Nato on silti "vain" valtioiden välinen sotilasliitto. Samalla tavalla, kuin olisi EU:n "puolustusjoukot." Natoa ei ole kertaakaan testattu tosipaikan tullen: ei ole käytännössä mitään "Naton joukkoja", vaan ne ovat aina todellisuudessa jonkun jäsenmaan joukkoja. Laittavatko jäsenmaat todella omat sotilaansa todelliseen taistelutilanteeseen vieraan maan puolustamiseksi, jos toisessa vaakakupissa on muita hyvin painavia asioita, taloudelliset suhteet (vaikka raaka-aineresurssit kuten öljy) 3. maan kanssa jne. Miten Nato on mielestänne toiminut (loppuenlopuksi) aika matalan intensiteetin kriisissä kuten Irakissa? Musketööriartiklaan toki vedottiin syyskuun 11. jälkeen, mutta mitä todellisuudessa tehtiin? Hyökkäsikö "Nato" Afganistaniin? Ei, eikä hirveästi edes kyseistä hyökkäystä tukenut, vaikka sodalla oli kansainvälisen yhteisön (jonkinasteinen) tuki.
Mutta anyway, Suomen olisi hyvä pysyä mukana eurooppalaisen puolustuksen kehittämisessä, ja PfP operaatioissa Naton kanssa. Venäjäkin veljeilee Naton kanssa jo lähes kaulakkain. Kuitenkin, yleiseen asevelvollisuuteen, ja alueelliseen maanpuolustukseen Suomessa kannattaa aina turvata ensimmäiseksi. Ei Pääesikuntaan tule Nato-jäsenyyden myötä punaista nappia, jossa lukee Nato, ja jota painamalla tänne ui sekunnissa lentotukialus kellumaan Suomenlahdelle laivue kannellaan, eikä tänne hyppää laskuvarjoilla USA:n merijalkaväki, Rangers ja Delta Force. Siinä vaiheessa on helpompaa mobilisoida ne edes jotenkin koulutetut omat reservit. Jos siihen ammattiarmeijan saa avuksi jossain vaiheessa niin fine. Eiköhän Suomeenkin kohdistuva hyökkäys kuitenkin liittyisi johonkin suurempaan mullistukseen Euroopan/maailman mittakaavassa, jolloin se "Natokin" saattaa olla sidottuna johonkin toiseen kriisiin.
Vähän kavahdan aina sitä Clausewitzin lausetta, joka liittyi aikaan ennen tankkeja yms., mutta yllättävän pätevältä se edelleen tuntuu: "sota on politiikan jatkamista toisin keinoin." Suurvalta on kuin pikkulapsi, jos ei saa jotain haluamaansa asiaa huutamalla ja itkuraivareilla, se (yrittää) ottaa sen väkisin.