"Ostin jonkun aikaa sitten Polar F11-mittarin vanhan M51:n tilalle. Tuo uusi mittari näyttää huomattavasti korkeampia kalorilukemia kuin vanha mittari"
Tein saman havainnon, kun pari vuotta sitten vaihdoin M52:n silloiseen "juoksumittariin" eli S625:een: uusi mittari näytti rutkasti suurempia kulutuslukemia.
En tiedä laskevatko jotkut mittarit mukaan peruskulutuksen ja toiset eivät, mutta jotenkin olettaisin, että laskusysteemi olisi kaikissa Polareissa sama. Ts. erot lukemissa tulevat siis muita peruja.
Kopsaan tuohon alle vastauksen, jonka joskus talvella kirjoitin Juoksija-lehden keskustelupalstalle, jossa puheena oli 625:n näyttämät kalorit. M51- ja M52-mittarithan vastaavat toisiaan eikä F11 varmaan 625:sta kauas nakkaa, noin perusominaisuuksiltaan. Vastauksella on pituutta ja siinä on paljon perusasiaa, mutta en valitettavasti ehdi sitä nyt sen kummemmin editoida. Ehkä sama keino - aktiivisuustason laskeminen alemmas - auttaa kuitenkin suakin korjaamaan kulutuslukemia oikeammiksi.
"Sykemittareiden antamat kulutuslukemat ovat arvioita ja tarkimman arvion omasta kulutuksestaan löytää vain tarkkailemalla pidemmän aikavälin syömisiä, kulutusta ja painoa.
Seuraavassa puhun Polarin mittareista, sillä muista minulla ei ole kokemusta. Yleinen kulutuslaskennan periaate pätenee muihinkin.
Mittarihan laskee kulutuksen kullekin käyttäjälle, ts. huomioi tämän iän, sukupuolen, pituuden, painon, kuntoindeksin ja aktiivisuustason - sekä tietysti harjoituksen keston ja sykkeen sen aikana. Noista käyttäjän ominaisuuksista miessukupuoli, paino ja kuntoindeksi kasvattavat harjoituksessa kulutettujen kaloreiden määrää. Olennainen kulutukseen vaikuttava muuttuja on myös kuntoindeksi, joka saadaan mittarin "kuntotestissä". Valittu aktiivisuustaso sen sijaan vaikuttaa kulutuslukemaan vain kuntoindeksin kautta. Ts. jos teet kuntotestin aktiivisuustasolla Middle, on indeksi pienempi kuin aktiivisuustasolla High. Mutta jos muutat pelkästään aktiivisuustasoa ja annat aikaisemmin tallennetun kuntoindeksin olla, eivät kulutuslukemat muutu.
Eri mittarimalleissa on tietysti eroja sen suhteen,miten tarkasti ne harjoituksen aikaiset syketiedot kirjaavat. Esimerkiksi M52 kirjaa vain keskisykkeen, kun S625X näyttää myös mm. maksimisykkeen ja sen, minkä verran harjoituksesta on milläkin sykealueilla liikuttu. Kuntoindeksi taitaa olla nykyään jo melko monissa Polarin mittareissa. Oltiin sen tarkkuudesta sitten mitä mieltä tahansa, se siis vaikuttaa kulutuslukemiin.
Erilainen mittaus- ja tallennustarkkuus lienee yksi syy siihen, että Polarin mittarit antavat erilaisia kulutuslukemia. Kaikkea se tuskin selittää - siihen tulokseen tulin, kun itse testasin noin puolitoista vuotta sitten kahta mittariani, vanhaa M52:ta ja uutta S625X.ää.
Polkaisin cross trainerilla kevyen aerobisen treenin niin, että käytössäni oli molemmat vastaanottimet. Molemmissa mitat, ikä ja aktiivisuustaso (158/48, 31,High) olivat samat, vain kuntoindeksi poikkesi pykälän verran (M52:ssa vanha lukema 54, S625X:ssä tuoreempi 53).
Vajaan 50 minuutin treenin aikana sykelukemat pysyivät kutakuinkin samoissa, ja keskisyke oli molempien mukaan sama, 141. Sen sijaan kulutuslukemissa oli melkoinen ero: siinä missä uusi lupasi 368 kalorin palaneen, näytti vanhempi vain 251 kaloria. Muistaakseni Polar Precision Performance -ohjelma korjasi vielä tuota 625:n kulutuslukemaa suuremmaksi. Minusta ero kahden mittarin tuloksissa on merkittävä, kun ottaa huomioon, että faktat/asetukset olivat samat.
Polar itse antaa melko ympäripyöreät ohjeet siihen, mikä aktiivisuustaso tulisi valita. Esimerkiksi minun liikuntamäärilläni taso olisi Polarin ohjeiden mukaan vähintään High, monina viikkoina kevyesti jopa Top. Nykyään juoksumittarissani on Middle-tasolla laskettu kuntoindeksi. Jos nyt tekisin tuon saman testiharjoituksen, sijoittuisi kulutuslukema jonnekin noiden edellisten lukujen välimaastoon. Kokemuksen perusteella arvioin, että nykyasetuksilla mittari antaa kulutustani parhaiten vastaavat (siis pienemmät) luvut, vaikkei minulle niillä loppujen lopuksi olekaan suurta väliä. Tietääkseni moni muukin käyttäjä on päätynyt siihen, että mittarin laskemat kulutuslukemat ovat aivan liian suuret, ellei aktiivisuustasoa säädä kuntotestiä tehdessä alemmalle tasolle."