Te ammattilaiset, kertokaa minullekkin

e2: jäi epäselväksi tuo maitotuotteiden insuliinipiikki ja mahdollinen haitallinen vaikutus dietillä. Esiintyykö haitallisuus siis ainoastaan siten että nälkä lisääntyy vai onko sillä jotain muitakin jarruttavia tekijöitä ?

Korostan, että maito itsessään ei hidasta laihtumista, ellei kyseinen tuote ole henkilölle soveltumaton (kroppa menee tukkoon/turpoaa, eikä vaiva välttämättä johdu laktoosi-intoleranssista). Päin vastoin, joidenkin tutkimusten mukaan kalsium nopeuttaa rasvan palamista. Ja maidon (rasvaisen raakamaidon) sisältämä konjugoitu linolihappo nopeuttaa myös rasvan palamista.

Suuri määrä maitotuotteita (tai mitä tahansa sokeria) nostaa insuliinia. Se aiheuttaa toki nälkää, mutta sen lisäksi, että insuliini aiheuttaa energian varastoimista rasvaksi, se blokkaa hormonisensitiivisen lipaasin (entsyymi), joka normaalisti veressä hengailessaan irrottelee rasvahappoja rasvasoluista. Insuliini myös aktivoi lipoproteiinilipaasia (entsyymi), joka taas estää triglyseridien vapautumisen rasvasolusta.
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Pointtihan oli etupäässä siinä, että kalori- ja makroaineperusteista ruokavaliota voidaan pyhän yksinkertaisuutensa vuoksi tarjota kaikille ja se myös käytännössä toimii kaikilla - ei välttämättä optimaalilla hyötysuhteella, mutta helpommin omaksuttavasti kuin kaikenlaiset tunnin tarkkuudella intermittent - dieetit, ketoilut sun muut. Monilla yksinkertaisesti menee motivaatio koko ruokailun tarkkailuun, kun sitä kehotetaan heti alkumetreiltä usein vailla minkäänlaisia ravinto-opin perustietojakaan noudattamaan ortoreksisellä tarkkuudella.

No kyllä, siinä olet ihan oikeassa, että perusteista lähdetään. Mutta on fiksumpi ottaa huomioon hormonaaliset asiat heti alkuvaiheessa, koska monilla on takana jo useampi epäonnistuminen. Ei asiakkaalle selitetä välttämättä mistään reseptoreista ja muista. Miinuskaloreillakin voidaan hommat kusta syömällä ihan täysin omalle keholle soveltumattomia raaka-aineita.

Äläkä käytä argumenttina ravinto-opin perustietojen puuttumista, jos huutelet posteissa, että "Insuliinin erityksen kannalta niillä ei ole mitään käytännön merkitystä, kalori on kalori ja keho hyödyntää ne makroaineesta riippuen aina samalla tavalla."
 
Kyllä terve ihminen pystyy hyödyntämään makroaineet kaloreiden mukaisesti, ei niitä kaloreita muuten minnekään edes tarvitsisi printtailla eivätkä mitkään kalorilaskurit toimi. Jos sitten on laktoosi-intoleranssia, keliakiaa, diabetesta, munuaisten vajaatoimintaa tai muuta, niin totta kai silloin on suunniteltava ruokavalio tilanteen mukaan, mutta väitän edelleen, että terveelle ihmiselle 500kcal on 500kcal, otettiin se täysjyvärukiista, perunamuusista tai cocacolasta. Makroainejakaumaa on minun kokemusteni mukaan paljon tärkeämpää tarkkailla kuin sitä, mistä ne koostuvat, ja monille herkuille persoille painonhallintaan tulee lisää motivaatiota, kun sokeroituja tuotteita ei tarvitse jättää pois, ehtona on vain, että ne mittaa ennen kuin ne syö ja kirjaa laskuriin ja tarkkailee sieltä, että niiden mössöjen jälkeen jää vielä tarpeeksi kaloreita, että sekaan mahtuu se vaadittu ~gramma rasvaa ja ~3 grammaa prodea per rasvaton painokilo.

Minulta ainakin meni heti motivaatio jo pelkästä ajatuksesta, että minun pitäisi elää askeettisesti kuin tiibetiläismunkki ja jäytää mautonta hitaasti imeytyvää kuitubulkkia viikosta toiseen.. En tietysti ole lääkäri tai muu kuin itseoppinut paskanjauhaja, mutta omien kokemusteni ja ruokailuperiaatteideni mukaan olen kyllä pistänyt koko kehoni uusiksi siitä mitä se oli, vuosien jojoilun ja epäonnistumisten päätteeksi.
 
Kyllä terve ihminen pystyy hyödyntämään makroaineet kaloreiden mukaisesti, ei niitä kaloreita muuten minnekään edes tarvitsisi printtailla eivätkä mitkään kalorilaskurit toimi. Jos sitten on laktoosi-intoleranssia, keliakiaa, diabetesta, munuaisten vajaatoimintaa tai muuta, niin totta kai silloin on suunniteltava ruokavalio tilanteen mukaan, mutta väitän edelleen, että terveelle ihmiselle 500kcal on 500kcal, otettiin se täysjyvärukiista, perunamuusista tai cocacolasta. Makroainejakaumaa on minun kokemusteni mukaan paljon tärkeämpää tarkkailla kuin sitä, mistä ne koostuvat, ja monille herkuille persoille painonhallintaan tulee lisää motivaatiota, kun sokeroituja tuotteita ei tarvitse jättää pois, ehtona on vain, että ne mittaa ennen kuin ne syö ja kirjaa laskuriin ja tarkkailee sieltä, että niiden mössöjen jälkeen jää vielä tarpeeksi kaloreita, että sekaan mahtuu se vaadittu ~gramma rasvaa ja ~3 grammaa prodea per rasvaton painokilo.

Minulta ainakin meni heti motivaatio jo pelkästä ajatuksesta, että minun pitäisi elää askeettisesti kuin tiibetiläismunkki ja jäytää mautonta hitaasti imeytyvää kuitubulkkia viikosta toiseen.. En tietysti ole lääkäri tai muu kuin itseoppinut paskanjauhaja, mutta omien kokemusteni ja ruokailuperiaatteideni mukaan olen kyllä pistänyt koko kehoni uusiksi siitä mitä se oli, vuosien jojoilun ja epäonnistumisten päätteeksi.

Älä ota henkilökohtaisesti. Sä olet siinä ihan oikeassa, että perusteista on hyvä lähteä, ja termodynamiikan mukaan kalori on kalori. Jos nyt saivarrellaan, niin on oikeasti hankalaa laskea tarkkaan edes viidensadan kilokalorin vajetta. Monet tutkimukset kuitenkin puoltavat sitä seikkaa, että ihminen laihtuu ihan eri tavalla, jos vaje otetaan hiilareista kun rasvasta. Se mikä toimii sulla, ei toimi kaikilla. Mut jos se toimii sulla, niin älä korjaa sitä. Ole onnellinen, että homma skulaa. Sun ei tartte stressata siitä enää yhtään enempää. Ja tää on pakko laajentaa nyt pelkän painonhallinnan ulkopuolelle, sillä lähtisin aina siitä, että sokeroidut tuotteet jätetään pois jo ihan terveysvaikutusten takia. Ei ole mitään järkeä mennä pelkän painonhallinnan mukaan, ja unohtaa terveyspuoli kokonaan. Miksi blastata verisuonet ja rasvasolut tukkoon paskalla ruoalla (vaikka laihtuisi), kun kaiken voi tehdä alusta asti kunnolla.
 
Se mitä ihmiset harvemmin miettii on se että paskalla safkalla eläminen vaikuttaa vahvasti siihen miten nopeasti päädytään niihin haluttuihin tuloksiin. Paskalla safkalla varmasti pääsee siihen tulokseen millä hyvälläkin safkalla mutta miltä kuulostaisi päästä siihen haluttuun lopputulokseen puolet nopeammin? Tämä johtuu täysin siitä että vaikka kroppa toimii ihan ok huonommallakin safkalla niin se ei tarkoita sitä että kroppa toimisi optimaalisesti.

Toisaalta jos käy salilla sen takia että kotona on tylsää tai vain käymisen ilosta niin silloin se taitaa olla ihan sama mitä syö.

edit. En ole koskaan ymmärtäny argumenttia että terveellinen ruoka on pahan makuista ja jotenkin hirveää syödä. Eikö ihmiset osaa maustaa safkojaan oikein?
 
edit. En ole koskaan ymmärtäny argumenttia että terveellinen ruoka on pahan makuista ja jotenkin hirveää syödä. Eikö ihmiset osaa maustaa safkojaan oikein?

Oisko tässä kyse siitä, että markkinointikoneistot luovat mielikuvia terveellinen = pahaa ja mautonta, mutta munkki = syntisen hyvä ja ihana om nom nom ja vain 5 % rasvaa eikä lisättyä sokeria.

Ja niitä mausteitahan on tosiaan muitakin kuin suola ja pippuri. Soijastakin saa todella hyvää, kun sen osaa tehdä oikein.
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom