Hyvää pohdintaa. Mä epäilen lähinnä, että millä aikataululla tuota tapahtuu ja miten siihen reagoidaan. Esimerkiksi jos lähtisi tänään kiertämään eri firmoja, niin väitän (ja omien kokemusten perusteella jossain määrin tiedän), että löytyy paljon asioita, jotka tehdään luokkaa 20 vuotta vanhalla teknologialla. Eli vaikka erilaiset pilvipalvelut, data-analytiikkatyökalut, jne. ovat mullistaneet maailmaa, niin merkittävä osa markkinasta adaptoituu niihin hitaasti. Eli siis nopeammin uutta teknologiaa hyödyntävät firmat eivät saakaan syötyä markkinaosuuksia dinosauruksilta välittömästi.
Toki aina voi spekuloida, että tällä kertaa on toisin. Voi olla, mutta vastaväitteenä tähän, että otetaan kuvitteellinen esimerkki, jossa markkinoille tulee huomenna firmoja, joissa on niin fiksu AI, että homma pyörii paljon vähemmillä työntekijöillä, kuin kenelläkään muulla toimijalla. Oletetaan vaikka, että tulee pankki, jonka palvelumaksut on puolet nykyisistä, vakuutusfirma, jonka vakuutusmaksut samoin, ja mitä näitä nyt on. Kuinka suuri osa vaikka yli 4-kymppisestä väestöstä vaihtaa uuden firman asiakkaaksi? Moni, mutta ei todellakaan kaikki ja en usko, että edes suurin osa. Uusia asiakkaita dinosaurukset eivät välttämättä enää kahmi ja ketterä toimija vie kyllä lopulta käytännössä koko markkinan, mutta väitän, että siihen menee vähintään 2 vuosikymmentä. Ja tämä siis tilanteessa, jossa tuo toimija aloittaisi huomenna ja olisi suoraan miltei täydellinen.
Miten tämä sitten vaikuttaa ihmisten elämään yhteiskunnallisella tasolla tai mitkä ammatit ovat parhaiten suojassa? Luulen, että ainakin alat, missä ihmiskokemuksesta ollaan valmiita maksamaan. Esim. jos multa todettaisiin sepelvaltimon tukos ja pitäisi mennä ohitusleikkaukseen, niin mua kiinnostaisi vain ja ainoastaan se, että miten hyvin leikkaus tehdään. Tekee sen sitten ihminen, robotti tai vaikka koulutettu oranki, niin vain ja ainoastaan lopputulos merkkaa. Sen sijaan, jos menee vaikka hierojalle tai baariin, niin vaikka robotti hieroisi paremmin tai halvemmalla tai osaisi vaahdottaa kaljan tuoppiin ihan samalla tavalla, niin kokemuksen takia asioin mieluummin ihmisen kanssa. Luulen myös, että vaikkapa esihenkilönä tai projektin johdossa työntekijät asioivat mieluummin ihmisen, kuin robotin kanssa. Opetusala ja varhaiskasvatus lienevät myös aika turvassa, vaikka niihin osuu sitten alati laskeva syntyvyys. Yleisesti luulen silti, että jos yksilötasolla töiden jatkuvuus kiinnostaa, niin parempi seurata asioita ja reagoida, kuin koittaa vajaalla tiedolla tehdä ennusteita ja seurata niitä.
Uskon, että yhteiskunta ehtii kyllä reagoida muutokseen, koska em. syistä johtuen hommassa kestää ja en usko AI:n olevan tässä mielessä radikaalisti erilainen, kuin automaatio, tietokone tai muukaan työtä tehostanut teknologia. Varmaan jonkinlaista perustuloa tmv. tulee, tai verovaroista kustannetaan entistä enemmän palveluita. Esim. onko se lopulta niin eri asia, että firmat maksavat veroa ja niillä maksetaan terveydenhuollosta, kuin että kerätään veroja, maksetaan sitä ihmisille perustulona, jotka sitten maksavat niillä rahoilla mm. terveydenhoitokulujaan? Voi olla, että tämä viesti vanhenee todella huonosti, mutta uskon homman menevän jokseenkin näin.
Edit. Näitä muutoksia on ollut mun mielestä nähtävissä jo pitkään. Voin muistaa väärin, mutta jos muistelen omaa lapsuuttani, niin enemmän keskustan kivijaloissa oli kauppoja ja vähemmän palveluita. Nyt kauppoja on todella vähän, kun homma tilataan netistä (ja on automatisoitu), mutta sitten hierojia, kauneussalonkeja, partureita, jne. on senkin edestä. Myöskään kansalaispalkkaa ei ole tullut, mutta erilaisia tukia ja tulonsiirtoja kyllä, jotka eivät sitten kuitenkaan fundamentaalisti ole niin erilaisia. Näitä maksetaan myös työssä oleville.
Uskon myös eriarvoistumisen osuvan enemmän maantieteellisesti. Esim. eihän Suomessa, Euroopassa tai oikein muuallakaan ole mun nähdäkseni tapahtunut hirveää eriarvoistumista, vaikka siitä koko ajan jauhetaan, niin luvut kertovat muuta. Sen sijaan maiden välillä voi tapahtua paljonkin. Jos vaikka kaikki AI- ja robottifirmat syntyvät totuttuun tapaan rapakon taakse, niin sitten nekin voi ajatella eräänlaisena tulonsiirtona Euroopasta Yhdysvaltoihin.