samana tai seuraavana päivänä, niin päivystyksen rumba olisi oleellisesti pienempi.

No, sitä varten päivystys on myös virka-aikana, että pääsee samana päivänä. Tietysti järjestelyt toimii eritavalla eri paikoissa, nykyisessä työpaikassani päivystyskin on ajanvarauksella, sillä varalla, että kiireiset tietysti hoidetaan heti.

Päivytyksessä on toki muutakin kuin nuhakuumetta.. Jos itse kukin haluaa ottaa osaa suomen terveydenhuollon päivystyksien rauhoittamiseen, niin kannattaa miettiä kannattaako tulla kuulemaan se, että nuhaa on liikkeellä (aina on jotain) ja burana helpottaa oloa. Nuhakuume on kumminkin suurimmalla osalla virustauti ja se kestää 1-3 viikkoa.
 
Olen tässä ajankulukseni kahlaillut pakkotoistoa aika kauas taaksepäin, mistähän se johtuu että aina tasasin väliajoin joku saa kuningasidean siitä miten huonosti perusterveydenhuolto Suomessa toimii? Parhaimmat lähtee jopa kysenalaistamaan koko järjestelmää, palkkausta jne. Toistuvia teemoja on myös se miten huonosti kaikki on järjestetty ja miten paljon paremmin kaiken voisi sitten järjestääkkään. Lopulta threadit kuitenkin aina päättyy siihen että joku kertoo faktat ja nurina vähin äänin loppuu, todetaan ettei julkinen terveydenhuolto niin huono juttu ollutkaan. Ilmeisesti se pistää niin vituttamaan kun itse joutuu oottelemaan lääkäriaikaa että siitä on sitten pakko avautua johonkin ja mihinkäs muuhun kuin pakkotoiston foorumille...
 
TJJ sanoi:
Kun klo 5 aamulla tikkaa juoppoa, joka haisee paskalta, kuselta, oksennukselta ja vanhalta viinalta ja on alle valvonut 20 tuntia, niin joskus tulee mieleen, että voisi kotona olla nukkumassa.

Menee hiukan ehkä offtopic, mutta miksi lääkärit on ainoita ihmisiä joiden katsotaan voivan turvallisesti tehdä ihan oikeita elämän ja kuoleman päätöäksi tollaisilla työajoilla. Yleisesti ottaen missään muulla alalla ei taide edes saada tehdä noin pitkiä päiviä(esim kuormurikuskit)....

Eikö tuohon päivystykseen oikeasti ole mitään järkevämpää ratkaisua ?
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom