Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Huomio: This feature may not be available in some browsers.
Osaakos kukaan sukeltajakurssin käyneistä sanoa pitääkö paikkansa että myös raivaajasukeltajat käyvät läpi ns. taistelusukeltajatestin?
Taisit ymmärtää väärin? En tarkoittanut kurssin pääsykokeita vaan allaskauden ja avovesikauden jälkeen järjestettävää taistelusukeltajakoetta.
Raivaajat suorittavat ns "Taistelusukeltajan" testin mutta pienemmässä mittakaavassa. Raivaajille testi ei ole tasokoe eikä siinä yritetä karsia raivaajia pois kurssilta.
Raivaajasukeltajien suorittaman vastaavan testin jälkeen saa raivaaja nimityksen ja raivaajakurssi loppuu siihen, jos et läpäise koetta et saa nimitystä. Vuoden loppuaika sisältää sitten kevytsukeltjan tutkinnon, loppusodan yms.
Mitenkäs sitten taistelusukeltajilla homma menee? Jos ei pääse taistelusukeltajatestiä läpi, niin onko se sitten kerrasta poikki, raaka peli ja that's it? Onko Barackilla tai Kulholla tietoa, ja ootteko siis kurssin loppuun asti suorittaneita?
Pakko tulla tänne kirjottelemaan. Nyt menossa lukion tokalle, eli parin vuoden päästä olisi testit taistelusukeltajakurssille. Sinnehän tässä olis tarkoitus päästä. Mitä nyt kattelin noi taistelusukeltaja-dokumentit läpi, niin kävi ainaki selväksi, että helppoa siellä ei tule olemaan, ja varmaan huomattavasti rankempaa kuin mitä tuossa edes näkyy. Senpä takia ajattelin alottaa valmistautumisen ajoissa, joten pari vuotta siis tosiaan on nyt treeniaikaa.
Salilla oon käyny keväästä lähtien, ja aika paljon saa vielä hommia puskea, että on riittävän vahvassa kunnossa. Toisaalta tosi liikunnallinen tausta auttaa, ja kaks vuotta salilla ehtii käydä, niin siinä tulee kyllä älytön määrä kehitystä eteenpäin. Cooperissa menee reilu 3000m jo nyt, 13 vuotta jatkunu fudiksen pelaaminen varmaan ihan mukava lisä tähän. Fussee olis kyllä tarkotus jatkaa muutenkin, on sen verran mukava laji. Hengenpidätystä tuli koitettua eilen, meni 1min 18s. Perusuinti onnistuu todella hyvin, viimesin pitkä suoritus oli tässä kesällä kun uitiin kaverin kanssa puol tuntia yhtämittaa erään järven toiselle puolelle ja takasin. Varmaan joku kilometri edestakaista matkaa. Sukellusta ei oo tullu koitettua, mutta siinä en kyllä kovin hyvä oo. Tekniikkakin kusee uinnissa ja sukelluksessa melko huolella.
Ajattelin alottaa koko treeniuran menemällä syyskuussa uinnin tekniikkakurssille, ja lisäksi aattelin, että voisin mennä tollaselle vapaasukelluskurssille, oliko nyt joku AIDA 1 tai vastaava. Ja noilla lähteä sitte liikkeelle, ja alotella treenaaminen. Mitä mieltä ootte, miltä kuulostaa? Salilla tullee käytyä 4 kertaa viikossa joka tapauksessa ja fudista pelailen suunnilleen 2-3 kertaa viikossa. Kyllähän tässä kuntoon ehtii.
Veden alla jokaisen liikkeen tulee olla rauhallinen ja harkittu, jokainen ylimääränen liike kuluttaa sitä kallisarvoista happea.
Tekniikan puolesta: Potku seinästä (testeissä vissiin kiellettyä?) kädet eteen ojennettuna pienentämässä veden vastusta päähän & hartioihin. Liuku lähes loppuun jonka jälkeen rauhallinen mutta voimakas veto käsillä, liun aikana kädet takaisin eteen pienentämään vastusta. Liuku lähes loppuun ja sammakkopotku (delffari parempi jos osaa, oikea tekniikka melko vaikea) jaloilla. Liuku lähes loppuun ja taas veto käsillä. Toista.
Henkinen puoli on vähintään yhtä tärkeä kuin hyvä tekniikka. Jos vaan tuijotat päätyseinää ja mielessäsi on vaan "Ei hitto viel 15m en jaksa mitenkään, loppuispa tää jo" niin aika varmasti homma jää kesken. Ajatukset johonkin muualle, lasket vaikka altaan laattoja.
Uinnissa hyvällä ja huonolla tekniikalla mutta kuitenkin samalla kuntotasolla on jopa minuuttien ero, tähän kannattaa kiinnittää huomiota.
Rustailin näitä vinkkejä pelkällä useamman vuoden harrastuskokemuksella. Pakkiksen vapaasukellusgurut varmasti haukkuu mun tekniikan maan rakoon mut minkäs teet:D
Vähän riippuu kuinka syvällä ollaan ja siitä kuinka paljon sitä ilmaa (syvällä seoskaasuja) on käytettävissä. Jostain muutamasta kymmenestä metristä luulisi pääsevän paineentasauksista huolimatta pintaan vuorottelemalla suukappaleen kanssa.Tuli tuosta rajoitetusta happivarastosta mieleen ne kuolleet luolasukeltajat siellä jossain Norjassa vai missä ne nyt oli.
Aatelkaa jos tulisi sellainen tilanne että toisella pettää sukelluslaitteet, pystyisikö tuollaisessa tilanteessa selviytymään molemmat elävänä takaisin. Vaatii kylmät hermot, ja sukellus kuria vai mitä?