Miklu sanoi:
No sulla on vielä pitkä tie edessä siinä tapauksessa. Vaika tod.näk. harjoitteletkin periaatteita tekniikoiden sijaan mutta jos sitä ei tiedosta niin ei niistä voi koskaan vapautua.
Tekniikoita minä harjoittelen etupäässä, mutta vaikka tiedänkin tekniikan periaatteen, se ei tarkoita sitä että pystyn stressitilanteessa maagisesti muuttamaan jo opittua tai keksimään ihan uutta. Paitsi - ehkä - 20 vuoden päästä.
Joku puhuu opittujen tekiikoiden soveltamisesta kun vastassa on vastaan hangoitteleva vastustaja. Tällöin katotaan osataanko improvisoida. Ts. jumittuuko tekemään sitä salilla opittua tekniikkaa vai osataanko tuntea toisen antama voima + muut parametrit ja toimia sen mukaan. Kyse ei tietenkänä oli millään tasolla tietoisesta toiminnasta vaan siitä, että keho tietää mitä tehdä. Ja käsittääksini Systemassa haetaan juuri tätä from day one.
Eihän keho voi tietää mitä tehdä, jos sitä ei ole opetettu tekemään mitään. Etenkin jos ei olla harjoiteltu mitään, keho toimii melko itsetuhoisesti.
Systema ei tietenkään ole ainut koulukunta tän asian suhteen. Muitakin venäläisiä enemmän tai vähemmän samankaltaisia menetelmiä on olemassa ja tietysti moni muukin laji pyrkii juuri tähän. Mm. aikidossa pitäisi tavoitteena olla spontaani tekniikka. Syntyy siis tilanteen mukaan. Improvisaatiosta puhuu moni valmentaja jne. Filippokset mainitiin jo ja tietysti Brucen JKD oli hänen näkemyksensä aiheesta.
Minun käsitykseni mukaan JKD:ssa on kysymys siitä, että luo itse oman tyylinsä yhdistämällä tekniikoita monista lähteistä, sen sijaan että luottaa johonkin tiettyyn järjestelmään.
Stanner sanoi:
Tämä on tuttu harhakuva mikä on pyörinyt aikidon/aikijutsun parissakin. Ihmiset kun näkevät tuon niin saa sellaisen kuvan että jos tuo löisi oikeasti niin lyönti tulisi läpi ja osuisi. Tavallaan mielikuva on ihan oikea koska se on juuri se mitä siinä yritetään. Tarkoitus ei kuitenkaan ole itse jäädä lyönnin alle, vaan väistää ja ohjata sitä juuri sen verran että se menee ohi. Tarkoitus on antaa vastustajalle se fiilis että lyönti tulee osumaan. Tämä ei kuitenkaan missään nimessä ole ainoa tapa reagoida toisen lyöntiin ja veikkaan ettei se ole ainoa tapa jota systemassa opetetaan. Idea on kuitenkin jotakuinkin ihan sama kuin aikido/aikijutsussa.
Kun vihollinen tulee apinan raivolla päälle, seisotaan aivan paikoillaan hyökkäyksen edessä, siirretään viime hetkellä päätä senttimetri ja tehdään ranneliike joka saa mailan lentämään kädestä? Tässä täytyy nyt kuitenkin miettiä, että mitä tapahtuu kun vastustaja tulee oikeasti eikä humalaisen puoliunessa.
nevahood sanoi:
kerro ihmeessä millä koulutuksella voit muuttaa omia stressireaktioitasi / refleksejä. varmasti pystyt tekemään nuo "tekniikat" myös tilanteessa jossa meinaat oikeasti saada nyrkistä tai olet jo saanut iskuja?
Stressitilanteessa (olettaen että ei tule paniikki) toimitaan sen mukaan mitä on opeteltu.
on eri asia tehdä tekniikkaa kun pulssi on noin 200 ja jännäkakka housussa, eikä sitä harjoittelupukuakaan ole päällä... silloin ei aina opetellut tekniikat onnistu, vaan tulee kyykistyttyä.. entä voitko jatkaa tekniikkaasi sulavasti jos oletkin mennyt jo kyykkyyn?
Tottakai se on eri asia tehdä tekniikka oikeassa tilanteessa, sehän nyt on aivan selvä. Sen takia tekniikat pidetäänkin mielellään yksinkertaisina ja nopeina, ja niitä harjoitellaan paljon. Ja mitä aggressiivisemmin harjoitellaan (turvallisuutta unohtamatta), sen parempi.
os sinulla on paljon itseluottamusta ja hallitset itsesi myös kovan stressin alla, voit toki käyttää puolustautumiseen esim. heti vastahyökkäyksen tekevää tekniikkaa (jos satut omaamaan helvetin nopeat refleksit). jos taas olet enemmän hiljanen hissukka ja suojaat itseäsi luonnollisten reaktioiden kautta, todennäköisesti tositilanteessa pakitat / menet kyyryyn.. silloin ei tuo sama tekniikka sovellu sinulle, ei sitten mitenkään.
Minun nähdäkseni kysymys on vain harjoittelusta. Jos harjoittaa itsensä lyömään takaisin, on huomattavasti todennäköisempää että myös lyö takaisin.
entä jos harjoittelet käyttämään tekniikassasi hyväksi tuota luonnollista reaktiota. harjoittelussa simuloidaan lähelle samanlainen stressitaso, aggressiivinen hyökkääjä tulee mielivaltaisella hyökkäyksellä päälle. siinä saa jotain tuntumaa millainen tekniikka tulee oikeassa tilanteessa. harjoittelun tarkoitus on jatkaa tästä reaktiosta eteenpäin / harjoitella luonnolisia vastauksia hyökkäyksiin. toki jos oppimasi tekniikka tulee tuossa tilanteessa, on se vain hyvä sillä silloin tiedät tämän tekniikan todella toimivan. kannattaa kokeilla!
Tahtoisin edelleen tietää mitä nämä "luonnolliset" reaktiot ovat. Siis tulevatko ne aivan tyhjästä, jostain evoluution kautta, vai mistä?
tuo oli jotain uutta. miten perustelet tuon alleviivatun kohdan?
No luuletko että stressitilanteessa pystyy improvisoimaan ja miettimään selkeästi, tai jos tulee nopea hyökkäys niin on aikaa keksiä vastaus? Olisi ehkä pitänyt sanoa että "äkillisessä tilanteessa" toimitaan refleksien mukaan.
kokeile! väännä vaikka nhb-harrastajaa vastaan. joudutko soveltamaan tekniikkaa? varmasti. tai sparraat ennen harjoittelematonta vastaan, esim. lyönnit eivät ole selviä koukkuja eivätkä selviä suoria, vaan jotain siltä väliltä.
Tekniikkaa? Eikös tässä pitänyt olla ilman tekniikkaa. Tekniikan soveltaminen on vähän eri asia kuin se että vetää hatusta asioita.
e. millaisen kokemuksen omaat tästä lajista, zoid? muutaman videopätkän verran?
Sanoinhan jo, että en tiedä ovatko nuo klipit Systemaa vai jotain huuhaata, mutta aivan täyttä paskaa minun mielestäni.