Täähän on vanhentunut aihe, koska noin viimeisen 30v aikana näin on jo käynyt ja kehitys tulee jatkumaan. Toistaiseksi länsimaissa ei vain ole vielä vauraus laskenut, vaan kehitysmaissa (kärjessä Kiina ja Intia, mutta myös Brasilia, Indonesia ja Etelä-Korea ja pikkuhiljaa alkaa Afrikkakin nousemaan) noussut. Täältä on tosin lähtenyt (liiankin?) korkeapalkkaisia tuotantotöitä, ensin tekstiili ja kenkäalan, sitten puu-, paperi-, ja metallialan (miten olisi laivanrakennus) ja nyt 2000-luvulla jo elektroniikka-alankin (niinno telsujen valmistushan lähti jo aikoja sitten). Sama kehitys on ollut Ranskassa, Saksassa, USA:ssa ja muissa länsimaissa. Olimme vielä joskus 1980-luvulla aika rajusti teknisesti edellä esim. Kiinaa, emme ole enää. Tähän oheen kun liitetään globalisaatiokehitys (eli pääomien liikkeiden vapauttamistahan se pääasiassa koskee, työvoima voi teoriassa olla vapaasti liikkuvaa, muttei se käytännössä sitä ikinä ole), niin voila!
Eli meidän köyhtyminen tässä on tapahtunut mutkan kautta ei suoraan. Prosessi on aika monilla tuhansilla mennyt näin: 1) menettää entisen varman ja vakaan duuninsa (tekstiili- ja kenkäduunarit ekana, sitten pankkiduunarit, viimeisimpänä paperi- ja it-duunarit) 2) ettii ahkerasti uutta duunia 3) löytää matalampipalkkaisen ja työehdoiltaan huonomman palvelualan duunin. Eli sen sijaan, että länsimaiset kansantaloudet jauhaisivat kansantuotteensa aidosta viennistä, kuten ennen oli tapana teknisen etumatkan ansiosta, nyt palvelemme ittemme kuoliaksi, kärjistetysti sanottuna. Asiahan ei mene mustavalkoisesti noin, kehityksessä on myös muutosta länsimaiden kannalta parempaan päin aina välillä, jos jossain keksitään joku tekninen edistyaskel, tuotteistetaan se ja myydään korkealla katteella ympäri maailman. Mutta Kiinassa, Etelä-Koreassa ja Intiassa kopioidaan ne tekniset innovaatiot nyt hyvinkin nopeasti ja pistetään markkinoille yhtä hyvinä tai joskus jopa parempina, kuin mitä länsimaisessa firmassa saimme aikaiseksi. Tai sitten länsimainen firmamme vain siirtää tuotantoa halpamaihin.
Eli maailmanlaajuinen kapitalismi on jo toteuttanut sen, mihin kehitysapu ei vuosikymmenien aikana pystynyt. Näin siis mammonan puolesta. Jos taas puhutaan aidosta elämänlaadusta ja onnellisuudesta, niin se on länsimaissa laskenut jo noin 30v, vaikka BKT:t ovat nousseet (lähinnä asuntohintakuplan ja muiden vastaavien omituisten omaisuuksien arvoja pöhöttävien spekulaatioiden takia, olen mieltä). Kehitysmaissa taas on oltu niin kaukana siitä mammonan tasosta (suunnilleen sama, mikä länsimaissa oli siellä 1970-luvun lopun ja 1980-luvun alun paikkeilla), mikä riittäisi onnelliseen ja taloudellisesti turvalliseen elämään, että siellä läheskään kaikki kansa ei vieläkään ole lähelläkään ko omaisuuden ja tienestin tasoa. Mutta verrattuna esim. 30v sitten tilanteeseen, niin väittäisin, että ainakin miljardi ihmistä maailmanlaajuisesti on jo moisen tason kehitysmaissa saavuttanut. Samalla länsimaisten ihmisten elintasoa on viilailtu vähän siellä ja täällä alemmaksi, siis matalampituloisten ihmisten. Korkeatuloisten tilanne sen sijaan on kohentunut entisestään, ainakin mammonan määrän suhteen.
Joo ja ihan sama, olenko nykyisen kaltaisesti matalatuloinen vai korkeatuloinen Suomen mittakaavalla, en anna kehitysapuun yhtään nykyistä enempää rahaa. Kuwaitilla, Afrikan mailla ja vaikkapa Saudi-Arabialla olisi täydet mahkut toimia samoin, kuin vaikkapa Etelä-Korea, Taiwan ja Japani toisen maailmansodan jälkeen (tai no, Japani teki sen jo alkaen 1800-luvulta, eli ensin ostivat länsimaista korkeaa teknologiaa, sitten kopioivat sitä, sitten tekivät sitä paremmin, kuin länsimaat ja viime lopussa kehittivät ja kehittävät jopa osittain parempaa teknologiaa, kuin me -> paljon isolla katteella maailmanlaajuisesti myytävää kamaa -> kansantalous on vahva, mammonaa piisaa). Elleivät kulttuurillisista tai muista epäpätevistä syistä halua tuolla lailla muutaman vuosikymmenen pitkän kaavan mukaisesti kansallisesti vaurastua ja aidosti turvata kansan tulevaisuutta koulutuksen, terveydenhuollon, tieteen ja taiteen kautta, niin oevoe. Laiskotelkoon sitten ja pysyköön köyhinä.